Једноставан 220В диммер круг за склапање властитим рукама

Диммер - електронски уређај који омогућава контролу напона у оптерећењу, а самим тим и снаге. Постоји неколико начина за имплементацију прописа. Но, најчешћи фазни мод, суштина које је управљати временом у тренутку откључавања кључа напајања (транзистор, тиристор). У АЦ мрежама, најпоузданији димери су базирани на симетричном тиристору (симистор) у облику једноставних и јефтиних конструкција. У овом чланку описано је како направити димер властитим рукама од доступних дијелова.

Шема и принцип њеног рада

Практично све модерне ћелије за затамњивање у домаћинству имају заједничку основну основу. Сви остали делови кола обављају додатне функције: извршити индикацију, промовисати стабилан рад при смањеном напону, учинити регулацију још глаткијом и тако даље.

Принцип рада цамсометријског регулатора разматран је на примјеру најчешћег 220В круга освјетљења, приказаног на слици. Главни елемент круга је симулатор ВС1. Пролази струју у оба правца када контролне електроде отворе пулс. Повер ВС1 електроде су спојене у серији са оптерећењем. Стога је струја оптерећења једнака струји симистора. У ланцу контроле кључа за напајање налази се динистор ВС2, чији отворено и затворено стање зависи од величине напона на његовим електродама. Елементи Р1, Р2 и Ц1 учествују у кругу пуњења кондензатора Ц1. ВД1 диода и ЛЕД ЛЕД формирају круг индикатора статуса. Кадаосветљење симистора је укључено и струја оптерећења не тече. У тренутку појаве другог позитивног или негативног полувалног мрежног напона кроз отпорнике Р1 и Р2 почиње тећи. Кондензатор Ц1 је напуњен брзином која је одређена отпорима назначених отпорника. С обзиром да се напон на кондензатору не може одмах промијенити, долази до одређеног фазног помака између напона у мрежи и Ц1.Када кондензатор достигне напон једнак напону динистора (32 В), он се отвара, што доводи до појаве импулса на контролној електроди ВС1 и његовом откључавању. Струја тече кроз оптерећење. Симистор је у отвореном стању све док се пола вала (промена поларитета) мрежног напона не заврши. Затим се процес понавља.

Услед промене отпора Р2 долази до повећања (смањења) фазног помака. Што је више отпора, то ће дуже кондензатор бити напуњен, а мање ће бити времена отвореног стања симистора. Другим речима, ротација дугмета регулатора доводи до промене снаге у оптерећењу.

Детаљи штампане плоче и склопови

Да би се представљени димер саставио својим рукама, потребни су следећи радио делови:

  • Ц1 је неполарни кондензатор са металним филмом капацитета 0,022-0,1 μФ 400В;
  • Р1 је отпорник 4.7-27 кΩ-0.25 В;
  • Р2 - наизменични отпорник са уграђеним прекидачем 0,5-1 МΩ-0,5 В;
  • ВД1 - исправљачка диода 1Н4148, 1Н4002 или слично;
  • ВС1 - симисоурце БТ136-600Д или БТ136-600Е;
  • ВС2 - динистор ДБ2;
  • ЛЕД - ЛЕД индикаторска лампица.

Диммер у овом комплету је дизајниран за повезивање електричног апарата са снагом која не прелази 500 В. Ако је снага оптерећења већа од 150 В, симистор се монтира на радијатор. Штампана плоча 25 к 30 мм доступна за преузимање.

Подручје примјене

У свакодневном животу диммер се најчешће користи за регулисање осветљења лампе осветљења. Повезујући га са ланцем снабдевања халогеним сијалицама, добијају готов уређај за глатко паљење светла, који понекад продужава радни век уређаја за осветљавање. Често, радиоаматери скупљају димер властитим рукама да би регулисали загревање лемилице. Регулатор снаге са повећаним капацитетом оптерећења може се користити за промјену брзине ротора електричне бушилице.

Не прикључујте пригушивач на електричне уређаје који садрже јединицу за електронску обраду сигнала (на пример, јединицу за напајање).Осим ЛЕД сијалица са диммированииа.