Зимски стакленик: 5 варијанти дизајна

Захваљујући зимском стакленику можете користити свеже поврће током цијеле године, а данас је разноликост производа на столу једноставно невјеројатна. Најразноврсније поврће, копар, цилантро, малине, јагоде у хладној сезони - није чудо. Али како да не разбијемо шалтере продавница од огромног асортимана поврћа, прије свега зими, рука се протеже до аутохтоне, па тако и сви омиљени краставци. Сви смо бачени на њих у радњи са првим зракама прољетног сунца. И многи послују.

У ком режиму је стаклена башта у зимском периоду: где започети бизнис

Да бисмо зимски узгајали краставце, потребно је, изнад свега, да имамо одговарајућу зграду у којој би се то могло радити. Таква соба се не назива једноставним стаклеником, у нашем случају - стакленик је зимска престоница. Нисте домаћи, већ професионални стакленици.

Стакленик у зимском периоду функционише у посебном режиму. Неопходно је припремити га за овај процес од јесени, а када кренемо од нуле, онда од лета.

За коришћење стакленика током зиме, требало би да буде опремљен опремом за грејање и добро загрејан

Треба напоменути да ће почетна припрема стакленика за узгој краставаца у зимском периоду захтијевати много труда, времена и новца. Не мање важан проблем је опрашивање и вентилација. Уосталом, зими пчеле не лете, температура је као да је око Таиге на Уралу.

Како је изграђен зимски стакленик:

 • Први приоритет је инсталирање грејања. У хладном краставци неће расти. Грејање уУ стакленицима, у основи, градимо електрични.
 • Други није лак задатак - наводњавање. За уобичајено, топло залијевање ви сами морате додатно уградити у стакленике с водом. Електрични гријачи су врло сухи зрак, а биљке захтијевају високу влажност за раст.
 • Тло - ово је треће питање. Без добро обогаћене органске материје, имат ћете хладну, небалансирану подлогу у којој коријени биљака неће расти, већ трпјети. Додајте му пиљевину и стајњак, земља ће бити лабава и топлија.
 • Расвета. У зимској сезони сунчева светлост је много мања, тако да је вештачка расвета у зимском стакленику веома потребна. Штавише, они морају бити опремљени на такав начин да је могуће снизити и подићи лампе уз раст биљака.
 • Капацитети за саднице. Хоће ли бити паметно да "покренете" стакленик да бисте садили сјеменке краставаца на садницама? Најбоље је да се направи у контејнерима и стави их у кућу. А онда, можете слетети на стално место у стакленику. Семе се сеје у саднице 2-3 месеца пре садње.

Како направити зимски стакленик: карактеристике градње

Ако нисте били уплашени високим захтјевима за изградњу стакленика, почињемо да разумијемо како га градити, гдје и како га боље уредити.

Да се ​​направи зимски стакленик, као и годишња окупација невоље и скупа. Послуживање је такође тешко и скупо, а жетва неће бити одмах. Стога је потребно израчунати профитабилност и трошкове изградње раније.

Пре поавление на производствозимски стакленик, вреди гледати видео туториал

Поред унутрашњости, опреме у стакленику, постоји неколико различитих захтјева за његову вањску декорацију и исправну локацију. Припремите бизнис план и одредите са којим типом стакленика ћете бити.

Основни захтеви за изградњу зимског стакленика:

 • Приликом одабира мјеста за наш будући стакленик, обратите пажњу на то да ли постоји велика пристрасност на парцели. Дозвољен је само не велики, барем један степен иу правцу сунца.
 • Не стављајте свој стакленик на брдо или у низину. У једном случају, хладиће јаке, хладне ветрове. У низинама у прољеће ће бити вода.
 • За време бриге о стакленику потребно је много воде. У том смислу, покушајте да имате водовод или бунар близу ваше зграде.
 • Стакло или ћелијски поликарбонат је најпогоднији за покривање површине стаклене баште. Двослојни полиетиленски филм је дозвољен само на југу, гдје је зима мекша и топлија.

Данас, материјали за стакленике и стакленике, као и најпрактичнији дизајнирани стакленици, већ можете купити у готовом облику. Али сасвим је могуће да се користи стакленик који се прави сопственим рукама.

Узгој краставаца: како припремити стакленик за зиму

Модерне варијанте узгоја краставаца омогућују уклањање приноса у стакленику на 10, па чак и 12 кг са 1м2. Да бисте то постигли, морате правилно водити рачуна о стакленику.

Како припремити стакленик за зиму? Краставци у стакленику зиме растуне мање брзо него на отвореном терену. Најважније је да увек има најбоље: температуру, заливање и влажност.

Ако је површина вашег стакленика довољно велика, претпоставимо 100 или 300м2, онда га само требате користити за генерирање прихода. Иначе, ваш огроман дизајн ће вас уништити, због трошкова који су потребни за његово одржавање. Да бисте то учинили, потребно је придржавати се модерних технологија које вам омогућују да повећате принос и смањите трошкове сервисирања објекта.

Приликом припреме стакленика за зиму препоручује се да се дезинфицира

 • Малчирање. Процес када тло у близини биљке смањује раст корова, и много пута смањује проток воде за наводњавање.
 • Капљично наводњавање. Овај систем је нов и почиње да добија замах. Уз његову помоћ могуће је смањити и залијевање и потрошњу воде у више наврата.
 • Технологија припреме земљишта. Исправно избалансирана, обогаћена неопходним супстанцама, тло је кључ успјеха и висок принос.
 • И, наравно, сам стакленик. Морате правилно припремити зграду за зиму, затворити све вене, рупе и уништити. На крају крајева, зими се депресивност јавља много брже него љети.

Технологија успјешног узгоја биљака у стакленику зими је веома занимљива идеја. Немојте очајавати, одједном нешто није схваћено од првог пута. Успех, посебно од упорног, напорног рада, појављује се са искуством. НеОдустани, а онда једног дана, са мирисом божићне јелке, мирисом сопствених руку, повртарским културама.

Зимски стакленик властитим рукама: оставите зими или не

Да би се почела изградња стакленика, потребно је одредити облик пројекта. Приликом избора варијанте потребно је узети у обзир све факторе који утичу на саму структуру стакленика.

Зимски стакленик, остављен у зимском периоду, треба да буде издржљив, удобан и мултифункционалан. Таква изградња се обично гради не за једну годину, па се унапријед побрините за њен квалитет.

Зимски временски услови су много тежи од лета, и прегледат ће ваше прилагођавање дизајну који ћете смањити.

У зимском стакленику можете узгајати било које усеве

 • Зими је типично да велика количина снијега пада на кровове зграда. Тако да стакленик не пада под његову тежину, чине кров највише нагнутим. Лучна верзија је најпогоднија.
 • Зимски ветрови су много хладнији и оштрији од летњих. Уверите се да ваш дизајн има минималне углове, па чак и равни.
 • Водите рачуна о високом квалитету грејања. Зимски мраз може бити веома озбиљан, и треба да будете спремни за све.
 • Добро распоредите залијевање. Искључите воду за замрзавање на прилазима стакленику и самом њему.
 • Важан фактор је осветљење. Зими је то посебно потребно. Дакле, како је дан краћи, а ноћ је дужи. Осим тога, то је и сунчева светлостзими улази у стакленик, врло досадан.

Сви ови фактори говоре у прилог лучном стакленику, који се углавном заснива на ћелијском поликарбонату. Под условом да ће стакленик бити висок, можете доћи до варијанте капљице, која је изграђена на истом принципу као и лучни, само покривени методом спајања лимова у средини крова.

Размотримо како направити зимски стакленик: производња и уградња

Изградња лучног стакленика неће узроковати посебне тешкоће. А поготово када је то најобичнији стакленик, који је без темеља. Али имамо други случај. За зимски стакленик пожељно је направити темељ.

Како направити зимски стакленик када намерава да гаји поврће зими? Главни услов је да стакленик мора задовољити све захтјеве, параметре и хладне временске увјете.

Није потребна изградња за изградњу летњих пластеника. За зиму су потребне. Пре тога треба да одлучите коју врсту стаклене баште треба да изградите, одакле купите материјал и започнете изградњу.

У зимском периоду, стакленик треба очистити од снега док пада, јер може оштетити кров

 • Ми чинимо темељ. Она треба да буде јака, зато што ће задржати целу структуру.
 • Припремите оквир. Почиње да гради своју основу.
 • Уклањамо додатне детаље и добијамо основу фиксирања лука у облику лука. Размак - 2 лука по листу поликарбоната;
 • Са стране стаклене баште, фиксирамо полице и преграде испод врата и отвора;
 • наматеријал за облагање лучног лука и фиксирање дужине лука у подножју;
 • Фронте су зашивене листовима потребних величина;
 • У регалима правимо кућне причврснице и шупе испод врата и отвора;
 • Имамо врата;
 • Опремљен вентилационим отворима.

Због чврстоће, поузданости, трајности и нормалног рада стаклене баште, неопходно је изградити темељ, а затим ставити стакленик на темељ.

Зимски стакленик сопственим рукама (видео)

За оне који имају приватне куће, варијанте и типови зимских стакленика могу бити различити. Може се причврстити и на кућу стакленика, уређену према врсти стакленика или зимске баште. А можете уредити и терасу на којој ће расти цвијеће у затвореном или култивисано поврће, а можете и даље држати опрему у врту. Приликом одабира облика, карактеристика и дизајна таквих стакленика, прочитајте рецензије на интернету. Тамо ћете наћи много занимљивих ствари.

Примери зимских стакленика (фото идеје))