Зашто ЛЕД трака трепери: узрокује трептање, елиминишући треперење

ЛЕД трака се појавила на нашем тржишту релативно недавно, али је брзо стекла поверење у потрошаче, захваљујући неоспорним предностима. Али све не може бити савршено, понекад са траком постоје и проблеми. У чланку ћемо говорити о тако непријатном ефекту као што је трептање ЛЕД траке.

опасност

Одмах бих желео да кажем да не можете обратити пажњу на то. Не само у СНиП-у постоје тачке које регулишу флуктуације светлосног тока током рада електричних уређаја. Већина акција са треперавом светлошћу негативно утиче на звезду. То се односи на читање, писање, рад на компјутеру и многе друге. Повећава се нервна ексцитабилност, развија се умор и открива негативан утицај на цео организам. Дакле, ако сте суочени са овим ефектом, будите сигурни да га поправите, јер је то лако и већина разлога се може елиминисати својим рукама.

могући фактори

Ако је, међутим, ваша ЛЕД трака претрпјела несрећу и све или неке њене ЛЕД диоде трепћу у он-офф стању, не морате паничити, можда разлози нису јако озбиљни, и моћи ћете сами ријешити овај проблем, без икаквих трошкова. . Погледајмо све разлоге који ће вам помоћи да схватите зашто ЛЕД трака трепери. Ево комплетне листе фактора који могу утицати.

Погрешна инсталација:

  • прекидач са осветљењем;
  • конфузна фаза и нула.

Сама трака:

  • квар диоде, отпорника;
  • проблем са струјном траком;
  • оксидација контакта.

Додатни елементи:

  • јединица за напајање;
  • регулатор, диммер;
  • контролна табла.

Затим ћемо детаљније испитати сваку од њих.

Употреба прекидача са осветљењем често изазива трептање ЛЕД траке. То се дешава због интеракције ЛЕД у прекидачу са самим управљачем траке. Следећи разлог поларитета може бити кршење правила инсталације прекидача. Чак и ако у њему нема позадинског осветљења, али сте га подесили тако да се јаз појављује на нултој жици, а не у фази, како то правила прописују, проблеми су загарантовани. Понекад се то односи не само на трептање у укљученом стању, већ и на осветљење светла у искљученом стању. Стога, да би се избегли такви проблеми, пажљиво приступите инсталацији електричних уређаја, а ако вам недостају знање и искуство, боље је користити услуге мајстора.

Такође, разлог може бити у самој врпци. Уређај се састоји од штампане плоче, која је допирана диодама и отпорницима. Неуспех једне ставке може довести до треперења одређеног подручја. Не заборавите да се отворене ЛЕД траке могу користити само у одговарајућим климатским условима. На пример, користите отворену траку у влажној просторији, или преблизу плочи, а пржење врућег уља се пече током пржења. То се не може урадити на било који начин, јер то посебно води до проблема о којем се расправља, а то је још једаннајмање штетна. Али чак и ако сте исправно покупили траку, онда водљиви путеви могу да изгоре. Ово је такође могуће због превише флукса који се користи за лемљење. Други врло чест узрок је оксидација и изгарање контаката.


Лош контакт ЛЕД траке - чест узрок трептања

Посебну пажњу ћемо посветити разлозима везаним за додатне елементе који омогућавају рад ЛЕД трака. На пример, недостаје снага јединице за напајање, која траци даје константан напон. То је због чињенице да, нажалост, често тврде да карактеристике као што су траке и напајања нису тачне. Једноставно речено, трака троши више него што напајана јединица производи мање. Трептање може изазвати неисправан контролер или затамњивач. Биће лакше елиминисати неугодан визуелни ефекат, ако је проблем у батеријама које се налазе на контролној табли.

Решавање проблема

Пре свега, да би се одговорило на питање зашто ЛЕД трака трепери у стању укључености, утврђујемо да ли се то дешава на целој дужини или само на одређеном подручју. Ако је на одређеном делу - није повезан са прекидачем са осветљењем и његовом инсталацијом, са напајањем, регулатором, пригушивачем или контролном таблом. У овом случају, за тачну дијагнозу потребно је извршити детаљан преглед проблематичне области. Оно што је кренуло наопако ЛЕД ће показати црне тачке на површини или замрачење.

Под условом да иматерадно искуство са електроником, а ви сте држали у рукама лемилицу, да бисте заменили неисправан простор неће бити велике потешкоће.

Ако нисте приметили замрачење диода, проверите све контакте. Проведите их чисте ако нађете да се загреје. Ако ЛЕД трака трепери дуж читаве дужине, онда се окрећемо према ставкама које се односе на инсталацију и карактеристикама прекидача. Ако заиста постоји проблем у позадинском осветљењу - препоручљиво је одбити га. Затим је вредно проверити напон на улазу и излазу напајања. У случају недоследности са постављеним параметрима, највероватније је проблем овде. Ако не, онда урадите исти тест са пригушивачем, регулатором или другим помоћним елементима.

Замена батерија у контролној табли је основно решење које понекад може да реши проблем треперења ЛЕД диода.

За добар пример, препоручујемо да погледате трептање ЛЕД траке у фрижидеру марке Индесит.

Извући закључке из свега овога, желео бих да скренем пажњу на чињеницу да проблем са треперењем ЛЕД траке није толико чест. Али ако вам се то десило, не треба да очајавате, јер је могуће безбедно уклонити квар. Ово, највјероватније, неће захтијевати замјену цијеле траке, па је препоручљиво купити траку с малом маргином дужине тако да можете замијенити проблематично подручје. И, што је најважније, обратите пажњу на квалитет производа које купујете, јер ће вам помоћи да то избегнете.разни проблеми.