Водено хлађени под - технологија слагања и схема спајања

Међу тренутно кориштеним опцијама гријања, сустав гријања стамбених простора постаје све популарнији уз помоћ топлих подова. Систем грејања пода који се загрева водом, за разлику од других традиционалних метода грејања, изгледа привлачније са многим параметрима. Овде ће бити прикладно рећи о високој ефикасности оваквог система грејања и лакоћи уградње читавог круга грејања. Водени под је врло погодан за гријање малих просторија, посебно купаоница и просторија у којима дјеца живе.

Инсталација воде код куће не захтијева прибављање дозвола за гријање купаонице у градском стану. За приватне куће и ладањске куће, полагање водених подова уопште није ограничено, са изузетком структурних карактеристика конструкције.

Под гријање водом је сустав гријања у којем је главни извор топлине вода котла. Ово може бити течност која долази из централизованог система ПТВ или воде која циркулише у аутономном систему за топлу воду. Принцип рада овог система грејања је веома једноставан и разумљив, тако да за оне који су одлучили да сами граде подове у својим домовима, задатак не представља посебну сложеност. Размотрићемо детаљно шта је дат систем грејања, како се изводи инсталација топловодног пода.

Уређај пода топле воде

Традиционално, сви системи грејања у којима се користи течностносилац топлоте представља цевовод. Код топлих подова цевовод је додатно опремљен колектором, механичким уређајем кроз који се врши мешање расхладног средства. Инсталација топлог пода врши се на основу прелиминарних прорачуна и шеме распореда водених кругова. Са готовом шемом при руци, можете наставити са избором потрошног материјала и пратеће опреме.

Обично, потрошачи престају да бирају полипропиленске цеви или производе од метала и пластике. Ови материјали у потпуности задовољавају неопходне технолошке параметре, довољно су чврсти и издржљиви. Захваљујући полипропиленским и метал-пластичним цевима, полагање топлог пода се обавља лако, брзо и у складу са планираном шемом. Технологија полагања подне топле воде укључује употребу бетонске кравате као главне подне или монтажне конструкције, која користи дрвени оквир. Ви сами бирате подну облогу. То може бити линолеум, ламинат или паркет. За купатило је боље користити плочице.

Важно! Коришћењем подних облога од дрвета треба узети у обзир њихову слабу топлотну снагу. Ако су естрих и плочице одлични проводници топлоте, онда се паркет и ламинат не могу похвалити овим својствима.

Затворени водени круг се спаја са јединицом за мешање - колектором и пумпом, кроз које је могуће подесити интензитет довода воде до цеви за грејање,по потреби укључите и искључите круг грејања. Јединица за мијешање опремљена је термостатском мјешалицом. Затим је спреман систем повезан са грејним уређајем. Може бити плински или електрични котао. У неким случајевима, подно грејање се користи приликом рада котлова на чврсто гориво. Нарочито овај систем грејања је популаран за сеоске куће, кампове и хотеле.

Предности топлог пода и недостаци овог система грејања

Као и сви употребљени системи гријања, топли подови имају одређене предности. Како правилно направити водени круг, да би он дао што већу ефективну топлоту подне облоге, довољно је знати о предностима овог начина гријања. То се сигурно може приписати следећим факторима:

 • инсталација Вашег система грејања ће вас коштати минимум;
 • Сви елементи система за загревање воде су компатибилни са уређајима за грејање који загревају течност расхладног средства;
 • конструкција воденог ступа је компатибилна са било којом врстом подне облоге (тепих, линолеум, паркет, ламинат, цријеп);
 • закључити да водени круг може бити, иу великим затвореним просторима, иу малим;
 • прикључење на аутономни извор грејања, као и на централизовани систем ПТВ;
 • максимално потпуно унутрашње загревање простора, фактор који је посебно релевантан за собе са високим плафонима;
 • независност ефикасности система од прекида напајања електричном енергијом;
 • систем грејања се може користити као помоћни, као и главни извор грејања стамбених просторија.

За бољу представу о могућностима кориштења ове врсте гријања довољно је погледати како изглед контура топле воде изгледа у различитим верзијама.

За гријање цјелокупног распореда пода воде, локација цјевовода ће бити сљедећа, у различитим варијацијама:

Упркос очигледним предностима, топли подови такође имају недостатке. Њихов значај није толико значајан за потрошаче, али у неким случајевима треба узети у обзир недостатке који су присутни у топлим подовима. Ово су следеће тачке:

 • топли подови, предвиђени за потпуно гријање стамбеног простора, могу се инсталирати само у појединачним приватним објектима опремљеним аутономном опремом за гријање;
 • за стан у вишеспратном објекту, тако је подно гријање могуће само на малим површинама, без значајних оштећења потпорних конструкција саме зграде. Повезивање од довода воде до централизованог система за снабдевање топлом водом може довести до прекида рада централизованог система ПРТ;
 • за слагање воденог круга испод вијка само у просторијама специјално пројектираним за такве реконструкције (тежина естриха је 200-300 кг /м2, висина спојнице није мања од 5-7 цм, што је критично за ниске стропове);
 • није довољно флексибилан да контролише температуру грејања са аутономним грејањем и потпуним одсуствомтаква прилика када је повезана са централизованим грејањем;
 • у случају неблаговременог откривања лома водоводне цеви, велика вероватноћа попуњавања подова испод.

Предности и недостаци топлог пода нису у потпуности приказани у слици функционисања сличног система грејања. Већ у процесу рада и експлоатације водног секса постоје различите суптилности и нијансе повезане са погрешним израчунима и грешкама које се претпостављају приликом инсталације.

На основу напомене: водени под је у стању да ефикасно загрева просторије у којима је губитак топлоте сведен на минимум. У просторијама са великим бројем прозора и врата такво грејање је неефикасно.

Постављање пода за воду властитим рукама

Да би ваш под био нормалан и ефикасан, потребно је да се темељно приближите процесу распореда. Инсталација цевовода, редослед спајања су кључни фактори.

Прва ствар коју треба имати на уму је када покренете инсталацију: гдје желите постићи ефективно гријање. У којим просторијама ће рад система за грејање бити ефикасан и ефикасан.

Напомена: Немојте инсталирати подове са загревањем у подруму или подруму. Подно грејање на првом спрату подразумева полагање изолационог слоја који ће смањити губитке топлоте.

Друго! Ефикасност система грејања у великој мери зависи од топлотне проводљивости подне облоге. Што је већа топлотна проводљивост материјала, то је већа ефикасност вашег радатопли под. Слагање топлог пода, како се ради, с чиме би он радио што ефикасније? Довољно је ставити цијев у бетонску кошуљицу. Бетон има високе коефицијенте топлотне проводљивости, тако да ће ваш под бити складиштен дуго времена и дати топлину околном простору.

Треће! Бетонски бетон ће сигурно покрити водени круг, штитећи га од механичких оштећења. Истовремено, због бетона, површина загријане површине се повећава.

Када откријете гдје и како ставити водовод, вријеме је за инсталацију колектора. Обично се ова јединица монтира у посебном ормару, ближе централном делу грејне просторије иу непосредној близини површине пода. Да бисте то урадили у зиду направите депресију, где и тамо ће се налазити чвор за мешање. На колектор је прикључена колекторска цев, кроз коју ће тећи топла вода и повратни цјевовод. Испоручена цијев осигурава топлу подлогу с топлом водом, док се кроз повратак хладна расхладна текућина враћа у сустав. Циркулација воде се врши непрекидно, због рада циркулационе пумпе. Пумпа је у овом случају обавезни елемент када је у питању грејање велике површине (више од 5 м2).

Запорни вентили су инсталирани на доводној цијеви и повратној цијеви. Овај запорни вентил је потребан за гашење система гријања пода у хитним случајевима, у процесу испуштања воде и чишћења цјевовода. Прикључак из водовода на колекторврши се на рачун компресионих фитинга.

Колектор је опремљен уређајем за уклањање пумпе за ваздух и одвод. Такви спојеви су инсталирани на улазној цијеви и на стражњој страни. Инсталирани колектор је затворен специјалним кабинетом који благо скрива сложени хидраулички дизајн.

У предложеном видеу можете видјети како се инсталација пода с топлом водом гледа као код куће.

Припремни радови

Пре укључивања у полагање контуре, подна површина мора бити добро припремљена. Прво морате очистити површину грађевинског отпада и додатне фрагменте грађевинског материјала. За прецизност слагања, посматрајте хоризонталну површину. У супротном, циркулација расхладног средства кроз круг воде ће бити поремећена. Придржавање тачности површине пода водоравно осигурава равномерно постављање бетонске гомиле.


Хидроизолациона фолија осигурава заштиту ваше конструкције од продора влаге са доњег нивоа. Надаље, преко цијелог периметра простора за гријање на зидовима залијепите траку за пригушивање. Ширина траке у овом случају ће бити 10-15 цм од површине пода. Монтирање траке спречава удар вијака на зидну плочу за вријеме гријања.

Важно! Избегавајте лепљење траке за пригушивање, а затим читав дизајн претворите у потенцијалну опасност. Када се загреје, бетон има својство да се прошири. Гријани монолитни естрих почиње да се притисне уз зидове. Ако нема еквилајзера онда ће се почети са вијкомдеформација, што природно доводи до уништења водовода.

Дебљина слоја топлотне изолације у великој мери је одређена структурним карактеристикама објекта и унутрашњим планирањем стамбених простора. На пример: за собе које се налазе на првим спратовима, дебљина слоја топлотне изолације не би требало да буде мања од 20-25 цм, у супротном ризикујете да загрејете подрум. За просторије на другом спрату довољно је поставити топлотну изолацију дебљине 3-5 цм, а као изолациони материјал најчешће се користе минерална вуна, пјенасти бетон, пјенасти полистирен и технички чеп.

Ако има новца, онда можете купити посебне монтажне плоче за полагање подова топле воде.

Снабдевање водом и повезивање

Схема за повезивање воде са топлим подом одређује се методом полагања воде. Тренутно постоје два основна типа полагања цеви за системе подног грејања.

Прва врста је спирална. Уградња цеви у овом случају се врши спиралом. Цев која се пумпа и повратак морају бити постављени паралелно један према другом. То јест, ставите двоструку спиралу. Предност овог типа слагања - контура топле воде компензира хладну повратну цијев. По правилу, овај начин слагања се користи за опремање система грејања у великим просторијама.

Други тип је паралелан. Постављање цеви одвија се паралелно. Наизглед ћете видети змију. Ово је омиљени начин за стварање топлог пода у малим просторимасобе

Напомена: Овдје је прикладно подсјетити једну нијансу. Са таквим распоредом, максимална температура гријања круга воде ће бити на самом почетку цијеви, тако да цијев почиње да се затвара од прозора или вањског зида.

Потребно је полагати цев са одређеним кораком. Максимални дозвољени корак је 30 цм, у супротном, ноге ће осетити разлику у температури подног грејања. Под прозорима и вратима степеница полагања водоводне цеви је смањена на 15-20 цм, а удаљеност од најближег зида не би требала бити већа од 7 цм, дужина водовода не би требала прелазити 60 м, тј. Током инсталације потребно је ограничити број прикључака. Холистичка цев изгледа боље. Готови кругови гријања су спојени на колектор.

Сада можете покренути цијели систем. Да се ​​цијев под притиском воде не помакне ван мјеста, инсталирајте свјетионике из отопине. Зашто тако. Након што сте ставили систем у рад, можете јасно видјети интегритет цијелог цјевовода. Поред тога, кравата је најбоље поставити на напуњене цеви. Водени круг, који је усвојио сталан радни положај, лакше се напуни отопином, држећи корак слагања и распоред цијеви. Затезање не би требало да пређе 5 цм, а притисак за време првог пуштања у рад требало би да буде 1,5 пута већи од радних параметара.

Важно је запамтити! За опрему топлог пода на горњим спратовима водите рачуна о томе да кВ. метар кравате тежи 200-300 кг. Да ли је могуће издржати такво додатно оптерећење преклапања вашег дома.

Током покретања, температура воде у цеви мора бити константна. Могуће је почети од 20 ° Ц, подижући грејање сваких 4 до 6 сати за 5 степени. У року од 2-3 дана потребно је напустити топли под у радном стању, оцјењујући радни капацитет и функционалност читавог система.

Онда можете почети да монтирате кравату.

закључак

Није могуће истакнути све нијансе и нијансе једног чланка о овом питању. У свакој фази рада постоје његове посебности које се морају узети у обзир. Дизајн је од суштинског значаја за ваш систем грејања, израчунавање топлог пода ће вам омогућити да одредите количину потрошног материјала, потребну снагу и друге технолошке параметре.

Израда пода за воду својим рукама уопште није тешка. Важно је придржавати се постојећих стандарда и технологије. Од чињенице да озбиљно и пажљиво приступите решењу задатка, зависи од ваше удобности и даљег благостања у кући.