Да ли су штетне ЛЕД лампе за здравље? Прегледи специјалиста

Масиван изглед ЛЕД сијалица на полицама трговина, визуелно подсјећајући на жаруљу са жарном нити (чеп Е14, Е27), довео је до додатних питања међу становништвом о прикладности њихове примјене. Оглашивачи најављују невиђене енергетске перформансе, радну снагу од неколико деценија, и најснажнији светлосни ток иновативних извора светлости. Истраживачки центри, пак, износе теорије и износе чињенице које указују на оштећење ЛЕД лампи. Колико далеко је технологија расвјете нестала, а што скрива обрнуту страну медаље под називом "ЛЕД расвјета"?

Шта је истина, али шта је фикција?

Употреба ЛЕД сијалица неколико година омогућила је научницима да изведу своје прве закључке о њиховом правом дејству и безбедности. Показало се да такви извори светлости као што су ЛЕД сијалице имају и своје "тамне стране". Негатив је додао и кинеске колеге, који су још једном испунили тржиште производима лошег квалитета. Која врста осветљења даје предност не гладовању у потрази за енергетском ефикасношћу? У потрази за компромисним рјешењем морат ћете се упознати с ЛЕД свјетиљкама.

У пројектовању постоје штетне супстанце

Да би се осигурала еколошка прихватљивост ЛЕД лампе, довољно је запамтити од којих је дијелова састављена.Њено тело је направљено од пластике и челичне капице. У снажним узорцима у кругу налази се радијатор од алуминијумске легуре. Испод сијалице налази се штампана плочица светлосних диода и радио компонентидривер За разлику од флуоресцентних сијалица које штеде енергију, сијалица са ЛЕД диодама није запечаћена и није напуњена гасом. У присуству штетних материја, ЛЕД сијалице се могу сврстати у једну категорију са већином електронских уређаја без батерија. Сигуран рад је значајан плус иновативних извора светлости.

Бијело ЛЕД свјетло боли вид

Када купујете за ЛЕД лампе, морате обратити пажњу на температуру боје. Што је виши, већи је интензитет зрачења у плавом и плавом спектру. Ретина ока је најосетљивија на плаву светлост, која, током продужених поновљених ефеката, доводи до њене деградације. Посебно штетна хладна бијела свјетлост за дјечје очи, чија је структура у развоју.

Да би се смањила иритација органа вида у сијалицама са две или више муниције, препоручује се укључивање сијалица са малом снагом (40-60 В), као и коришћење ЛЕД сијалица које емитују топлу белу светлост. Употреба таквих сијалица без високог фактора пулсирања не штети и одобрена је од стране Министарства здравља Руске Федерације. Температура боје (Тц) је назначена на амбалажи и треба да буде у опсегу од 2700-3200 К. Руски произвођачи Оптоган и СветаЛед препоручују да се купи расветна тела топлих боја, њихов спектар зрачења је најсличнији сунчевој светлости.

Схиммер стронг

Радост пулсирања од било ког вештачког извора светлости је одавно доказана. Треперење на 8 до 300 Хз је негативноутичу на нервни систем. И видљиви и невидљиви таласи продиру у органе вида у мозак и доприносе погоршању здравља. ЛЕД лампе нису изузетак. Међутим, није све тако лоше. Ако излазни напон возача додатно прође квалитативну филтрацију, ослобађајући се компоненте компоненте, тада величина валовитости неће прелазити 1%.Коефицијент таласања (Кп) лампе, у којем је изграђено пулсно напајање, не прелази 10%, што одговара санитарним нормама на снази на територији Русије. Цена висококвалитетног возача са осветљењем не може бити ниска, а произвођач мора бити добро познат бренд.

Сузбијање лучења мелатонина

Мелатонин је хормон који је одговоран за учесталост сна и регулише дневни ритам. У здравом телу, концентрација се повећава са почетком мрака и изазива поспаност. Када се ради ноћу, особа је изложена разним штетним факторима, укључујући и освјетљење. Као резултат поновљених истраживања, доказан је негативан утицај светлосне диоде светлости ноћу на људски вид.

Стога, са појавом таме, треба избегавати светлу ЛЕД светлост, посебно у спаваћим собама. Недостатак сна након дужег гледања телевизора (монитора) са ЛЕД позадинским осветљењем је такође последица смањења производње мелатонина. Систематски утицај плавог спектра ноћу изазива несаницу. Поред регулације сна, мелатонин неутралише оксидативне процесе, што значи успоравање старења.

За ЛЕД лампенема стандарда

Ова изјава је делимично нетачна. Чињеница да се ЛЕД расвета још увек развија, па самим тим, проналази нове предности и мане. Не постоји индивидуални стандард за њега, али је купљен у неколико постојећих регулаторних докумената који укључују ефекте вештачког осветљења на особу. На пример, ГОСТ Р МЕК 62471-2013 «Светло-биолошка безбедност лампе и система лампи». У њему су детаљно описани услови и методологија за мерење параметара лампе, укључујући и ЛЕД, дате су формуле за израчунавање граница опасне изложености. Према МЕК 62471-2013, све светиљке са непрекидним таласом су класификоване у четири групе опасности за очи. Одређивање ризичне групе за одређени тип лампе врши се експериментално на основу мерења опасног УВ и ИР зрачења, опасног плавог светла, као и топлотних ефеката на ретини ока.

СП 52.13330.2011 поставља нормативне захтјеве за све врсте расвјете. У одељку "Вештачка расвета" пажња је посвећена ЛЕД лампама и модулима. Њихови оперативни параметри не би требало да прелазе дозвољене вредности предвиђене овим скупом правила. На пример, стр.7.4 указује на употребу као извора вештачких светиљки са температуром боје од 2400-6800 К и максимално дозвољеним УВ зрачењем 0,03 В /м2. Поред тога, вредност коефицијента таласања, осветљења и светлосног излаза је нормализована.

Зрачење пуно светлости у инфрацрвеном и ултраљубичастом опсегу

Да се ​​бавимо овимтврдња, морате анализирати два начина да добијете белу светлост на основу ЛЕД диода. Прва метода укључује стављање у исти кућиште три кристала - плава, зелена и црвена. Радијација коју емитују њихове таласне дужине не иде даље од видљивог спектра. Према томе, такве ЛЕД диоде не стварају светлосни ток у инфрацрвеном и ултраљубичастом опсегу.

Да би се добила бела светлост, луминофор, који формира светлосни флукс са доминантним жутим спектром, наноси се на други начин на површину плаве ЛЕД. Као резултат њиховог мешања можете добити различите нијансе беле боје. Присуство УВ зрачења у овој технологији је занемарљиво и сигурно за људе. Интензитет инфрацрвеног зрачења у почетку дугог таласног опсега не прелази 15%, што је несумјерно мало с истом вриједношћу за жаруљу са жарном нити. Разматрања о цртању фосфора на ултраљубичастој светлећој диоди уместо плавом неоснованом. Али, док је примање беле светлости са овом методом скупо, има ниску ефикасност и многе технолошке проблеме. Због тога, у индустријским размјерима, бијеле жаруље на УВ ЛЕД-има још нису досегнуте.

Имати штетно електромагнетно зрачење

Високофреквентни управљачки модул је најснажнији извор електромагнетног зрачења у ЛЕД лампи. Електрони које производи возач РФ импулса могу утицати на рад и погоршати емитовани радио сигнал, ВИФИ предајнике који се налазе у непосредној близини. Али жао нам је због електромагнетног тока ЛЕД сијалицеза особу неколико наруџби мање штете од мобилног телефона, микровалне пећнице или ВИФИ рутера. Због тога се може занемарити утицај електромагнетног зрачења из ЛЕД сијалица са импулсним возачем.

Јефтине кинеске сијалице су безопасне за здравље

Део одговора на ову изјаву је већ дат горе. Што се тиче кинеских ЛЕД лампи, претпоставља се: јефтино - то значи лош квалитет. И нажалост, то је заиста тако. Анализирајући робу у продавницама, може се приметити да сви ЛЕД сијалице које коштају мање од 200 рубаља по комаду имају модул за трансформацију напона ниског квалитета. Унутар таквих сијалица, умјесто управљачког програма, ставите јединицу за напајање без трансформатора (БП) с поларним кондензатором како би неутрализирали компоненту компоненте. Због малог капацитета са инсталираном функцијом, кондензатор се само дјеломично суши. Као резултат, брзина пулсирања може достићи и до 60%, што може негативно утицати на вид и људско здравље уопште.Постоје два начина да се минимизира штета од таквих ЛЕД диода. Први подразумева замену електролита са аналогом од око 470 μФ (ако је простор дозвољен унутар тела). Такве лампе се могу користити у ходницима, тоалетима и другим просторијама са ниском оштрином вида. Други је скупљи и подразумијева замјену слабијег БП с пулсним претварачем. Али у сваком случају, за осветљење дневних соба и радних места боље је користити пристојне ЛЕД лампе и боље је да се уздрже од куповине јефтиних производа из Кине.

Прегледи специјалиста

Специјалисти,који проучавају рад светлосних диода, тврде да је оштећење ЛЕД сијалица јако преувеличано. Али, док се не ријеши проблем плавог свјетла, при одабиру ЛЕД лампица треба обратити пажњу на температуру боје (Тц). Ако кутија показује вредност од 4.000 К и више, онда је боље одбити да купите такве лампе за стан. Њихова сврха је да осветле улице и производне објекте. Извори светлости са Тц = 3000-4000 К се препоручују као главно осветљење у стану, осим за спаваће собе. У дневном боравку и тоалету морате изабрати ЛЕД лампе са Тц = 2500-3000 К, имитирајући топлу светлост од сијалице са жарном нити.

Потпуно прећи на ЛЕД осветљење, или, обрнуто, потпуно га напустити - то је индивидуални избор сваке особе. Технологије омогућавају додатно унапређење ЛЕД-а, а програмери предвиђају велику будућност за њега. Сада је човек имао око две чаше утега. На једном плићаку, трговина, која веома ефикасно намеће несавршену робу у великим количинама. На другој здјели - упозорења научника који настоје ојачати правила за кориштење супер сјајних бијелих ЛЕД диода.

Користите високо квалитетно ЛЕД осветљење и не заборавите да ходате сваки дан најмање један сат под утицајем сунчеве светлости. За децу чији се вид још увек формира, овај број треба повећати 2-3 пута. Такође треба избегавати директно светло ЛЕД лампице. Ова изјава се односи на било који извор светлости.