Зашто не цвате ирисе: 5 главних разлога

Узгој ириса сматра се једном од најзанимљивијих активности вртлара. На крају крајева, ове биљке дају свијету прекрасно цвијеће, познато широм свијета. Такође је вредно поменути и њихову дивну арому, која се не може поредити ни са чим. Ова биљка може расти на једном и истом мјесту више од 8 година, а све ове године ирис ће задовољити власника својим цвијећем.

Међутим, није увек све тако замагљено. Понекад се вртлари питају зашто шаренице нису обликоване, а узроци су погођени тиме. Када се сади или директно узгаја ирис могуће је признати низ грешака. У чланку ћемо размотрити најчешћеразлоге за недостатак цвијећа у овим биљкама.

1. Изузетно дубоко слетање.Корени који су били дубоко посађени не упијају сунце, јер сунчеви зраци уопште не могу доћи до базе биљке. Када извршите трансфер цвећа, свакако обратите пажњу на чињеницу да је грлић материце 1/3 избочен из земље.

Обратите пажњу!Немојте заспати овај део земље! Ако прекршите ово правило, ирис ће почети да се развија и формира живицу, али никада нећете добити цвеће.

2. Недостатак светлости. Ириси се односе на биљке које воле светлост. Само ако се држите овог стања, можете постићи чудну цветну башту. У хладу, биљке се такође хватају, али можда никада неће процветати.

3. Минимални простор између биљака. Многи људи знају да шаренице расту скоро тренутно, а коријенски систем у њима заузима пуно простора.После неколико година, шаренице ће почети чврсто стискати једна против друге, једноставно неће моћи да ослободе цветне стапке. Због тога је потребно да се грмље раздвоји и посади једна од друге.

4. Карактеристике сваког разреда.Узгајивачи се не заустављају, они сваке године доносе све више сорти. До данас, њихов број је пао за хиљаду. Свака сорта има своје специфичне карактеристике. На пример, шаренице Сибира беспрекорно се развијају и расту у киселим земљиштима. Али за брадату сорту таква земља је права смрт. Шта је ту да се говори о цветању. Управо из тог разлога, пре постављања нове сорте ириса, питајте о предностима тла, температурном режиму, осветљењу итд. Бројни важни фактори су могућност "кохабитације" неколико различитих сорти.

5. Зимовање.Ова мјера се мора подузети уз максималну одговорност. Могуће је да сте у некој години неправилно покрили своје сорте ириса, ау наредном периоду вам није донела цвеће. Неке врсте уопште не требају зимско склониште, могу издржати ниске температуре. А други се углавном смрзавају чак и усред јесени. Али и овде није потребно журити, јер ако покријете биљку пре времена, онда је она једноставно забрањена.

Ако не допустите такве стандардне грешке у узгоју ириса, можете у потпуности уживати у његовом цвату и заборавити на питање "зашто не калупити ирисе" већ дуги низ година.