Закривљене кухињске фасаде: кухињски стилски намештај са радосним фасадама

Кухињски намештај се одликује, пре свега, функционалношћу. Димензије, облик, положај - све је подложно захтевима једноставности употребе и ергономије. Радосне фасаде - више него погодна опција која испуњава ове услове.

Тајна пропалих фасада

Која је атрактивност кухиње са увијеним вратима? Простор не штеди намештај, напротив, конвексне фасаде за кухињу заузимају још више простора. Нећете их назвати ефективним, јер су системи за складиштење таквих оригиналних форми помало, и по правилу, простор радосних ормарића се не користи у потпуности. За израду властитих руку такав намјештај није лак: и иверица и МДФ, а више дрво захтијева посебан третман и примјену посебних технологија.

Па ипак, чим се на тржишту појаве такви оригинални пројекти, они су одмах стекли популарност.

 • Главни разлог је, наравно, изглед. Кухиња из МДФ-а са радосним фасадама изгледа најмање необично и јединствено. Чак иу комбинацији са занимљивим текстурама у боји, добијају тако запањујући дизајн, који се не може поредити са било којом класичном верзијом.

 • Заобљени углови и контуре самих ормара су атрактивна особина. Прво, они су мање трауматични, а друго, стварају осјећај веће удобности и сигурности.
 • И наравно, разматрање ергономије - довољно је поставити посуђе и производе на правокутни стол како би били сигурни: тешко је слободно руком доћи до предмета. Али на пулту,прикладно закривљене, сви објекти су слободно доступни.

Управо је овај принцип основа за стварање кухиња са савијеним фасадама. Елементи модуларне слушалице имају такве облике и налазе се под таквим углом да је љубавница била што је могуће удобнија за коришћење намештаја.

сорте кухиње

Међутим, горе наведени пројекат је нека врста идеала. У пракси, постизање таквог ефекта може се израчунати само и наручити намјештај по мјери за појединачне величине. У ствари, радосна кухиња је компромис између пожељног и могућег.

 • Модуларна кухиња са заобљеним угловима - најприступачнија опција, гдје глатке контуре имају само екстремне ормаре и полице. Упркос једноставности употребе, рецепција је веома ефикасна: кухињски сет одједном изгледа удобније, а мјесто заузима колико и намјештај са обичним ролетама.
 • Алтернативе од наизмјеничних радосних па чак и фасада - чешће рјешење: и изгледа много занимљивије, а подручје заузима само мало веће.
 • Модел са савијеним фасадама - сви набори су закривљени и формирају глатку таласасту површину. Ово решење је ефикасније у угловним и П-кухињама, где је сама слушалица постављена дуж лука, формирајући круг. Управо ту можете покупити конвексне и конкавне модуле како бисте створили најудобније радно мјесто. Израчун је сложен, али се у потпуности оправдава.

Таква слушалица заузима пуно простора. У малим кухињама ово рјешење је тешко имплементирати, иако постоје изнимке.

савијањефасада

\ т

И у овом случају постоји значајан избор. Предњи детаљи ормара и кутија могу имати различите облике у попречном пресјеку. Постоје 4 главне групе:

 • стандард - конвексан, секција у облику лука кружнице или елипсе;
 • су таласасте, и вертикалне и хоризонталне. Прва варијанта се чешће користи за ормаре са шаркама;
 • са асиметричним радијусом - прорачун је много компликованији, фасада је комплексна у изведби, али и најефикаснија;
 • конкавни пресјек у облику лука, али се прорачун врши на другачији начин.

Радијус савијања одређен је могућностима материјала. Својим рукама, у начелу омогућите радијус затварача, али морате прецизно израчунати димензије и направити не само стварни предњи дио, већ и облик за савијање.

Материјали за кухињу

Закривљене фасаде првобитно су биле од дрвета. Да би се то постигло, одређене врсте дрва које се користе за такву способност - на примјер, буква. Дрво је било третирано паром и савијано под притиском. Овај рад је захтијевао много опреза и вјештина, као да је радијус радијуса прекорачен, плоча напукнута.

Мало касније, савијени елементи су изрезани из довољно дебеле греде. Међутим, овај метод, иако даје поузданије резултате, био је економски неповољан.

 • Данас се на овај начин производе само најскупље кухиње од природног дрвета, гдје је материјални ток секундарни фактор.
 • Шперплоча - вишеслојни намештај је приступачнији и квалитетнијилист ламинираног дрвета. Материјал је врло флексибилан, задржавајући високу чврстоћу, отпорност на влагу и температуру. Поред тога, шперплоча се лако обрађује, укључујући и савијање, тако да можете бројати и савијати затварач под правим углом, чак и својим рукама.
 • МДФ - стандардни материјал за кухињу са просјечном цијеном. МДФ је отпоран на влагу, не боји се температурних флуктуација, па чак и директног контакта са водом. Поред тога, МДФ се обрађује са свим могућим материјалима. Флексибилност МДФ-а је нижа него код шперплоче, али је за израду савијене фасаде довољно.

Међутим, постоји једна суптилност. Код израде МДФ лима савијати по специјалној технологији, а затим већ изрезати врата из ње. Када се ручно израђују, врата МДФ-а се савијају након производње. Друга метода је јефтинија, али не пружа адекватну снагу.

 • Иверица је буџетска опција. Иверска плоча се може савити чак и властитим рукама. Међутим, сам по себи, овај материјал није склон да држи крути геометријски облик, и зато се врата брже троше.

Дизајн кухињског намештаја

Изглед ормара и рубњака одређује не само облик, већ и могуће могућности обраде. Површина радијуса није препрека већини техника.

  Најједноставнији и најраширенији је ПВЦ филм. Ово последње симулира сваки материјал: дрво било које врсте, пластику било ког степена сјаја, камен, укључујући и производ, и тако даље. Рјешење је приступачно, али није издржљиво: ПВЦ фолија није јако отпорна на влагу итемпературне флуктуације, тако да се брзо отргне од пећи и судопера.
 • Осликане фасаде су много занимљивије. Прво, емајл који се користи за бојење је изузетно отпоран на воду и ултраљубичасто зрачење. Друго, осликане фасаде пружају тако богату палету боја, која не пореди ниједну другу обраду: било какве нијансе, било какав одраз светлости - од мат и бисера до ефекта камелеона и суперглинета, било каквог градијента боје итд.

Обојена врата имају само један недостатак: нису јако отпорна на механичка оштећења. Међутим, недостатак овога је оффсет: огреботине или чипови се могу обојити, па чак и властитим рукама.

 • Фурнири. Фурнир долази у продаји у облику плоча, на чијој се стражњој површини наноси љепило. Лепљење фурнира на површини било којег облика може бити властитим рукама: довољно је да се материјал стави на засун, глачало и топло, да се полимеризира љепило. Фурнир вам омогућава да претворите обичан ДСП или МДФ у савршену имитацију скупог дрвета, па чак иу комбинацији са необичним обрисима: потребно је само направити исправан израчун и купити довољну количину материјала.
 • Стаклени уметци. Руку овог дизајнера не можете користити властитим рукама: силикатно стакло се топи на врло високим температурама. Акрилно стакло се може склопити властитим рукама, али то захтијева одређену опрему и облик с одговарајућим радијусом.

Кухиња са радосним фасадама - одлука је необична и изузетно лепа. Међутим, трошкови пројекта у поређењу са стандардом уу просеку 20-30% више када се користе исти материјали.