Врата на ваљцима: систем за ролетне, унутрашње преграде, фотографије у ентеријеру

Већина потрошача, при избору унутрашњих врата, настоји да комбинује естетику и функционалност ових конструкција, приступачну цијену и минималне захтјеве за заузете просторе. Управо ове карактеристике имају врата на ваљцима. Такви дизајни су у стању да се крећу бочно у вертикалној равни, штедећи простор у соби што је више могуће приликом отварања.

Предности и недостаци клизног система

Дизајн унутрашњих врата на ваљцима је неугодан. Крило врата у процесу отварања креће се паралелно са преградом иза посебног водича. Можда постоје два - један на врху, други испод. Поред тога, постоје модели у чијој је конструкцији само горњи водич. Истовремено, клизна врата се дијеле на једно-лисне и шкољке. Ови дизајни унутрашњости на ваљцима се крећу дуж водилица захваљујући овјесима за точкове.

Предности врата таквог плана су очигледне. Међу њима је могуће уштедјети простор унутар просторија. Приликом отварања врата, врата не захтевају додатни простор. То значи да нема потребе за додатним слободним простором у близини крила врата. Још једна предност таквих врата је могућност монтаже директно на вратима, преко утора и на преклопу. Кутија за врата у таквом дизајну није непотребна. Успут, постављање и причвршћивање у савршено исправном положају је најодговорнији и најкомпликованији корак у уградњи клизних врата.

Још једанПредност таквих структура је недостатак прага када се користе системи овјеса ваљка. Са овом конфигурацијом, присуство доње водилице постаје сувишно, што омогућава да се пода не изложи додатној акцији. Такође је вредно нагласити да, са естетске тачке гледишта, клизна врата изгледају елегантније од својих аксијалних.

У исто вријеме, захваљујући широком распону материјала који се користе за подизање клизне конструкције може се наћи под било којим унутрашњим простором просторије. Осим тога, треба напоменути да се таква врата отварају и затварају готово тихо, са изузетком јаких удараца по прегради. Такве особине повећавају вијек трајања клизних врата за обрадиве структуре.

Међу недостацима врата на ваљцима могу се идентификовати ниже од обрадивих структура, индикатори звучне изолације и топлотне изолације. Осим тога, ролета или ролета заузима додатно место у отвору, који треба да обрати пажњу на избор и постављање намештаја.

Унутрашња врата у унутрашњости

Клизна врата на ваљцима могу бити израђена у различитим варијантама, што је од значаја за унутрашњост просторија у којима се користе. Када је у питању извршење, када су врата постављена на вратима, у таквим случајевима конструкција се фиксира са спољне стране просторије. Истовремено, посебну пажњу треба посветити дизајну врата са супротне стране.

Поред тога, постоје унутрашња врата на касетама, која се такође крећу по ваљцима као на слици испод. То је тодизајн има необичну металну оловку која се крије у зиду. Приликом отварања таквог ентеријера један или два врата се скривају у лажном зиду.

Тренутно постоје два начина за фиксирање клизних врата. Прва опција је систем са шаркама, који се помера само на дну водича. У овом случају, функција горњег водича је носач вентила у строго вертикалном положају. Таква роло врата најчешће се користе.

У другој варијанти, тканина за вјешање се помиче само на горњој водилици, а доња шина у дизајну уопће није. Иначе, треба напоменути да су звучне изолације клизних врата на ваљцима типа овјеса ниже него у зглобном систему. То је због постојања додатног размака између подне облоге и крила врата, што се јасно види на фотографији таквих уграђених модела.

Материјали и дизајн

У производњи клизних врата најчешће се користе исти материјали, као иу производњи ратарских култура. Врло популарна врата из низа различитих врста дрвета и природног фурнира. Може се са сигурношћу рећи да су ови материјали најпопуларнији у производњи клизних врата. То не чуди, јер само природно дрво може унутрашњости собе додати јединствену ауру удобности и племенитости, која је саставни дио класичних одлука.

Поред тога, клизна врата из МДФ плоча су постала широко распрострањена. За декорацију се користе и стаклени елементи. Кадаово стакло се наноси на веома различит облик и текстуру. Може бити мат стакло, слика, ситотисак. Са овим уметцима можете добити веома оригинална решења за клизна унутрашња врата. На пример, дрвена врата са меким узорком на стаклу савршено ће се уклопити у ентеријер, изведен у медитеранском стилу.

За дизајнерска решења, тецхно, хигх-тецх или минималистичка ролетна унутрашња врата из стакла. Истовремено, таква врата могу бити оквирна или интегрална. Уз наведене материјале, најчешће кориштена тканина и кожа или стакло, обрађују се на посебан начин. Поред тога, често се користи и вештачки камен. У већини случајева, за такве нестандардне отопине, преферирају алуминијске или челичне оквире.

Постављање властитих руку

Основни и, можда, једини услов за место постављања врата на ваљцима је присуство равних зидова, дуж којих ће се кретати отворене и затворене преграде. Ако је дизајном предвиђено присуство доње водилице, онда је она причвршћена на подну облогу. Дужина овог елемента је изабрана једнака двема вредностима ширине крила врата и плус 50 мм од једне стране рупе.

На крилу врата је монтиран систем ваљака, који је неопходан за рад овог типа клизних врата, а сама врата су причвршћена на доњи вод. Након тога морате направити ознаке за фиксирање горњег водича. За правилно и поуздано постављање горњег делаВодич треба користити дрвену греду попречног пресјека 40 к 40 мм. Након причвршћивања на греду, заједно са профилом се фиксира на зид према претходно израђеним ознакама. Затим би требало уградити фиксере који ће ограничити слободно кретање врата.

У следећој фази, постављањем врата на ваљке сопственим рукама, врата се убацују у горњи вод и подижу тако да се доњи део може уметнути у доњи вод. Сада, уз помоћ вијака за подешавање, потребно је подесити положај врата (или ролета). Положај ових елемената треба да буде вертикалан и верификован на нивоу зграде. Код ове инсталације унутрашња врата на ваљцима се могу сматрати завршеним.

Нега и одржавање

Да би клизна врата трајала дуго времена, морају се побринути и слиједити неколико кључних правила за њихово функционирање. Прво, избегавајте улазак у крило врата због прекомерне влаге. У супротном, дизајн може да "води". Ова препорука се, пре свега, односи на дрвена платна. Друго, морате редовно пратити стање водича. Не дозволити рад врата на ваљцима ако је смеће присутно на шинама. То може довести до потешкоћа при затварању и отварању крила врата, као и пријевременог отказивања система.

У закључку, желио бих нагласити да технички компетентна уградња клизних унутарњих врата на ваљцима, уз дужну бригу о дизајну и правовременој замјени елемената намјештајаможе постати гаранција дугорочне експлоатације целокупног дизајна.

Гурните затварач глатко и без напора. То ће продужити вијек трајања механизама ваљака. У најнесретнијем случају, са снажним и енергичним отварањем врата, може излетети спона, што ће довести до "одласка" врата са водичима. Поред тога, препоручује се периодично проверавање стања и функционалности прикључака. Много је јефтиније и брже мијењати механизме ваљка на вријеме, него касније мијењати или поправљати водиче. Иначе, треба напоменути да је код чишћења и чишћења ваљкастих система боље користити специјализоване производе за чишћење. Затим ће врата ролета трајати дуже и задржати свој атрактиван изглед.