Врсте стакленика: 6 варијанти дизајна

Постоји много различитих пластеника који се разликују по величини, дизајну, функционалности и материјалу, а модерни произвођачи могу вам дати узорке предивних пластеника и башти, малих пластеника. Величина стаклене баште, као и њен облик, зависиће од тога како и како планирате да растете у њој. Гараже могу бити склопиве, које се уграђују за сезону, и стационарне - такви пројекти раде током цијеле године.

Шта су стакленици: популарне врсте зграда

Данас, да бисте купили стакленик, само требате отићи на тржиште и купити дизајн који вам се свиђа, који је идеално прилагођен дизајну вашег сајта и обављати функције које су му додијељене. Можете купити јефтину варијанту или купити скупљи и поузданији тип стакленика који ће вам служити више од годину дана.

Шта су стакленици? Постоје одвојени стакленици, постављени су на одређеној удаљености од куће и стакленици, који имају један заједнички зид са кућом - у сусједству.

Недавно, пластеници с капи

Такође можете наћи опције као што су зимски или пролећни стакленици. Прољетни дизајн се углавном поставља за одређену сезону, од почетка марта до краја новембра. Зима се инсталира и за цијелу годину, тако да они нужно морају имати сустав гријања.

Популарние типи конструкциј:

 • Вертикални стакленици за летњу резиденцију;
 • Правоугаони стакленици, чији кров може бити у облику лука или двоструког отвора;
 • Пирамидастакленици;
 • Полигонал греенхоусес, мансардни тип;
 • Округли стакленици, они изгледају веома спектакуларно на земљишту;
 • Тунелски стакленици су веома димензионални.

Правокутне структуре су веома високе, лако могу ходати у пуном људском расту. У њима можете узгајати високе биљке, грмље и украсно дрвеће. Округли облик одликује се својом оригиналношћу, у њему су кревети распоређени у круг. Овај дизајн је врло практичан. Полигонални стакленик погодан је за стварање стакленика, погодан је за узгој цвијећа и малих стабала, јер је добро освијетљен са свих страна. Тунелски пластеници су погодни за оне који желе да послују. Таква капсула може заузети читав хектар.

Вертикални стакленици и њихове предности

Облици стакленика су веома различити и занимљиви, али морате одабрати најповољнију опцију за вас, што ће створити одличне услове за узгој поврћа. Најпопуларнији поглед, који преферирају већина вртлара и вртлара, су вертикални стакленици.

Вертикални стакленици су најраширенији поглед. Врло су простране, тако да се унутар стакленика могу поставити полице и мале полице. Такви пластеници могу бити самостални и зидни.

Вертикални стакленици со добро подобни за изработуваве на високи расти

.

Такви пластеници могу бити направљени од практично било ког грађевинског материјала (дрво, метал, пластика), и можете га покрити са свиме што желите (филм, стакло и поликарбонат). Висина стакленика саВертикални зидови могу бити 2 - 2,5 м, врло је погодно, особа се може слободно кретати, без нагињања главе.

Предности овог стакленика:

 • удобан;
 • вишенаменски;
 • Добро покривена са свих страна;
 • Направљен од било ког материјала.

Кров у таквом стакленику је веома погодан, налази се испод нагиба, тако да зими снег не остаје на њему и не наноси штету раму. Веома је важно добро проветравати такве стакленике, тако да се ваздух не стагнира и не прегреје. Зато што може довести до болести биљака. Можете инсталирати вентилаторе или опремити кров вентилаторима. Конструкција вертикалне стаклене баште треба да се изводи према унапријед нацртаном цртежу. Потребно нам је да се стакленик лакше монтира, јер има много компоненти.

Правоугаони стакленици: њихове сорте

Правоугаони стакленици су углавном различити по величини, широко се користе у индустријским комплексима. Правоугаоне конструкције су веома простране и високе, висина понекад може бити и више од 2,5 м. Њихов исправан, правоугаони облик може створити удобне радне услове у њему.

Правоугаони стакленици су оптималан дизајн за узгој високих стабала, грмља и неких високих усева.

Правоугаони стакленици се обично постављају на темељ. Дизајн ће бити поузданији и издржљивији, лако ће издржати јаке вјетрове. Имају правоугаоне стакленике и својесорте Разликују се по облику на крову.

Оквир правоугаоног стакленика може бити направљен од профила за суву градњу

Разноврсни правокутни пластеници:

 • Лучни стакленици. Кров у облику лука омогућава да прођете велику количину светлости унутра;
 • Стакленици капи. Кров је у облику капи, снијег на таквим крововима се не одлаже, већ клизи према доље;
 • Гараже Венло;
 • Хангар.

Стаклене капљице ће изгледати врло елегантно и елегантно на сваком парцели. Кров необичног облика који је сличан капљицама је веома погодан, практичан и сигуран. Овај дизајн је боље купити и инсталирати у готовом облику, јер га је тешко прикупити властитим рукама. Гараже типа Венло и хангар углавном се користе у индустријским комплексима, јер њихове огромне димензије могу заузимати не више од једног хектара.

Топла-корњача у сеоској кући

Заједно са стакленицима, у летњиковцима могу се градити мали, преносиви стакленици. Они су обично подигнути у пролеће да расту саднице, зелени. Оптимални дизајн за ово - стакленик - корњача. Његов дизајн је лак и једноставан за склапање властитим рукама.

Греенхоусе - корњача је веома слична вртларима и баштованима, јер је то економична опција. Једноставан је и лак за употребу.

Ова врста стакленика се обично добија за подручја са малом површином. Стакленик - мала корњача, заузима доста простора на локацији.

Корњача стакленика је компактна и малацена

\ т

Предности стакленика:

 • Добробит;
 • да служи више од једне године;
 • Можете се кретати с једног мјеста на друго;
 • Отвара се под било којим углом;
 • Лако се склапају;
 • Има компактну величину.

Стакленик - корњача има своје недостатке. Његов дизајн је веома лаган, може се преврнути под јаким налетом ветра. Да би се то избегло, препоручује се да се ојача.

Филмски стакленички тунел: карактеристике дизајна

Ова врста љубави је да се користе власници сеоских кућа које не желе дугу збрку са сложеним структурама. Стакленик - тунел је врло једноставан за изградњу и инсталацију. Оквир за стакленик је направљен од металних шипки, савијајући их тако да напуштају лук. Висина таквог дизајна је 40 - 60цм.

Стакленик - тунел погодан за узгајање многих врста поврћа. То је најпопуларнији међу осталим типовима стакленика.

Тунелски стакленик прекривен полиетиленском фолијом. Веома је добар у преношењу сунчевог сјаја, тако да је дуго топло. Стакленик - тунел се може лако пренијети на погодно мјесто за вас, лако га раставити.

Тунел из филма о стакленици, идеален за изработка на поврата за сопствена потро

Предности ове конструкције:

 • Једноставна инсталација;
 • Па чува топлину унутра;
 • Ствара угодно окружење за развој биљака;
 • Лако се креће.

Тунелски стакленици - идеално мјесто за узгој биљака у прољетно-љетном периоду. ФорДа бисте проветрили простор у стакленику, морате подићи полиетилен на неколико сати. На крају сезоне потребно је уклонити филм на тамном мјесту, заштитити га од сунца. Мађарска плоча за кување је такође једноставна за употребу. Она се разликује од осталих типова стакленика - необичан дизајн, нема ни један ексер, може се прикупити за неколико минута.

Типични типови пластеника (видео)

Да бисте узгајали много поврћа, зеленила, цвијећа у било које доба године, морате купити и инсталирати стакленике или стакленике у вашим туристичким насељима. Али да би изабрали одговарајућу врсту, потребно је пажљиво прочитати све позитивне и негативне особине које сте одабрали. Данас можете упознати многе врсте стакленика и стакленике старих и нових узорака.

Врсте пластеника са сопственим рукама (примери фотографија)


)