Декоративни панели за унутрашњу декорацију зидова

Декоративни панели за унутрашњу декорацију зидова - модерни декоративни материјали, представљени у великом асортиману на грађевинском тржишту. У кратком времену, стекли су велику популарност захваљујући многим позитивним карактеристикама.

Плусеви за зидне панеле

Зидни панели имају много предности, међу којима су:

 1. Није потребно припремити површину зидова за уградњу панела. Панели савршено скривају све мале мане, недостатке и говоре. Стога се може прескочити прелиминарна припрема зидова и жбуке.
 2. Надлежна инсталација панела повећава топлотне и акустичке карактеристике зидова.
 3. Панели су одлична маска свих комуникација, укључујући ожичење и водовод.
 4. Инсталација панела не траје много времена. Процес инсталације је једноставан и разумљив, тако да свако може да се носи са овим послом. Не морате имати посебна знања и вјештине за рад са софистицираним алатима.
 5. Зидови обрађени овим материјалом изгледају сјајно. Лако се одржавају, јаке су и издржљиве.

Осим тога, треба напоменути да они могу бити направљени од различитих материјала. Омогућава вам да изаберете материјал по сопственом нахођењу, тако да одговара целокупном стилу собе. Стога, у сваком случају, можете одабрати материјал који ће одговарати купцу по цијени, изгледу и оперативним подацима.

МДФ

МДФ плоче - јефтине и практичне. Пошто су направљени методомпритиском на високу температуру, онда састав плоча искључује супстанце опасне по здравље. Због тога овај материјал може сигурно обрадити стамбене просторе. Наносе се посебним декоративним филмом који може имитирати апсолутно сваки материјал: као типове декоративних малтера, као и цигле или дрва.

Пошто МДФ плоче имају ламинатну површину, за њих је врло лако бринути. Све бриге за њих је да се редовно бришу влажном крпом. Сами панели се лако инсталирају на зид уз помоћ додатних елемената. У овом случају сви углови и траке су обрађени истим филмом, тако да ће цела соба бити уређена у једном стилу.

Влакнасте плоче и иверице

Плоча плоча је мало тежа од МДФ-а. Али то је компензовано демократском вредношћу и великим избором. Површина се обично третира фурниром, дрветом или кожом. Алтернативно, могу се једноставно обојити потребном бојом.

ДСП панели су везани за њихову популарност по ниској цијени. Панели без декоративног премаза изгледају неатрактивно, тако да се најчешће користе за помоћне просторије. Панели, обложени фурниром или пластиком, изгледају прилично елегантно, тако да се могу носити са зидовима дневне собе, ходницима и ходницима. Треба имати на уму да је иверица врло осјетљива на влагу.

дрво

Дрвени панели - стилски и престижни. Унутрашњост, која користи декоративне дрвене плоче, одмах стиче племство и елеганцију. Природни материјал одмах додаје собукућни комфор, топлина и гостопримство. Израђени су од племенитог дрвета. Дрво даје широк простор за декоративни украс. Због тога се за украшавање плоча користи уметак од огледала или стакла, резбарење, позлата. Такви украсни панели изгледају сјајно у класичном ентеријеру.

Наравно, дрво је лијепо, еколошки и природно, али има значајне недостатке. Пре свега, то се односи на високу цену производа од дрвета. Осим тога, дрвени панели могу да се носе са зидовима у просторијама где постоји висок ниво влажности.

пластика

Пластичне плоче су веома популарне, чак и поред чињенице да је пластика синтетички материјал. Следећи плусеви пластичних плоча доприносе томе:

 • ниски трошкови;
 • недостатак третмана и неге;
 • једноставност инсталације;
 • разне нијансе и текстуре (могу имитирати било који материјал);
 • отпорност на влагу и температурне флуктуације;
 • одлична звучна и топлотно-изолациона својства;
 • добре хигијенске квалитете.

Такви панели се могу лако инсталирати у просторијама са високом влажношћу и у просторијама које нису загрејане. Али и недостаци пластике су. Крхак је, тако да га изненада снажан ударац може лако оштетити. Многи бркају сигурност и еколошку компатибилност пластике, па је боље да је не користе у дјечјим и спаваћим собама. Иако су пластични панели јефтинији у поређењу са другим материјалима, на њему није потребноуштедите новац Пластика ниског квалитета затамниће, викати или запалити у кратком времену.

Из стакла

Стаклене плоче појавиле су се на грађевинском тржишту тек прије неколико година. Међу предностима треба истаћи њихову трајност, поузданост, трајност и отпорност на влагу. Зато најчешће обрађују кухињску прегачу и зидове купатила. Једина нијанса је да је стакло врло брзо прљаво, тако да га треба често брисати.

под каменом

Завршна обрада каменом изгледа веома лепо. Али немају сви прилику да третирају зидове природним каменом, јер је то прилично скупо. Међу опцијама је и декоративна плочица испод камена или умјетни украсни камен. Многи воле зидне плоче од стаклопластике, које опонашају различите камене стијене од дивљих вапненаца и завршавају се мрамором. Такве врсте се не плаше влаге, трулежи, плијесни, ватрене и безопасне за здравље. Декоративни гипсани камен у облику зидних панела савршено прикрива неједнакост зидова и ствара јединствен ентеријер.

Знате како да поставите украсне панеле, лако можете имплементирати најлуђе од ваших снова. Могу се савршено комбиновати са другим декоративним материјалима, тако да се могу комбиновати са тапетама, а зидови прекривени бојом. У овом случају, боје морају бити у хармонији једна са другом или створити занимљив контраст.