Водоотпорни систем ће на време пријавити несрећу

Већина власника добро организованог становања често заборавља на врло неугодне тренутке, који се често појављују тамо, гдје их не очекујете. Неуспех водовода је један од најчешћих узрока цурења. Правовремено инсталиран систем заштите од цурења воде ће спријечити катастрофу, чак и када су цијеви оштећене, а интегритет дебла у стану је покварен.

Појава цурења подразумева често непријатан разговор са суседима, имовинску штету и, као резултат, значајне непланиране трошкове. Штавише, постоји велика вероватноћа да када влага уђе у електроенергетски систем, свако може ударити електричном струјом. Стога, да би се спречили ови неугодни моменти, стручњаци препоручују да инсталирате сензор протока воде у ваш водоводни систем.

Како ради сензор протока?

Данашња индустрија производи два типа таквих сензора. Ови уређаји су ожичени, њихова веза са контролерима се врши жичаном, и бежичном, у свом принципу дјеловања укључени рад на основу радио сигнала. Без обзира на тип јединице, опремљени су са двије електроде.

Приликом цурења, тј. Када је сензор уроњен у воду, његови полови су закључани и уређај шаље сигнал контролеру. Он га, сходно томе, преусмерава на вентил запорног вентила, који одмах затвара довод воде. Цео процес траје максимално 15 секунди.

Снабдевање водом ће бити блокирано све док се несрећа не отклони. После тогамораћете да урадите само неколико једноставних операција и уређај је поново спреман за рад. Исправно повезан и добро функционирајући систем ће пружити поуздану заштиту од наглог протока воде или гријања.

Компоненте антипротехних система

Постоји доста опција за заштиту од цурења. Најпопуларнији су Акуариус, Нептун и Гидролоцк. Њихови принципи рада су у основи слични. Они раде са кугластим вентилима који раде на електричним погонима пречника 1 ","? "Или? " Уређаји не само да могу блокирати воду, већ и опремити звучном или свјетлосном сигнализацијом. Они су прилично добро компатибилни са системима попут паметне куће и могу бити уграђени у њих.

Ови системи долазе у различитим варијантама, али сваки модел је присутан:

 1. Контролер. Потребно је обрадити сигнал који долази из сензора и напајати управљачки напон електричним кугластим вентилима. Поред тога, уређај је одговоран за снагу свих сензора, као и за уређај за звучну и светлосну сигнализацију за неочекивани проток воде. Контролер се може инсталирати на било којем мјесту гдје ће корисник бити удобан, осим на мјестима гдје може доћи до воде.
 2. Детектор цурења воде. Када влага уђе, уређај шаље сигнал контролеру. Треба да буде прикључен само на сигуран извор енергије како би се обезбедила безбедност приликом случајног додиривања плоча. Монтира се на местима са највећом вероватноћом цурења, и то: у близини тушева, купатила, умиваоника, машина за прање веша и других. Произвођач је такавправило предлаже брисање сензорске плоче са важном спужвом са учесталошћу једном у 3 месеца.
 3. Куглични вентил са електричним погоном. Овај чвор је потребан да блокира довод воде или грејање током цурења. Уређај може добро блокирати довод воде до елиминације несреће. Овај уређај се монтира одмах након усисних вентила у усисном ормару. За инсталацију је боље да се за помоћ обратите квалификованом техничару, јер је његова веза изведена само помоћу кабла за напајање ПВС 3? 0,5 ?? или његов аналог кроз дип кутију.

Број елемената у систему може варирати, у зависности од локације инсталације.

Могу ли властитим рукама направити детектор цурења воде?

Многи становници, који желе да сачувају, сакупљају сензор цурења воде властитим рукама. Да бисте то урадили потребно је прикупити потребне материјале и алате за ово:

 • лемилица
 • Сипи
 • текстолит
 • секачи (резачи)
 • жица (вишежилна и једножична)
 • радио компоненте (чип ЛМ7555, ЛЕД, 6 отпорника, 2 кондензатора 1 транзистор, појачивач са генератором).

Схематски дијаграм селф-маде сензора протока:

На слики, две варијанте схеме:

 • са звучном и светлосном индикацијом;
 • са светлосном индикацијом (за употребу као део безбедносног комплекса).

Заснован је тајмер ЛМ7555. Она троши аналогни сигнал познатог ЛМ555 круга.Како се види, склоп сензора се састоји само од малогброј јефтиних радио елемената. У укупном износу, врло је корисно, израда неће прелазити $ 1.

Али, као што се може видети из праксе, конструисани пројекти се не сналазе увек са својим задатком, а неки од њих су потенцијално опасни. Зато је препоручљиво да не штедите на здравље и живот ваших најмилијих и купите сертификован и безбедан уређај.

Како правилно повезати опрему?

Пре инсталирања система, потребно је направити детаљан распоред свих његових компоненти, гдје ће бити потребно назначити локацију сваког уређаја. Водећи се тиме, морате поново проверити да ли има довољно места за уклапање дужине у сноп повезних жица, осим ако су предвиђене дизајном уређаја.

По правилу, инсталација се одвија у сљедећим фазама:

 • уцртавање локација за монтажу контролера, сензора, дизалица;
 • вођен схемом је потребно омотати жице за монтажу;
 • вентили са лоптицама;
 • монтирани сензори;
 • је инсталиран контролер;
 • систем је повезан.

Размотримо детаљније најважније фазе.

Убацивање кугластог вентила . Уређај се мора инсталирати након ручних вентила на улазу у цјевовод. Строго је забрањено да се на улазу инсталирају подаци за кранове умјесто дизалица. Пре јединице препоручује се инсталација филтера за пречишћавање воде на цевоводу. Због тога ће бити могуће повећати животни век уређаја. Такође их морате осигуратинепрекидно напајање. Када ради, овај уређај троши око 3 вата, а на отварању /затварању вентила - око 12 вати.

Инсталирање сензора.Постоје два начина инсталације:

 1. Уградња у под. Овај метод препоручује произвођач. Предложено је уметање уређаја у плочицу или подну облогу, гдје је вјероватноћа накупљања воде највјеројатније код могућег цурења. Контактне плоче у овом случају треба гурнути на површину тако да се подигну на висину од око 3-4 мм. Са таквом монтажом контактне плоче треба извући на површину пода како би се подигле на висину од око 3-4 мм. Овај начин инсталације елиминише лажне позитивне резултате. Жица за уређај мора бити намотана у посебну валовиту цијев.
 2. Монтажа на подну површину: у том случају уређај мора бити положен директно на површину подне облоге са контактним плочама. Лако је монтирати сензор пропуштања воде на поду независно.

Инсталација контролера.Напајање регулатора мора се напајати из ормарића за напајање. Уређају је потребно донијети фазу и нулу, вођени схемом повезивања. Да бисте монтирали уређај, морате урадити следеће:

 1. За уградњу кутије регулатора потребно је направити рупу у зиду.
 2. Под жицама је потребно направити продубљивање од мјеста уградње до енергетског ормара, до кугластог вентила и сваког сензора.
 3. На месту где је постављен зид поставите кутију за инсталацију.
 4. Припремите инструмент за инсталацију. Потребно је да уклоните предњи поклопац,наизменично притискањем засуна који се налазе на предњој страни уређаја, помоћу танког одвијача. Затим скидамо оквир и, у складу с тим, спој повезујемо жице. Припремљени регулатор је монтиран у кутију за монтажу и ми га причвршћујемо са најмање два вијка.
 5. Подигните апарат. Оквир треба пажљиво вратити на своје мјесто. Након тога, поклопац лица се наноси и лагано се притиска док оба реза не раде.

У случају да је систем правилно састављен, након притиска на дугме, он се покреће. Обично можете сазнати на индикатору сјаја на контролеру. Током протока, индикатор почиње да светли уместо зелене, црвене и истовремено чује звук звучног сигнала, а славина затвара довод воде.

Да би се елиминисао судар, ручни вентили цевовода су затворени, а напајање регулатора је искључено. Након тога потребно је отклонити разлог настанка ванредног стања. Сензоре треба осушити, укључити напајање уређаја и отворити довод воде.

Како одабрати антипротецх уређај?

Цена апарата практично не утиче на његову ефикасност, осим на фабричке недостатке који се јављају у било ком систему.

 1. Сигурносни систем марке Гидролоцк је опремљен са 3 сензора, али је могуће спојити још 40 сензора без уградње додатних јединица. Систем "Аквакултура" опремљен је са 4 сензора и омогућава додатно повезивање још 10. Након инсталације додатних јединица,број повезаних сензора може се довести на 375.
 2. "Нептун" систем је опремљен са само 2 сензора, други морају бити купљени одвојено, али чак и без додавања додатних јединица, 10 додатних сензора се може прикључити на систем.
 3. Бежични систем је много скупљи, тако да ако немате одређених потешкоћа са оловом, најбоље је да га дате. Цена система се повећава ако је могуће уградити додатне кранове.
 4. Могу се ефикасно користити само два куглична вентила са електромагнетним вентилима који се могу монтирати на стају хладне и топле воде непосредно иза улазних вентила. Куповина система опремљеног са 6-8 дизалицама ће вјероватно довести до непотребне количине новца за ништа када се не користи.
 5. Неки произвођачи, који спекулишу о својим производима, шпекулирају као радни напони. И обично је за ове системе око 5-12 В, са јачином струје у жицама сензора је апсолутно сигурно, у кабловима дизалице, иако јачина струје досеже 1 А, али траје само неколико секунди, тако да разлика у радним напонима није кључни параметар.
 6. Једна од главних карактеристика перформанси система је време преклапања дизалице. У јефтиним системима као што је Нептун, то је 30 секунди, док скупљи системи као што је "Акватеро" могу преклопити кранове за само 2-3 секунде. Вриједи подсјетити да се 20-25 литара воде може излити у прекиду од 30 секунди у гријању или водоводној цијеви.
 7. Важна карактеристика је комплетан сет батерија уређаја, који омогућава да систем ради самостално у случају нестанка струје.

Многи системи за заштиту од цурења су прилично самодовољни - не само да могу пратити цурење, већ и периодично надзирати сензоре, пратити ниво напуњености батерије и чистити електромагнетне вентиле. Данас се спроводе апсолутно аутономни антипротецхни системи, ометање у раду особе је неопходно само током елиминације несреће.