Висина врата и ручке од пода, унутрашња врата са кутијом од 2300, 2200 мм

Асортиман производа представљених на тржишту унутрашњих врата импресионира својом разноликошћу облика и боја. Поред тога, производи имају различите димензије које задовољавају све захтеве купца. Најчешће, у зависности од броја врата, мења се ширина структуре врата. Међутим, висина врата и положај ручице су обично стандардни.

Димензије унутрашњих врата

У већини случајева, крило врата се испоручује комплетно са кутијом, која је важан дио цјелокупног дизајна. Производ је у облику слова П и постављен је на ободу врата. Захваљујући оквиру, врата су фиксирана. Димензије кутије се значајно разликују једна од друге и зависе од димензија самог крила врата. Зато је најбоље решење да купите унапред подешени комплет.

Производња оквира се врши тако што се плоче подударају. У овом случају, кутија може имати ширину у распону од 15 до 40 мм. Поузданост дизајна се постиже када се користи оквир у ширини од 30-35 мм. Дебљина производа зависи од дубине зидова, а за једноставност уградње треба бити једнака.

Висина унутрашњих врата са технолошким празнинама и кутијом директно зависи од величине платна. У недостатку прага у укупној вредности димензије конструкције укључују димензије оквира од 40 мм, горњи зазор, који је 3 мм и врата самог авиона.

стандардне величине

Прије отприлике 30 година сва унутрашња врата на територији земље била су апсолутно идентичнапараметри у облику два одобрена стандарда вредности:

  • Врата висине 1900 мм за техничке просторије у облику купатила, купатила или кухиње;
  • Висина 2000 мм је предвиђена за врата у дневној соби и спаваћој соби.

Истовремено, висина унутрашњих врата је у већини случајева стандардна 2100 мм. Таква врата имају ознаку М21.

Тренутно, димензије панела врата су разноврсније и углавном зависе од величине зида од пода до плафона. Постоји око 30 ГОСТ-а, који регулишу препоручене димензије конструкција врата. Међутим, ове бројке нису обавезне за употребу.

Произвођачи углавном производе производе на основу сопствених прорачуна. Поред тога, коначна величина производа утиче и на прилагођавање производне опреме. Тако су унутрашња врата стандардна са висином платна у распону од 1900 до 2300 мм.

нестандардне величине

С обзиром на разноликост производа и њихове димензије, концепт нестандардног дизајна је упитан. Ови производи обухватају велики број платна од најрјеђих димензија од 2.3 до 2.5 м ширине, које захтевају посебне услове уградње. Њихова инсталација је могућа у становима и кућама величине од зидова до пода од 2,8 до 3 м.

Производња врата изнад 2.5 м у стамбеним просторијама је неприхватљива са инжењерске тачке гледишта, чак иу случају индивидуално дизајниране куће.

Израчунавање

У свакој ситуацији, чак и под претпоставком да се промијене димензије врата, мора се узети у обзирвеличина зидова у соби од пода до плафона. Најприхватљивије димензије су:

  • На висини зидова од 2500-2600 мм погодна су врата од 2000 мм;
  • За зид са висином од 2600-2800 мм прихватљива унутрашња врата од 2100 мм;
  • Удаљеност од плафона од 2800-3000 мм омогућава уградњу конструкција врата висине 2200-2300 мм.

Најчешће, уградња врата висине 1900 мм због конструкцијских карактеристика дизајна цијелог простора. Широка употреба таквих малих отвора је неприкладна, јер можда није довољна за удобно ношење предмета од намештаја.

Међутим, због великог броја појединачних пројеката и реконструкције, у овом тренутку, најчешће димензије висине конструкција врата износе 2100-2000 мм.

У случају инсталације неабразивних система врата и лукова или клизних конструкција, платно може бити било које висине, укључујући и максимално могуће.

Европски стандарди

Без сумње, димензије панела врата све више зависе од произвођача. Производи од 2,1 до 2,3 метра се производе у већини европских постројења, што је посљедица посебности дизајна кутије и крила врата. Њихова врата немају праве углове и заокружена су малим радијусом. Ова карактеристика настаје услед употребе заобљених прелаза од једног елемента оквира до другог. Због тога су врата присиљена повећати за 10-30 цм

Опције за лоцирање рукохвата врата

Многи произвођачи конструкција врата у тренутку продаје се монтирају на платнонеопходне арматуре, укључујући и ручке. Висина ручке у готово свим вратима је 1 м од пода. Могуће је купити и платна припремљена на истом нивоу жљебова, али без уграђених оловака.

Производи који немају у моменту продаје ни уграђене ручке врата или утробе за њихову уградњу, у већини случајева су опремљени посебном шипком за армирање умјесто предвиђене инсталације. Захваљујући таквом уметању, уградња ручки и браве ће бити довољно једноставна. Међутим, у овом случају препоручена висина ручке је 1 м. Дозвољено одступање горе или доље од номиналне вриједности не би требало да пређе 10 цм

Развој овог стандарда обављен је за особу са просјечним растом од 1,7 м. Уз неугодност кориштења таквих структура врата, вриједно је куповати чврсту мрежу и обављати самосталну инсталацију оловака на удобној висини.

Дефиниција ручке за простор

Да би се одредила удобна висина ручке врата, користе се два слична начина:

  • По нивоу зглоба;
  • На висини лакта.

У првом случају, на вратима је потребно спустити руке дуж тела. У подручју зглоба, на вратима је направљена ознака оловке. Даље од ове ознаке у горњем правцу је изведено 20 цм, а ручка која се налази на тој висини ће бити веома лака за употребу за особу која је извршила мерења.

Исто тако је довољно запазити положај људског кољена за висину монтаже. Ину већини случајева висина ручке, самостално уграђена у унутрашња врата, полазећи од горе описаних метода је практично иста.

Ручка за дечију собу

Упркос чињеници да је деци веома тешко да дођу и користе ручке које су намењене одраслима, постављање појединачних квака на вратима је неприкладно. Додатна рупа у платну може увелике покварити његов изглед. И додатна ручка ће брзо постати бескорисна.

Најбољи начин да се то уради је уградња у унутрашња врата ручке са типом механизма за гурање. У овом случају, ради лакшег коришћења дететовог производа, довољно је везати дебели конац или чипку. У исто вријеме, врата ће се лако отворити када дијете повуче коноп без много напора. За непотребан гаџет, уређај ће једноставно бити уклоњен.