Висина уградње утичница и прекидача са пода

Ако градите нови дом или радите велике поправке у стану, суочит ћете се са проблемима са електричним дијелом. Најбоље је не рециклирати постојећу електричну мрежу у домаћинству, већ извести монтажу ожичења изнова, размишљајући о детаљима локације склопних уређаја. У овом случају, биће сасвим природно питање - која би требала бити висина утичница са пода, гдје су инсталирани прекидачи?

Основне опције

Не постоје званично усвојени стандарди. Постоје само смјернице и захтјеви за инсталирање утичница и прекидача за комуникацију (плин, вода, цијеви за гријање). Друга важна ствар је да је електрична опрема била удобна и сигурна.

Без обзира да ли сами постављате прекидаче или тражите професионалну струју, имајте на уму да постоје две најчешће опције на које висине пода се може монтирати:

 • постављање утичница и прекидача на тзв. "Европски стандард";
 • "Совјетски" инсталациони систем.

Сви ови концепти су условни, у ствари, европски стандарди и совјетски системи не постоје, једноставно је згодно разликовати и одредити висину инсталације утичница и прекидача.

Прва верзија постала је релативно раширена релативно недавно, када је на пост-совјетском простору постало модерно вршити поправке у домовима и уредима и назвати је "обнова еура".

Не постоје разлике између поправки у Европи, Америци или Русији, оне могубити добар или квалитетан, или не.

Али се десило да је добар и квалитетан поправак повезан са прецизним и прецизним Европљанима и добио префикс "еуро". И онај који није био добро идентифициран са свим Совјетима и зарадио право име.

Еуро опција сугерише да је висина утичнице од шупљине 0,3 м, а прекидач 0,9 м. Према совјетским правилима, прекидач је био монтиран на нивоу рамена и главе просечне особе (1,6-1,7 м). , и утичнице - 0,9-1 м од пода.

Могућност постављања ТВ утичница на видео:

Немогуће је рећи која је од ове двије опције важнија, овдје је све сасвим индивидуално. У опцији "еуро" за контролу осветљења нема потребе да подижете руку да бисте укључили прекидач, то је на угодном нивоу спуштеног људског длана. Поред тога, такав уређај за пребацивање може укључити /онемогућити и дете.

Положај прекидача на удаљености од 1,6-1,7 м је повољан када је под њим потребно инсталирати било који намјештај (ормар, ормар за књиге, фрижидер).

Утичница "Еуро", смјештена готово на поду, представља опасност за дијете које је тек научило да пузи и заинтересирано је за све што је пало у очи. У овом случају, наравно, боље је монтирати утичнице према совјетској верзији на нивоу од 1 м од пода.

Али што се тиче утичница, које су стално укључене у неку врсту технике, као што су ТВ, компјутер или музички центар, боље је да их монтирате што ближе поду, тако да се жице не протежу кроз читав зид и да не кваре изглед.собе.

Општи захтеви и правила

Електричари имају основни регулаторни документ - Правила за инсталацију електричних инсталација (ПУЕ). Неки "стручњаци" игноришу овај документ, али онда квалитет инсталације ожичења лежи у њиховој савјести.


цлицк то енларге

Правила су створена да би их се водило, па ћемо вам дати основне препоруке, које је у различитим просторијама потребно удаљеност од пода до зидне утичнице или прекидача:

 • У помоћним или помоћним просторијама висина монтираних утичница од пода је у распону од 0,8-1 м. Можете је повећати на 1,5 м ако су жице подигнуте одозго.
 • Веома је важно да растојање од склопних уређаја до гасних цеви буде више од 0,5 м
 • У дневним и канцеларијским просторијама, висина утичница од пода треба да буде таква да би им било удобно причврстити електричне апарате. Све зависи од тога како је ентеријер просторија декорисан, као и њихова функционална намена, али монтажне утичнице изнад 1 м од пода се не препоручују.

Утичнице можете поставити на посебне плоче од негоривих материјала.

 • Висина инсталације прекидача варира од 0,8 до 1,7 м. Препоручује се да се монтирају на зидове са стране на којој се налазе ручке врата. Ако се уређаји за осветљење контролишу кабловима, дозвољено им је да постављају прекидаче испод плафона.

 • У просторијама у којима се стално налазе дјеца, висина инсталираних утичница ипрекидачи су регулисани бројем који није мањи од 1,8 м од нивоа пода. Врло важан увјет: све утичнице у дјечјим установама требају имати аутоматску заштиту, која ће након извлачења утикач затворити утор.
 • Забрањено је инсталирати утичнице у купаоницама и тушевима у кадама, саунама и праоницама. Дозвољено је инсталирати их само у опремљеним купатилима иу хотелским собама. Али они би требали имати заштиту РЦД-а (сигурносни запорни уређај), а такође би требали бити смјештени у зони 3 (у наставку ће се сматрати дистрибуција купаоница у зонама). Утичнице у купаоницама морају бити постављене не ближе од 0,6 м до врата туш кабине.

У посљедње вријеме широко распрострањена примјена је била уградња подних модела утичница, а напајање им се постиже у посебним лајсни (кабелским каналима). Они су веома добри у дизајну (готово да се не виде), али треба пазити приликом мокрог чишћења простора тако да не добију воду.

У нашим стамбеним кућама постоје просторије које заслужују посебан разговор о уградњи утичница у њима. Ради се о кухињи, препуној велике количине разних кућанских апарата и купатилу, које је због опасности од влаге опасно мјесто, повећана важност. О овим просторијама ћемо мало детаљније говорити.

кухиња

\ т

Главни услов за елемент главног вода инсталиран у кухињи - не смије бити ближе од 0,6 м водоводним цијевима и одводима. Исто важи и за плинске цијеви и плоче, потребно је издржати размак између њих и утичница(прекидачи) не мање од 0,5 м

О дизајну утичница у кухињи на видеу:

У принципу, са електричном кухињом ожичење је најтежа ствар. Прво, ту је много комуникација - грејање, водовод, канализација, гас. Друго, кућни апарати који захтијевају одвојено напајање у кухињи су много већи него у другим просторијама (перилица рубља, бојлер, плинска плоча, електрична пећница). У том случају, морате монтирати утичнице тако да увијек имају отворен приступ.

У кухињама је боље инсталирати ове прекидаче на три нивоа од пода:

 • Први ниво (или дно) је 0,15-0,20 м. На овом нивоу се постављају утичнице за електричне уређаје који захтијевају трајно или дугорочно прикључење на мрежу (перилица рубља, перилица посуђа, хладњак, електрични штедњак, резач отпада) .
 • Други ниво (или медијум) је 1.0-1.2 м. На овој висини, прекидачи за елементе за осветљење и утичнице за кућне апарате (микроталасна пећ, тестер, мешалица, комбајн, кухало за воду, пекара, апарат за кафу, мултиварк и тако даље). Више тачне удаљености коју можете изабрати, у зависности од конфигурације намештаја у кухињи.

Да бисте прикључили струјни утикач у кућни апарат, поставите утичнице изнад радне плоче.

 • Трећи ниво (или врх) - 2,0-2,5 м. У утичницама које се налазе на овој висини прикључите вентилатор, додатна радна подручја за осветљење, ТВ. Не сами прекидачиуређаји, или каблови који иду према њима, не оштећују унутрашњост кухиње, јер се готово не виде у намјештају (ормари са шаркама).

Дозвољено је стављање утичница испод стола или унутар кухињских ормара. Да бисте то урадили, у зидовима намештаја морате направити посебне отворе. Ово ће помоћи да се уштеди мало простора, а да се не наруши општи изглед.

Минимална удаљеност од пода до излаза мора бити најмање 0,1 м, иначе у току мокрог чишћења (подно прање) може доћи до воде.

купка

Ова соба је подељена у неколико зона:

 • Зона 0 (унутар кадице или туш каде).
 • Зона 1 (спољна вертикална површина купатила).
 • Зона 2 (то је у суштини зона 1, увећана за 0,6 м).
 • Зона 3 (остатак купатила).

Утичнице се могу инсталирати само у зони 3. Чак и ако заиста желите да их поставите близу огледала, тако да је погодно користити сушило за косу, електрични апарат за бријање или шишање за косу, то је апсолутно немогуће учинити (ако огледало није у зони 3). Осим тога, утичнице морају имати степен заштите ИП44, с обзиром да је у купатилу стално повећана влажност.

Ниво од пода на који се препоручује да се стави у утичнице за купатило такође може имати три положаја:

 1. Утичница за повезивање машине за прање рубља може се поставити на ниво од 0,3 до 1,0 м
 2. Поред тога, за повезивање малих кућних апарата, инсталирајте утичнице на надморској висини од 1.1-1.2 м
 3. ФорПрикључак уређаја за укључивање котла је боље монтирати на висини од 1,7-1,8 м.

У купатилима су забрањене утичнице испод 0,15 м од подова. Ово је због познате ситуације када сте заборавили да затегнете кран или разбијете кућанске апарате, што је резултирало поплавом.

Штета на уређају за прекидање воде је неприхватљива!

Положај утичница и прекидача на видео:

Прекидачи се обично постављају изван купатила.

Као што можете видјети, строга правила не постоје у дистрибуцији утичница. Постоје само корисни савети, препоруке и индивидуални захтеви. Побрините се да их размотрите приликом планирања локација склопних уређаја.