Бетонски под у приземљу у приватној кући

Циљеви у изградњи могу се постићи на различите начине. Род није изузетак. Један од најједноставнијих, најефикаснијих и најпоузданијих начина сматра се бетонски под на земљи у приватној кући.

Где почети?

Технологија подне инсталације на тлу је доступна, али захтијева строгу примјену правила, о чему ће бити ријечи у наставку.Избор у корист ове методе је због сљедећих предности:

 • Тла у земљишту у приватној кући могу се обављати властитим рукама, без привлачења опреме за подизање терета за уградњу армирано-бетонских стропова.
 • Доступни су доступни материјали, чија куповина и испорука није тешка.
 • Економска корист. Трошкови подних облога на тлу овом методом могу коштати власника будућег стамбеног простора много јефтиније него коришћењем других метода.
 • Висок квалитет. Приликом пројектовања жељених карактеристика бетонског пода на тло полаже се у приватној кући.
 • Нема потребе за привлачењем додатне радне снаге.
 • Уз вештине општег грађевинског рада можете самостално завршити сав посао.

Почетак изградње, један од најважнијих услова за многе кућевласнике је разумна процјена трошкова. Из тог разлога, многи покушавају властитим рукама омогућити операције у приватној кући. Детаљан водич корак по корак помоћи ће вам да остварите ову жељу. У исто време, препоруке ће избећи типичне грешке и постићи оптималне перформансе.

Користећи готове армирано-бетонске подове, сложеност процеса се смањује, али трошкови за набавку, транспорт, плаћање опреме за дизање терета нагло се повећавају. Многи људи се боре да избегну значајно повећање трошкова.

Потребни материјали за бетонске подове на земљишту

Препоручљиво је да купите све што вам је потребно за рад једном. Професионални градитељи знају да трошкови транспорта могу премашити 10% процијењене цијене објекта. Понекад исплата за испоруку несталих материјала може коштати више него што јесу. Због тога је важно тачно идентификовати листу компоненти, израчунати њихов потребан број.

Једно од кључних питања је изолација бетонског пода у приватној кући? Најбоље рјешење данас је употреба пјенастих полистиренских плоча. Минерална вуна се користи много рјеђе, јер је превише еластична и покретна. У изузетним случајевима, дозвољена је њена примена, али само приликом слагања специјално припремљеног намотаја или интерглацијалног простора у ћелију. Онда је црни под направљен од дасака, лиснатих материјала.

Рад постаје интензивнији ако се одлучи користити овај материјал на поду. Гријач на бетонском поду издржи планирано оптерећење без додатних операција.

Поред тога, процењени трошкови се значајно повећавају без видног побољшања у учинку. Једини индикатор, где постоји јасна предност -звучна изолација Али тло није извор буке, па бирајући грејач на поду, мислим да није вредно тога.

Ова предност је потпуно обезвређена. У великој већини случајева, данас је изолација бетонских подова од пјенастог полистирена.То је оправдано следећим карактеристикама:

 • економске користи;
 • довољну снагу;
 • поузданост материјала;
 • дуг радни век;
 • безбедност животне средине;
 • неосетљивост на труљење, корозију, појаву махова маховина и других микроорганизама;
 • изолација од пјенастог полистирена за бетонски под је једноставна за обраду, што је погодно за самосталан рад.

Такав слој топлотне изолације није хигроскопан, али се још увек уочава мала површинска и капиларна пенетрација. Загревање пода у овој ситуацији током година ће изгубити своју ефикасност. Вишеструки сезонски циклуси смрзавања могу оштетити материјал.

Топлинска изолација бетонских подова захтева заштиту од влаге која улази у земљиште и воду из раствора приликом полагања естриха. Широк избор хидроизолационих материјала ће створити поуздану баријеру за течност. Ролне, листови ове категорије користе се на полимерној или битуменској основи. Број се израчунава узимајући у обзир преливање и отпад при резању.

Главни потрошни материјал по маси је бетонска мешавина. Довољно је прецизно одредити број потребних компоненти на једноставан начин.Не улазећи дубоко у суштину комплексапрофесионалне формуле, искусни мајстори користе ову технику - 1 м3 следећих врста бетона садржи цемент:

 • М 150 - 260 кг (цемент М 300);
 • М 200 - 290 кг (цемент М 300), 250 кг (цемент М 400) и 220 кг (цемент М 500);
 • М 250 - 340 кг (цемент М 300), 300 кг (цемент М 400) и 250 кг (цемент М 500);
 • М 300 - 350 кг (цемент М 400) и 300 кг (цемент М 500);
 • М 400 - 400 кг (цемент М 400) и 330 кг (цемент М 500);

Када се припрема сува мешавина, препоручује се употреба масених вредности, а не запремина. Тако да има високу специфичну густину цемента, треба да тежи мање песка и дробљеног камена у раствору око 3-5 пута.

Међутим, по обиму, ова вредност може достићи разлику од 6-7 пута. У зависности од врсте цемента, као и жељеног квалитета бетона, дробљени камен се увози по стопи од 4 до 7 тона по 1 тоне везива.

сој тла

Најважнија фаза рада, од које зависи крајњи квалитет и дуг животни вијек пода. У случајевима високе густине тла, ниског нивоа подземних вода, ова операција се може занемарити. За консолидацију тла једноставно неће радити. Ако је на локацији извршено планирање са кретањем слојева земљишта, искорјењивањем дрвећа, уклањањем друге вегетације, тада би требало извршити напрезање.

Ручни процес је веома дуготрајан. За квалитетно извођење операције направљен је посебан уређај - ручно гажење. Тежина, величина се бира на основу сопствених могућности. Препоручљиво је користити овај метод при малим количинама рада или га користити на тешко доступним мјестима.

Оптималнорешење ће бити коришћење електричног или пнеуматског напрезања. Брзина рада и њен квалитет се повећавају много пута. Следећа фаза - изолација бетонских подова у приватној кући олакшат ће. Чак и густа површина је идеална основа за топлотно-изолациони слој, од чијег интегритета током рада зависиће удобност у кући и заштита од продора хладноће.

Квалитет обраде земљишта ће се значајно повећати ако се између операција физичког сабијања тла произведе обилно подручје за залијевање воде. Минимизира број празнина. Влажно запрљано земљиште захтева мање физичког напора током операције.

Ако је подземље планирано, онда се то и ради. У приватној кући увек је пожељна соба. Погодан је за складиштење производа, складиштење алата, уређаје за обраду земљишта, предмете који се користе сезонски.

Чак и ако није могуће направити комплетан подрум испод цијеле куће, мали волумен од неколико кубних метара може се обавити без потешкоћа. Дизајниране за угодан улаз, зидање или монолитно пуњење, зидови су направљени. Као основа за накнадне слојеве премаза може се поставити дрвени строп, или на оплату направити бетонска плоча.

Слој песка-шљунка за бетонски под

Није препоручљиво прескочити ову фазу. Густо тло не може се сматрати гаранцијом коначног квалитета рада. Слој пијеска и шљунка компензира природне промјене у земљишту, уклања резултирајуће унутрашњенапетост Обим посла у великој мери зависи од квалитета земљишта. У каменим и тле, у неким случајевима, довољно је направити подсипку пијесак дебљине око 10 цм

Ако је земља глинена, пожељно је допунити слој шљунком или дробљеним каменом. Земљиште, које се користи за пољопривредне потребе или мало развијену природну вегетацију, захтијева другачији приступ.

На пример, црна земља мора бити потпуно очишћена од корена. Након набијања, шљунак је положен. Онда песак падне на њега. Штеди воду, прави још један притисак. Положен је још један слој дробљеног камена. Коначно поравнање се врши на нивоу песка. Оваква вишеслојна основа у потпуности искључује могуће проблеме у раду кућишта на меким тлима.

Завршна фаза радова ће бити провјера цијелог подручја хоризонтално, преглед одсутности оштрог камења, других предмета који могу оштетити оптерећење под притиском водонепропусног слоја, који се поставља на припремљену пјешчано-шљунковиту подлогу. Поузданији, квалитетнији изглед с методом полагања ужета преко шљунка, који онда водоотпоран и загријава.

Препоручује се да се овај и следећи корак ураде што је могуће тачније. Мобилност слоја песка-шљунка је велика. Најбољи начин да се заштити његов интегритет биће предвиђање на нацртаним плочама или плочама. Оптерећење је равномерно распоређено на великој површини и задржава раван за накнадно постављање гријача.

хидроизолациони слој

Главна сврха операције је заштита од грејањавлажење Слој се налази изнад тачке смрзавања тла. Када вода удари, она ће почети да се колабира и смањи своје оперативне особине.

Филм је сложен са потребним преклапањем. Затим су спојеви запечаћени. Хидроизолациони материјали на битуменској основи обилато обрађени раствором који је спреман за љепљење или у случају методе облагања, разријеђен гориоником до потребног стања материјала. Добра хидроизолација ће заштитити слој гријача за бетонски под од нежељених утјецаја влаге, и што је најважније, не брините о стању гријача испод бетонског слоја.

Грејач за полагање

Слој од 8-10 цм сматра се довољним да ефикасно заштити склониште од хладноће. Главно правило ове фазе је стварање јединствене области, без празнина и празнина. Како изоловати бетонски под у приватној кући, придржавајући се препоручених карактеристика?

Треба напоменути да празнине чак и неколико милиметара повећавају губитак топлоте за 10-30%.Овај проблем се може решити на неколико ефикасних начина:

 • прецизно прецизно исећи делове, постижући чврсто приањање;
 • користити специјална средства за лепљење да би се створио запечаћени слој;
 • полагање грејних плоча уз помоћ монтажне пене, која има сличну структуру као и главни материјали порозног материјала, пружа максималну ефикасност топлотне заштите.

Искусни мајстори могу лако елиминисати велике пукотине и пукотине у покривању гријача експандираним пјенастим полистиреном, помијешаним са љепљивом композицијом. Кадаовај метод ефикасно не смањује топлотну заштиту, јер мјешавина има идентичне карактеристике главних материјала.

Хидроизолација пре изливања бетона

Како би се осигурало да бетонски подови у приватном дому пружају поуздану заштиту стамбеног простора, дуго су служили, потребно је искључити удар влаге у гријач. У ту сврху на врху полистиренских плоча направљен је хидроизолациони слој. Оптимални материјал за ову операцију су специјални филмови. Њихове карактеристике омогућавају да се попуни жељена дебљина. Материјал је еластичан, лако поприма жељени облик.

У овој фази се високо препоручује употреба површине на бази битумена. Температура таквих композиција је висока и може оштетити пјенасти полистирен. Рад пламеника је уопште елиминисан.

Чаше су пажљиво лепљене са специјалном траком или препорученом композицијом. Данас је популарност хидроизолациони филм са нанесеним филмом са слојем лепка. Довољно да се уклони заштитни папир или полимерни материјал, да се хидроизолација чврсто затвори, притисне на површину, придржава се димензија преклапања наведених у упутству.

Пуњење естриха и арматуре

Посљедња фаза рада прије завршетка пода. Раствор се припрема традиционалном технологијом. У зависности од врсте цемента и жељених карактеристика кућишта, он може имати различит састав. Међутим, експериментисање се не препоручује да би се избегао губитак квалитета.

Превише цемента ће учинити бетон врло ломљивимпукотине Ако је његов садржај мањи од нормалног, онда ће везивање бити превише лабаво и чврсто. Приликом уградње топлог пода, дизајн ће бити веома ефикасан, јер практично неће бити губитака енергије.

Постоји неколико начина за ојачавање естриха. Можете радити у двије фазе. Прво се врши полагање слоја тла. На њему се монтирају елементи за ојачање. Затим завршни завршетак завршава процес. Треба имати на уму да метал мора бити у тијелу кошуљице.

Ако сте поставите уређај одмах на водонепропусни слој, јачина слоја се смањује. Бетонирање се може обавити у једној операцији, када се вискозни метал изводи на посебно постављеној облози, слој над базом доведемо до жељене висине.

Како би ојачали слој бетона, можете користити металне производе који су доступни на фарми. На пример, углови, канали, други типови изнајмљивања остављени су након изградње привредних објеката, старих водоводних цеви, грејања и тако даље.

Након испуњавања свих препоручених правила за облагање земљишта у приватној кући, стварају се услови за примјену било којег начина дораде. Можете инсталирати подне облоге свих врста.