Врсте радијатора и њихове перформансе

Није довољно проучавати типове радијатора који греју њихове карактеристике, упознати се са главним предностима и недостацима. Да бисте направили прави избор - да купите заиста издржљиве, ефикасне радијаторе и да уложите у буџет, морате знати нешто више о томе које су батерије, шта раде и како трају.

Овако корисне информације представљене у наставку за оне који су навикли да гледају дубље и нису спремни да ограниче стандардне рекламне слогане и не увијек истините критике.

Шта бисте требали знати о снази уређаја за гријање?

Гријање куће ће се показати дјелотворним само ако површина стамбеног простора одговара топлинском капацитету радијатора. То значи да ће куповина снажнијег уређаја него што је потребно за одређену област бити неоправдана - поред значајних трошкова, температура ће бити већа, влажност - ниска због брзог сагоревања кисеоника. Напротив, неадекватан индикатор неће бити у стању да створи оптимални температурни режим, упркос активној потрошњи енергетских ресурса.

Да би се исправно израчунала снага, није довољно одабрати број и врсте радијатора за гријање, потребно је узети у обзир све додатне факторе који утичу на губитак топлине:

  • параметри система грејања;
  • површина просторија;
  • клима;
  • број прозора и материјала од којег су направљени;
  • присуство зидова окренутих према улици, итд.

За помоћ! Класична формула за израчунавање је 1 кВкапацитет за 10 квадратних метара простора за гријање. Ово се може применити на грејање просторије са једним прозором и једним зидом окренутим према улици у средини земље. Са повећањем броја прозора или сусједних зидова (угаоне просторије), потребно је од 13 до 18 кВ капацитета 10 м².

Притисак у систему грејања - шта треба узети у обзир

Просечан радни притисак батерија од ливеног гвожђа и алуминијума је од 9 до атм. Истовремено, биметални дисплеји показују веће вредности - до 30 бара радног притиска.

Приликом избора уређаја за грејање, потребно је поштовати главно правило: разлика између притиска система и вредности радијатора не сме бити мања од 2 атм.

С обзиром на могућност неконтролисаних скокова притиска, треба пажљиво проучити врсте батерија за загревање - биметални. У таквим околностима, они су се доказали као најпоузданији.

Хидраулички шок и његове последице

Хидраулички шок је нагла промена притиска у систему, услед повећања или смањења протока течности. У централизованом систему грејања, такви скокови се јављају на почетку и на крају грејне сезоне, када радите са стубовима.

Производи од челика који су најизложенији. Али алуминијум се суочава са притиском, чувајући интегритет због пластичности материјала. Због тога је при избору система гријања за вишеспратне зграде и станове у вишестамбеним зградама потребно узети у обзир овај фактор. Ин приватекућевласништво није доступно. Дакле, овдје није ограничен избор.

Избор радијатора по маси

Постоји неколико индикатора на које ће утицати масивност уређаја. Прва је брзина промене и одржавање температуре у затвореном простору. На пример, ако изаберете најтеже типове радијатора за грејање - од ливеног гвожђа, онда можете постићи постепено повећање, а затим додатно смањити температуру у затвореном простору без оштрих скокова. Али врсте радијатора за грејање од алуминијума се греју скоро тренутно, али се и брзо охладе.

Други индикатор је брзина и ниво лакоће инсталације. Наравно, батерије од ливеног гвожђа са повећаном масом за уградњу теже и дуже. Алуминијумски и челични уређаји са релативно малом масом неће изазвати потешкоће у процесу инсталације, што ће трајати два пута мање времена.

Материјал производње и радног века

Без обзира на избор носиоца топлоте, треба размислити о томе колико дуго и колико ће бити у контакту са модерним радијатором гријања. Ако намеравате да користите воду као главну расхладну течност, онда морате да изаберете уређаје који испуњавају захтеве за пречишћавање воде. Који радијатори су најпоузданији у овом случају, али који је табу бољи? Почнимо редом.

Уређаји од ливеног гвожђа су мање подложни дјеловању расхладног средства него други типови. Сам материјал је веома издржљив, отпоран на корозију. Једини тренутак - да се побољша ниво топлотне снаге може игнорисати чињеницу прелиминарног пречишћавања воде, тоуђите у радијатор То ће помоћи у спречавању стварања привремене хрђе на његовим зидовима.

Челик се сматра мање отпорним на корозију, али само у затвореним системима.

Што се тиче алуминијумских уређаја, они се носе са корозијом од сто посто, али под условом да је интегритет специјалне полимерне фолије задржан на површини зидова, што искључује директан контакт са расхладним средством.

Биметални радијатор се сматра водећим у отпорности на носач топлоте. Парни челик се користи за прављење његових канала, а интегритет дизајна омогућава експериментисање са притиском до 150 атм.

ВИДЕО: Више информација о производном материјалу

Како квалитет заптивки и спојева утиче на поузданост

Чињеница да су спојеви и заптивачи присутни у пројекту показују да она није највећа поузданост. Приликом избора таквих производа треба пажљиво проучити квалитет брадавица и заптивача.

Најпоузданија опција су уређаји са непроводним завареним профилима и цијевима. Истина, у овом случају није потребно размишљати о изградњи секција, док је у акумулаторима са секцијама обједињеним брадавицама могуће експериментисати са додатком недостајућих елемената и оперативних замена које нису у реду.

Карактеристике инсталације и замене грејних уређаја у вишестамбеним зградама

Ако је потребно, замјена радијатора у стану стамбене зграде или додавање /смањење дионица,потребно је прибавити сагласност друштва за управљање демонтажом, одобрене шеме замјене, закључити уговор са организацијом која има лиценцу СРО, са радом санитарног техничара са дозвољеним приступом.

У таквим зградама, топлота је равномерно распоређена између свих станова, а сам систем грејања се сматра "заједничком својином куће". Уношење било каквих промјена у његов рад сматрат ће се кршењем. Због тога, да би се избегли проблеми, вреди се договорити о замени уређаја са контролним телима пре него што потражимо информације о томе шта се дешава са радијаторима за станове.

Које врсте сорти се могу рационално користити у становима, ако се добије дозвола за обављање замјенских радова? Можете бирати између следећих типова:

  • биметални;
  • алуминијум;
  • ливено гвожђе;
  • челик.

Избор треба да се заснива на учинку, као и да узме у обзир један број горе описаних нијанси у вези са простором простора, интеракцијом уређаја са носачем топлоте, трајношћу и другим.

ВИДЕО: Све информације о томе који радијатори треба да буду, како их правилно изабрати, како их инсталирати и како их монтирати