Дестилација тулипана код куће пре 8. марта

Ко се дивио фотографијама цијелог поља тулипана? Лепота је неописива, зар не? И баш као што би било пожељно уочи 8. марта, израсти до празничних тулипана на прозорској дасци, тако да прозор и даље пада, а на прозору алое ватра из латица. Не вјерујете што ће се догодити? Верујте ми, чак и ако никада нисте били укључени у узгој тулипана и нисте упознати са концептом "дестилације", да бисте узгајали дивно цвеће до 8. марта, ви сте под силом.Наравно, можете сами да скухате сијалице биљака, али то је судбина професионалаца. Али немојте се плашити да користите за дестилацију купљених луковица тулипана, и са њима можете имати времена да добијете цветни врт до 8. марта.

Избор сорти и луковица за узгој тулипана код куће прије 8. марта

Данас се многи цвјећари баве узгојем прољетног цвијећа за празнике. За ове сврхе најчешће бирају тулипане. Како се носити с таквим задатком може бити почетник, само треба придржавати се одређених увјета овог процеса. Дестилација тулипана до 8. марта код куће захтева бригу и стрпљење, процес је болан, али се исплати.

Хлађење сијалица тулипана за узгој код куће

Луковице тулипана засађених у кутије. Сада морају проћи период хлађења. Без тога, уместо цвећа, добијамо много нејестивих зеленила, што није лед ...

Комплексни процеси који се одвијају током периода хлађења, тренутно нас не занима. Важно је да кутије држите дугачке са сијалицама на температури од 4 до 9степени Целзијуса. А то није увек лако у нашој клими. Плус таква шема за очување топлих подрума. Минус - потреба за преносом кутија из "термоса" у подрум ради дестилације. Али овај посао још треба да се уради, не зими, па у јесен ...

Постоји и друга технологија када сијалице пролазе кроз период хлађења без слијетања. Привремено сам то одбио, јер у исто време морам да бацим више сијалица - болест наставља да се развија (постављена у кутије сијалице коју сам научила да лечим). Излаз који су предложили моји добављачи - следеће године ћу узети углавном већ охлађене сијалице, једну недељу пре њиховог слетања, зими.

Почетком октобра почели смо садити луковице тулипана.

На одабраном месту, потребно је копати рупу дубоко у дубини од 15 цм, а дубина јаме зависи од величине сијалице - што је виша, то је дубља јама.

Луковице биљке морају бити удаљене 10-15 цм, али ако желите лијепу густу и спектакуларну цвјетну гредицу без празнине, можете смањити ту удаљеност.

Неопходно је ставити жаруљу у рупу, не стискати је и сипати на земљу. Одвојени тулипани су најбољи за сорте. Биће лакше бринути се за њих.

Велике сијалице дају високе и бујне цвијеће. Ова чињеница је важна за планирање цвјетног врта, тако да високе биљке нису ниже.

Да би се жаруље тулипана заштитиле од прождрљивих мишева, потребно је 20-25 минута прије садње да се луковице обраде керозином - његов мирис плаши глодаре и не оштећује тулипане. Можеш и типериодично прскати место са сијалицама које су засађене инфузијом валеријане.

Правилна садња луковица тулипана је гаранција здравог раста и бујног цветања, које ће дуго бити задовољне жутим, црвеним, љубичастим и другим јарким бојама.

Услови дестилације тулипана пре 8. марта

Код куће, у присуству подрума са температурним градијентом топлоте на 2-6 степени, боље је поставити сијалице у посуду са земљом. Припремите: лонци су једноставни лончари промјера 10-13 цм с перфорираним дном, дренажни материјал за попуњавање 1/3 волумена посуда (комадићи опеке, ситни шљунак), тло за садњу - најбоље ће бити мјешавина од 30% тресета, 40% хумуса, добро разграђена, али не из стакленика, а 30% пијеска је велика. Могуће је радити без мјешавине земље, али узимати само пијесак, али нужно опрати и пржити.

Благо осушени лук засија из покривних љусака и држи дјецу, посађене у лонце, не дозвољавајући им да се додирују. Врхови луковица, прекривени подлогом, не достижу горњу ивицу посуде за 1 цм и гледају из тла. Заобљеност сијалице је повучена у средину контејнера. Тло обилно залијено отопљеном водом, а по могућности - слабо (0,2% - 10 л 20 г) отопином калцијум нитрата, тако да су стабљике цвијета биле густе.

Лонци су закопани у подруму песком, са врха који заспи са песком од 5 центиметара. У таквим условима, луковице су добро укорењене у 13-20 недеља, у зависности од сорте. Важно је одржавати оптималну влажност зрака - у распону од 60-70%. Периодично, треба да прегледатеслијетање и влажење тла. Снијег се може наносити на пијесак ако је подрум висока температура. Након 1,5-2-2,5 месеца (опет, у зависности од сорте) тулипани ће дати издужене цветне стрелице.

Савети за одлагање тулипана пре 8. марта

Брига о таквим биљкама мора бити посебна и укључује обилно гнојење и правовремено наводњавање.

Тресет, песак, баштенско земљиште или специјализована мешавина са додатком перлита и вермикулума је најприкладнија;

Киселост мора бити неутрална;

Веома је важно да земља буде херметички затворена и добро упија и задржава влагу;

Не препоручује се употреба стаклене траве, јер може бити носилац разних болести;

Кутије, посуде, здјеле итд. Могу се користити као контејнери. Али најбољи начин за такве сврхе је употреба керамичких посуда;

Само купљени контејнер се чува у води 24 сата, ако је исти капацитет већ коришћен пре него што се мора дезинфиковати, најлакши начин је да се натопи у јак раствор мангана.