Зимски врт властитим рукама - најбоље опције и упуте корак по корак!

Живи у својој властитој сеоској кући и због тешке климе осјећај недостатка топлине и "зелене"? Желите ли се чак и опустити у најтежим јануарским мразима или комуницирати са својом породицом и гостима на топлом мјесту, усред егзотичног цвијећа и биљака? Желите да сами узгајате поврће током целе године? Тада вам је потребна просторија или зграда, унутар које можете створити свој мали екосистем. Направити зимски врт властитим рукама није лако, али је сасвим могуће. Главно је знати како, са и из чега се гради.

Зимска башта својим рукама

Домаћи зимски врт

Шта је зимски врт, који би требао бити

Зимски врт је простор у којем се стварају услови погодни за узгој различитих биљака, без обзира на сезону и температуру "у мору". Слична структура у својој функцији је врло слична стакленику или стакленику, али постоје разлике између њих. Прво, зимска башта је усмерена не толико на поврће, већ на цвеће, украсно биље и воћке. Друго, таква соба би требала бити лијепа - створена је како би примила особу естетски ужитак, за опуштање и пријем гостију. Ова разлика даје још једну, трећу - температура, влажност и други параметри у зимском врту треба да буду удобни не само за биљке, већ и за особу. Четврто, таква соба обично није направљена одвојено, већ у облику додатка стамбеној згради. Често је зимски врт спојен са кухињом или преуређениму дневној соби.

Декорација зимског врта

Важно! Такође треба напоменути да се зимски врт још увијек користи за очување у јесен и зиму оних украсних биљака које су вани, на отвореном љети.

Зимска башта из алуминијумског профила

Због својих карактеристика и главне функције, такве просторије морају испуњавати одређене захтјеве.

 1. Чврстоћа омотача. Са изузетком вентилационих отвора и других вентилационих система, не би требало да постоје места у зимском врту где ваздух са улице продире у унутрашњост и где се одвија размена топлоте са спољашњим окружењем. Простор треба да подрзи повољне услове за топлотне биљке, цак иу најхладнијим временским условима, и са најмањом потросњом енергије за грејање. Због тога би требало да буде запечаћен - без додатних пукотина и празнина.
 2. Ефикасна вентилација. Ако је зими неопходно стезање у таквом врту, онда усред лета може да постане проблем - просторија са транспарентним зидовима и кровом може пећи до врло високих температура, што за неке биљке није дозвољено. Због тога вам је потребна веома ефикасна вентилација, која ће вам омогућити да контролишете размену топлоте са околином и усмерите свеж ваздух у зимски врт. Пожељно је да такав систем ради у аутоматском режиму.

  Зимска башта у сеоској кући

 3. Снажан систем грејања. Велики део топлоте у зимском врту излази ван кроз материјале скелета и плашта, а енергија сунца не можеда у потпуности надокнади ове губитке током хладне сезоне. Због тога постоји потреба за снажним системом грејања који може да одржава температуру интерно на жељеном нивоу.
 4. Систем осветљења - зими сунце дуго не сија и слабо, а недостатак биљака треба некако да надокнади. Да бисте то учинили, под стропом зимског врта постављене су лампе.

  Слика пријатне зимске баште

 5. Прозирна облога. Чак и слаба сунчева светлост која је зими треба користити што је могуће ефикасније. То директно зависи од транспарентности и пропусности оплата у башти. Резултат не би требао бити испод 80%.
 6. Снажан костур - зимска башта треба да буде дуготрајна и трајна конструкција. Такође је пожељно имати добру основу - може се избећи део губитка топлоте, тако што се подземно земљиште раздвоји од замрзнутог тла напољу.

  Зимска башта од стакла и алуминијума

 7. Велика површина - зимска башта је дизајнирана за смјештај довољно великих украсних биљака, међу којима се могу наћи грмље и дрвеће. Стога, простор и висина просторије треба да одговарају.
 8. Атрактиван изглед. Зимски врт није стакленик за узгајање хране, мјесто је за одмор и добродошлицу гостима. Дакле, окружење у унутрашњости треба да задовољи око. Зато је изградња зимске баште не само инжењерски задатак, већ и дизајнерски.

Зимска башта у приватној кући

Оригинал Винтер Гарден

Зимски врт КућеНаучници Новосибирск Академгородок

Зимски вртни облик

Осврнимо се на разматрање одређених параметара зимске баште, као што су материјали који се користе у грађевинарству, коришћени системи за грејање и осветљење, итд. Постоји велики број дизајна зимских вртова, најчешће смо их ставили у стол.

Табела. Зимски вртови - главни облици.

Тип обрасца десцриптион

Тенда са кровом са једном шарком

Најједноставнији облик. Због тога је погодна за самосталну градњу. Кут кровног ужета је довољно велик да се снег не скупља зими на облози зимског врта.

Зграда с кровом двослојне

Број косина крова је повећан на два. Погодно за градњу на јужној страни куће. Зимски врт овог облика може бити дугачак.

Съкръсната с кровата с две кожи и тростърна къса

Комплицирана верзија претходне, има атрактивнији изглед.

прилог полигонал

Број углова у овом дизајну се може променити. Добро за зимски врт са "округлим" распоредом постројења. У конструкцији је потребна строга контрола положаја појединих елемената оквира.

Подесиви угао са једним кровним кровом

Исто као и уобичајена једнослојна форма, али причвршћена за угао зграде. На топотребно је да изаберете право место које ће бити добро осветљено током дана.

Угао с кровом с три снопа

Софистициранији дизајн, али привлачан споља и необичан у смислу унутрашњег планирања.

Згради с "нит" в куче

Редак и веома компликован облик зимског врта. Често у таквим случајевима, једна од просторија у кући, на примјер, кухиња или благоваоница, комбинирана је са собом с украсним цвијећем и дрвећем.
Једноставна конструкција, инсталирана одвојено. Може се надопунити продужетцима од средине или са једне стране. Захтева квалитативну изолацију са свих страна, посебно са севера.

Раздвојен с пирамидалним кровом

Подврста из претходне верзије, али са компликованијим кровом.
\ т

Одвојено правоугаоно са косом

Врт овог дизајна је погодан за подручја са релативно ниском количином падавина у зимском периоду. У супротном, ризик од декомпресије крова се значајно повећава.

Структурни елементи оквира зимског врта

Материјали облоге и оквира зимске баште

Пређимо са форме зимског врта на ону из које је састављена. Материјали за такву собу могу се подијелити у двије групе - плашт и костур. Прве укључују:

 • Стакло;
 • прозори са двоструким стаклом;
 • плексиглас;
 • монолитни и ћелијски поликарбонат.

Важно! МеђуГоре наведени материјали за облагање нису помињали полиетилен. Није пожељно користити га за зимски врт - филм је врло кратког вијека и кратког вијека. Осим тога, не одржава топлоту у случају јаких мраза.

Стакло је један од најраширенијих материјала који се користи као кровни покривач зимског врта. Сам по себи, одликује се дуготрајношћу и одличном пропуштањем светлости, која износи 98%. Такође, стакло се повољно разликује по једноставности чишћења - за прање, довољно сапунасте воде и тканине (или спужве).

Стакло је једна од најпопуларнијих опција

Али са овом једином стаклом је крхка и прилично тешка. Поред тога, он има довољно високи топлотно-проводни материјал за материјал за облагање - потребно је више горива за конзумирање зимског врта на хладном. Стакло се поставља на оквир причвршћивањем на заптивач и стезну осовину или гумену заптивку.

Већина недостатака овог материјала је елиминисана у прозорима са двоструким остакљењем - производи који су вишеслојно стакло са слојевима ваздуха између њих. На трошак потоње, топлотна проводљивост је значајно смањена - да би се одржала угодна температура у зимском врту са сличном облогом потребно је за ред величине мање енергије. Али такве уштеде постижу се високим почетним улагањима у куповину материјала и његовом инсталацијом на оквиру зграде. Осим тога, прозори са двоструким остакљењем имају велику масу и захтевају постављање бетонске подлоге од траке.

Зимски врт са оквиром на бази дрвета и стакленом љуском

У плексигласа из неког разлога нису добили широко прихваћен као облоге материјал за конзерваторијума, за разлику од монолитна и поликарбоната. Оба његова сорти има малу тежину, разумне трошкове, добре перформансе свитлопроникности и лакоћа руковања и уградње. Због ћелије с ваздушним поликарбонати може сматрати најбољи материјал у смислу губитка топлоте. Али док је и монолитна плоча од полимера је један недостатак - на крају сунце постају мутан и деликатан. Због тога је рок употребе поликарбоната ограничен на 8-10 година.

целуларни поликарбонат

монолитни поликарбонат

Важно! Такође, користећи овај материјал, сматрамо да је висок коефицијент линеарног ширења када се загрева - на местима везивања и интерфејс са другим словима морају имати топлоте облагање празнине.

Целуларни поликарбонат - Спецификације

Што се тиче костура, може се направити од следећих материјала.

 1. Дрво - јефтино и једноставно за обраду. Захтева обавезно бојање или анти-труљење са антисептиком. Погодан је за мале зимске вртове, причвршћене за једноставну ладањску кућу.

  Зимска башта са дрвета

 2. Метални профил и углови - тежи у обради и резању, али је много јачи ивише издржљив. Штапићи појединих елемената оквира захтевају антикорозивни третман. Најбоља опција у погледу заштите и изгледа ће бити комплетно бојање целокупног дизајна.
 3. Алуминијумски профил - издржљив као челик, али је много лакши и издржљивији. Материјал је практично не-корозиван. Најчешће се користи у комбинацији са прозорима са двоструким стаклом.

Зимска башта са скелетом од алуминијума са плаштом од прозора са двоструким стаклом и сокл од цигле. Ово је потребно за бољу топлотну изолацију зграда

Грејање зимског врта

Након облика и материјала, трећа најважнија карактеристика зимског врта је систем грејања који се користи у њему. Можете видети опције које су доступне на листи испод.

  \ т Штедњак. Као гориво користе се релативно јефтини угаљ и огревно дрво. Уз неке вјештине које се користе за загријавање зимског врта, пећницу можете запалити у унутрашњости. Али такав систем гријања погодан је само за мале просторије и разликује се од неједнаког гријања. Поред тога, власник зимске баште захтева стриктно праћење стања пећи и заштите од пожара.

  Пећ у зимском врту може бити не само елемент система гријања, већ и предмет унутрашњости, украс за просторију

 1. Електрични грејачи. Од гријања на пећи, они су сигурнији и користе се као извор електричне енергије. Али у исто вријеме, трошкови таквог гријања ће бити много већи.Осим тога, постоји потреба да се у зимском врту уреди такво ожичење, које је дизајнирано за снагу гријача.

  Прави уређај за зимску башту треба да искључи исушивање ваздуха. Зато је боље одбити од електричних грејача

 2. Гријање воде - унутар зимског врта око обода зидова уграђују се радијатори, као у стамбеним подручјима. Полипропиленским цевима из котла долази расхладна течност, која је вода. Високо почетно улагање новца, снага и времена, систем компензира релативну уштеду и равномјерно загријавање зимског врта без сушења зрака.
 3. Топли под - под земљом у зимском врту монтажа гријаћих елемената или цријева, кроз које се одводи топла вода из империјалног сустава гријања. Изузетно ефикасан систем, који захтева значајне трошкове рада у фази инсталације.

  Са леве стране налази се зимски врт са радијаторима за загревање воде, на десној страни - систем топлог пода у процесу његове инсталације

 4. Грејање ваздуха - постављање вентилатора по мери специјалне конструкције која загрева ваздух који долази споља на температуру која треба да буде унутар зимског врта. Систем је релативно јефтин, али заузима доста простора и исушује ваздух.
 5. Сплит систем је скуп клима уређаја, са којим можете врло прецизно контролисати температуру и влажност у зимском врту, тражећи најбоље у смислу удобности за људе и биљке. Алисамим тим и самим уређењем и даљњим одржавањем таквог система биће потребна значајна новчана улагања.

Сплит систем

Изаберите једну од горе наведених опција, на основу сопствених преференција, времена у области у којој живите, величини зимског врта и буџету за изградњу.

Зимска башта - острво природе у вашем дому

Вентилација, осветљење и заливање у зимском врту

Поред грејања, зимски врт укључује и друге системе за одржавање живота - вентилацију, осветљење и заливање. Континуирана циркулација ваздуха у просторији може се обезбедити на неколико начина.

  \ т
 1. Уз помоћ обичних кутија. Пожељно је да заузимају до четвртине укупне површине крова зимског врта. Да бисте се ослободили потребе за губљењем времена и труда да отворите и затворите свака појединачна врата, инсталирајте термоцилиндре који ће аутоматски контролисати вентилационе отворе у зависности од температуре у зимском врту.
 2. Уз помоћ природне вентилације. У овом случају, једна половина крменице је монтирана у доњем дијелу, а друга - под кровом зимског врта. Размена ваздуха између њих обезбеђена је на рачун температурне разлике.
 3. Уз помоћ вентилатора инсталираних на крову зимског врта. Пожељно је да их се прикрије како не би покварили унутрашњост просторије.

Схема природне вентилације у зимском врту, која описује принцип њеног рада

Неће бити сувишно за опремањезимска башта са заштитом од сунца - цвеће и друге декоративне биљке нису парадајз, у лето прекомерна светлост и топлота за њих могу бити штетне

За освјетљавање зимске баште не користе се жаруље са жарном нити - оне су превише неефикасне. Овај задатак се најбоље постиже луминисцентним, ЛЕД или халогеним сијалицама. Пожељно је да таласне дужине у видљивом спектру које емитују светиљке имају најбољи ефекат на процесе биљног живота.

Што се тиче заливања, у условима зимске баште, када је велики број биљака и кабаница неприхватљив, погодан је само систем за капање - вода из посуде или из куће се напаја кроз систем црева и капљица, кроз које влага долази директно до корена сваке појединачне културе . У присуству специјалног контролера, заливање се може обавити аутоматски - довољно је да се одреди трајање рада и временски интервали између укључивања система.

Видео - Зимски врт са сопственим рукама

Зимски врт - корак по корак

Након што се упозна са уређајем зимског врта и његових главних система, прећи на процес изградње.

Важно за изградњу зимског врта

Корак 1. Одредите страну зграде у којој ће се зграда налазити. Пожељно је да зид буде источни или западни. Такође је могуће изградити зимску башту на јужној страни, али онда ће вам бити потребан веома озбиљан вентилациони систем који ће температуру одржавати на прихватљивом нивоу током лета.

Корак 2. Припремите сеградилиште - очистити га од смећа, вегетације и камења. Из бетона сипајте финозрнату бетонску подлогу - потпору за конструкцију.

Корак 3. Почните са уградњом доњег оквира оквира на темељ. Између њих би требало бити хидроизолација. Провјерите положај доње траке помоћу конопца и рулета.

Монтажа доње траке

Корак 4. Затим поставите вертикалне и хоризонталне елементе оквира који се односе на зидове зимског врта. Пратите поузданост веза.

Монтажа вертикалних елемената оквира

Монтажа хоризонталних елемената оквира

Корак 5. Пратите зидове зимске баште да бисте инсталирали горње везне и кровне греде. Све дрвене компоненте које се користе у изградњи захтевају обавезну обраду импрегнацијом-антисептиком.

Монтажа горњег везива

Монтажа кровних греда

Корак 6. Припремите гумене профиле за заптивање и покрените застакљивање зидова и кровова зимског врта. Користите вакуумску сисаљку да носите елементе облоге - много удобније и сигурније.

Привјесак за зимски врт

застакљивање

Корак 7. Увек затворите гумене заптивке са алуминијумским профилима - штите их од сунца и влаге.

Затварање је практично завршено

Монтажа алуминијумских профила

Корак 8. Инсталирајте профил вијенца. Вилл бекорисно је додати га у одвод.

Пожељно је додати профил стене са одводом

Корак 9. Након што је завршена изградња зимске баште, потрошите светло и воду, опремите систем вентилације и наводњавања. Одвојена места за биљке и уређење ентеријера.

Ецотхецус

Главна карактеристика екотипова је да се комбинује са пилећим месом. Ове птице се разликују по веома високој телесној температури од + 40 ° Ц. Ако их опремите засебним животним простором и повежете са вентилацијом са стаклеником, онда ће они добити топли ваздух са високим садржајем угљен-диоксида и амонијака, што ће позитивно утицати на то. о стању биљака.

Овај распоред зимске баште властитим рукама може се сматрати комплетним. Након свих ових акција добићете прелепу, удобну собу у којој се можете опустити међу цветовима и егзотичним биљкама у било које доба године.