Зидно огледало (61 фотографија): округла и овална огледала на зиду, необични велики модели и дизајнерски декоративни предмети у ентеријеру

Огледало је независан елемент и кључна фигура у дизајну ентеријера. Поред практичне функције, служи као одлична декорација просторије.


Карактеристике и предности

Зидни ретровизори нису изван моде и остају популарни већ дуги низ година, удобни су, елегантни и имају бројне предности:

 • Визуално повећајте простор и учините га лакшим.

Правилно постављена огледала и правилно изабрано осветљење могу визуелно проширити и приметно трансформисати собу.

 • Огледало је у стању да изједначи недостатке планирања и скривања дефеката зида.
 • Зидни модели не заузимају простор, што им омогућава да буду смештени у малим просторијама хала, купатила и ходника.


 • Ови производи су сигурно причвршћени за зид и мање подложни оштећењима од типова пода. То вам омогућава да поставите зидне моделе у просторије са прилично интензивним саобраћајем (на пример, теретане, позоришта, музеји, медицинске и образовне институције). Такво огледало се не може испустити и сломити неспретним покретом, што смањује ризик од повреда и омогућава вам да користите зидне моделе у вртићима.


 • Огледала су прилично покретна и производ се може лако премјестити на другу локацију ако је потребно.
 • Широк спектар модела са великом разноликошћу величина, облика и дизајна ће вам омогућити да покупите производ за било који ентеријер и остварите најамбициозниједизајнерска решења


врсте

Модерни произвођачи производе велики број различитих модела огледала који се разликују по својим декоративним и функционалним квалитетима. Захваљујући великом избору и широком распону цијена, постоји избор огледала за сваки укус и торбицу.


материјали

Многи модели имају декоративну декорацију, која је главни елемент у обликовању изгледа и стила производа. Оквири могу бити ковани, пластични, метални и дрвени. Најјефтинији су оквири од дрвених иверица. Такви производи ће бити добра опција за дизајн хала и купатила. Скупљи и профињенији оквири направљени су од природног дрвета или ковања. Неке сорте раде без оквира.


Само огледало може имати алуминијумску или сребрну превлаку (амалгам), која је огледало и ствара ефекат рефлексије. Алуминијумски модели су мање издржљиви и имају малу отпорност на влагу, који се не могу користити у просторијама са високом влажношћу. Посребрена огледала су савршено рефлектујућа, без изобличења и дугог века трајања.

Цена таквих модела је много већа од цијене алуминијских аналога.


Димензије

У својим димензијама постоји неколико врста зидних огледала. Велике сорте су дизајниране да прикажу човека у пуној висини. Њихова висина треба да буде најмање једнаметара, а ширина варира од 80 до 100 цм, ау трокутастим варијантама одвојене тканине могу бити уже и ширине 30 цм, а горњи руб дугих огледала мора бити на удаљености од 1,7 до 2 метра од пода. Ово ће омогућити особи да види себе у пуној висини на било којој удаљености од огледала.


Средња огледала су дизајнирана да прикажу особу до струка. Висина таквих модела је 40 - 80 центиметара, а горњи руб треба бити смјештен од пода на висини од 1,7 до 2 метра. Ово постављање ће омогућити особи да види себе у струку (у стојећем положају). Мали модели до 40 цм могу бити дизајнирани за приказ у седећем положају и стајању. У првом случају, огледало треба поставити на погодан ниво, у зависности од висине особе у седећем положају, висине и облика стола. У другом случају, пласман се врши појединачно, узимајући у обзир антрополошке податке корисника.


форм

Савремени трендови у дизајну ентеријера сугеришу употребу зидних огледала не само у њиховом традиционалном функционалном квалитету, већ и као елемент декорације. Популарност добијају модуларне групе огледала, које представљају класичне округле, правоугаоне облике, изведене у облику капљица, фрагмената и овала, који се тачно понављају, али се разликују по величини.

Приказани модели пружају велике могућности за креативан приступ и омогућују вам да утјеловите најсјајније дизајнерске идеје. ДостаЗахтевана огледала, направљена у облику силуета разних објеката живог и неживог света. Ово може бити грана разгранатог стабла са шик круном или високим таласом сурфбои-а, слика љубавних парова или пупољака цвећа.


Стил и дизајн

До данас, велики број различитих зрцала на зиду, који се могу добро уклопити у сваки стил и боју ентеријера. За популаран ретро стил, идеална варијанта ће бити вештачки застарели модел, визуелно невидљив од античког огледала 19. века. Амалгам таквих производа је прекривен слојем специјалних киселих композиција, што вам омогућава да пронађете одраз карактеристичан за древне фотографије. Потражња за огледалима са ефектом златне, сребрне и бронзане површине, савршено се комбинује са обрадом зидова и декор класичног стила.


На радној површини таквих модела често се извлачи цртеж, што чини огледало предивним и сличним панелу.

За модерне стилове, боји огледала са обојеним амалгамом или обојеним филмом залијепљеним на њега ће стати. Доживљавање другог рођења и фацетних модела, познато још из времена средњег века Венеције. Површина таквог огледала има вишеструку структуру, што чини да простор почне да игра сјајне искре сунца, што се огледа у бројним лицима.

Панорамска огледала су прилично популарни модели, они су равне и полукружне изведбе. Равне копије су великеповршина радне површине, често досеже величину зида. Такви модели су погодни за велике дворане и простране дневне собе сеоских кућа. Полусферни модели су средње величине и могу приказати све просторије. Такви модели, по правилу, немају подешавања, користе се у модерним футуристичким интеријерима, трговачким дворанама.

Модели осветљења се често користе у купатилима и ходницима. Светиљка поставља рефлектујућу површину, стварајући ефекат меког дифузног осветљења. Унутрашње осветљење је погодно јер је лампа заштићена екраном са огледалима, ризик од оштећења уређаја од капљица воде је потпуно искључен. Зраке свјетлости равномјерно се шире око огледала, стварајући атмосферу топлине и удобности. Занимљив изум је огледало-ТВ. У искљученом стању, уређај је уобичајена површина огледала, која се приликом укључивања претвара у ТВ екран.


Да би се огледало успешно комбиновало са околином, потребно је узети у обзир његов стилски дизајн и дизајн. За империјалне и барокне стилове овални модели у позлаћеним оквирима који понављају уоквиривање слика, уклапају се елементи декор зидова и плафона. У стилу рококоа, модели укривљених облика са уклесаним дрвеним или бронзаним оквирима украшеним декоративним штукатурама и рељефним украсима добро ће се уклопити. За модерно, добро решење ће бити благо закривљени облик огледала са оквиром украшеним обрасцима вегетације. Приликом фарбања оквира користити умјесто позлатетранспарентан лак који наглашава природност оквира и наглашава естетику узорка дрвених влакана.


За техно и хи-тецх модел уклапа се у танак оквир од мат или сјајног метала. Релевантне као појединачне копије, као и модуларне композиције које се састоје од појединачних елемената.

За деликатну Провансу треба да изаберете огледало у дрвеном рељефном оквиру, богато белом, за футуризам, ковани оквир који изгледа посебно добро у комбинацији са кровним отвором кревета постаје успешно решење.


Како изабрати?

Пре него што наставимо са избором зида, потребно је одредити његову величину. За купатила је прикладно оковратно огледало са удобним полицама, прилагођено за хигијенске потребе. Обично се поставља преко умиваоника. На полеђини, површина производа треба да буде плава или тамно зелена, што гарантује високу отпорност на влагу амалгама и обезбеђује дуг живот. Огледало руже је погодно за велика купатила, не би требало да има оквир од дрвета или иверице, може бити опремљен унутрашњим осветљењем или умецима у боји.


У дневној соби огледала имају више декоративне функције, они су изабрани као један од независних елемената ентеријера, који одговарају стилу просторије. Неколико производа необичних облика, формираних у панелу и заузимају читав зид, визуелно повећавају простор и, због рефлексијеунутрашњи предмети, ће створити добар ефекат. Оквири огледала за дневну собу имају главну декоративну функцију и укључени су у формирање слике просторије. Њихов избор треба посветити посебну пажњу. Кадрирање би требало комбиновати са оквирима слика, предмета намештаја и елемената декорације.


Модели постављања у дневној соби треба да буду на зиду, а не претрпани намештајем, далеко од слика. Ако соба има камин, најбоља опција ће бити камин. Ако соба има радни стол или клавир, огледало се може поставити изнад њих. То ће омогућити радној особи да види шта се догађа у затвореном простору, без окретања, што доприноси потпуној психолошкој удобности.


Популарно је примити "сторибоард". Састоји се од распореда неколико великих правоугаоних или квадратних модела. Оквири у таквим случајевима могу заменити пескирање платна или дијамантско гравирање контура. У малом дневном боравку можете поставити два идентична огледала на супротне зидове: визуелно ће проширити просторију и омогућити вам да видите свој одраз са свих страна.

Огледало у облику кућног љубимца или бајке ће се уклопити у дјечју собу, али не би требало бити превелико да не би изазвало дјететову тјескобу и да не омета игре.


У спаваћој соби за дјевојчицу можете одабрати романтичне моделе у облику цвијета или овалног огледала с ружичастим амалгамом. Приликом избора, морате се упознати са цертификатимашибице које искључују присуство олова као дела премаза и гарантују безбедан рад. Посебну пажњу треба обратити на ивицу производа, посветити довољно пажње поузданом фиксирању огледала. Ове мере спречавају оштећење или повреду производа.


У спаваћој соби се препоручује куповина узорака средње величине и стављање на такав начин да се простор за спавање не одражава у огледалу. Добра опција је куповина малог модела са унутрашњим позадинским осветљењем. Може се поставити изнад тоалетног стола. Оригинално решење ће бити дизајнерско огледало у кованом оквиру, складно комбиновано са столаријама и креветима.


Како би се смјестио у дворанама, огледало у високој згради ће се добро уклопити у којем можете видјети свој одраз у пуној висини. Често се користе зидни три-склопиви модели са механизмом за окретање бочних зидова. Ако је потребно, бочни ретровизори могу бити постављени под одређеним углом, што омогућава гледање из различитих углова. У уским улазима огледало треба да буде фиксирано на бочном зиду: то ће вам омогућити да визуелно проширите зидове и повећате простор.


У кухињама, огледало се може одвојити од плоче и судопера. Прикладно је погледати слободни зид или благоваоницу. Огледало ће напунити кухињу свјетлом и учинити га пространијим. Приликом избора позадине за зидни огледало, треба имати на уму да тамна боја ствара ефекат додатног прозора,и светли зидови омогућавају огледалима да се стапају са ентеријером и попуњавају собу светлошћу.

Савети за негу

Да би се огледало изгубило свој првобитни изглед, који није замагљен и служио што је дуже могуће, потребно је редовно водити бригу о њему и придржавати се неких правила:

 • Да би се спријечио настанак пјега, огледало треба заштитити од директног излагања сунчевој свјетлости и изложености високим температурама.

Моделе који немају својства високе отпорности на влагу треба заштитити од прекомјерне влаге.

 • На полеђини огледала потребна је деликатна нега. Не може се прати влажном крпом и чистити текућинама за прање стакла. Сребрни премаз је осетљив на хемијска једињења и амонијак, тако да третман леђа треба обавити сувом крпом или влажном крпом навлаженом са слабим раствором сирћета.
 • За прање предње површине можете користити кућни лијек: припремите смјесу од двије чаше топле воде, 50 г оцта и исту количину креде. Састојке треба добро промешати и оставити да се смеша слегла. Затим морате овлажити ову отопину меком крпом и обрисати површину огледала.


  \ т
 • Народни рецепти саветују да се огледало обрише инфузијом чаја, млека, слане воде или слабог плавог раствора. Ова средства ће површини дати свјежину и сјај. Да бисте уклонили појављене мрље, помоћи ће вам раствор једне кашике сирћета и чаше топле воде.
 • Капи од лака за косу су добро уклоњене јефтиноцологне Излијевања из мушица морају трљати полуизрезану сијалицу, а затим обрисати крпом умоченом у воду и плаву боју. Затим треба да трљате површину како би засјала меком меком крпом.

 • Да би се повећала својства огледала која су отпорна на влагу, потребно је трљати стражњу страну мјешавином растопљеног воска и терпентина, узета у односу 1: 2.

Прекрасни примери и опције

Зидно огледало је незамењив елемент декорације, савршено трансформише ентеријер и чини просторију пространом и светлом:

 • велико огледало у елегантном дрвеном оквиру савршено се комбинује са модерним ентеријером;

 • дизајн ексклузивни модел ће постати фокус пажње и донијети ноте луксузне и аристократије у просторије;

 • декоративни дизајн ивице платна учинит ће собу елегантном и необичном;

 • Уградња неколико огледала ће у соби створити јединствену атмосферу топлине и удобности;

 • једноставан модел класичног округлог облика складно се уклапа у ходник или ходник;


  \ т
 • зидни зрцални сат - идеално решење за уредски или апартмански дизајн.


Како да објесите огледало, погледајте следећи видео.