Битуминоус мастицс

Недавно су се појавили водоотпорни мастици, али се сваке године све више користи. То је због једноставности употребе и једноставности примене, што значајно скраћује време инсталације изолације конструкције. Атрактивна је цијена материјала, која је прихватљива за све сегменте становништва.

Шта је мастикс, хладна битуменска употреба? Која је његова фундаментална разлика у односу на материјал који треба претходно загрејати пре употребе? Прије одабира одговарајућег мастикса за изолационе радове потребно је разумјети његове карактеристике и својства.

Опште информације о материјалу

Битуменски китови - материјал са високом дуктилношћу, у бази је битумен (црна смола, чврста).Раније је мешавина битумена морала да се загреје пре употребе.

То је проузроковало неке неугодности, јер је вријеме за инсталирање хидроизолационих радова повећано, поред тога, ови радови су били опасни по ватру. Стога су произвођачи развили иновативни материјал који се може користити у хладним хидроизолацијама.

Мастикс садржи раствараче који га подржавају у течном стању. На принципу примене, такве композиције се могу упоредити са бојом - чим материјал уђе у површину, растварач испари и композиција се стврдне, формирајући квалитетан слој изолације.

типови складишта

Битуменски китови за хладну хидроизолацију подијељени су у два типа:

 • смеше су спремне за употребу, оне су присутне у композицијирастварачаСа овим материјалом можете радити у свим временским условима, чак иу хладној сезони. Ова складишта пресушују за 24 сата. Међутим, његова својства материјала трају након неког времена, обично траје 1 седмица. Овај тип мастикса је направљен да изолује кров, али је примена материјала на бази растварача прилично уобичајена и може се применити на било којој површини;
 • не-мирисни водени кити произведени на бази воде.Складишта су еколошки прихватљива, користе се у затвореним просторима за изолационе радове у купатилима и кухињама. Време сушења у овим композицијама је неколико сати. Постоји мала мана у воденој емулзији - не толерише негативне температуре, чак и током складиштења.

модификације складишта

У зависности од тога које компоненте, осим битумена, доводе до мастикса, оне се деле на подврсте:

 • Није модификован - нема боље компоненте у премазима, као што су полимери.Професионалци не препоручују употребу овог материјала приликом инсталирања хидроизолације крова, али за друге конструкције се савршено уклапа. Али треба имати на уму да се такав мастикс не користи у случају јаких температурних варијација и ако се дизајн загрева.
 • Битуменско-полимерни - кровни покривач, модификована мастика.Овај материјал није застрашујући од високих температура. Позитивна је чињеница да побољшава адхезију између материјала ваљака и површине.
 • Мастици, битуменска гума - досастав који је уведен гумена мрвица.Овај тип раствора се користи за изолацију структура од метала, јер има антикорозивна својства. Али за кровове овај материјал није применљив.
 • Гумени китови на бази битумена - течне гуме.Састав са високом еластичношћу и изузетним механичким и физичким својствима. Најпогоднији састав за уградњу кровне хидроизолације.

Када се врши хидроизолација са било којим материјалом, потребно је пажљиво припремити површину - уклонити прашину и прљавштину, одмашћити ако је потребно и осушити. Затим на равну површину нанети битуменски прајмер, што ће побољшати квалитет изведених радова.

Всички битуменни обработки се поделени в разни типови в зависимост от количество компонент:

 • једнокомпонентна - спремна за наношење смеше;
 • двокомпонентни - мешати пре наношења учвршћивачем.

Карактеристике овог материјала су веома високе, јер складишта припадају професионалцима. Приликом мијешања крема потребно је строго слиједити упуте произвођача и поштивати пропорције. Ако ставите учвршћивач, више препоручено, онда ће живот складишта бити много мањи и биће покварен.

квалитет складишта

Поред чињенице да хладни битуменски мастикс смањује време хидроизолације, и да се лако примењује, као што је горе наведено,има велики број позитивних страна:

 • могуће је добити композицију било које густине, довољно да се дода растварач;
 • трајност - модификована композиција може да траје више од 25 година, а да при томе не губи своје изолационе особине;
 • свестраност - све површине се могу обрадити битуминозним мастима;
 • Једноставност употребе - композиција се може наносити самостално са лопатицом, ваљком или четком.

Као било који материјал, хидроизолациони мастикс има недостатке:

 • цена - ако узмете у обзир хидроизолацију, битуменски полимер, онда се њихова цена значајно разликује на вишој страни;
 • , за разлику од мастикса на битуменској основи, који се наноси на врући начин, овај материјал даје јаче скупљање, што као посљедицу повећава трошкове изолације.

Потрошња китова на 1 м2 хидроизолације зависи од начина наношења, на пример, када се наноси слој који је довољно лепљен на 1 кг по квадратном. Ако направите комплетну изолацију, онда идите на 5 кг. Познавање ових параметара је веома лако израчунати колико ће ићи на материјал.

Где је примењен мастикс

Примена битуменских китова, по правилу, јавља се у следећим случајевима:

 • Композиција се користи за уградњу меких плочица на крову или ролне.Да ли је његова употреба оправдана за поправку кровне конструкције и изградњу меког битуменског крова.
 • Хидроизолациона основа зграда.Помоћу гумене мастике се поставља изолациони слој помоћу темеља темељних пилота. Друге врсте складишта могу се користити као хоризонталне иливертикална хидроизолација. Унутар зграде и напољу.
 • Хидроизолација подова.Мастикс се користи под грубим естрихом или испод премаза за пуњење. Могуће је изоловати плоче на лођама у подрумима, гаражама. Често се користи у купатилима, тоалетима, тушевима.
 • Изолациони радови на терасама и базенима.Течна гума је погодна за то, која се може наносити на било коју површину.

Употреба тех композиција је оправдана, без обзира на знатне трошкове.

Мастикс властитим рукама

Неки приватни грађевинари се питају како да кувају битуменску мастикс властитим рукама како би смањили трошкове изградње. Прво, морате купити састојке:

 • битумен;
 • пластификатор;
 • пунило.

Компоненте се купују у одговарајућој количини, у зависности од тога која ће површина бити покривена изолацијом.

Претпоставимо да нам треба 10 кг материјала, за ово узмемо:

 • битуменска смола - 8,5 кг;
 • пунило - 1 кг;
 • пластификатор 0 0, 5 кг.

Пунило може послужити: пиљевина, гумена мрвица, мин вуна или азбест. За керозин додати керозин или тренинг.

Пре стављања битумена у посуду са дебелим зидовима и стављање у ватру, мора бити добро уситњено и помешано са пунилом.

Капацитет би требао бити велик. Како ће се гријање складишта повећати.

Температура не би требала бити већа од 190 степени, јер битумен има својство да се разграђује на високом нивоутемпературе. Ако се на површини појаве мехурићи жуто-зелене боје, онда је то први знак да је температура превисока.

На одговарајућој температури битуменски мастикс треба да се куха униформа и пластика. Пластификатор и пунило треба додати постепено и уз константно мешање. Ако на површини има пене, треба је одмах уклонити.

Када се сви састојци додају, материјал је спреман.Складиште, створено властитим рукама не дуже од једног дана, се складишти и потребно га је примијенити, када се композиција охлади на 120 ступњева.

Битминт прајмер властитим рукама

Пре наношења мастикса на површину потребно је не само припремити, већ и покрити темељним премазом на бази битумена. Тло ће помоћи да се повећа адхезија, а хидроизолација ће учинити много поузданијим и бољим.

Састав прајмера који сам кува - бензин и битумен у пропорцији од три према један.

Како кухати

 • тако да је земљиште високог квалитета, потребно је загријати битумен до 70 степени и сипати у бензин;
 • Битумен се уводи у бензин у малим порцијама и мијеша док се потпуно не отопи;
 • чим је тло спремно, композиција се филтрира кроз металну мрежу.

Овим упутством можете уштедети новац на куповини готовог материјала.

Како изабрати

Тржиште је тренутно веома велики избор ове врсте материјала, а да би се купило управо оно што је потребно за вашу структуру, потребно је пажљиво испитати карактеристике.складишта Посетите специјализоване форуме на интернету, погледајте шта људи који су већ користили битуменски мастикс за хидроизолацију пишите.

Пожељно је прочитати не само теорију, већ и интеракцију са професионалним градитељима, који у пракси знају који је састав бољи у одређеној врсти посла.

Када стигнете у продавницу, процијените колико добро је материјал упакован и колико дуго се уклапа.

У производњи лијеваног мастика у посуду вруће, па ако тегла од пет литара тежи пет килограма, онда не би требало да купујете овај материјал - то није висок квалитет.