Брига за руже у рано прољеће

У прољеће у вртларском календару толико је проблема. Неки радови су повезани са градом и воћњаком, други - са украсним биљкама. Већ од раног пролећа личили су на себе и на вртне круне ружа. Уосталом, овим љепотама задовољним бујним цвјетовима и здравим лишћем, потребно је не само склонити склониште с времена на вријеме. Руже у пролеће ће требати исправну резидбу, и обавезно храњење, и заштиту од болести и штеточина. Али за пажљиву бригу на самом почетку сезоне у врту, ове лепоте ће вам два пута захвалити доласком лета.

Уклањање покривености ружа у раном пролећу

Комплицирано или једноставно покривање ружа треба постепено, корак по корак, уклонити, а исто тако и креирати. Чим се сунце загреје, снег ће пасти, не раније него у првој деценији априла, почети да зрачи грмље, отвара склониште са сјеверне стране по дану. Пратите време, бубреге руже, вирите испод склоништа: на многе начине, специфични термини одређују време и температуру у свакој појединачној години. Пажљиво заштитите руже од испијања, прегријавања под активнијим прољетним сунчевим зрацима.

Неколико дана након што температура порасте изнад -5, уклоните први "слој" склоништа - неткани материјал. За 2-3 дана, када температура порасте на 0, уклоните ревер или други покривни материјал, а након неколико дана - суво лишће. Пустите да се грмље прилагоди и тек тада очистите и пробушите. Од цервикса корена, места вакцинације, заштита се уклања у последњем смеру. Пре пролећног чишћења ружаи друге процедуре се не журе: почните сећи и хранити тек након 3-7 дана након коначног скидања полица, али пазите на бубреге: ако су натечене, боље је убрзати процес.

Обрезивање ружа у рано пролеће

Најбоље вријеме за главну резидбу ружа није јесен, као што многи сматрају, прољеће. Тако ће руже далеко успешније. Постоје општа правила за обрезивање украсних и воћних грмова, које треба водити у процесу обрезивања ружа:

  • уклонити гране које су умрле или оштећене током зимовања;
  • прегледати грм и пронаћи пар најјачих грана на којима су видљиви здрави бубрези;
  • скратити их на јак бубрег;
  • уклоните све изданке који расту у грму и гране, које очигледно неће цветати, али ће само уклонити потребне хранљиве састојке у биљци;
  • обликују круну грма тако да се отвори њен центар.

Постоји неколико фактора које треба да се усредсредите на скраћивање ружа. Прије свега, то је клима: у хладним регијама биљка нема довољно времена да расте у љетним мјесецима. Врсте и разноликост ружа утичу и на дужину посекотина, важно је и која висина руже желите и гдје је посађена - у предњем или у позадини. На пример, сорте хрена, као што је Роса ругоза, могу се скратити за 10-30 цм, високи статини или флорибунди, као Фалстафф - до 50 цм, једноставне мрље, јагоде и чајне руже - до 80-100 цм

.

Ружа се храни рано пролеће

Пролеће је период буђења ружа. После зимеЦвеће треба снажну подршку у облику хранљивих ђубрива. Највећа потражња за ружом је у азотно-фосфорним адитивима, који помажу биљци да добију снагу након зиме, стимулишу развој нових изданака, промовишу везивање пупољака. Руже за сезону захтевају два храњења. Први се мора извршити одмах након подрезивања. За дугу и обилну цвату под грмљем на растопљеном и обилном тлу чине калијум, фосфат, магнезијум и азотна ђубрива. Широко распрострањен од стране цвећара као пролећно пилиће. Други прелив се врши у лето пре другог цветања.

Азот је садржан у амонијум нитрату, урее, у течној органској материји. Осим тога, препоручује се употреба фосфатних ђубрива: суперфосфат, аммофос. Приликом одабира узети у обзир састав гнојива, у правилу садрже фосфати и душик, тако да је потребно пажљиво одабрати дозу. Добро стимулише раст хумата натријума - често се користи као помоћно средство. Да би се биљка оплодила, потребно је направити мали круг око радијуса од око 30 цм око младог или нестабилан након зимског грма.

Ђубриво у рупи треба да буде ситно (посипајте пиљевином, тресетом или маховином). Могуће је растворити ђубриво у води и гомилати га у грму. На овај или онај начин, уз помоћ воде ће доспети до кореновог система. Ојачава ефекат минералних ђубрива додавањем стајњака или компоста који се распада преко бунара. Спрингпостављен темељ будућег здравља грма, ово је главна фаза исхране.

Рано пролећно малчирање ружа

Потребна брига за руже у прољеће, након храњења, предвиђа обавезно малчирање. То ће помоћи у одржавању влаге и оптималној микроклими тла. У ту сврху користе се тресет, хумус или тресет-пинна компост. Такав малч ће испунити не само заштитну функцију, већ и обогатити тло, побољшати његов квалитет. За малчирање и даље можете користити друге материјале, као што је шљунак. Шљунак може задржати влагу и влажне корове.

Прскање ружа од болести и штеточина

Руже су често задивљене гљивичним болестима, а такође су подложне нападима штеточина: гусјеницама, лисним ушима, кукцима и крпељима. Боље неколико дана након пролећне обраде ружа, са почетком активног раста зеленила, спреј са специјалним универзалним леком као што је РосеСлеар. Такав фунгицид и инсектицид у једном леку контролише појаву црних мрља, ружине руже, пепелнице, као и лисних уши. За прскање је пожељно изабрати суво и без ветра вече и пратити усаглашеност са мерама безбедности за употребу лека (на паковању). Произвођач препоручује превентивно прскање од почетка активног раста ружа сваких 10-14 дана. Међутим, како показује наше искуство, након првог прскања у рано прољеће, други се обично одвија само у љето, након првог цвјетања ружа.

Не користити синтетичкепестициди и инсектициди на тим куковима, плодови којих планирате да сакупите и користите у будућности. За прехрамбене културе користе се само природна средства контроле: биљни фунгициди и помоћници инсеката (нпр. Сунце и њихове личинке једу лисне уши у великим количинама).

Поправка и монтажа стубова за руже

Након резања ружа, завршавају се основне процедуре, вриједи водити рачуна о инсталирању нових стубова и прегледавању старих база за ружичасте руже. Обратите пажњу на дрвене конструкције које је боље третирати заштитним складиштима. Као раст, развој грмља, они морају бити везани, подизање пуца изнад тла. Матичне руже након што су поново постављене вертикално, такође морају одмах да се вежу на колац.

Ружа - бисер и прекрасна декорација било којег врта. Познавање свих метода контроле штеточина и пружање одговарајуће бриге за вашу локацију ће бити најљепша завист ваших сусједа. Осигурајте да су руже добро нахрањене, исеците их према нашим саветима и уживајте у дивном укусу и боји цвећа.

Росе Царе у раном пролећу