Балансирање система грејања у приватној кући

За исправан и ефикасан рад система гријања потребно је не само професионалну уградњу, пуњење одговарајућим расхладним средством и прање, већ и прецизно подешавање, балансирање. Комплекс ових мера је неопходан не само приликом лансирања новонастале шеме, већ и након прикључења нове опреме, укључујући радијаторе, или након замене цеви. Балансирање система за загревање воде у приватној кући - процес је прилично компликован, у одсуству самопоуздања, вреди поверити својим стручњацима, али да би уштедели новац, може се покушати да то уради независно.

хитна потреба

Главна сврха система грејања је испорука расхладног средства у радијаторе са накнадним загревањем амбијенталног ваздуха.

Важно је, међутим, да запремине транспортне расхладне течности стриктно испуњавају стварне захтеве: недостатак течности изазива ниску ефикасност, а претјеран притисак угрожава опасност од пробијања.

Ако власници нису марили за постављање, онда ће се најтоплије појавити батерије које се налазе у непосредној близини котла, док су удаљени радијатори у стању и уопште остати хладни. Упркос таквој неуравнотежености, потрошња горива остаје висока, такву шему је тешко назвати економском, рационалном и ефикасном. Дакле, испоставља се да је процес балансирања неопходан да би се постигли сљедећи резултати:

 • Сваки грејни уређај се загрева равномерно;
 • Економија расхладног средства се постиже безоштећење ефикасности система;
 • Бука током рада, узрокована кретањем великих количина воде, се елиминише.

Када је то потребно?

Балансирање система за загревање воде у вишеетажној згради треба да се изврши пре почетка сваке нове сезоне, али следеће индикације указују на акутну потребу за тим:

 • Радијатори нису довољно топли или чак хладни, тест показује да овај проблем није везан за формирање ваздушног чепа. Највјероватније, негативни ефекат је узрокован недостатком притиска у систему, поново прикључени котао не ствара одговарајући притисак, не може гурати воду кроз цијеви. Проблем се може решити заменом цеви са мање опсежним опцијама, додавањем циркулационе пумпе и подешавања.
 • Немојте загревати радијаторе у целом систему. Највероватније је формиран ваздушни чеп. Кран Мајевски је отворен, вода је разнесена све док зрак није изашао из цијеви.
 • Неједнако загревање радијатора и цеви. Вероватно, током процеса инсталације, дозвољени су груби прекршаји и грешке. Неопходно је извршити балансирање, при чему ће се наћи све слабости за даље отклањање недостатака.

Основне методе

За приватне куће најчешће се користе следеће технике прилагођавања:

 • Најпрецизнији метод се заснива на употреби мерача протока који контролише проток расхладне течности. За њега је потребно, прво, хидраулички прорачун рефлектујућег системапроток воде на свим његовим локацијама, и друго, арматуре на свим успонима. Трећа компонента је директно електронски уређај који се повезује при раду са вентилом. Процес се заснива на чињеници да електроника показује колико сваки расхладни флуид штеди носач топлоте. На основу ових података, регулира се положај арматура и вентила, постижу се оптималне вриједности. Предност технологије је у томе што нема потребе да се одвојено повезује са сваким радијатором, а сви уређаји прикључени на регулисани успон ће добити оптималне количине воде.
 • Подешавање температуре - опција коју морате да користите због ћорсокака, када нема шеме пројекта на рукама, нити тачних прорачуна њене ефикасности. Суштина процеса је уградња вентила на сваку од батерија, коришћење термометра за фиксирање температуре површине. Прво, потребно је потпуно отворити вентил на најмоћнијем радијатору, удаљеном од котла, а преостале батерије отворити на одређеном броју окретаја, који се израчунава према одређеној техници. Ако је на грану спојено 6 грана, а вентил се мора одврнути на 5 окретаја, онда је први отворен за 1 окрет, 2 за два и тако даље. Након тога се мери температура површине, постиже се једнакост свих уређаја система гријања приватне куће.

Обавезно прочитајте: гријање воде у вашем дому властитим рукама.

Захтеви и препоруке

Пре него што наставите са балансирањем, потребно је извршити проверуцевовод:

 • Не би требало да буде загушења ваздушног саобраћаја. Овај проблем је посебно важан за власнике који су одлучили да старе старе гвоздене батерије замене алуминијумским и легурним аналозима;
 • Сви филтери грубог чишћења треба да буду потпуно оперативни, у присуству чак и малих загађивача, потребно је опрати елементе водом, јер то значајно умањује способност проласка, доводи до погрешних прорачуна и прилагођавања;
 • Разлика притиска у гранама директног и повратног тока воде треба да буде довољна.

позитивно дејство

Наравно, примјена ове мјере захтијева неке напоре, понекад и прилично значајне привремене трошкове. Међутим, користи овог процеса су неоспорне. Прво, гријање у свим просторијама куће у потпуности ће задовољити жеље власника, повећат ће разину кућног комфора. Друго, ефикасност употребе расхладне течности ће се повећати, што ће смањити трошкове неопходне за одржавање исправног рада система. Коначно, рад контурне опреме ће се обављати спонтано без кварова и грешака, што ће значајно смањити вјероватноћу незгоде, као и повећати трајање рада.