Зумбул у садњи и нези врта

Зумбул је једна од најсвестранијих биљака које се могу узгајати иу врту иу стану. Они су први који уживају у својим бујним цветовима, посебно предивним композицијама различитих боја: жутој, белој, љубичастој, ружичастој, љубичастој и слично. Али како се побринути да уживате у овим бојама?

Зумбул - биљка која цвета у рано прољеће с првим тулипанима. Прво, плаво цвеће се раствара, затим црвена, ружичаста, бела, а последња - жута и наранџаста. Разлика није већа од 10 дана. Процес цветања може да траје од 1 до 3 недеље.

Избор места за засадивање цветова зумбула

Хијацинте захтевају:

 • много сунца;
 • недостатак нацрта;
 • мало одступање, тако да нема стагнирајуће влаге;
 • дрвеће и жбуње су лош крај, јер узимају хранљиве материје.

Припрема земљишта за цвеће зумбула

На крају љета, кревет, додијељен под зумбулима, мора се пробавити на дубини од најмање 35 - 40 цм. м:

 • веома добро надвишен са хумусом - 10 кг
 • дрвени пепео - 0,5 кг
 • суперфосфат - 60 г
 • калијум сумпорне киселине - 20 г

Ако је то земљиште са земљаном тешком земљом, онда ће се ситуација исправити са неколико канти песка.

Важно!Да би се избегао раст корова, кревет се може затворити црним покривним материјалом.

Садња луковица зумбула

 • Садња луковица врши се само у јесен - другу половину септембра, почетком октобра.Температура тла је 7 ° -9 °. Дубина јарка испод жаруље - око 20-25 цм Ако је подручје у низинама, направите посебан гребен-грб тако да, узимајући у обзир мраз, луковице нису замрзнуте.
 • Боље је посадити семенски материјал у пешчану кошуљу. На дну рупе или јарка је поплављен слој пијеска, инсулин је лагано притиснут на жаруљу и поново изливен у пијесак. Мајица је покривена земљом. Ова мера вам омогућава да штитите сијалице од труљења и побеђивања гљивичних обољења.
 • Размак између дјеце приликом садње - до 10 цм, између жаруља - до 15 цм, између гребена или редова оставља се 20-30 цм у зависности од сорте.
 • Увек узимајте у обзир услове клијања. Они чине две или три недеље. Ако је прерано да сади луковице, оне ће почети да расту и умиру зими, прекасно - неће имати времена да се укорене.
 • Након слијетања, земљиште је малчирано и прекривено гранама од смрче. Потоње се може искључити за јужне регије. Висина малча достиже 15 цм, користећи и пиљевину и косу траву и хумус.
 • У пролеће, мора се уклонити или уклонити, или пажљиво положити у земљу. Пет година зуби су засађени на различитим местима. Дакле, постројење ће се вратити на некадашњу локацију након 5 година.


Брига о зумбулима

\ т Многи вртлари истичу да је брига о зумбулима једноставна, али истовремено треба обратити пажњу на тренутке када је неопходно одмах извршити неке мјере везане за његу.

 • Прије свега, мора се имати на уму да су зумбули уреднибиљке које захтевају тренутно уклањање корова и других биљака које ометају брзи развој.
 • Потребно је редовно попуштање тла. Међутим, могуће је поједноставити овај случај, ако се прво, након садње, направи уситњавање тла.
 • Залијевање зумбула не треба редовно обављати. Пракса показује да ово треба да се уради само у суво време, када биљкама заиста недостаје течност. У овом случају, само један услов: слој земље треба да овлажи дубину од 20 цм
 • Питања везана за матрицу су прилично обимна. Потребно је око 2-3 пута да се оплоди током вегетације. Могу се користити и сухе мјешавине и уобичајена рјешења. Сува ђубрива морају бити постављена по читавом земљишту, а након тога долази до зачепљења тла тканином. Што се тиче периода када је неопходно користити ђубрива, пре свега, врши се ђубрење на почетку раста (до 20 м суперфосфата и до 25 м нитрата по квадратном метру), а онда се обрађивање врши у периоду пупања (до 20 м калијум сулфата, до 35 м). м суперфосфат), добро, трећи по рачуну се врши на крају цветања зумбула (до 35 м суперфосфата).

Штеточине и болести зумбула

На отвореном тлу ријетко пате од болести, много чешће су погођене код куће иу стакленицима. Али ако се то ипак догоди, онда може бити неколико разлога.

 • заражене сијалице;
 • биљка је засађена на неодговарајућем тлу, то јест, претешка;
 • употребљено свеже ђубриво за ђубриво;
 • није било превенције прије слетања;
 • луковице су засађене у зараженом подручју;
 • пречесто слијетање.

Ако је зумбул жуте боје, његов цветни чичак увијен, а цвијеће почело да блиједи, то значи да је биљка оштећена. Мора се пробавити и уништити, а остатак третирати фосфорним препаратима. Најчешћа болест је бактеријска трулеж која погађа луковице и претвара их у слуз. Обично такви зумбули почињу да заостају у развоју, падају лишће, лоше цветају. Ископани су и уништени.

Складиштење сијалица зумбула

Складиштење ископаних луковица је најодговорнији период. У овом тренутку процес формирања цвасти је на сијалици. Различите фазе захтевају различите температуре у одређеној дужини и конзистентности. Потопљени зумбули су захтјевнији за топлину од тулипана или нарциса. Одмах након копања луковице се суши 5-7 дана на 20 ° у замраченој проветреној просторији, очисти од земље и остатака коријена, затим сортира по величини и наслага у кутије не више од 2 слоја. Беба се не раздваја.

Ако су сијалице мало, погодне су за складиштење у папирним кесама са етикетама. Даље складиштење великих цвјетних хибрида зумбула препоручује се у двије фазе: прва - на повишеним температурама, друга - предупална. У првој фази, луковице садрже најмање 2 месеца на 25 ° Ц, а други -1 месец на 17 °. Влажност у просторији не би требала бити превишениско, иначе ће се жаруље пресушити. Ако желите да смањите прву фазу недељно, затим у првој недељи прве фазе, подигните температуру на 30 ° (просторија треба да буде добро проветрена).

Лако је израчунати да укупна дужина припремног периода није мања од 95 дана. Плус, пре садње сијалица је корисна за држање у хладној просторији на температурама близу споља. Испоставља се да би се жаруље које ће их садити у земљишту у првој деценији октобра, пробавити касније почетком јула. Накнадно копање и складиштење луковица на врло ниским температурама главни су разлози за касније незнатно цвјетање зумбула.

Често, током периода складиштења у луку зумбула око кћери, формирају се бројна мала дјеца. Лако се распадају, па се зато жаруље са децом морају посебно засађивати у земљишту. Истовремено, дубина слијетања се мора смањити за пола, а потребно је покрити засађене сијалице малчирањем, повећавајући га у односу на уобичајено склониште. Таква дјеца расту до 4-5 година. Позивање их је веома једноставно: одмах након копања, чврсто обришите магарце сијалице сувом крпом, уклањајући корење.

репродукција зумбула

Хијацинте се размножавају на два начина - семенске и гомољасте. Сјеме се углавном користи за добивање нових сорти. На тај начин их углавном користе стручњаци. Из семена можете добити цветну луковицу након пет, а понекад и шест година.

Најважнија ствар за зумбула је овоприсуство плодног земљишта, које се третира глиненим компостом и песком, са додатком крављег стајњака. Најбоље је сијалице сијати прије првих мраза. Слетишта су прекривена сламом или ногама од смреке. Пролећна места се ослобађају од грејача до краја мраза и засенчена. Након цветања, неопходно је хранити зумбул фосфором и калијумом за довољну залиху сијалице са хранљивим елементима у траговима пре него што се одмори.

Време за варење одређено је стањем лишћа које су крајем јуна магловите и жуте. Важно је да не пропустите овај период, иначе нећете моћи пронаћи зумбул који се дубоко урања у тло. Без копања и пресађивања зумбул не цвета.

Након копања, луковице су осушене и проветрене у хладу, распоређене у складу са величином и пренесене у складиште у подруму, који се налази у пијеску.

Хијацинте које се узгајају могу се наћи у посудама. За то су потребни добро исушени лонци и тло богато нутријентима.

Цвјетне зумбуле - садња, нега, узгој и складиштење; Зумбул након цветања

\ т