Зашто ми је потребан нож за мијешање пумпе за топли под?

Топли подови, за разлику од других аутономних система грејања, захтевају конструктивнији приступ. У овом случају није довољно имати извор гријања и апарате за гријање. За потпуни рад подова топле воде потребно је много више опреме, опреме и апарата. Чињеница је да је подно гријање нискотемпературни сустав гријања и захтијева темељитију припрему расхладног средства. Значајна разлика између температуре грејног медија у уређају за загревање и температуре воде која циркулише у линији грејања је да се користи јединица за мешање.

Пумпа-мијешалица за рад на топлом поду или мијешалици је комплекс међусобно повезане опреме, уређаја и механизама. Сваки дио чвора обавља своје функције и задатке, дјелујући у једном кључу. Да видимо шта група за мешање представља, која је њена улога у раду система за грејање.

Главна намена јединице за мешање пумпе

Главни задатак, који се заснива на пумпно-мешалној јединици, је техничка могућност за мешање и расподелу токова расхладне течности различитих температура за накнадно снабдевање готове воде грејној контури топлог пода. Зашто вам је то потребно? Чињеница је да котао за грејање или систем централног грејања даје носиоцу топлоте високу температуру (75-950С), док је за топле подове оптимални режим загревања воде уопсег 35-550Ц.

Са смањењем температуре воде и интензитетом протока расхладне течности у систему, само се пумпа-мијеша нож. Захваљујући овој опреми, топли подови се могу спојити на постојећи систем гријања, уз термичке и хидрауличке прорачуне. Група за мешање за топли под опремљена је свим потребним уређајима, уређајима и уређајима, који обезбеђују не само мешање различитих струја, већ и оптималну потрошњу расхладне течности помоћу кругова грејања.

Мијешање воде се може постићи као резултат мијешања топле воде која пролази кроз главну цијев, а текућина долази у супротном смјеру (обрнуто). Даље, за нормалан рад подова топле воде у систему се доводи у систем под одређеним припремљеним притиском, до потребне температуре воде. Гумб за мешање у овом случају игра улогу система хлађења. Ово је због имена блока.

Напомена: топли под са дугим контурама воде, дизајниран за грејање великих површина, захтева принудну циркулацију расхладне течности, тако да у комплетном сету на главно, хладније тело и дистрибутивну опрему иде циркулациона пумпа.

Након утврђивања намјене јединице за мијешање с пумпом треба навести њезину вриједност за аутономни сустав гријања. Захваљујући инсталацији ове опреме, можете обезбедити:

 • максималну комфорну температуру грејања у стамбеним просторијама;
 • сигурност рада система гријања са течним и топлим расхладним средством;
 • побољшање оперативних перформансимогућност грејних кругова и повећање животног века топлог пода.

На дијаграму су приказане основне функције свих елемената миксера пумпе и локација сваког уређаја.

Завршетак чвора и принцип рада опреме

Основа цјелокупног дизајна је једноставан и разумљив скуп опреме, од којих свака има своју улогу у раду цијелог уређаја. На први поглед, дизајн је прилично компликован, али детаљном анализом, локација и функционалност сваког уређаја има своје објашњење. У већини случајева, чворићи за мијешање су стандардизирани. Комплет садржи следеће ставке:

 • опрема пумпе која обезбеђује циркулацију воде у систему. Уз помоћ пумпе ствара се потребан радни притисак у цевоводу и обезбеђује потребан проток расхладне течности у кругу воде. Илустрација приказује препоручене поставке пумпе. Могу се користити суве или мокре роторске пумпе.

Напомена: без инсталације топлотне пумпе, под може функционисати само на два начина: коришћењем централизованог грејања или инсталирањем топлог пода који ради из ПРТ система.

 • нож за мешање - уређај који директно контролише температуру грејног медијума. То је обично трокраки кран са ручном контролом или трокраки електромеханички вентил. Главни задатак уређаја је да напаја главни круг топлом водом. Због интерконекцијеТермостат са дизалицом, врши периодично, искључивање вентила. Загрејани воде као резултат бирања подно грејање у мери која је потребна за правилан рад. Након достизања потребна загрева собну температуру, вентил ради у супротном смеру, блокирајући довод топле воде.
 • колектор група - уређај омогућава прикупљање и дистрибуцију хлађења циркулише у петљи директно довод воде. Колектор се састоји из два дела, чешаљ за прикупљање отпадних вода и чешаљ за дистрибуцију расхлађивач припремљен у подног грејања. Са колектор може бити повезан не само један, већ неколико вода кола. У саћу је за ову сврху неколико млазница, у зависности од броја водених јединица. Да поднесе колектор низ ток који контролише проток расхладне течности у систему грејања.
 • последња карика у ланцу уређаја и уређаја који се налазе на уређају мешање талас пумпи је ваздух излаз. Ово је најједноставнији верзија колектора, што је сепаратор који обезбеђује уклањање ваздуха из воденог круга система грејања.

Код: Поново Говорећи групе пумпе може се приметити. Неки котлови су уграђени у дизајн пумпи, па ставити још један пумпе на улазу није потребно у случају опција радијатор загревања. За подно грејање захтева додатне напоре како би се обезбедило циркулацију воде у круг.

Након навођења главних елемената блока, потребно је рећи неколико ријечи о помоћним уређајима и уређајима који се налазе у комплету јединице за мијешање пумпе. Ради се о термостатима и вентилима који раде на пумпи.

На слици је приказана основна схема рада пумпе-мијешајућих структура, које стоје на опреми топловодних подова.

Ако одлучите да направите колекционар властитим рукама, морате узети у обзир сљедећу чињеницу. Пумпа се поставља у овај положај, одмах након тросмјерног вентила, без ометања његовог рада, и напротив, извлачи мијешање воде из ње. То је, прво, инсталиран трокраки вентил, затим пумпа и након тога колектор. У било којој другој конфигурацији, регулација температуре грејног медија и циркулација неће бити могућа.


Поред свега, можемо рећи да су блокови за мешање пумпи прихваћени за опремање заобилазнице. То је премосна цијев кроз коју расхладно средство циркулира премосницу вентила и циркулационе пумпе.

Ова шема се примењује у ситуацијама у којима постоји потреба да се поврат врати непосредно кроз обилазницу у систем.

Као што је јасно из описа опреме која је укључена у комплет за мешање станица, ништа компликовано у дизајну. Стога, ако желите, можете сами саставити овај уређај и уштедјети знатне уштеде.

Тросмерни вентил за јединицу за мешање. Његово место и значење

Главни рад у погону пумпе-мијешалице је трокраки кран илиаутоматизовани аналогни уређај, тространи вентил. Обично на продају већ долазе мешалице, са сличним уређајима. Ако се одлучите за изградњу комплекса сами, одредите са функционалношћу вентила и како он треба да функционише.

Модели вентила по дефаулту имају подешавање за одређене температурне параметре. Ако желите, већ можете самостално подесити уређај на сопствени систем грејања. Да бисте то урадили, само померите вентил термалне главе у жељени положај.

Важно! Тросмерни вентили имају малу пропусност, само 2 м3 на сат. Због тога ће бити оптимално користити трокраке вентиле за мешање расхладне течности током рада са круговима воде кратког домета. (За грејне површине не више од 50м2).

Троструки вентили се користе за рад са великим контурама воде, пројектоване за велике количине воде (до 4 м3 на сат). Такви уређаји по правилу имају и ручну верзију контроле и опремљени су серво погонима. Такви уређаји се успјешно користе за рад топле подне површине у просторијама преко 100 м2.

Монтажа јединице за мешање пумпе. начини повезивања

Када сакупљате топлу подлогу у свом дому, најтежи је посао поставити кравату. Међутим, спајање водених подова на систем грејања није само проблем и захтева неко знање. По правилу, пумпна јединица, миксер и колектор се инсталирају већ након завршетка радова на полагању грејне водецонтоурс Станице за мешање су повезане у јасном редоследу. Сваки уређај и уређај морају имати своју локацију, која одређује функционалност уређаја.

Постављање опреме врши се у ормару колектора, у гријању или у близини зграде, у непосредној близини. Сви прикључци морају бити изведени у складу са технологијом. За спајање, навојни спојеви, користе се хладни заварени спојеви или спојнице. Када састављате мешалицу и пумпну групу својим рукама, покушајте да добијете кратке и практичне везе које омогућавају лак приступ сваком елементу дизајна.

За повезивање и нормално функционисање чвора, потребно је пратити правилан распоред цеви и подешавање сваког елемента система:

 • вентил за балансирање (потребно је израчунати мјесто његове инсталације);
 • циркулациона пумпа (потребно је подесити брзину);
 • балансирање сваке гране круга грејања;
 • обилазни, тространи вентил (захтева подешавање у ручном или аутоматском режиму);
 • за обављање дијагностике готовог блока већ у комплетној конфигурацији.

Сви прикључци морају испуњавати захтјеве термичких и хидрауличких прорачуна. Прикладно је подсјетити да је прије наставка монтаже и уградње јединице за мијешање пумпе важно исправно покупити опрему. Снага пумпе, пречник и пропусност тропутног вентила. Број кругова воде игра улогу у одабиру чешљагроуп гроуп. Одзрачни отвори и одводни вентили морају такође бити инсталирани на одређеним местима.