Димњак за гасни котао у приватној кући: уређај и избор

Правилно функционисање димњака је најважнији одсек у систему грејања који ради на гас. Није ни чудо да су запослени у гасном сервису подложни прилично строгим захтјевима за котао за димне плинове. Правилан уређај за димњак за гасни котао у приватном дому је гаранција не само ефикасног рада јединице, већ и сигурности становника. Рад уређаја на гас не прати визуелна емисија дима, за разлику од технологије чврстог горива. Међутим, ова чињеница не искључује вјероватноћу накупљања великих количина угљичног моноксида, што има штетан учинак на људско здравље.

Димне гасове у стандардним гасним котловима и захтеве према њима

 • Плински котлови се испоручују искључиво са вертикалним димоводима без празнина. Придржавање потребног попречног пресека димњака омогућава присуство малог одступања од вертикале (не више од 30 степени);
 • Обавезно је имати вертикални пресјек (не мањи од 0,5 м) у цијеви која повезује димњак с излазом за дим, а затим са уређајем за гријање плина;
 • У просторијама висине око 3 м хоризонталне секције на цијевима које повезују све дијелове димњака треба да имају укупну дужину нешто више од 3 м;
 • Цев за димњак може имати нагиб од најмање 1/10 степена у правцу према гасном гријачу;
 • Цеви за пражњење могу имати највише 3 окрета;
 • Подручје испод улаза цијеви за одвод дима директно до цјевовода мора бити опремљено складишним капацитетомкондензат;
 • Прикључне цеви и површина од ватросталног материјала раздвојене су на удаљености не мањој од 5 цм. Тешке и запаљиве површине и све прикључне димне цеви морају имати размак мањи од 25 цм;
 • За причвршћивање и све спојеве спојних цијеви, потребно је користити материјал који искључује вјеројатност појаве отклона. У исто време, везе са апсолутно свим прикључним цевима треба да искључе присуство празнина. Исправна веза подразумева улазак једне цеви у другу дужином која није мања од 1/2 пречника цеви;
 • Успон димњака котла мора бити већи од 50 цм, а руб парапета мора бити заштићен од цијеви мање од 1,5 м;
 • У зградама са равним кровом, висина димњака треба да буде већа од 1 м.

Димњаци и варијанте материјала за њихово постављање

Садашња гасна опрема за гријање карактеризира прилично висока учинковитост и ниска температура изгарања, што значи да постоји велика потражња за материјалима из којих су димњаци опремљени. На грађевинском тржишту долази до постепене замјене опеке, челика, азбестних цијеви, галванизације на релевантнијим. Све више користе специјалне заштитне чауре, као и нерђајући челик, мађарски ФУРАНФЛЕКС. Размотримо детаљније параметре сваког од ових материјала.

галванизоване цеви

Челичне цеви су брзо изложене корозији, због чега је рад галванизоване дренаже прилично кратак (око 3 године). Користите посебноПројектовани заштитни премаз може продужити вијек трајања до 5 година.

цеви од азбестног цемента

Овај материјал се нашироко користио у организовању уклањања продуката сагоревања, упркос максималној температури од 300 степени Целзијуса. Ова варијанта има прихватљиву цијену, али има низ нијанси које би се требало сусрести (на примјер, уградња димњака на плинском котлу је прилично отежана у вертикалној равнини, недовољна непропусност спојева, вјеројатност кидања или цијепања цијеви за вријеме њиховог прегријавања, као и способност азбестног цемента да апсорбира влагу и кондензација).

димњак од цигле

Опека је далеко од најбољег материјала за стварање уклањања дима, јер кондензација доприноси брзом нарушавању интегритета овог материјала. Врло често, у кућама опремљеним цигленим димним каналом, стропови и зидови су "украшени" сировим мрљама, које се формирају као резултат апсорпције цигле влаге и кондензата.

Заштитна навлака

Димњачки уређај који има чак и периметре вентилационог канала и заштитне чахуре је композитни вишеслојни омотач. Главна функција таквог пројекта је заштита димних канала од штетног утицаја топлотних токова гаса. За заптивање вентилационих канала могу се користити специјалне рукавице, њихова употреба може минимизирати ефекте продуката сагоревања на канал, као и побољшати тракцију и повећати радно вријеме цијеле конструкције.

ФУРАНФЛЕКС

је нова опција за коју се користиинсталација димњака По његовој изради ојачана је специјалним влакнима од пластике. Посебност овог материјала је отпорност на интеракцију са киселом кондензацијом, ниска топлотна проводљивост и ефикасност при раду на температурама испод 200 степени Целзијуса.

Нерђајући челик

Овај материјал карактеришу високи показатељи непропусности и ватроотпорности, брзо превазилажење прага формирања кондензације. Захваљујући кружном попречном пресеку и глаткој површини, нерђајући челик доприноси формирању максималне вуче. Приликом куповине оваквих типова цијеви треба обратити пажњу на њихове податке о обиљежавању јер могу значајно утјецати на квалитету заварених спојева, као и на варијанте спајања растављених елемената у јединствену конструкцију.

Велике инсталационе грешке

Ако не знате како да направите димњак за гасни котао, онда ће вам ове уобичајене ситуације помоћи да избегнете грешке:

 • наношење материјала који нису погодни за уређаје за димњаке (цигле, азбест, алуминијум, галванизацију);
 • опрему са једним излазом дима у просторији у којој се користи више уређаја за грејање, што значи кршење инжењерских и техничких прорачуна;
 • Недовољна изолација димњака, што може довести до карбонације или изазвати пожар;
 • уградња неколико усисних лопатица са једном заштитном рукавицом, које могу проузроковати продирање димних гасова у просторију;
 • поправке ниског квалитета или самопромене дизајнадимњак

Сложени дизајн уређаја за уклањање дима, као и индивидуални приступ сваком случају укључује учешће стручњака у свим фазама пројектовања и монтаже ове опреме.

Препоруке и схеме монтажних радова

Шема димњака за гасни котао у приватној кући је иста као у распореду цеви од керамике, азбестног цемента, сендвич типа. Коаксијалне алуминијске и пластичне цијеви у схеми нису потребне. Употреба стандардних метода обраде камена пролази кроз производњу цигле, модуларне или блок зидане конструкције.

Правила по којима су постављене димоводне цеви за гасну опрему

Процес уградње димњака у гасни котао захтева поштовање одређених правила:

 1. Склоп мора почети са доњим делом и наставити до врха;
 2. Фиксирање структуре треба бити строго вертикално;
 3. Висина цеви треба да буде мања од 5 м;
 4. Неприхватљиво је имати било какво отклањање цијеви;
 5. Обавезно пажљиво заптивање са заптивним материјалом отпорним на топлоту свих спојева, свих спојева и заобљења;
 6. у правцу кретања дима само 3 хоризонтална прелаза, чија дужина ће бити већа од 1 м;
 7. Предње светло мора бити постављено изнад подручја подупирања вјетра.

Предуслов за постављање уређаја за димњак је фиксирање цијеви на површину сусједног зида. Апсолутно једнака цев је фиксирана на сваких 150 цм, фиксна без изузетка и све њене одвојене парцеле. Употреба металастезаљке за спајање свих елемената повећавају чврстоћу цијеле конструкције.

СНиП норме

Производња и уградња било којег дизајна димњака мора испуњавати све захтјеве СНиП 2.04.05-91 и ДБН В.2.5-20-2001. Таква усклађеност осигурава сигуран рад система гријања. Кршења услова наведених у документима могу довести до проблематичних ситуација, чије рјешавање захтијева укључивање индустрије плина.

Апстракти из главних нормативних докумената:

 1. Структура склопа за кондензацију треба да реши проблем акумулације влаге на зидовима димњака;
 2. Обавезно добро вучење;
 3. Глава димњака треба да буде слободна и да не дозвољава присуство дефлектора или гљивица на њему које спречавају излаз производа сагоревања;
 4. Побрините се да све елементе конструкције темељито придржавате на мјестима на која се спајају;
 5. Обавезно густо заптивање на зглобовима и свим врстама зглобова.

Гасни котлови без димњака

Иновативна технологија у овом подручју је изум котлова на гас без димњака. Рад ових система има значајне разлике у односу на рад обичних гасних котлова. Њихова главна вриједност је недостатак традиционалног димњака.

Сваки систем грејања захтева уклањање продуката сагоревања у спољашњи простор. Разлике у изградњи димњака. Систем ултра-дима омогућава употребу ПВЦ цеви (при ниским температурама "потрошених" гасова), које могу имати било који број завоја,и сам дизајн може имати не само вертикални распоред.

Котао може да ради у било ком режиму рада. Његов рад укључује употребу природног и течног гаса. Најмањи проблеми у раду котла доводе до његовог аутоматског искључивања.