Водоотпорни ламинат (94 слике) водоотпорни премази из Немачке 33 и 34 класе у купатилу и ходнику, пластични и уметнички производи

У совјетским временима, са масивном изградњом панела кућа готово свуда у земљи на поду лежао линолеум. Постављање пода од линолеума је трајало мање времена него постављање паркета-јеле. По цијени, он је такођер био јефтинији од својих конкурената и није морао бринути о њему. Али данас, приликом поправке станова, овај застарјели грађевински материјал покушава одмах замијенити ламинат. С чим је то повезано? Покушајмо да схватимо.структура

Ламинат као грађевински материјал појавио се релативно недавно. Тек крајем прошлог века представљен је у једној од европских земаља. Али убрзо је постао популаран широм света, а домаће тржиште није изузетак. Положен је у ходницима, дневним собама, кухињама и купаоницама. Он је тражен у комерцијалном окружењу.Структура ламината састоји се од четири зоне, од којих је видљива лица. Овај спољни слој и сам се може састојати од неколико компоненти, од којих су главни полиуретан и акрилат. Поред заштитне функције - отпорности на влагу и отпорности на хабање - филм вањског слоја штити од ултраљубичастог зрачења. Декоративни слој одговара боји и узорку. Обично је то папир са одређеним узорком - дрвеним, металним или каменим стенама.

По индивидуалном приступу, могуће је и штампање фотографија.

Следећи слој је директно основа ламината. Будући да темељ мора издржати велика оптерећења и стално бити под "пресс" уКвалитет базе најчешће се користи МДФ или влакна високе густине, ријетко - лијепљено дрвено брашно, јер се уз помоћ љепила добијају синтетичке смоле које могу дати формалдехид, који пријети барем алергију. Стручњаци не препоручују израду јефтиног ламината у просторијама у којима има мале дјеце. Иначе, ламинат високе густине плоче на први поглед не може се разликовати од чврсте плоче, коју користе бескрупулозни продајни консултанти, прецењујући трошкове таквих производа.


Доњи слој штити ламинат од бетонске плоче, тако да мора бити отпоран на температурне флуктуације. Није тајна да се љети бетон загријава, а зими се хлади. Четврти слој такође треба да буде отпоран на влагу. Ретко, али се користе и други додатни слојеви. У неким случајевима, њихов задатак је да апсорбује буку, и на неки начин - способност да задржи ударац. Ово је посебно важно у производњи, гдје је испуштање тешког уређаја врло једноставно.

Подлога за ламинат се изводи из следећих материјала:

 • Пена од полистирена. Добро ради са својим задатком - звучном изолацијом, али се током година деформише и потапа. Омогућава да сакријете неправилности на поду.
 • Пена од полиетилена. Одликује га демократска вриједност, која подразумијева кратак животни вијек. Али истовремено и отпорна на влагу и не оштећена микроорганизмима.
 • Цорк. Драги материјал који крије подне неправилности. Непожељно је користити у просторијама са високом влажношћу.Карактеристике

Ширина иДужина ламината зависи од произвођача. За потребе домаћинства, у правилу, плоча се производи у дужини од око 130 цм.Такав ламинат је врло погодан за полагање, за разлику од плоче велике дужине, тим више што под дугим ламинатом треба пажљиво поравнати површину. Ламинат дужине 185 цм разликује се од обичних и тежинских. Уз његову куповину, можда ћете морати да користите услуге утоваривача. Што се тиче ширине ламината, стандард је 19,5 цм, а за љубитеље паркета и даље се производи ламинат исте величине, а копије ширине од око 30 цм су симулиране за плочице, ау смислу удобности лакше је поставити стандардни ламинат.


Али кључни параметар у ламинату је његова дебљина. Ако је једнак 6 или 8 мм - онда је то најтања опција. За високоградње - ако постоји тешки намјештај или ако постоји висока пропусност - боље је користити овај грађевински материјал у дебљини од 12 или 14 мм и што је најважније, тако да не буде клизав. Ламинат, ове димензије једнаке 10 мм, је средње отпоран на оптерећења. Код старијих "близанаца" отпорност на трошење је већа, немају трагове и удубљења.

Осим тога, "дебели" ламинат практично не преноси буку и задржава топлоту.

Класификација

Када је избор ламината веома важан, важно је знати и моћи прочитати специјализоване термине отиснуте на његовој амбалажи, у супротном, врло је вероватно да ће купити неприкладан грађевински материјал. Класификација отпорности на хабање је за гарантовани периодексплоатација, густина плоче и њена способност да се не деформише под утицајем гравитације. У земљама бившег Совјетског Савеза, ријеч "класа" постала је раширена, за разлику од земаља Европске уније које имају књижевну и нумеричку ознаку. Кинески произвођачи имају идеју о класи отпорности на хабање, тако да њихово означавање само заводи купце.


У прошлости, вијек трајања најтрајнијег ламината био је стар само пет година, потрошачима је био непрофитабилан, јер је било потребно подрезивати под сваких пет година. Сада је овај термин око петнаест година, и уз правилну негу може бити и већа.

 • Класе од 21 до 23 (у другом тумачењу - од АЦ1 до АЦ3) су намењене за собе са минималним пролазом (у оставама, спаваћим собама и дечијим собама) или у стамбеним просторијама у становима или кућама где број породица не прелази четири особе Животни век, с обзиром да је овај ламинат развијен почетком века - од две до шест година.


 • Ламинати класе 32, 33, 34, 35 и 36 (или од АЦ3 до АЦ6) намењени су градским становима и сеоским кућама. Што је виша класа, већа је и отпорност на хабање. Иначе, што је виша класа - производ је скупљи. У неким случајевима, препоручљиво је да купите ламинатне подове, јер сваки нови производ има неразумно високу цену. Када се комерцијално користи ламинат, животни век производа је значајно смањен.
 • Ламинат класе 43 је један од њихнајновија достигнућа у овој области. База је покривена винилним филмом, који има висок индекс отпорности на влагу, ударну чврстоћу и отпорност на хабање. Кореспонденција материјала ове класе означена је сликом која приказује три особе.

Русизација беџева на амбалажи такође указује на отпорност ламината на ватру, отпорност на пепео и ултраљубичасто зрачење и захтевну негу.

специес

Ламинат може бити различит у дизајну. Иначе, овај грађевински материјал је настао као јефтина замјена дрвених подова, тако да је кључна фигура увијек била под структуром дрвета - храст, бреза или јавора. Али, као и свака друга индустрија, овај сегмент се из године у годину прерађује. Први експеримент у дизајну био је имитација коже. Највише су волели представници великог пословног ламината "од крокодилске коже". У тону ламината изведена је и одговарајућа зидна декорација. Мало људи може себи приуштити да купи ламинат од европских произвођача.

За сегмент, домаће биљке користе економију.

 • За собе направљене у хи-тецх стилу, класични ламинат није прикладан, па је за њих направљен посебан метални дизајн. Најчешће се поставља у кухињи, гдје је огромна количина метала и сиве пластике.
 • Винил ламинат је погодан за просторије са високом влажношћу. То га ставља не само у кухињу, већ иу купатило. • За љубитеље керамичких плочица, они су осмислили своја алтернативна рјешења. ВриједиИмајте на уму да уметничка верзија може бити са шаблоном испод плочице. И то не само да штеди новац, већ и значајно скраћује време поправке. Потпуно сушење раствора може да траје и до неколико дана, а ламинат у истом купатилу може да се постави за неколико сати.
 • Умјетничко дјело за камен опонаша плочник - то је, пак, алтернативно рјешење за власнике ладањских кућа. Такав ламинат изгледа добро иу техничким просторијама иу ходницима.


 • За неравне површине развијен је ламинат са фасадом. Фаска је продубљивање по ободу грађевинског материјала. Проналази своју примену и двострано склизање (продубљивање дуж читаве дужине). Захваљујући томе, шавови се спајају између ламината, са пројектног становишта - ламинат са фурниром визуелно проширује просторију. Она такође имитира храпавост својствену дрвеном поду.
 • Дизајнерски ламинат нема уметничка ограничења. За дјечје собе слика може бити из цртића или смијешних слика, за дрвену дрвену кућу. Све зависи од преференција потрошача и његове финансијске ситуације.
 • Сјајни ламинат је нешто налик на дрвени под, обојен са неколико слојева лака. Никада не изгледа прљаво и парови са сјајним стропом одражавају дневну свјетлост, што чини собу увијек свијетлом.Различити ламинати и елементи за спајање (браве). У зору свог настанка, овај грађевински материјал је комбинован са посебним лепком. Касније јеИзмишљена метода повезивања браве.

 • Закључавање закључавања (закључавање браве) је изумљено пре свега. Са леве стране се налазио звучник, а са десне стране "улаз". Приликом полагања ламината, једна плоча је била повезана с другом. Киианка је коришћена за побољшање ефекта. Посебност протуберанце је да је коврџава, због тога је веза чврсто фиксирана. Такав ламинат је и даље популаран, јер је по цијени јефтинији од конкурената. Али постоје њихови недостаци.
  • Потребно искуство у постављању таквог ламината. Ако то треба да уради особа без специфичних вештина, онда добар резултат није загарантован.
  • Браве под утицајем гравитације могу се накнадно прекинути. У најмању руку, то ће резултирати у ружном изгледу пода, и као максимум - прије него што га замијените.
  • Ако дође до грешке у инсталацији и пода је неуједначено постављена, поломљена ће брава.

 • Један од последњих типова везе је клик закључавање. У окружењу искусних виличара, овај тип везе је популаран јер је мање времена за инсталацију пода, што значи да можете зарадити више до краја мјесеца, а усред становника, ламинат са Цастле-ом је постао раширен због једноставности поступка: довољно за постављање плоче Подигните плочу и закључајте је под одређеним углом - 45 степени. Нису потребни додатни гаџети. Овим радом ће се моћи носити и жена. Током рада, такав дворац се не прекида. Ламинат се лако демонтира и из тога следи да ако постоји потез - ондалако је скинути и однијети у нови стан. Као и свака новина, овај ламинат кошта више од својих претходника.


материалс

Данас је ламинат направљен не само од дрвних материјала (опција позната у прикључном систему као кликови, шиндре и љепила), већ је представљена иу грађевинским радњама као што су ПВЦ ламинат и флексибилне ламеле од винила. Успут, подељени ламинат од иверице није само за полагање на под. Захваљујући систему закључавања, лако се причвршћује на зидове па чак и на плафон. Главна ствар - не заборавите поправити везу с намјештајем нокте.


Одвојено, вреди остати на пластичној верзији. Пластични ламинат се састоји од горњег слоја - слике, базе од ПВЦ-а и подлоге која раздваја бетонски под од централног слоја. По потреби се додају звучна изолација и отпорност на ултраљубичасто свјетло. Да би се спречило клизање, горњи слој је изведен са храпавошћу. Пластични ламинат, направљен од висококвалитетних материјала, може постати потпуна замјена за конвенционални ламинат, посебно зато што поливинил клорид има чврстоћу и тврдоћу, за разлику од других сорти. Ова опција је такође додељена демократском вредношћу.


Поред тога, пластични ламинат има низ предности:

 • Отпоран на влагу. Може се поставити у купаоници, у кухињи иу приватним базенима.
 • Отпоран на топлоту. Може да издржи падове температуре од дубоког мраза до опекотина.
 • \ тЈедноставан за инсталацију. Са својим гумираним зглобовима не само лако монтира и демонтира, али не преноси нити задржава влагу у зглобовима.
 • има естетски изглед. Чак је и јефтина пластика слика може бити скупо дрвета, плочица или природног камена.
 • Лако се одржава. Мокро чишћење може да се уради бар сваки дан, на било који начин, чишћење скинути прашину и прљавштину.

мат ламинат полако уступа сјајна. У погледу производних разлике су минималне. Узети као основ плоче ХДФ, горњи слој и имитира слике, а дно је намењен за смањење буке. Миррор панели импрегнирани са посебним смолама које чине ламината отпорне на оштећења и износам.

сјајни лак спрат захтева пажњу. Уколико је површина течност просута, то треба одмах уклонити, на јефтине пластике могу остати трагове.

Поштовани опције укључују сјајне пластике у свом саставу алуминијум-оксид и јонима сребра.

Први материјал представља отпор мехповрезхденииам и јони сребра антибактеријска пластична поклопца слој.


произвођачи Рејтинг

На домаћем грађевинском тржишту нису само произвођачи ламината у економској класи, али и најбољи знак. Међу њима национални представници и представници европских земаља.

Шведска - колевка ламинат. Није изненађујуће, рејтинг узима прво место са швајцарском компанијом Пергоресулт 10/10. Управо је тај произвођач покренуо производњу ламината 1979. године и с правом се сматра водећим у овом сегменту не само у европском дијелу свијета, већ и на осталим континентима. Кључна карактеристика овог произвођача је да ставља на квалитету својих производа. Производи Перго као врхунску отпорност на хабање ламината, као и винил. Рок трајања који је произвођач навео је више од двадесет година.


Друго место у рејтингу је заједничка производња Белгије и Норвешке. Берри Аллоц је добио процену од 9.9. Белгијска фабрика Берри Флоор и норвешки Аллоц су се једном придружили удружењу, што им је омогућило да комбинују свој рад и технологију и уведу свет у ламинат на ХПЛ основи. Ламинат, направљен од технологије високог притиска, разликује се од ламината, произведеног директним притиском - висока отпорност на вањску околину. Ламинат Берри Аллоц (Белгија-Норвешка) је дизајниран за тридесет година употребе, еколошки прихватљив, представљен у двадесет колекција, опремљен јединственим патентираним системом двораца.

Треће место је аустријска компанија Каиндл. Немачки произвођач ради са дрветом више од једног века. Поред производње, компанија продаје властите напоре готовим производима. Према резултатима из 2009. године, овај произвођач се сматра најбољим у земљама Европске уније.

Два лидера из Немачке затварају пет лидера - Харо и Кронотек. Обе ове компаније већ радетридесет година на тржишту грађевинског материјала. Њихови производи се испоручују у скоро стотину земаља света. У Хароовом развоју и целокупним истраживачким и развојним одељењима, Кронотек је једини добављач ламината, са каталогом од око две стотине артикала.Немачка такође заузима следећа места у рејтингу, али од 9. до 14. места заузимају домаћи произвођачи, који су заједнички са предузећем. Њихов рејтинг се креће од 6 до 8 бодова у десетостепеној скали. Заједничка производња, створена на територији Србије ради смањења трошкова финалних производа, јер постоји економија у логистици. У предузећима постоје европске технологије и стандарди, па је сигурно рећи - то је висококвалитетни грађевински материјал по приступачној цијени.

Вреди се чувати кинеског ламината направљеног у сумњивој производњи.

Такви производи имају специфичан мирис, на амбалажи нема посебних напутака за означавање.


Где могу да га ставим?

Због особености ламината - отпорности на температурне флуктуације, може се сигурно ставити у логгиу.

У исто време је пожељно да се испуне следећи услови:

  \ т
 • Балкон је био застакљен пластичним прозорима. Велики плус, ако се користи са трокоморним профилом, јаче задржава топлоту.
 • Логгиа је била потпуно изолована. И у фебруару мраз на овој територији не би требало да има индекс температуре испод петнаест степени. Штавише, залеђивање је неприхватљиво, јер је увисоке температуре на ламинату ће остати влажне.
 • На балкону или ложи је било микросвијетљење - то је нека врста спрјечавања појаве кондензације на стаклу.Ако су сви услови испуњени и током свих годишњих доба ништа није абнормално, то значи да можете без проблема почети полагати ламинат најмање 32 или 33 класе.

За купатило, обичан ламинат није погодан, не подноси високу влажност. Конвенционални ламинат, затворен у просторији са високом влажношћу, брзо постаје нефункционалан. Пластични ламинат добро подноси влагу на својој површини, не деформира се од високе влажности. Поред тога, пластика је увек топла, за разлику од керамичких плочица. Такођер можете поставити ламинат отпоран на влагу од плоче од влакана до купаонице. Чињеница је да има додатни слој од осам силикона који може одбити воду. За све остало, такав ламинат је отпоран на високе температуре, микроорганизме и има дуг вијек трајања.

Продаватељи-консултанти у ходнику саветују да се постави ламинат. Ова просторија нема промене температуре, ефекте ултраљубичастог зрачења. Једино на шта треба обратити пажњу је број гостију и домаћинства. Ако једна особа живи у стану, отпорност на хабање ламината може бити 21. разреда. Ако домаћин има велику породицу и често долазе посетиоци, онда је боље купити ламинатне подове од најмање 32 класе снаге.Са истим приступом вреди купити ламинат у дневној собии у спаваћу собу. У спаваћој соби, по правилу, особа и не проводи најмање времена, тако да полагање скупог ламината није јако смислено.

У кухињи, као иу купатилу, најбоље је поставити ламинат отпоран на влагу високе чврстоће. То ће бити тешки кућни апарати, кухињски намјештај, стално ће се помицати.

Дакле, неће бити могуће спасити, иначе ће за пет година морати да се купи нови.Како изабрати?

Прије куповине ламината за кућу потребно је приступити одговорном, при правилном раду висококвалитетних грађевинских материјала и десет и двадесет година.

Продавница треба да обрати пажњу на следеће тачке:

 • Име произвођача и локација. Најбољи произвођачи су Шведска, Белгија и Немачка.
 • Трошкови производа. Висококвалитетни ламинат не може јефтино коштати. Превише ниска цена говори само о једној ствари: производ је направљен на рукотворски начин, може бити опасан по здравље. • Отпорност на механичка оштећења и влагу. Водоотпорни ламинат треба поставити, укључујући и дневне собе. Ако један од гостију случајно пролије текућину са чајем, довољно је да га обришете убрусом.
 • Животни век. Показује отпорност на хабање ламината. Најбоље је да се класа налази у ламинату АЦ6 (или класи 34).
 • Дизајн. Требало би узети ламинат који ће одговарати унутрашњости.Пожељно је да се ламинат кликнебрава, такав ламинат је уједињен вековима. Ова веза неће се сломити од тешких предмета. Такав ламинат се лако полаже. Приликом отварања кутије са ламинатом, купац не би требао осјетити страни мирис, било да се ради о љепилу или боји. Овај грађевински материјал мора мирисати само са пиљевином. Не би требало да буде чипса, пукотина или грба. Квалитет обраде кута и повезивање треба да буде висок.

Треба напоменути да је само ламинат отпоран на влагу погодан за топли под. Ламинат, који се производи по старој технологији, суши се и деформира због температурних разлика. Ламинат отпоран на влагу означен је енглеском ријечју акуа, која је приказана у кишобрану или је капала краном.

Куповина грађевинског материјала је најбоља у специјализованим хипермаркетима, гдје увијек постоје продајни савјетници и цертификати о усклађености са производима.


Правила неге

Горњи слој ламината ће на крају постати неприкладан, проширујући његове оперативне особине како би помогао при правилној њези.

 • Ако је ламинат инсталиран у ходнику, онда је пожељно да се на улазу у ходник постави јастучић. Због ове прљавштине, влажност и прашина неће доћи на ламинат, али тепих треба повремено трести.
 • Мокро чишћење треба обавити најмање једном седмично. У свим осталим данима довољно је ходати по површини са усисивачем са специјалном четком. Што више у кисту гомиле, то боље.
 • Прање ламината помоћу специјалних алата. Нема праха, суве материје у хаотичном кретању одлазеогреботине Супстанце са високим садржајем киселина или алкалија могу чак потпуно уништити заштитни слој.


 • Специјална хемија у домаћинству састоји се од базе сапуна, антимикробних и антибактеријских супстанци, глицерола и ароме. За алергисте, пажљиво проучавање композиције, нажалост, у јефтиној ароми домаћинства може бити лошег квалитета.
 • Посебна средства можете користити само једном мјесечно. Бочица је довољна за дужи период, пошто се мала количина концентрата разблажује у кантици од десет литара воде.
 • Водоотпорни ламинат се не боји воде. Готово шест сати неће имати ништа, за разлику од свог претходника. Стога, прекурсор треба пажљивије бринути, не користити крпе и прати усисивач, иначе ће вода пасти на главни слој и као резултат ће покварити производ.

Приликом првог влажног чишћења, урадите следеће:

 • Проверите кућне хемикалије на малој парцели. Ако је након наношења супстанце ламинат променио боју или је дошло до огреботина, даље коришћење ове супстанце може имати негативне последице.
 • Концентришите према упутству. Постоји и алтернативни народни начин - кашика сирћета на пола воде. То је био такав алат у совјетским временима брисао прозоре и огледала.
 • Почевши од прозора и углова, постепено прелазећи на излаз. Иначе ћете морати да ходате барем на влажном поду.
 • Уместо влажне крпе, користите влажну крпу.
 • Памучне крпе учвршћују резултат.

Било би корисно знати неколико трикова који ће олакшати бригу о ламинату:

 • Испод канцеларијске столице треба поставити подстављен тепих. Тако, база ваљка неће изгребати под.
 • Спредови који остају у алкохолу, кави или чоколади се лако чисте посебним кућним хемикалијама.
 • Жвакаћа гума или восак из свеће може се сушити у сувом облику помоћу уобичајеног скрепера од дрвета.
 • Трагови маркера, руж за усне, крема за ципеле треба очистити разређеним ацетоном у води.


Ако ламинат већ има огреботине, немојте очајавати и журити до грађевинске радње. Произвођачи су предвидјели и издали посебну воску пасту, креду и лакове. Успут, у сетовима можете наћи и шпатулу. Воске пасте долазе у различитим бојама, тако да треба купити одговарајућу ламинатну боју.

 • Прије свега, потребно је очистити површину и пустити да се осуши. У будућности, треба да узмете креду или пасту и ходате по рани. Она мора "одрасти". Након одређеног времена, када је восак потпуно сув, само ћете морати ходати крпом или убрусом.
 • Ако је котлет велики, онда ће бити потребно нанети загрејану пасту. Из сигурносних разлога, треба га наносити лопатицом. Површине се чисте влажном крпом. После сушења припада полирање овог подручја ламината.


Шта учинити?

Произвођачи широм света, који желе да зараде, нуде специјалне заптивке,паста, боје и гелови за ламинат. Ови специјални производи немају мирис, боју и лепак. Њихово постављање током инсталације може да обезбеди дуг животни век.

  \ т
 • Заптивач спречава преношење влаге, не садржи штетне састојке и тренутно се суши. Због својих својстава, могуће је уградити ламинат при ниским и високим температурама. Његова примена не оставља видљиве трагове, а заптивање шавова доводи до смањења буке.
 • Акрилна посуда за отпорност на воду спречава појаву жутих боја, које се користе код различитих врста дрвета. Користећи обојену мастику, можете да одбијете неугледне области.
 • Силиконски гел је новина у овом сегменту. Силикон не испуњава само задатак хидроизолације, већ је и издржљив у употреби. Оснивачи широм свијета га цијене за отпорност на температурне флуктуације и за поуздану фиксацију.  \ т
 • Импрегнација за ламинат може такође бити заснована на воску. Восак не пропушта влагу, па се користи и при полагању пода, као алтернативи заптивачу. Препоручује се наношење импрегнације са обе стране причврсног споја и побољшање отпорности ивице на влагу. Нанесите импрегнацију обичном четком.
 • Воштане оловке чине ламинат отпорним на ударце и заштићеним од ултравиолетног дјеловања.

Ту је и посебан мастикс за ламинат. Спречава улазак прашине, прљавштине и влаге, поузданоспајају се једна са другом. Ако већ постоји заштитни слој фабрике, употреба Мастикса се не препоручује.

Иначе, чврсти и течни мастици помажу да се елиминишу огреботине.


беаутифул интериорс

У белим или светлим просторијама треба поставити ламинат одговарајуће боје. Поред комбинације, ово решење визуелно повећава простор, јер се светлост рефлектује од свих унутрашњих предмета.

За кухињу погодан ламинат било које боје и дизајна. Главно је да је отпоран на влагу, отпоран на хабање и отпоран на ударце.

У просторијама опремљеним у стилу земље, дизајнери препоручују постављање пода са симулираном старом даском. Избор природног дрвета је скуп, а поред тога дрво захтева бригу.

Ламинат отпоран на влагу за купатило се може направити у варијанти керамичких плочица. Потребно је мање времена за инсталацију, а по цијени је јефтинија.

Ламинат за дјечју собу израђен је у посебној боји. Овај материјал је еколошки сигуран, тако да не можете бринути о дјеци.

Да би се продужио радни век ламината, препоручује се да се у ходнику направи комбиновани под: територија улазне зоне - од плочица, а затим се постави ламинат.

Сјајни под је погодан за свако окружење. Због својих рефлексивних својстава визуелно проширује сваки мали стан.

Ламинат може битилежи не само на поду, већ и на зидовима и плафону. Ову одлуку у једном стилу могу остварити власници сеоских викендица.

Комерцијални ламинат се може поставити у просторије са високим присуством. Најновији модели гарантују десет година радног века.

У закључку, желим да напоменем да је ламинат прошао огроман пут током протеклих четрдесет година. Почевши од своје историје као јефтина замена дрвеног паркета, данас је један од најтраженијих грађевинских материјала. Због своје отпорности на воду и водоотпорности, овај грађевински материјал је могуће ставити у купатила и кухиње, док у декоративном дијелу нема ограничавајућих баријера. Може симулирати не само дрво, већ и керамичке плочице, природни камен и могуће је штампање фотографија.


Више информација о карактеристикама ламината отпорног на влагу и влагу сазнат ћете из сљедећег видеозаписа.