Водовод на локацији: сорте и карактеристике организације

Домаћи поремећаји нужно захтијевају сталну доступност воде. Ово је било заливање града, и туш након посла. И ако се кућа користи за редовно живљење у њој, онда и обичне потребе домаћинства. Бунар или бунари решавају проблем снабдевања водом, али много више погодности ће створити систем водоснабдевања у земљи. Може се опремити другачије: од најпримитивнијих опција за заливање биљака до главног града, што вам омогућава да уживате у свим предностима цивилизације.

Карактеристике водоводног канала дацха

Па, ако је водовод био организован већ по уређењу сеоске куће и изградњи куће. Ако не, никада није касно да се то поправи.


Пре него што наставите са израдом нацрта, потребно је да утврдите зашто вам је потребно снабдевање водом у вашој земљи? За потребе залијевања и љетње баште или за угодан живот у кући? То ће зависити од схеме водоснабдијевања.

Такође треба да размислите о томе да ли ће бити воде у кући или само у врту и одговорити на још неколико питања:

 • Где ће се вршити сакупљање воде?
 • Потребна је годишња или цјелогодишња опција?
 • Шта ће бити дренажа или дренажа?
 • Где могу да инсталирам пумпну и котловску опрему?
 • Колико воде је потребно за дневне потребе?
 • На ком нивоу се земља замрзава у овом региону?
 • Колико је хладно зими?

Уопштено, прије сијања воде у земљи треба приступити са свом одговорношћу и осмислити све ситнице, тако да ондаморао је поправити недостатке и прерадити нешто. Биће апсолутно неопходно проучити све врсте информација о овој теми, посебно ако нема искуства са таквим радом и нема особе која би могла помоћи, предложити.

довод воде

Једно од најважнијих питања које треба ријешити прије залијевања у земљи властитим рукама је одакле вода долази из система. Стандардне варијанте уноса воде три - централизовано водоснабдијевање, добро, добро, свака од њих има своје нијансе, предности и недостатке.

централизовано водоснабдевање

Инсталација система водоснабдевања у земљи повезивањем на централизовани систем водоснабдевања је истовремено и лака и тешка. Лако је, јер ће се стручњак бавити сечењем и повезивањем. Тешко је - јер је забрањен самостални уметак, и зато је потребно да се организација за водоснабдевање напише захтев, да се прикупи пакет докумената, да се оде у инстанцу и сачека дозвола - понекад прилично дуго.

Али у овом случају, морат ћете инсталирати ожичење само код куће. Не морате да бринете о поправци цеви, паду притиска, глобалном систему за пречишћавање воде - лепим кућним филтерима. Али, опет, власник ће морати да плати потрошњу воде и алокацију по шалтерима.

Веллс

Снабдевање водом у земљи из бунара сопственим рукама - ово је вероватно најједноставнији аранжман аранжмана. Бунари су у многим областима, а ако не, онда копање и уградња није проблем, осим тога, неће захтијевати велике финансијске и временске трошкове.Обично је ова варијанта погодна за подручје гдје дубина подземних вода не прелази десет метара.

Како направити водоснабдијевање у сеоској кући из бунара? Врло једноставно. То ће захтијевати површинску пумпу. Овај дизајн се чува на површини воде и јефтин је и једноставан за уградњу и одржавање.

Међутим, мора се водити рачуна да се бушотина и пумпа изолују. Прво се користе пена, пјенасти полиетилен и други изолациони материјали. Што се тиче пумпе, онда, да би се заштитила зими, биће потребно користити кесон - спољни терен, који ће истовремено бити топао.

Уз сву једноставност цјевовода за воду из бунара, он такође има недостатке. Дакле, вода у бунару је често загађена, па ако се вода користи не само за домаћинство, већ и за пиће, потребно је водити рачуна о квалитативном систему филтрирања. Осим тога, при великој потрошњи воде, ниједна бунара неће моћи да је покрије. На пример, ако вам је потребна дневна зона за заливање, снабдевање водом код куће, купање, прање, пуњење базена.

велл

Његова добро на мјесту - одлична опција за рјешавање проблема с водом. Можете уредити и водовод у земљи из бунара. На тај начин се узима вода која је нижа од оне која улази у бунар. Она је обично чистија. За уређаје за снабдевање водом у земљи из бунара, потребна је потопна пумпа - опрема је скупља и компликованија од површине.

Ако на градилишту нема бунара, онда га избушите самостално, мало даљезуби То захтева не само посебна знања, вештине, већ и посебну опрему. Стога ћемо морати да контактирамо специјалисте који пружају такве услуге. Вриједи избушити рупу није јефтино.

Међутим, снабдевање водом из бунара је вековима. Уз правилан рад, дизајн ће трајати дуги низ година и омогућити ће целој породици да буде снабдевена течношћу, приватним парцелама и кућним објектима.

Зависно од сезоне,

Специфичности изградње система водоснабдијевања у земљи властитим рукама овисе о циљевима које она тежи и зашто се кућица опћенито користи. Ако се ради о не гријаној кући са градом у којем власници долазе само у топлој сезони, можете уредити старију опцију, то је лакше. Ако је кућица град целогодишњег живљења или барем честих долазака власника, онда се мора водити рачуна о капиталној изградњи.

суммер

Лакше је створити летњу опскрбу водом у земљи него главном граду. У чему је разлика? Чињеница да се користи само у топлој сезони, а за зиму или разуме, или "замрзава". У првом случају, организација је једноставна и без успјеха. До тачке уноса воде (често се добро користи), пумпа са цевним системом је повезана. Цеви се полажу на површину земље. Такав систем водоснабдевања у земљи из бунара вам омогућава да заливате град, користите улични туш или, на пример, пумпате воду у каду. Зграда нема такав дизајн.

За склопиву верзију користе се обичне пластичне цеви. Главни услов -дизајн би требао бити једноставан за монтажу и демонтажу, тако да морате размислити о систему удобних реза. За зиму, цеви се растављају и чисте на топлом месту.

Стационарна љетна вода у колиби је положена под земљом, у ископаном рову. Његова разлика у односу на главни град је то што се за зиму сва течност из цеви спаја, иначе се неокаљане структуре могу прегријати и прскати.

зима

Изградња зимског водовода у земљи је мало компликованија. Али овај систем ће бити монументалан, издржљив и омогућити да се све погодности у кући користе током цијеле године. Може се подићи на исти начин као да се у земљи направи љетно снабдијевање водом, односно да се храни из истих извора. Међутим, у овом случају је прикладније одабрати бунар или централни систем. Бунари су још погоднији за летње опције.

Цеви се постављају испод земље. Важно је знати до које висине се земља зими замрзава, а систем поставити испод те тачке за 20-25 цм, што не одговара пластичном водоснабдијевању у земљи, као у љетној опцији. Цеви морају бити доброг квалитета, погодне за такву употребу. Модерне варијанте представљене су полиетиленом или полипропиленом. Потоњи је једноставнији и лакши за инсталацију и рад.

Важно је пажљиво прегледати извор довода воде и цјевовода. Савремени материјали омогућавају да се без проблема направе аранжмани. Дакле, за цеви се продају специјалне цилиндричне "мембране" од пјенастог полиетилена. Они штите структуру не само од мраза,али и физичка, механичка оштећења.

Приликом полагања зимске водоводне цеви за давање треба узети у обзир рељеф површине. Цеви треба да леже испод падине према извору воде. То омогућава да се по потреби испразни.

дренажа

Направите снабдијевање водом у земљи властитим рукама - пола је прошло. Такође, унапред је вредно водити рачуна о томе где ће потрошена течност ићи. Ако се водоснабдевање користи за заливање у земљи и ситне уличне потребе, онда је све једноставно: отићи ће на земљу. Ако су циљеви глобалнији - туш, тоалет, кухиња, кућни апарати, итд., Постоји потреба за канализацијом.

Па, ако у сеоском селу постоји не само систем водоснабдевања, већ и канализациони систем. Онда неће бити никаквих проблема. Али ако се линер врши самостално, онда и одвод - такође.

Најједноставнија опција је септичка јама. Погодан је када нема много текућег кућног отпада. Иначе ће се његов садржај често испумпавати, што ће довести до додатних трошкова. Осим тога, јаме које се саме производе не испуњавају увијек санитарне стандарде.

Модернија верзија одводног отвора је септичка јама. У њој садржај пролази неколико нивоа филтрације, као резултат прочишћене воде се може наточити натраг у тло. Копирање у контејнер ће бити само оно што је одложено филтерима. На овај начин можете наручити испумпавање отпада много рјеђе него код конвенционалне јаме.

Одвојене септичке јаме могу се направити самостално. Најједноставнија верзија се састоји од три бетонска прстена. Постоје још сложеније, на пример, Еурокуб идруги Систем дренаже треба такође бити изолован када се ради о употреби током целе године.

израда нацрта

Није могуће наставити изградњу водоводног система без цртежа, чак и ако је намијењен само за залијевање у земљи властитим рукама. Све нијансе морају бити израчунате у припремној фази. Ево шта треба да урадите:

 1. Размислите о целокупном систему, његовој трајности и карактеристикама дизајна, његовој сврси, изворима уноса воде.
 2. Израчунајте излазне тачке - кућу, купатило, залијевање града, улични туш, базен, итд.
 3. Израдити план локације са свим зградама, већ постојећим комуникацијама; обележите на њему тачке водозахвата и испуста.
 4. Направите план снабдијевања водом у кући, ако има своје мјесто.
 5. Прикупити информације и узети у обзир дубину замрзавања тла, дубину воде, карактеристике рељефа, нагиб.
 6. Израчунајте све величине.

Тада можете нацртати цртеже. Важно овде нису приближне већ тачне димензије. Да би се избегле грешке, препоручује се да се направи план у неколико пројекција.

Завршени план ће вам омогућити да израчунате колико ће бити потребно цијеви, спојнице, спојнице и сл. Међутим, чак и знајући тачну количину и величину, не вреди купити нетакнут материјал. Однесите их са резервом за непредвиђени догађај.

шта вам је потребно


Ако ћете сами разводњавати воду у земљи, поред цртања и идеја о томе како се то ради, материјали, опрема, алати ће бити потребни. Повезивање властитим рукамапо први пут, најбоље је добити стручну подршку. Али, нажалост, не увијек и немају сви такву прилику. Зато је важно да не заборавите ништа.

Материјали и опрема

Ево шта ћете морати да инсталирате за снабдевање водом у земљи:

 • цеви;
 • славине и арматуре;
 • пумпа;
 • манометар;
 • експанзиона посуда;
 • релеј притиска;
 • електроводјење;
 • филтери за чишћење;
 • ако је потребно, бојлер.

Такође, различити дизајни претпостављају присуство додатних компоненти као што су хидраулични акумулатор, неповратни вентил итд. Најпогодније је повезати готову пумпну станицу. Садржи хидраулични акумулатор, пумпу, релеј притиска и доводно црево. Обезбедиће водоснабдевање на локацији и у кући са добрим притиском.

Водоводна цијев у сеоској кући за залијевање може без те скупе опреме. У овом случају, пумпа, на пример, површинска, биће потребна ако се користи изградња водовода у земљи из бунара. И експанзиона посуда. Контејнер је дизајниран за акумулацију воде и њено накнадно пуњење у цијеви. Важно је да буде на врху, изнад свих тачака прикупљања воде. Притисак из цеви за флуид се ствара природним одступањем.

Алати

А ту су и алати потребни за инсталацију главног водовода:

 • лопата;
 • кључеви - гас и сплит;
 • Жељезо за заваривање полипропиленских цеви;
 • Рулет;
 • нож;
 • Пиштољ за силикон и заптивач.

У том процесу можда ће вам требати нешто друго. Има ихкомплетан сет алата за санитарну опрему, али не укључују мерила и алате за земљане радове.

Поред тога, обезбеђивање електричне опреме за овај систем захтева алате за ову врсту посла.

План рада корак по корак

Водоснабжение на домашно изпълнително е по съсествуван алгоритм:

 1. Прије свега, морате припремити мјесто, уклонити све што може спријечити, плијесан.
 2. Онда иде улица и најпрљавији део посла - ископавање ровова.
 3. Ако је пумпа на улици, биће потребан посебан ров да електрични кабл иде до њега.
 4. Затим инсталирајте саму пумпу и прикључите другу опрему - релеј притиска, манометар, хидраулични акумулатор.
 5. Из пумпе покрените цев која иде до места одвода воде.
 6. Инсталирамо неповратни вентил за могућност испуштања воде из система.
 7. Следеће је потребно прикупити пројектовање цеви у рововима са обавезном изолацијом.
 8. Напољу, излазимо тачке јединице за прикупљање воде.
 9. Повезујемо све елементе, заптивамо спојеве.
 10. Проверавамо способност система да изведе први прикључак, у овој фази је важно проверити рад свих уређаја и спојева цеви.
 11. У недостатку недостатака цијеви, испуните земљу.
 12. Сљедећи корак је инсталирање система за снабдијевање водом унутар куће и других зграда, као што су купке.
 13. Након тога повезујемо филтере, бојлере, кућне апарате, водовод.

То је све, вода у кући и на парцели се изводи.

Топла вода

Систем дацха водовода, без обзира да ли је израђен из бунара или бунара, обезбеђује само хладну воду. За многе вртларе ово је довољно. На локацији су постављени контејнери, гдје се влага природно загријава, на сунцу, за наводњавање и улични туш. Осим тога, можете користити и каду, ако јесте. Али шта ако вам је потребна топла вода у кући, посебно зими?

Решење ће бити систем гријања. Тече - када се течност загрева, пролази кроз систем и акумулира - температура воде расте у посебном контејнеру. За прву опцију се често користе гасне колоне. Али, нажалост, систем снабдевања гасом није увек доведен у села. Цилиндар ће бити неугодан, превише. Осим тога, проточна опција не омогућава дуготрајно кориштење загријане воде.

Друга опција са ове тачке гледишта је боља, вода се пуно загрева, што је посебно важно ако у кући има више од једне особе. Такав уређај се назива котао. Они долазе у различитим количинама. Морате бирати на основу броја људи у породици и циљева због којих се вода загрева. За прање руку и посуђа ће бити довољно 50 литара, ако вам је потребан туш или када - онда још много тога. Недостатак котла - велика потрошња електричне енергије и постепено загревање. То јест, ако је једна особа мокра, друга ће вероватно морати мало да сачека.

закључак

Најбоља опција за све туристе је куповина или изградња куће на локацијиодмах са водом. Међутим, ако није, то није проблем. Систем водоснабдијевања је могуће опремити властитим рукама, чак и без одговарајућег искуства. Главно је одговорити на питање одговорно, научити све информације, добити подршку и савете од искусних мајстора - и не бојте се експеримената. Уосталом, све што се ради властитим рукама, чак и кућа или водовод, бит ће обављено са савјести, с душом. А то је оно што вам је потребно за угодан боравак.