Врата-хармоника (58 фотографија): унутрашњи клизни и компликовани модели, пластика, алуминијум и дрвене конструкције, како скупљати и уклањати димензије, рецензије

Врата-хармоника, упркос чињеници да је већ добро позната руском купцу, у унутрашњости није уобичајена појава. За разлику од арија, такве конструкције се разликују у великом броју конфигурација. Екран на вратима има бројне функције које свакако морате знати прије куповине.

Шта су: сорте

Модерно тржиште представља разне врсте врата хармоника. Конкретно, ови унутрашњи дизајни су представљени са две основне конфигурације: модели са једним крилом и шкољкама. Комплексна решења са једним зидом погоднија су за просторије које имају мала врата. Користе се када не постоји могућност уградње клизних или клизних врата. Обе опције захтевају слободан простор за отварање: клизање - испред врата, клизање - уз зид.


Двоструки оквири врата савршено ће се уклопити у просторе са широким отворима, на пример у ходнику или дневној соби. Сличан прозор на вратима може извршити улогу преграде, раздвајајући једну функционалну област собе од друге. Ово је олакшано механизмом отварања таквог производа.

Двоспратни модели отворени су од центра према бочним странама, док се широки панели од једног листа могу састојати од једне или двије стране одједном. За то је потребна мала компликација пројекта: уградња вођица с ваљцима и горње и доње стране, како би се врата што више фиксирала и избјегла савијање и оштећење летвица.

Хаљине које се отварају са обе странеили једноставно склапање у центар, које се назива трансформација трансформатора.Споља врата су подељена на глуве и остакљене. Тако су глува платна дизајнирана да штите удобност становника и одржавају интимност просторија у којима су инсталирани. Глуве конструкције се обично монтирају у спаваћим собама, купаоницама, купаоницама. Остакљење је погодније за заједничке просторе као што су кухиња или дневни боравак. Као уметке користите мат или прозирно стакло, витраје, као и огледала. Ова друга опција је посебно добра у недовољно осветљеним просторима, јер огледала могу истовремено повећати површину просторије и рефлектовати свет, чиме се повећава интензитет укупног светлосног тока.


По врстама ламела, врата су израђена од стаклопластике, панела (за фиксирање панела, пластични оквир се користи за олакшавање тежине дизајна), као и на пластичним или алуминијским профилима. Сваки од ових типова је добар на свој начин, сорте се разликују само по цени и могућности уградње у различите просторије. Дакле, пластична врата-хармоника је добра за купатила, јер пластика није изложена негативном утицају влажне средине.Многи користе сличне преградне зидове како би одвојили балкон од дневне собе.

У ствари, хармоника није баш погодна за улогу балконских врата, јер њене особине изолације од топлоте и буке остављају пуно жељеног. Комплексна врата овогТип је погодан само као балконска врата за остакљене и гријане лође, иначе зими у дневној соби, која је одвојена од балкона таквих врата, биће немогуће бити кроз страшну хладноћу.

материјали

Распрострањеност материјала, од којих се праве хармоника врата, изузетно је велика, па су условно подијељени и кориштеним материјалом.

 • Дрвени. Врата од масивног дрвета изгледају добро и скупо, али су погодна за употребу не у свим просторијама. Дрво је изузетно хировита, тако да је потребно одржавати константну влажност и топлину. Хаљине из поља најчешће су од храста, јер је овај материјал најиздржљивији. Алтернатива низу су МДФ или Влакнасте плоче, које се по жељи могу представити као природно дрво, у ту сврху се користи ламинирање. И дрвене подлоге често се допуњују декоративним уметцима: тканином, стаклом, еколошком кожом, металом.
 • Пластика. Врата од пластике су најмање поуздана међу свим наведеним, али су најјефтинија. Израђени су и од ПВЦ-а елементи арматуре - ваљци на којима се врата крећу дуж водилица.


 • Гвожђе. Алуминијска или челична конструкција никако није ријеткост, али се обично надопуњују уметцима из лакших материјала, јер је метал прилично тежак, а цијела конструкција не може издржати.
 • Стакло. Релативно нов тип, који је такође нашао своје фанове. Врата из стакла се често могу видетиу улози унутрашњег простора куће и терасе, јер не ометају снимање и доприносе добром осветљењу куће.


механизам

Склопива врата су врло једноставна у својој изведби. Систем је следећи: с једне стране, тканина је причвршћена на зид, водилице се налазе изнад или испод. Тако се креће дуж њих, савијајући се и распадајући као хармоника.

цолор

Врата хармоника могу бити изведена у различитим варијацијама боја. Боја углавном зависи од материјала од којег су направљени. Тако су дрвени дизајни најчешће представљени у смеђој скали и понављају природне дрвене нијансе: бељени храст, махагони, светли орах, венге и слично.

Пластика се може израдити у било којој боји, у распону од беле до других материјала или цртежа. Популарна платна, имитација других материјала (дрво, кожа) или модел са фото штампом.Мода на боји стаклених врата варира у зависности од тога где се оне налазе. У пространој згради, наравно, монтирајте прозирне опције и широке ламеле како бисте омогућили што је могуће више свјетла. У становима су се заглавиле опције мат стакла, као и витраји. Често се за декорацију стакленог пуњења користи метода аерографије када се цртеж наноси на њих специјалним кистом. Јефтинија опција је употреба акрилних боја.

Металне капке обично остављају безобрада, украсни уметци. Понекад су прекривени композицијама за матирање, како би се благо смањио сјај и дао целокупну оригиналност.


Говорећи о хитности, треба напоменути да су на првом мјесту врата с покривачем испод дрвета, јер се уклапају у готово сваки интеријер.

Такође популарни класични једнобојни премази: бели и црни. У просторијама где је светлост важна, користите врата засићених боја: смарагдно, светло жуто, љубичасто. Прозирна врата су погодна за поделу на зоне преграда.Димензије

Једна од главних предности врата хармоника је њихова компактна димензија. Дакле, ламеле могу почети од 10 цм ширине. Дужина платна такође може да варира, што омогућава да се хармоници пружи скоро свака рупа.

Уске ламеле су погодне за "хрушчовце" или за преграде које деле просторни простор на два дела. Широке варијанте су добре у релативно пространим собама. Сличне ламеле се могу поредити на одређеном месту са класичним вратима: димензије њихове ширине су 60 цм или више.Још једна значајка је замјењивост. Дакле, за широке отворе се могу користити и двострука врата, и широка једнострука (рјеђе, али и даље). Једна широка врата су добра и раздвајају преграде. Имајте на уму да се врата хармоника могу монтирати и на нестандардне отворе као што је радијално. И ова опцијадобро за мало пукнутих отвора (на пример, као привремена врата пре будуће поправке), једино ограничење је да се онда водич налази само на врху.

Тако ће сваки власник стана или куће моћи да покупи врата одговарајућих димензија или конфигурације, у зависности од њихових потреба и жеља. Приликом избора величине врата треба обратити пажњу и на тежину: што је већи крило врата, то је лакше бити ламеле. У супротном, цијела конструкција ће претрпјети брзо оштећење због великог броја дијелова који су одговорни за рад врата.Како изабрати?

За различите просторије, хармоника врата се бира другачије. То је углавном због микроклиме просторије, јер није сваки материјал погодан, на пример, у купатилу или у тоалету са њиховом високом влажношћу или у кухињи због ниске заштите мириса.

Врата за купатило најбоље је изабрати од пластике, јер је то ПВЦ који не буја од влажне паре. Стаклене конструкције са гуменим шавовима између ламела ће стати. И прва и друга варијанта су отпорне на високу влажност, али у другом случају ваља обратити пажњу на присуство посебне антисептичке импрегнације. На гуменим шавовима може да расте плијесан, а да би се то спријечило, они само прекривају антисептик.


Склопива кухињска врата - ријетко зато што немају довољне изолацијске карактеристике. Нико не жели мирисе да кува до спаваће собе илидневни боравак Они су чешћи у апартманским студијима. У овом случају, они делују као декоративна преграда, условно одвајајући кухињу од животног простора.

На балкону, хармоника се такође ретко бира због својих ниских топлотних изолација. Можете поставити компликовани модел за одвајање остакљене лође, али не само на отвореном балкону. Стварност руске климе је таква да ће зими са сличним вратима у кући бити јако хладно.

Воле да инсталирају хармонике у помоћним просторијама: смочнице, гардеробу, веш. Они не заузимају пуно простора, а по жељи могуће је покупити и боју која би се у потпуности спојила са зидовима, чиме би се гадгет учинио потпуно невидљивим.
За и против

Врата хармоника одликују се бројним предностима које их разликују у односу на све друге сорте.

  \ т
 • Уштеда простора. Дизајн хармоника заузима мало простора. Ако су одабране уске ламеле, онда је цијела ширина која ће бити потребна за њихову инсталацију једнака ширини врата. За мале станове то је право спасење, јер је неопходно уштедети што је више могуће корисне површине.
 • Не затварајте током курса. Таква карактеристика је због чињенице да је дизајн врата ближи клизању него обрадивом. То повећава живот врата.
 • Готово нечујно. Висококвалитетни систем за монтажу и систем ваљка могу поништити све звукове репродуциране при отварању и затварању врата.

 • Велики избор. Упркос наизглед уједначености врата-хармоника, постоји широк спектар: глуви модели, остакљени, са декоративним уметцима, резбареним и тако даље. Да бисте изабрали прави модел, који одговара атмосфери ентеријера, немојте преклопити.
 • Лакоћа. Ради се о тежини структура. Оне су најлакше могуће како би се избегли проблеми са радом зглобног механизма. Ово је посебно важно ако код куће има мале деце која нехотице могу да прсте прсте уобичајеном моделу обрадивог земљишта. Код хармоника ова вероватноћа је практично нула.
 • Али варијације у употреби. Ако се клизна врата могу користити само као врата и ни на који други начин, онда ће хармонике служити као преграде.


Упркос многим предностима, постоје сложена врата и недостаци, али су много мањи од предности:

 • Због великог броја дијелова у механизму, врата се могу брзо испразнити.
 • Практично је немогуће покупити топле унутарње арматуре са добром звучном изолацијом, јер сам систем укључује велики број пукотина и празнина. Све то доводи до тога да врата не пружају одговарајући ниво изолације.

декор опције

Постоји много опција, као што можете оцрнити хармонику врата. Најлакше и најприступачније од свега је употреба лепих премаза, на пример, имитација дрвета, коже, камена. Такви филмови не захтевају посебну пажњу, а могуће их је украсити самостално када постојећи дизајнустани

Још једна добра опција је употреба транспарентних уметака. Панели са стаклом се још увек називају француским. Изгледају као обични прозорски оквири са уметнутим стаклом, само високи и имају облик склопивих врата. Често, у те сврхе, бирају широке ламеле, јер оне изгледају најповољније у овом пројекту.


Такође можете користити мале уметке од матираног стакла. Они су прикладнији на уским тракама. Таква решења могу се поставити чак иу купатилу, али у овом случају боље је изабрати не комплетну чашу, већ њену пластичну имитацију. Дрвене конструкције са делимичним остакљењем су погодне за дневне собе, ходнике, спаваће собе, јер не изгледају превише гломазно и чак визуелно чине атмосферу ваздушном.

Метализирани премаз или метални уметци нису погодни за све стилистике. Да, најбоље изгледају у савременим правцима: модерна, хигх-тецх, поткровље. Боја уметака може бити различита по жељи, преферирајући бронзу, нијансу поцрњелог сребра, златну.

Хаљине са узорком могу се користити не само код дјеце. Варијанте изгледају интересантно, као да су састављене од обојених блокова. Савршено ће се уклопити у светлу просторију као преграда или ормар. Испис фотографија ће вам помоћи да одаберете врата до остатка ентеријера. Можете насликати на платну, на примјер, отисак завјеса или украсних јастука.


Како прикупити: инструкције корак по корак

Монтажа и монтажа конструкцијаспроводи се према следећој шеми:

Погодан је и за уобичајене равне отворе врата и за радост.

 • За почетак, водилице се морају строго прилагодити величини отвора врата. Ако су већи него што вам је потребно, само их скратите.
 • Пре почетка мерења, ламеле одрежите до потребне висине.
 • Комбинујте плочу за закључавање са клизачем за вођење.
 • Сакупите крпу на вратима.
 • Учврстите причврсне делове надоле.
 • Инсталирајте држаче.
 • Причврстите квачице на горњи водич.
 • Монтирајте крпу на вратима и причврстите гумбе.
Сваки од ових корака захтева пажњу према детаљима и маргиналној педантности.

Процес инсталације хармоника врата је приказан на видео снимку.

Производители и мнениа

Комплексни системи су представљени на модерном тржишту у великом асортиману. Производе их не само европски произвођачи, већ и домаћи, док је квалитет отприлике исти.

Интересовање представљају италијански производи, као и немачки модели. О њима је већина корисника дала само позитивне повратне информације. Врата су представљена у сва три цјеновна сегмента: економски, средњи и премиум. Врата су углавном направљена од материјала као што су дрво и стакло, али не од пластике.

Међу руским произвођачима посебно је вриједно издвојити погон "МДМ", који је специјализиран управо за производњу свијећа за врата.


Широк избор различитих боја, материјала иКонфигурације вам омогућавају да изаберете дизајн који је савршен за одређено унутрашње решење.

Они који су изабрали врата хармоника били су подељени у два табора. Први је постао спасење, јер је помогао да се уштеди простор, за друге - новац на ветру. Вреди напоменути да су у оба случаја радни услови били изразито различити.

Дакле, штоватељи сложених врата куповали су их у таквим просторијама, у којима су радили изузетно ријетко, на примјер, у дневној соби. Врата су стално отворена, затворена су веома ријетко, тако да су дизајни заиста дуго служили и да нису изгубили свој изглед током времена.


Друга половина покупила је врата у пролазу собе, гдје су из више разлога била потребна врата да се стално отварају и затварају. Примјер може послужити као купка или ВЦ. Због тога што систем има много делова, брзо се покварио, остављајући потрошаче незадовољне. Да би се то избегло, било је потребно благовремено подмазати механизме и заменити покварене делове новим.

Стога је непрепознатљиво одговорити на питање да ли вриједи или не вриједи куповати складна врата. Све зависи од тога од које собе купујете, и од материјала од којег се планира купити врата.

Модеран дизајн и стил у ентеријеру

Врата стражара су добро прилагођена соби која води на терасу. Одабиром транспарентне верзије постижете занимљив изглед цијелог дизајна. Имајте на уму да су такве опције добре само за топла подручја,зато што се хармоника не разликују по доброј топлинској изолацији.

Није потребно монтирати глува врата у кухињу, довољно је направити уметке од мат стакла. Тако ће унутрашњост цветати новим бојама, а дизајн просторије поред кухиње ће остати прозрачан.

Ултра-модеран мат дизајн добро пристаје минималистичком стилу дневне собе или хигх-тецх технологији. Обратите пажњу на врата која комбинују материјале контрастних боја. Такве варијанте изгледају реално и свеже.


Хармонику можете поставити на ложу ако је довољно топло. Такође, уз помоћ шипки, штале су уређене на балкону. Они штите ствари које се тамо чувају и не заузимају много простора.

Са хармоником лако можете претворити нишу у уграђени ормар или оставу. Обратите пажњу на врата која се спајају са зидним поклопцем, они су најпогоднији за ове сврхе.


Према томе, уградња склопивих врата-станара у стан - идеја је изузетно успјешна. Они ће вам помоћи да уштедите простор, као и да промените ентеријер, чинећи га занимљивијим и бољим.