Зашто ми је потребна парна брана, када сам изолована минералном вуном?

Изградња стамбене зграде или њена поправка - дугорочан посао, чији резултат треба бити квалитет. Парна брана - филм који заједно са другим објектима конструкције ступа у интеракцију и зауставља формирање кондензата. Обично га људи троше током великих поправки. Хидро-парна брана помаже да се повећа животни век услуге, јер спречава продирање влаге унутар изолованог слоја.

У зими, парна брана је посебно важна, јер су собна температура и улица веома различите - то доводи до формирања паре у кући, која би без икаквих препрека требала напустити просторију. Подрумима, таванима, приземљу, на спрату највише је потребна изолација паре.

Зидови заправо не требају ако су изоловани од споља. Индикација тога може бити да површина не пролази кроз ваздух:

 • површина покривена порозним омотачем;
 • се наноси дебели, чврсти слој хидроизолације;
 • зид од цигле.

Постоје и друге ситуације у којима нема потребе за парном изолацијом. Из свега наведеног може се закључити да зидови, подови и стропови, изолирани минералном вуном, не захтијевају нужно заштиту од кондензације. Парна брана је потребна само у случајевима када постоји константан судар тока топлог ваздуха са површином у просторији.

Хидро-парна брана - један од најважнијих фактора у изолацији стамбене куће у минивности.Ова ограда ће вам помоћи да превазиђетеВлага зидова, подова или плафона кондензатом (прелаз материје из гасовитог у течно стање) у случају додира топлог ваздуха са површином.

Једна од главних предности парне баријере је да се она може извести сама, без посебних способности и вјештина. Али шта је то минерална вуна? У овом чланку, овај материјал ће бити разматран, дизајниран за загревање просторије, разлог за потребу за парном изолацијом изнутра и споља.

Минерална вуна и њена својства

Главни индикатор који показује квалитет грејача је коефицијент топлотне проводљивости материјала. Минвата је влакнасти изолациони материјал. У таквој изолацији топлотно-изолационе особине зависе од специфичног садржаја воде у материјалу (садржај влаге).

У додиру са било којом течношћу, минерална вуна га сам апсорбује, избацујући зрак.Са повећањем количине влаге, топлотно-изолациона својства падају. Главни недостатак је што је унутрашњост течности ушла у њу, тешко је уклонити је из материјала. Минерална вуна може да добије 2/3 течности из своје тежине, али то погоршава карактеристике.

Али упркос претјераној акумулацији воде, минерална вуна је постала раширена. У просторијама у којима нема сталног контакта са водом, препоручује се коришћење овог грејача.

Пре изолације овог материјала, важно је покрити површину ових подручја посебним филмом који га штити од било какве влаге, али истовременопролази ваздушну струју:

 • зидови од опеке;
 • спољну страну зидова од дрвета;
 • под;
 • међукатне етаже;
 • горњи елемент зграде (кров).

Минерална вуна може бити направљена од различитих сировина: стакла, камена или шљаке. До данас, минвата ужива велику популарност у грађевинарству, укључујући и загревање простора. Посебно загрева зидове и плафоне. Такође, минерална вуна се користи за изоловање пећи, цевовода који имају високу температуру, јер је овај материјал незапаљив. Поред тога, минвата има звучно изолована својства.

Минерална вуна може представљати потенцијалну опасност за људско тело. Али у стварности садржи влакна која су дозвољена за здравље. Најбоље је користити га на мјесту које се редовито емитира или користи хоботницу. Ецовоола се састоји од еколошки прихватљивих материјала.

парна брана

Топлотна изолација "колач" мора проћи кроз зрак тако да просторија "дише". Због тога струја врућег зрака иде веома споро кроз изолацијска влакна. Уз правилну уградњу гријача, ова способност би требала порасти из собе у улицу.

Под декоративним третманом зидова и плафона треба предвидети интервал вентилације од два центиметра. Минерална вуна се причвршћује на побједничке куле.

На почетку је потребно направити полагање вјетра и водоотпорне баријере, која ће штитити од падавина иснажан вјетар.

Преграде између просторија и унутрашњости морају се загријати на други начин, јер влага може импрегнирати минивате или овале са различитих страна, тако да термалне и техничке особине захтијевају парну баријеру на обје стране. У овом случају, влага остаје кроз отвор за вентилацију, који се налази испод фасаде.

Постоје ситуације у којима изолација хидро-паре са изолацијом од минералне вуне или ЕКУАТИЦ-ом уопште неће бити потребна.

Што се тиче хидроизолације, као и за парне баријере, важно је извршити низ припремних радова:

 • чишћење премаза од различитих прљавштина и прашине;
 • пуњење. Ово је потребно да се зачепе површинске празнине;
 • сушење премаза.

типови парних баријера

Парна брана се дели на два типа:

 • Ролл. Ролне су разбацане од дна ставке до врха. Затим се фиксирају шинама, направљене од дрвета, у хоризонталном положају. Вентилацијски отвор се налази између унутрашњег омотача и пара заштитног слоја. Ова рупа би требала бити око пет центиметара. После поступка проверите да ли је све чврсто осигурано.
 • Писмо. За рад са материјалом на почетку морате инсталирати оквир из профила. У овом оквиру морате уградити листове. Причвршћивањем слова помоћи ће вам вијци или чавли. Парцеле зглобова треба прекрити поливинил клоридом (ПВЦ фолија). Плоча слојева парне бранеунутрашње подручје до мјеста које желите загријати.

Правила за причвршћивање слоја баријерне паре

Поузданост носача зависи од вијака или чавала. Независно од простора, хидро-парна брана је успостављена општим принципима.

За интегритет заштитне превлаке паре, важно је нанети слој са континуираним слојем да би се избегли било какви отвори или пукотине. Пожељно је причврстити лист са спајалицом за намјештај. Са овим конструкционим алатом, парно-отпорни филм се причвршћује на површину изолованих зидова и одређени плафон у непосредној близини.

Слагање слоја баријере паре одвија се на поклопцу појединачних ваљака или листова (у зависности од врсте парне бране) у 10-12 центиметара.На мјестима с отворима врата и прозора треба резати плахте, то се може урадити уз помоћ специјално дизајниране за ову ситуацију, љепљиве траке.Међутим, није неопходно да се учврсте фолије за заштиту од паре, јер иначе услед наглих промена температуре ваздуха, он неће моћи да одржи свој интегритет. Причвршћена је залихом од три центиметра.

Хидро-парна брана на плафону који је изолован минералном вуном или ЕЦО-ВООД се такође изводи у ролама или листовима. За заштиту стропа од паре и влаге, водонепропусни слојеви парне бране морају покривати унутрашњост и спољашњост просторије.

Спољашни део зграде треба да се састоји од три слоја:

 • пара-изолација;
 • топлотна изолација;
 • поновљена парна брана.

Због тога,продужите живот и елиминишите могућност кондензације у својој соби.

За преклапања од армираног бетона посебно је потребна заштита од паре и влаге. У супротном, нагле промене температуре ваздуха довешће до појаве паре, што може да изазове гљивице или плијесан на плафону.

резиме

Парна брана је важан елемент који ће донети удобност и удобност у вашем дому. Обично се парна брана монтира заједно са хидроизолацијом и топлотном изолацијом. Када радите самостално са материјалом, треба да се придржавате неколико правила и нијанси. Избор остаје за вас. Овај чланак је био у могућности да одговори на питање: Да ли је неопходно да се парна изолација загрева преласком?