Загревање купатила: како изоловати парну просторију изнутра, упутства корак по корак како изоловати грејач у пару од пода

Бања се одавно користи не само за одржавање чистоће свог тела, већ је позната и по својим својствима која савршено уклањају умор, лече тело и омогућава вам да се добро проведете. А у нашем времену нема боље опције од купања на свом подручју. Тамо га можете провести са задовољством цијели дан, мијењајући активности у парној соби с чајем и разговором с пријатељима. Главна ствар је да се парна соба не охлади брзо и да се загрије. А у ту сврху је потребно компетентно загријати купатило, да се сви унутрашњи простори брзо загреју и да се дуго могу загрејати.

Карактеристике

У стара добра времена купатила су била од округлог дрвета, а изоловани материјали нису обрађивани. Показатељ топлине је пажљиво одабрана шума, висококвалитетни дрвени оквир и чврсто нагнути утори између круна. Замена грејача у то време извршена је уз помоћ маховине, уситњавања или јуте и пресавијена на два пријема - током сече трупца и након његовог скупљања.

Многи у наше вријеме преферирају природне гријаче, иако прије кориштења захтијевају сушење, али је еколошки материјал. Овај процес загријавања је врло радно интензиван и дуготрајан, захтијевајући одређено искуство и вјештину. Лоше обрисани шавови ће проћи кроз топлоту и у жлебовима ће се акумулирати влага, што ће допринијети распадању дрвета и брзом ослобађању топлине из парне купељи.

Модерне технологије омогућиле су да се не пронађе ни једна алтернативна метода изолације.

Захваљујући топлотној изолацији, добро изоловане купке имају бројПредности:

 • такви дужи купање греје, хлади али дуго;
 • има најнижу цену топлоте;
 • то постигли жељени климу;
 • је да контролише влагу;
 • је заштићен од појаве гљивица и плесни.


и да окупа од ових резултата, морамо прво исправно приступити овом процесу, иако на први поглед, ово није ништа компликовано тамо. За већу ефикасност утеплиуиетсиа купатилу, и споља и изнутра. Спољни постављање изолација штити материјал од кога направио купку. Али једна спољна изолација није довољно. У разним областима купатилу треба одржавати одређену температуру и ниво влаге. Да би се то, домаће изолацију до, и за сваку изабрану просторије одговарајућег материјала.

врсте грејача

На данашњем тржишту грађевинског материјала су разне врсте грејача. И пре него што се одлучите за неки одређени уму да се на здравље зависи од изабраног материјала.

у просторијама треба да се преферира природне и сигурне материјала. Хеат-изолациони слој мора увек да буде чист. У кади у свакој просторији одређеној температури, док је његова изолације високих перформанси у стању да издвоје токсичне супстанце. Да би се ово треба схватити врло пажљиво.

апсорпција Довољно воде и ниска топлотна проводљивост - важнозахтев за обраду, јер што је нижи, мање материјала пролази кроз себе топлоту.

Сви расположиви на грађевинском тржишту, гријачи су подијељени у неколико група.

органски

Они су познати још од давних времена. Чак су и наши дједови и прадједови користили и сачували топлину у купатилу користећи овај занатски материјал.

При производњи органских грејних тела користе се природне сировине:

 • лана, обична или уситњена смола;
 • маховина;
 • пиљевина од прераде дрвета;
 • филц или јута.

Њихова непобитна предност је да су сви природног природног поријекла, а недостатак је висока апсорпција влаге, опасност од пожара, сложеност у примјени и рањивост на глодаре и штетне микроорганизме.

Семиорганиц

У производњи овог материјала користе се природне сировине, али се у процесу процеса користе формулације за лепљење. Овај грејач није погодан за парење. Ту спадају струготине и тресетне плоче.


синтетичка

Подељени су на неколико типова.

 • Полимери, који укључују пену, пјенасти полистирен, пенофол, полиуретанску пену. Овакви материјали су строго забрањени за употребу приликом херметичког затварања парне просторије и близу пећи, јер се лако могу распламсати и производити запаљиви опасни плин. Али када се користе у суседним собама веома су погодни. У парној собиу собама је дозвољено користити само пенофол, који је прекривен слојем алуминијске фолије и спречава губитак топлине.

 • Минерална вуна - то укључује стаклену вуну и базалтну вуну. Имају одлична својства отпорности на ватру и отпорне су на високе температуре. Недостатак им је што упијају влагу. Базалтна вата се препоручује за употребу у парној соби.


Тренутно, водећи произвођачи изолационих материјала пронашли су одговарајућу опцију за изолацију купатила и парних купатила. Сада се посебна минерална вуна производи на бази камена или фибергласа. Користи се за изолацију површина од било којег материјала. Овај производ је произведен по савременој технологији и направљен је од брушеног стакла и песка.

У производњи камене вуне кориштене су стијене, сличне габро-базалтној групи. Ова сировина се топи при високој температури и влакна се добијају из течне масе, која се затим формира у плоче различитих величина. Добијени производ не тиња, не пуши, не испушта токсичне супстанце и спречава ширење ватре.


Минвата, направљена на бази фибергласа, има еластична и хоризонтално распоређена влакна, захваљујући којима је производ еластичан и еластичан. Лако се монтира у дизајну и може попунити сва подручја празног простора. Живот овог производа је стар најмање 50 година, алинакон краја времена он се уздрма. То је због лоше изведених радова. Камена вуна не подлеже деформацијама, са компетентном инсталацијом, може трајати 50 година, а појединачне врсте и до 100.

Тренутно је руско тржиште широко кориштено од произвођача стаклених влакана из таквих произвођача као што су Урса, Исовер, Кнауф и камене гријалице Роцквоол и Тецхноникол.

Када се купа изолација, материјал мора издржати високе температуре и не излагати ватри, тако да је боље користити фолијске плоче. Површина, на коју се наноси слој алуминијумске фолије, мора бити усмерена у просторију. Он ће изоловати материјал да рефлектује топлоту и неће дозволити да се материјал мокри. Са његовом инсталацијом нема потребе за наношењем парне бране.

Важно је напоменути да се данас купке често загревају са минивиним блоковима, Пинолеком, пенастим стаклом и Ецовоолом. Можете одабрати најпогоднију опцију за вас.

Упутство корак по корак

Процес изолације и уградње самог материјала није сложен. Изолација је у ролнама или представљена у облику плоча различитих величина. Водилице су причвршћене на површину, а између њих је постављен гријач. За ову операцију ће бити потребне дрвене шипке, чија дебљина треба да буде једнака дебљини монтираних тепиха. Ако одлучите да поставите грејач дебљине 10 цм, шипке треба да буду одговарајуће величине. Шипке се могу причврстити вијцима, типлама или сидримазависи од материјала зида.

Главни регали су постављени на супротним шинама на удаљености од 50 цм један од другог да би се створио ваздушни јастук између парне бране и облоге. Овај метод се користи за унутрашњу и спољашњу изолацију. Једина разлика између спољашње изолације је у примењеном материјалу током изградње купатила.

Приликом одабира топлотне изолације извана и методе изолације, важна ствар је материјал који се користи у изградњи и климатским увјетима у регији. Нема потребе за загријавањем дрвене сауне са улице. Дрвни материјал се може носити с овим проблемом, савршено држи топлину, а изолација између редова је добра топлинска изолација. Али с временом, дрвена брвнара сједи и између редова формирају се пукотине које доприносе губитку топлине. Да би се уклониле те пукотине, потребно је проконопирати празнине између круница са природним материјалом или нанијети базалтну вату. Његова структура вам омогућава да задржите жељену микроклиму и помогнете дрвету да "дише". Ова метода је погодна за оне врсте купки које се сакупљају из обичних трупаца, пробрас, обичних и цилиндричних трупаца.


За додавање топлоте у каду с оквиром, препоручује се употреба меких типова хладњака високе густине који имају заштиту од влаге јер су монтирани унутар оквира. Можете примијенити мјешавину пиљевине, бакалара, гипса и вапна, који ће послужити као одлична баријера за његу топлине.


Купатила од цигле ипак имају великутоплотна проводљивост, да се види таква - није неуобичајена. Зид од опеке, без доброг унутрашњег загревања, може се брзо замрзнути. А у купатилима, као што знате, не постоји константно гријање зими. Да би се елиминисао овај недостатак, у већини случајева, у купатилу је изграђен труп од дрвета, који се затим обрађује и служи као декорација.


Често када се гради купатило користећи блокове од пене и гасне блокове. Овај материјал, због своје порозности, може добро да одржава топлину, али му недостаје атрактиван изглед и може апсорбовати влагу. У овом случају овај материјал захтева спољну изолацију. Главна карактеристика процеса загријавања је обезбјеђивање вентилације између зида и гријача. Због тога се у таквим купатилима препоручује остављање прехрамбених производа.Унутрашња изолација зидова у купатилу је директно повезана са сврхом за коју је додељена једна или друга просторија. Најважнији део купатила је парна соба. Температура у парном купатилу Руска купка може досећи 90 ступњева, а сауне - до 130. За спремање такве топлине у одређеном времену тешко је, ако парна соба нема квалитативно загријавање. При спровођењу овог процеса у просторијама препоручује се употреба само природних, природних материјала који при високим температурама не испуштају штетне твари. У таквим случајевима, базалтна вуна или природни гријачи ће одлично радити.

Изолација површине у кади од пјенастог бетона, потребно је поставити водилице из шипке или металног профила. На малој висиниможете направити неке вертикалне регале и користити вату са густоћом од 65 кубичних метара. Ширина између вертикалних шина мора бити мања од 15-20 мм.


У парној соби, само дрвени материјал треба да се користи за конструкцију оквира. Да би се изједначиле температурне флуктуације на дрвеним шипкама оквира, неопходно је направити вертикалне греде, преко њих се на површину причвршћују дрвени метални спојеви. Присуство таквих жљебова доприноси вођењу на зиду током скупљања, ако се купка сакупља са стабла. Унутар конструкције је причвршћен филм парних баријера.

У парној купељи у виду парне бране препоручљиво је користити пенофол, који се поставља у просторију у слоју. Мјесто пристајања треба залијепити фолијом. Затим на монтажни слој, који је затим прекривен заштитном фолијом. На самом скелету, клизна је шина од 25-30 мм како би се пролазио ваздух између филма и материјала на којем ће се површина појавити. И у последњем тренутку грејач је прекривен завршним материјалима, најчешће у купатилу је материјал од дрвета.


У сауни из греде или другог материјала са дрвета у њему се користи за загревање јуте. Овај поступак се изводи помоћу дрвеног чекића - Кијевског, длијета и лопатице за конопацхиванииа. Јута се наноси на пукотине између редова и тамо се густо набија овим уређајима.

Просторија за фумигацију, соба за камин или простор за одмор може се изоловати пјенастом пластиком,као у овим собама није релативно вруће. Процес је сличан претходном, а оквир је такође инсталиран. Размак између вертикалних носача треба да буде једнак ширини пене, тако да она буде уско између њих. Пену није потребно заштитити од влаге, па се филм не користи. Ове листове можете и причврстити на зид помоћу лепка, али ова верзија је погодна само за облоге од цигле или пене. Када се пена фиксира, могуће је наставити са завршним радом.


Загријавање зида у близини пећи препоручује се само од базалтне вате и уз увјет примјене металног лима око ње.


Значајно место у изолацији купатила има процес изолације крова. Због тога, може бити пуно топлоте. За његову изолацију погодан је сваки материјал за топлотну изолацију који се може поставити на под поткровља. Овај процес је сличан процесу изолације зидова.

Процес затварања купатила од губитка топлоте, као и код куће, треба почети од плафона. Сва топлота иде право испод плафона, тако да је лоше изолована, може постати узрок хладног купања. Технологија овог процеса ће зависити од материјала који се користи. Најбоља опција за заптивање стропа у кади је употреба базалтне вате. Завршава се слично као изолација зида, почевши од оквира оквира.Ако се одлучите да га загрејете пиљевином или експандираном глином, требате направити поткровље између гредапреклапају и стављају тамо обезбеђени материјал. Треба имати на уму да пећна цев излази из поткровља, тако да око ње треба да ставите базалтну вуну, јер она има висока својства ватроотпорности и не сагорева, и монтирати заштитни екран од нерђајућег лима.Подна облога у кади може бити од дрвета и бетона. Да се ​​купка не уђе у хладни зрак кроз под, загријава се експандираном глином или пјеном. Код изолације глине потребно је раставити груби под и уклонити слој земље 40-50 цм испод прага. Затим наслагати хидроизолацију, за овај погодан обичан филм или рубероид. Стране краја овог материјала треба да стоје на површини пода.

Следећи корак је да направите кашику или направите јастук од дробљеног камена и песка у 15 цм, на који падне глина. Минимални слој треба да буде 30 цм, иначе правилан ефекат од хладноће неће бити. На површини експандиране глине, цементни раствор се сипа у дебљини од 5-7 цм, узимајући у обзир кут нагиба према одводу. И у последњој фази је чист под. У принципу, глина се може сипати у претходно припремљену подну облогу дасака и ставити на њу хидроизолациони слој, а затим поплочати чисти под дрвене плоче. Али ово загријавање није погодно за парну собу и виле, гдје постоји висок садржај влаге.


Али ако сте устали пре него што изаберете како да изолујете под, морате престати да биратебетонски под под третманом подних плочица, под условом да је опран или простор за одмор, или на дрвеном, али је боље спавати у парној соби. Али бетонски под је много толерантнији од влаге, тако да је рок његове употребе дрвенији.

Постоји и практичнији начин изолације пода - то је употреба као гријаћа пјенаста пластика. Али у парној соби, ова врста изолације није погодна, јер овај материјал на високим температурама производи штетне материје. Зато је корисно користити га у мање топлим собама. Да бисте имплементирали ову опцију, морате се ријешити старог естриха или дрвеног покривача и добити земљу. Затим напуните црни естрих дебљином не већом од 10 цм и ставите на равну површину Фооплек или друге гријаче овог типа. На постављени гријач ставите металну мрежу и направите цементни естрих дебљине 5-10 цм. И након учвршћивања решења, носимо под од завршне подне облоге.

Постоји још један начин да се подови изолују у купатилу, а он проналази све више навијача - ово је систем "топлог пода". Овај процес се састоји од чињенице да се бетонски под налива цијеви, на њих циркулира топла вода и долази до загријавања подне облоге. Али у овом случају, не ради се о томе како се топло, већ како загријати подове, а ово је мало другачији концепт, али суштина је једна.

Загријавање отвора врата и прозора са стране фасаде такође помаже да се значајно повећа топлота у просторијама. У ту сврху, врата у кади раде што је могуће мање, посебно упарење Прозори су постављени што ближе поду и постављају густе прозоре са двоструким стаклом, са свим ободима врата и прозора постављени су заптивачи.

У парној соби за очување топлоте, морате потпуно напустити присуство прозора, а у прању се може поставити један мали да се вентилише ова влажна просторија.


Корисни савети

За резање плоча од минералне вуне користи се уобичајен оштар нож. Не препоручује се заптивање грејача током инсталације, што је мања запремина, мање топлотно-изолационих својстава.

Ако је парна подна облога израђена од плочица, па чак и ако се не загреје јако, потребни су ноге за ноге.

Загријавање зида рукама у пећи обезбјеђује се само базалтном вуном са опремом заштитног сита уз употребу металног лима од нехрђајућег челика.

    Између материјала за завршну обраду и парне бране мора бити размак од 1-2 цм, а мале ивице остављају се на ивици плафона и испод зида.

    За оне који воле да се опораве, није потребно одбити савремене грејне материјале. Занемаривање ће утицати на квалитет процеса.

    При загревању купатила није битно, од чега је направљен од материјала - дрва, блока од шљаке, газираних бетонских или глинених блокова, не заборавите на правилну вентилацију просторија. Такве поправке ће имати позитиван утицај не само на вашездравља, али и на дужину рада материјала за завршну обраду, јер они неће скупљати кондензацију.

    О томе како загријати строп у кади, погледајте сљедећи видео.