Затварање ожичења: разлози и опције за поправку

Кратки спој у ожичењу

Оштећење ожичења је ријетко, али се дешава, а проналажење узрока и мјеста штете мора бити у стању било којем власнику у својој кући или стану. Да бисмо вам помогли у овој једноставној ствари и овај чланак је написан.

У њему ћемо размотрити начине за проналажење грешака, највјероватније оштећење и, наравно, начине за њихово отклањање.

Могући узроци оштећења ожичења

Разлози кратког споја ожичења су прилично различити, али већина њих је због неисправног рада и неусклађености са нормама током инсталације.

Дајемо само најчешће узроке оштећења:

 • Први и најраспрострањенији је старење жица. Као и све у нашем свету, жице нису вечне. Склони су оксидацији, која мења њихове физичке и хемијске особине. У овом случају, старење се не односи само на материјал жица, већ и на изолацију. Ово је посебно изражено код алуминијумских жица.
 • Још један, али не мање важан фактор је преоптерећење жица. Разлог за то може бити погрешан избор прелаза ожичења (види Израчунавање пресека жице по напајању) и прикључивање електричне опреме, за коју није предвиђена. Као резултат преоптерећења, жица се прегрева, што уништава његову изолацију и мења физичка и хемијска својства.

Фотографија приказује ефекте кратког споја

 • Такође, свака инструкција ће вам рећи да је веза нетачнаЖице доводе до њиховог убрзаног старења. На крају крајева, контактне фуге су слаба тачка било којег ожичења и морају бити изведене у складу са тачком 2.2.1.21 ПУЕ. Ова ставка омогућава употребу метода заваривања, лемљења и стезања вијака или вијака за спајање жица.
 • Па, на последњем месту у нашем чланку је људска активност. Као резултат изливања, намјерног или случајног оштећења изолације жице, механички удар је огромна штета.

Проналажење оштећења ожичења

Проналажење штете увелике ће олакшати план ожичења ако га имате. Ово ће не само значајно смањити подручје претраживања, већ и елиминирати непотребне радње у неоштећеном дијелу мреже. Али обично не постоји такав план и потребно је тражити у нади да ће се поштовати општеприхваћене норме и правила.

Одређивање оштећења

Пре него што наставимо са потрагом за оштећеним местом, морамо утврдити природу штете. Размотрићемо оштећење једнофазне мреже 220В, јер је већина кућа и станова користи тачно.

Код трофазног кола варијанте оштећења могу бити много веће, а само утврђивање природе оштећења захтева много више напора.

 • Да би се одредила природа штете, размотрити две основне опције. Не ради у утичници и не ради у осветљењу. За нормалан рад ових уређаја, неопходно је да се на њих споје фаза и нула жица. Ако то не урадерад, један од жица није погодан и морамо одлучити да.


Биполар Индикатор напона

 • Да би се додатно дефинише место и природу штете, треба биполарни индикатор напона. Користите га да провери фаза утичницу. Ако штете на покривеност мреже, фазни провере директно да постави лампи или плафона везу.

Обратите пажњу! Када проверавате фаза како би се повезали осветљење мреже прекидач плафон или цханделиер да буде укључен. Ако ове фазе, а затим искључите прекидач и уверите се да је нестао. Ако фаза је једнако присутан, затим спојите мрежа покривеност не задовољава стандарде Пуе. То значајно компликују даље претраживање његових руку.

 • Уколико фаза присутна, вероватно је да ми тај неутрални проводник. Ово је много горе, јер још тешко одредити. Да прецизно проверили неутралног проводника ломљење може користити два начина. Оба се могу користити само у складу са мерама опреза и само људи који знају барем основе електротехнике. У супротном, боље провери ову производе.
 • Опција број један.Финд нула контакт најближе утичнице. Повежите се на контакт жице довољне дужине. Проверите доступност података спој између нула и лидерства у раду контакт утичнице или покривеност мреже.
 • Друга опција.У прикључна кутија оштећене површиненакон уклањања напона, искључите фазну жицу оштећеног подручја. Требало би да буде изоловано. На његовом месту повезујемо нулу жице оштећеног места. Напајамо напон и проверавамо присуство фазе на контакту који је претходно био нула. Одсуство фазе је прави доказ литице. Након што смо ово потврдили, вратили смо претходну шему.

Проналажење штете при лому

Након што је утврдио природу штете, можете одмах наставити с проналажењем његовог мјеста. У више од 50% случајева, место повреде је један од контактних зглобова.

Ово је најслабије место. Због тога започињемо претрагу са погледом на прикључке утичнице, прекидача или поклопца.

Затим се постепено крећемо у дистрибутивну кутију и разводни ормар док не нађемо нулу или фазу која недостаје.


Уређај за лоцирање кабловског снопа

 • Користећи ову методу, не искључујемо само један од могућих узрока, већ и знатно сужавамо место претраге. Дакле, након што сте проверили контактне везе, можете прецизно рећи на којој од локација сте изгубили нулу или фазу.
 • Сада почиње најзанимљивије - тачна дефиниција мјеста оштећења. Ако користите отворену методу полагања жице, једноставан визуелни преглед жице у овој области у 90% случајева ће открити проблем. У супротном, можете заменити целу жицу.
 • Ако имате скривено ожичење, онда је све мало компликованије. За претрагу ће вам требати распоред електричних инсталација, барем приближно, и посебан уређај за откривање оштећења. Алитрошак таквог уређаја је прилично висок. Неки нуде да направите сопствени уређај да бисте пронашли оштећени предмет. Али лично, користим много једноставнији начин.
 • За то је потребан безконтактни индикатор напона. Цена овог уређаја није висока, и генерално олакшава рад. Овај индекс ради од утицаја електромагнетног поља које се налази око било ког водича напона.
 • Ако се жица не поставља испод врло дебелог слоја жбуке, онда је обично довољно бесконтактни индекс. Када се подигне до жице контролисане напоном, она почиње да сија или даје звук, или обоје. Само водите показивач дуж линије могуће линије ожичења све док индикација не нестане.
 • Ако индикација недостаје, тада у овом тренутку провјерите да нисте изгубили жицу или да се није окренула. Ако је све тачно онда је ово место ваше повреде.

Обратите пажњу! Да бисте избегли грешке, проверите да нема зидне утичнице или прекидача у суседној просторији. Такође, пре провере оштећења, поново проверите неколико пута.


Индикатор напона без контакта

 • Али ви ћете рећи, али шта је са местом оштећења нулте жице. То је индикатор који треба одредити. Да, не дефинишите. Стога, нула жице треба да буде фаза-фаза, као што смо то учинили приликом провјере интегритета нулте жице.

Проналажење оштећеног места кратког споја

Одвојено размотрите питање како пронаћи место повреде кадасхорт цирцуит На крају крајева, оштећење напона оштећеног подручја није могуће.

Када се напон примени, машина се искључује или цеви изгоре:

 • Да бисмо искључили кратки спој, требали бисмо га се ријешити. Кратки спој називају се неизолована фаза и нула жица. Да бисте ово искључили, морате онемогућити једну од њих.
 • Да би се поједноставило даље претраживање, нула жица се обично искључује. Изолирајте га и однесите на страну. На крају крајева, приликом укључивања машине која напаја оштећену површину мреже, она ће бити под напоном.

Обратите пажњу! При извођењу ових операција, не треба јести електричне уређаје из утичница или расвјетне мреже ове групе. Сви они морају бити уклоњени из утичница, иначе могу довести до оштећења.

 • Сада доводите напон на оштећени дио круга. Ако нема других кратких спојева, машина се не сме одвојити. У супротном, треба да потражите додир уземљених жица или кратки спој са нулом жице друге групе.
 • Ако машина није ископчана, онда вршимо даљњу претрагу, као у случају лома фазне проводљивости. Ако дође до кратког споја од испирања жица које долазе до утичнице или прекидача, лако ћете открити оштећење.
 • Проверите видре жице или не, можете једноставно проверити присуство фазе у излазу или прекидача на оштећеном подручју. Ако постоји фаза, онда то значи да барем једна жица нијеизгорео


Локација лома ожичења у зиду

 • У овом случају, потрага за местом штете је изузетно компликована и практично је немогуће извршити код куће. Стога ће бити лакше или распакирати оштећену локацију или комплетирати потпуно нову инсталацију.

Поправка оштећеног подручја

Поправљање оштећеног подручја је прилично једноставно (погледајте Дијагностика и поправак ожичења властитим рукама). Иако је идеално потребно поставити нову жицу, можете извршити привремену поправку и овај сајт. У ту сврху, важно је користити жицу са попречним пресјеком најмање истог и истог материјала.

 • Прије свега, мораћемо уклонити слој жбукања, испод којег се скрива жица. То треба урадити пажљиво како се не би додатно оштетило.
 • Уверени смо да смо тачно идентификовали локацију оштећења у присуству литице или трагова кратког споја.
 • Исцјељује оштећену жицу и повезује мали жичани уметак истог материјала с њим. Веза се најбоље постиже лемљењем или притискањем. То ће значајно смањити дубину потребне нише за накнадне жичане жице.


Поправка оштећених жица

 • Као изолацију, најбоље је користити термоскупљајућу фолију која ће бити много лакша за ношење и која ће опет уштедети простор.
 • Након поправке, провјерите перформансе ваше мреже напајањем и укључивањем оптерећења. Ако је могуће, дајте више терета и проверите да нема прекомерног загревања у подручју повезивања. Ако је свенормално, можете нишу са жицом.
 • Поновљено снабдевање напоном и пуштање у рад треба да се уради чак и након сушења малтера.

закључак

Као што можете видјети, рјешавање проблема оштећења ожичења није тежак задатак. Главно је да се придржавају сигурносних мјера и да имају минимум знања.

Уосталом, постоје и видеозаписи који су најбољи примјери онога што се дешава онима који, без разумијевања струје, покушавају то поправити.