Брига за децембристе код куће

Када је дан исцурио из добрих осјећаја, онда се цијели напети дан осјећа угоднијим. Растућа вегетација је пријатна лекција која ће дати добар однос не само рођацима, већ и свима око вас. Цвеће је прелепа декорација за укусан ентеријер. Ходајући поред светлог угла, не излази ни на који поглед на неки диван цвет. И одмах долази мисао, а можда је вредно засадити цветну башту? Прекрасан цвет који нас весели цветањем зими, појављује се скоро у свим зградама, али многи га зову другачије. Децембрист, Божић, Сцхлумбергер скраћени, Варварин боја, Зиггацацтус су сва његова имена. Иако је цвет Децембриста непретенциозан у бризи, али познавање правила за његову репродукцију је једноставно неопходно за успешну култивацију код куће.

порекло децембриста

Децембрист је генерализовано име из три врсте кактуса - Сцхлумбергер Гертнер, Сцхлумбергер скраћени и Сцхлумбергер-ова књижица. Име овог рода дато је у част француског узгајивача узгајивачнице Фредерика Шлумбержера. Многи аутори књига о цвећарству користе другачије име епипхиллум.

Домовина биљке је густа шума Јужне Америке, наиме, Бразил, гдје се репродукција одвија поред централног грма.

Због својих биолошких карактеристика, цвет се значајно разликује од кактуса који расте у пустињи.

Животиње живе на стаблима, у плексусу грана дрвећа (епифити), у кланцима високих планина (литофити), где,упркос монсунским кишама, вода се не одлаже. Имајући мршав коренски систем, храни се органским производима који се акумулирају у каменим пукотинама, продубљујући кору. Скривајући се у сјеновитим шикарама, засићена је влажним зраком кроз свјетло, надземне коријене расту између сегмената (омотача), који су дио биљног стабљика, те се одатле назива "шумски кактус".

Децембрист цвет - особине

Све биљке имају особитости. Главна карактеристика децембриста је да цвета када се одмарају други цветови. Али он има друге особине које га разликују од свих других људи у вашој прозорској дасци.

  • Прво, децембрист је неугодан на јужним и западним прозорским клупчицама, јер интензивно осветљење може проузроковати завршетак крајњих сегмената изданака биљке.
  • Друго - љети Децембрист, као ни једна друга затворена биљка, треба свјежи зрак: засјењено мјесто на балкону, лођа, тераса.
  • Треће - у љето, децембриста воли да се истушира, али ако нема такве прилике, барем га повремено распршите.

Локација и осветљење за узгој децембриста

Биљка се нормално развија на прозорским клупама које гледају на сјевероисточну или западну страну. Изаберите светлу тачку без директне сунчеве светлости, са нивоом осветљености у распону од 70-85%. Важно! Зигурате можете ставити у лонац и на јужни прозор, под условом да има довољно сенки од директних сунчевих зрака. Директни УВ зраци могуизазвати опекотине на листовима.

Удобан температурни режим за узгој децембриста

Постројење је успјешно аклиматизирано у нашим увјетима. Удобан температурни опсег је прилично широк: од 10 до 35 степени топлоте. У исто вријеме, не треба заборавити да оштре промјене цвијета доживљавају крајње негативно. Ако га донесете на балкон или веранду, пожељно је да га припремите унапред. У првим данима можете се одморити на пола сата боравка на свјежем зраку, а затим повећати вријеме.

Захтеви за земљиште у узгоју децембриста

Прије свега, морате пажљиво размотрити избор тла за лонац. Децембристи воле лагана храњива тла са добром дренажом. Тло треба лако да прође влагу и ваздух. Често се у те сврхе користи мешавина тресета, листног тла и пијеска. Такођер у тло можете додати хумус и тресет. Најбоље земљиште за децембристе је слабо кисело. За сукуленте можете користити припремљену земљу.

Прије искрцавања цвијета, земља мора бити дезинфицирана. У те сврхе могуће је примијенити фунту угља. За већу лакоћу тла додају се ситни комади дрвета и перлит.

Пропагација децембриста код куће

Могуће је умножити овај цвет вегетативно и са сјеменкама. Када се репродукује на вегетативни начин, као материјал, узимајте резнице децембриста. Сечење се може обавити у било које доба године, промена годишњих доба не утиче на укорјењивање резница. Да би грм изгледао величанствено, један лонац може битида сади неколико младих биљака одједном. Плави млади децембрист може почети исте године. Цвијеће се појављује чак и на малим биљкама, које имају само неколико веза.

Заливање и храњење децембриста

Брига за децембристе код куће је иста као и услови за раст лиснатих листопадних биљака. Потребно му је редовно наводњавање са стајаћом водом на собној температури. Ако је соба сув зрак, недостатак влаге се компензира на два начина:

  • Дневно прскање биљака водом за таложење.
  • Соба са лонцем за цвијеће на пладњу са влажном дренажом, тресетом или маховином.
Децембристи су једнако штетни за прекомјерно наводњавање и недостатак заливања. У основи вода улази у стабљику кроз коренски систем, а мали део - од прскања. С обзиром да коријени узимају онолико воде колико им је потребно за животни циклус, прекомјерна количина соли у води за наводњавање доводи до испирања земље. Неасимилирани дио воде пада у облику талога на површини тла или као плак на зидовима контејнера, гдје расте ваша биљка. То негативно утиче на стање кореновог система у целини. Цвијет са таквим тлом захтијева хитну трансплантацију. За децембристичко заливање користи се висока или кишна вода, или се вода таложи током дана.

Са почетком пролећа Зигоцастоцум захтева месечно храњење. Да бисте то урадили, користите сложена ђубрива за цвеће, чија доза треба да буде два пута мања од оне која је написана у упутству. Лети, биљкахрани се два пута месечно, ау децембру децембри не требају гнојива у јесен.

Обрезивање децембриста

Када се бринете о децембристу, није потребно заборавити орезивање, након чега ће грм бити атрактиван и обилно цвјетати. Да би се то постигло, у јуну, отрцане и неправилно растуће младице се смањују. Штавише, искусни цвећари препоручују да се делови изданака не секу, већ ручно одвијају.

Децембристичка нега после цветања

Након цватње, децембристи се крећу на хладно мјесто и донекле ограничени у наводњавању. Простор треба да буде заштићен од директне сунчеве светлости, боље је да буде пенумбра. Крајем марта, цвет се преноси натраг и повећава унос влаге. Такође почињу да се уводе минерална ђубрива.

Прави приступ свим процедурама бриге и знања о томе како да се прави Божић код куће куца гарантује обилно и дуготрајно цветање децембриста и тако ће дуго моћи уживати у свом власнику са светлим и живописним цвећем.