Врсте гасних котлова за гријање приватне куће

Гасно аутономно гријање је далеко најпопуларније у свакодневном животу, с обзиром на опсег примјене. Природни гас је најповољнија врста горива за ефикасно грејање стамбених просторија у аутономном режиму. Домаћи котао је технички савршена, високо технолошка јединица, која сагоревањем гаса у комори за сагоревање обезбеђује загревање носача топлоте у систему грејања. Данас је на тржишту опреме за гријање и гријање широко заступљени различити типови плинских котлова за гријање, намијењени стамбеним апартманима у стану или приватној кући готово било којег подручја.

Захваљујући кућним гасним котловима, било је могуће успјешно ријешити проблем аутономног гријања стамбеног простора. Прелаз на индивидуално грејање је оправдан и са економске тачке гледишта и са практичне тачке гледишта. За оне који су спремни да почну да остварују своје жеље, размотрите типове котлова - гасне грејне јединице, њихове карактеристике дизајна, основна правила инсталације и препоруке за избор.

Главне врсте гасне опреме

Кућни плински котлови који се данас користе за гријање су савршена врста технологије гријања. Захваљујући техничком напретку, било је могуће не само модернизовати дизајн јединице за гријање на гас, већ и опремити котао аутоматским системима. Тренутно се за гријање стана, приватне куће и других стамбених простора производе сљедећи типови кућних плинских котлова различитих типова:сместај:

 • подне јединице;
 • зидни производи.

Свака врста агрегата има своје особине дизајна, плус и минусе. Локација опреме за гријање у борби за сваки квадратни метар животног простора данас игра важну улогу.

Котлови на подни гас се сматрају најчешће кориштеним уређајима за гријање на гас. Плински котлови овог типа данас се грије готово свим приватним кућама, викендицама и вилама, разлог за такву популарност - једноставност и поузданост дизајна јединице. Већина модела има довољно снаге да ефикасно загрева све унутрашње зграде у стамбеној згради и да снабдева топлом водом.

Упркос предностима снаге и продуктивности, уређаји за подове имају значајан недостатак - потребу за посебном просторијом за инсталацију.

Важно! Просторије додељене котларници (са капацитетом котла до 30 кВ) морају имати површину од најмање 4 м2 и запремину од више од 8 м кубних метара и опремљене су ефективном вентилацијом и системом вентилације. Гасни котао се поставља на бетонску подлогу за јастук или на лим. Дозвољена удаљеност од зидова котла на ободу уређаја до зидних панела је 0,5 м.


Услови малог градског стана или викендице су савршено погодни за гасне јединице на зиду. Главна предност зидних котлова је компактност и свестраност. Модерни моделиуспешно се уклапају у сваки ентеријер стамбеног простора и не намећу повећане захтеве за носивост темеља на којем се врши инсталација.

Технички, инсталација је могућа у свакој просторији која има спољни зид или могућност повезивања јединице са централним димњаком. Међутим, како би се обезбиједила сигурност постављања плинског котла у дневне и спаваће просторе, забрањено је, у ту сврху, користити помоћне просторије, купатила, кухиње па чак и поткровље. У условима вентилационе опреме, зидни котао се може инсталирати у подруму. Међутим, коначну процену могућности постављања гасног котла на једно или друго место, ипак треба дати стручњак за гас.

По нивоу техничке опремљености, зидни модели су слични мини-котловима - у малом кућишту компактно постављеном горионику у комори за сагоревање, измењивачу топлоте и аутоматици.

Након разматрања типова котлова по врсти постављања, важно је процијенити посебности унутрашњег система котлова.

Главни чланак: Плински пламеник властитим рукама.

Унутрашњи систем гасних котлова

Узети у обзир главне јединице и уређај за грејање на гас.

измењивачи топлоте

Ефикасност гасног котла одређује се измењивачем топлоте, што је један од главних елемената пројекта. Као и котлови по типу постављања, размењивачи топлоте се разликују по материјалу производње. Најчешћи измјењивачи топлине три типа:

 • челик - уграђен у гасне котлове буџетских модела;
 • нерђајући челикчелик - опремљени су котловима зидног типа;
 • ливено гвожђе - опремљено је скоро свим моделима у изведби пода.

Детаљно говорећи о сваком типу измењивача топлоте, важно је знати следеће:

 1. Челичне арматуре су једноставне за производњу, али губе своју трајност у производима од нерђајућег челика и ливеног гвожђа, јер су склоне корозији. Осим тога, оксидациони производи од челика падају у воду и акумулирају се у радијаторима, тако да је цијена агрегата са челичним измјењивачем испод цијене других опција, што у увјетима ограниченог буџета често постаје главни критериј избора.
 2. Лијевано гвожђе је ломљив материјал, али експлоатација у гасном котлу елиминира ударна оптерећења, а овај недостатак није фундаменталан. Лијевано жељезо је подложно оксидацији, али у слабом ступњу, тако да је кемијски састав воде од контакта с лијеваним жељезом готово непромијењен. Топлотни капацитет котлова са измењивачима топлоте од ливеног гвожђа је висок због карактеристика материјала за производњу. Јединице овог типа су издржљиве.
 3. Измјењивачи топлине од нехрђајућег челика су естетски, отпорни на удар и не мијењају кемијски састав воде. Цена ове три варијанте извршења чвора је највећа, јер је, поред наведених предности, висока цена материјала и компликована технологија производње.

Размењивачи топлоте од ливеног гвожђа и производи од нерђајућег челика имају приближно исту ефикасност и трајност. Ако избор гасног котла почне на основу поузданости и функционалности, онда би то требало да будедати предност моделима с измјењивачем од лијеваног жељеза - аутономно плинско гријање није постављено на једну годину, важно је узети у обзир вијек трајања плинског котла и могућност производње текућег поправка.

Гасна водка

Сваки гасни котао, без обзира на конструкцију и тип, опремљен је гасним гориоником. Ово је уређај кроз који се доводи природни гас у комору за сагоревање. Горионик је опремљен млазницама, кроз које се гориви плин распоређује кроз горионик, чиме се осигурава равномјерно загријавање расхладног средства. Горионици, у зависности од модела и типа котла, произведени су у неколико варијанти и класификовани су по два параметра: функционалност и намена.

По функционалности горионика су подељени на следеће типове:

 • уређаји за дифузију - обезбеђују мешање природног гаса и кисеоника већ у процесу сагоревања;
 • горионици за убризгавање - обогаћују гас кисеоником пре него што уђе у комору за сагоревање;
 • атмосферски горионици - дјелују по принципу уређаја за ињектирање (степен засићења кисеоником је мање интензиван);
 • регенеративни горионици - загревање гаса пре пуњења у комору за сагоревање врши се уз помоћ регенератора;
 • горионик са компресором - рад снабдевања горивом у комору за сагоревање врши вентилатор;
 • горионици са претходним потпуним и непотпуним мешањем.

Напомена: последњи тип горионика за гасне котлове ради на принципу резача гаса, где се уместо природног гаса користибутане Кисеоник се помеша са гасом директно на излазу млазнице, стварајући потребан интензитет сагоревања масе горива.

Поред класификације гасних горионика по функцији, постоји и подела њихове намјене:

 • домаћинство;
 • индустријски.

Домаћи плински котлови ниског капацитета опремљени су горионицима атмосферског типа, као што је у већини случајева потребна једноставност употребе јединице за гријање и дуги вијек трајања.

Индустријски модели са великом снагом, чији се рад обавља у режимима повећане сложености, опремљени су горионицима за ињектирање.

Горионици који користе рад компресора ваздуха у гасним котловима се ретко уграђују.

Врсте комора за сагоревање

Поред одвајања плинских котлова од типа измјењивача топлине и типа плинског пламеника, постоји класификација опреме за гријање распоредом коморе за изгарање (комора за изгарање).

Котлови могу бити:

 • са отвореним ложиштем;
 • са затвореном комором за сагоревање.

У првом случају, присуство димњака је предуслов за нормалан рад котла. Такви котлови се обично постављају у приватним кућама, гдје планирање објекта омогућава да се направи димњак жељене дужине и пречника.

Важно! Димњак мора испуњавати захтјеве пројектне документације сустава гријања, односно одговара капацитету котла и архитектури објекта. Пречник и дужина цеви зависе од интензитета вуче потребне за сагоревањегориво у комори за сагоревање и безбедност рада опреме за грејање.

За гријање станова на малом простору користе се котлови са затвореним ложиштем. Такви модели не захтевају уградњу посебног димњака за његову инсталацију. Излаз продуката сагоревања се изводи кроз отвор у зидном панелу куће, који приказује коаксијални димњак, који служи истовремено и за довод ваздуха. Као резервни уређај за безбедносне сврхе, просторија је додатно опремљена присилним издувним гасом (издувним вентилатором).

Котлови са затвореним ложиштем имају значајну предност у односу на отворене коморе за сагоревање. Ваздух се пумпа у пећ не само пре укључивања котла, већ наставља да улази у комору за сагоревање након искључивања. Као резултат, сви преостали производи сагоревања, укључујући гас који се акумулира у пећи као резултат случајног цурења, се уклањају из ложишта.

Котлови са присилном вентилацијом имају боље радне карактеристике. Котао се лансира брже, а маса горива је готово у потпуности угасена. Ефикасност оваквих котлова, у поређењу са традиционалним моделима, је много већа, што даје значајну уштеду гаса.

Карактеристике домаћих гасних котлова

Након разумевања различитих типова котлова и њихове унутрашње структуре, размотрите други тип класификације - методом загревања расхладне течности. Ради се о једнокружним и двокружним котловима.

Једносмерни котао се користи само за уградњу кућног система за грејање у стамбеним објектимаобјеката мале површине. Повећање функционалности јединице у овом случају је ограничено технолошким могућностима једноцевног система грејања. Котао нема специјалне хидрауличне уређаје и уређаје који могу осигурати топлу воду у кући. У поређењу са двоцевним котловима, такве јединице су много јефтиније.

Напомена: Да би се обезбиједило кућиште за ГВП систем, једнокомпонентни котлови се допуњују другим уређајем за загријавање воде - индиректним топлотним бојлером (електро-етан за загријавање воде), који се уграђује поред котла. Запремина котла се бира у зависности од броја тачака усисавања топле воде (50-500-800 литара) и одређује се снагом његовог грејног елемента

.

Двоцевни котлови изгледају боље у сваком погледу. Такви агрегати имају већи капацитет и истовремено се користе за гријање унутрашњих простора и обезбјеђење стамбеног објекта топлом водом. Дизајн дво-круговних котлова је опремљен и као јединице за гријање стана, и за јединице за систем топле воде - капацитивни или проточни гријачи воде.

Прочитајте также: класификациа на гасни котли.

Двокружни котао се лако и брзо активира, интензитет топлоте носиоца топлоте одговара датим параметрима, а загревање радијатора грејања у свим просторијама је равномерно.

Једини минус, и први и други тип дво-круговних котлова зидног распореда је мали капацитет грејања водомсистеми - такви уређаји имају пројектован капацитет за топлу воду у запремини од само 50-100 литара, док подни модели - 150-200 л.

Главни чланак: све о вентилацији гасног котла.

Закључци

Сви постојећи модели кућних гасних котлова могу да задовоље минималне потребе стана. Избор типа котла треба да буде везан пре свега за потребе и услове рада, тако да куповина непотребне снажне јединице не би требало да буде - велики залихи енергије ће остати непотрошени. Међутим, кућни котао мале снаге који не задовољава захтјеве је губитак новца.

Истовремено, јединична цена није последњи критеријум важности. Куповина јефтине опреме попуњена је честим исходима њеног квара и на крају ће резултирати високим трошковима нискоквалитетног котла, па би избор уређаја требао бити у средњем цјеновном разреду, функционалности и квалитету производа, који се често разликује од топ модела само у одсуству једне или двије ријетко кориштене опције.