Зашто су патлиџани жути и избледели?

Зашто су патлиџани жути, одбијају да дају плодове и, очигледно, без очигледних разлога, умиру? Понекад биљке озбиљно пате од неравнотеже у минералном саставу тла, вишку или недостатку есенцијалних хранљивих материја.

Азот директно утиче на раст грма, а недостатак овог елемента негативно утиче на величину и изглед листова и изданака. Постају мали, бледи. Плодови су деформисани, не развијају се правилно и отпадају. Прекомерне количине азота провоцирају активан раст зелене масе и инхибицију формирања плодова, поред тога, елемент се може акумулирати у облику нитрата опасних за људе.

Жути тонови и прозрачивање патлиџана кроз болести и борбу против њих

Бактеријско увенуће. Развој болести јавља се муњевито брзо. Биљке брзо блиједе, често одржавајући нормалну зелену боју. Приликом сечења стабљика погођених биљака, из њих излази беличаста слуз. Посуде ксилема су потпуно испуњене бактеријама, узрокујући престанак дотока хранљивих материја из тла. Они могу да живе у земљишту на биљним остацима као сапротрофи, и са лошом агротехником усјева (формирање земљине коре, недостатак хранљивих материја, итд.) Иди на паразитски начин живота, наноси штету биљкама.

Мјере борбе. Важно је посматрати правилан плодоред са повратком патлиџана на претходно место не раније од 3 године. Саднице треба дезинфицирати, а заражено земљиште треба замијенити илидезинфиковати

Фусариум увенуће. Фусариум фузија је раширенија у јужним регионима. Погођене биљке у свим фазама развоја.

Фусариум увенуће има следеће симптоме:

· На садницама, листови су жути и блиједе. Инфекција се јавља на местима руптуре коже у формирању латералних корена, кроз коренасте власи, са механичким оштећењем кореновог система.

На одраслим биљкама жути листови и листови умиру (постепено, почевши од доњег листа), биљка брзо блиједи. Понекад погођене биљке не умиру до краја вегетације, али заостају у расту, формирајући малу количину малог воћа.

Фусариум фузиони агенс - несавршена гљива Фусариум сп., Који продире у водеће снопове биљака и, излучујући токсине и метаболичке продукте, узрокује инхибицију њиховог раста и развоја. На попречном или косом резу стабљике, појављује се браонирање захваћених судова, понекад у облику прстена. Под повољним условима, гљива умножава микро- и макро-конидије, са неповољним облицима хламидоспора (спора у мировању). У земљишту може одржати одрживост 10 или више година. Главни извори заразних болести су биљни остаци и земљиште. Понекад постоји механичко соспорење семена. Снажне инфестације младих биљака промовишу високе температуре ваздуха и тла (+ 25-28 ° Ц), кисела тла.

Методе борбе. Избегавајте фусаријумско увенуће патлиџана много лакше него га третирати. Прије свега, важно је придржавати се правила плодореда на градилишту. ПрепорученоПостављајте патлиџане сваке године на новом каучу. Добри претходници су парадајз, паприка. Такође је веома пожељно да се претходницима дода велики број органских ђубрива. Ако се то уради, онда неће бити потребе да се греје земља са ђубривима која садрже азот, што може изазвати формирање фузариозе.

Мозаик плочица. Још један блиједи и жути патлиџан због вируса мозаика. Плодови ове врсте болести патлиџана нису оштећени.

Мање активни патоген постаје током суше и високих температура. На +30 ... + 35 ° С симптоми прелазе - долази до видљиве и обмањујуће ремисије. Може узгајати нове листове без симптома, али генерално, биљка има неразвијени патуљасти облик.

Извор инфекције су сусједне трајнице (грожђе, алге, искрцај луцерке), доминација корова на лицу мјеста, биљни остаци, гдје се вирус може чувати 3 мјесеца или дуже. Вирус је такође активан у односу на поврће, махунарке, воће, лубеницу, јагодичасто воће, цитрусно воће - више од 100 врста је упадљиво овим свестраним полифагом. Преноси 80 врста лисних уши, крпељи.

Методе борбе. Уз сву разноврсност хемикалија дизајнираних да се брину о разноврсној корисној флори (пољопривредна, вртна, декоративна), међу њима нема антивирусних средстава. Стога се борба своди на превентивне мјере:

1. Биљке са симптомима ових болести одмах уклањају (уништавају) и спаљују дно.

  1. а. Интересантна препорука за патлиџане погођене ЦМВ вирусом: попрскана безмасним млеком (у 10%концентрација)

2. Искоријенити коров који даје "склониште" вирусима и промовисати њихово ширење - посебно трајнице (Березка, Лобода, Мокритса, Осот, итд.).

2. а. Ефикасан посредник у ширењу вируса може бити сок оболеле биљке, ако не и дезинфекцију ножева, секатара и других алата који се користе у поступцима орезивања и /или вакцинације. За дезинфекцију је прихваћено да се користи 5% раствор мангана КМнО4.

3. Уништавање подложно многим "гостима" сајтовима - крпељима (биљоједима), кукцима (разноврсним), лисним ушима (главни носиоци вируса).

4. Узмите семење само од здравих биљака и третирајте пре сетве.

Жута боја и венуће патлиџана кроз штеточине и борба против њих

Вхитефолдс. Чим се први листови појаве на натеченим клицама, ови мали лептири полажу своја јаја на њих. И одрасле и ларве су штеточине које сишу. Усисавајући сок од лишћа и изданака, они лишавају патлиџане од способности нормалног раста. Саднице су досадне и често умиру, без чекања на трансплантацију на отвореном терену. Биљке су прекривене специфичним слаткастим излучевинама лептира. На контаминираним мјестима појављује се црна плоча - развија се чађа, гљива, опасна болест патлиџана. Листови су увијени и поцрњели. Болест и животна активност белог листа генерално доводи до смањења приноса и губитка ослабљених биљака. Плодност штеточина је око 130 јаја. Годину дана се развија до дванаест генерација.

Мјере борбе. Борба са кремом може бити и народна и савремена метода уз употребу хемијских лекова. Прскање користи "Фуфанон", "Актеллик", "Цонфидор" и друге инсектициде.

Постоје многа средства за борбу против белих крила: замке, спрејеви, штапићи, растворљиви прашкови.

Народни лекови од штитастог мољца у њиховој највећој контактној акцији. То јест, не продиру у сок биљака, већ упадају у тијело штеточина и тиме их уништавају. У одвојеним нишама мјере за борбу против бијелих мољаца укључују замке и фумигаторе. Они захтевају дуготрајну употребу, јер искључују само одрасле јединке.

Паук. Још један подмукли штеточина, који не оставља баштованима. Паук је мали, па није лако видети. То је главна опасност. Уосталом, могуће је спасити биљке од штеточина само ако се благовремено види и уништи. Шкољка на патлиџану ће бити приметна ако погледате лишће на светлу. Сумња на инфекцију ће потврдити мале клице на површини биљака. У присуству повољних услова, паукска гриња активно једе биљку, због чега одмах губи виталност. Претили су му опасним болестима, потпуно убијајући патлиџане. Ајкула може довести до озбиљне болести коју вртлар не може превазићи. Стога, у његовом интересу, побрините се унапријед да овај напад не утиче на његово подручје. Крпељи на патлиџанима се појављују брзо, а њихово повлачење - веома дуг и напоран процес.

Методе борбе. У стакленику или на отвореном терену, прије садње патлиџана треба уклонити све корове и остале биљке које остају након прошле сезоне. На њима може живети паук, који ће у будућности ићи на свеже саднице. Таква обрада земљишта никада неће бити сувишна. Ако патуљасти обол масовно погађа кревете, а дацхсхапе не може да се носи са њима, онда би требало да покуша да примени посебне хемикалије. Третман Цонфидо, Неорон и Ацтеллица ће дати жељени резултат. Препоручује се да се врши сваких десет дана, како се инсектима не би пружила шанса да преживе.

Мајмуни. Лисна уши, као паучине гриње, усисавају сок биљака. Иако изгледа извана и невино, може донијети огромне штете на усјеву. Њен живот је на лишћу, стаблима и цвијећу агро-култура. Крава се не храни воћем, али је један од најопаснијих штеточина на садницама патлиџана. Ткиво биљке погођено лисним ушима деформира се и суши. Деформација се дешава кроз токсине који емитују инсект када сиса медицински сок. Ова штеточина покрива лишће пудинга (шећера), што је добро окружење за чађаву гљивицу. Такође, лисна уши носи све могуће бактерије.

Методе борбе. Да би се сузбила њихова маса, потребно је обрадити прераду инсектицида патлиџана. Али ако је биљка већ почела да доноси плодове, онда остају само некемијски препарати. На пример, прскање лименим пепелом (1 чаша пепела, 1 шоља дуванског пепела у 10 литара, вода, инзистирање на дан) или раствор сапуна(1 шољица натопљеног сапуна се отопи у 5 литара топле воде). Боље је да се третман проведе рано ујутро, тако да се филм формира из раствора који је пресушио и није дозволио инсекту да стигне до биљке. Таква брига ће помоћи патлиџану да се носи са штетном активношћу лисних уши.