Висина столице: Стандардне димензије за нормално сједење, како израчунати стандардну вриједност и повећање у односу на стол, висина 90 цм

Удобност и удобност седећег лица директно зависе од величине столице, стога се мора посветити одговарајућа пажња избору датог предмета намештаја. Главни критеријум ће бити природа структуре купца, именовање столице, просторије или просторије за коју је предмет купљен. У зависности од тога, столице се могу поделити у неколико група.

Модели за кухињу

Кухињске столице могу бити различитих облика и боја. Израђени су од дрвета, метала, пластике и чак стакла.

Не заборавите да су кухињски предмети често прљави, а ако имате тканину за пресвлачење, временом ће се зауставити, па је боље размотрити практичније опције.

Висина кухињских столица треба бити повезана са висином стола. Ово је важан показатељ удобности, и иако вас многи продавци могу увјерити да су сви исти, али у стварности је далеко од случаја.


У складу са стандардом ГОСТ (за стол 72-78 цм), величина може варирати:

 • Потребна висина објекта од пода до врха леђа је 800-900 мм;
 • Величина од пода до седишта је у опсегу 400-450 мм;
 • Висина дела на који се ослањате треба да буде најмање 450 мм;
 • Ширина леђа и седишта - од 350 мм, а дубина - 500-550 мм.


За барске столице висина столице ће бити различита. Овде такође треба да узмете у обзир ниво површине на којој ћете седети.

У зависности од тога, величина од плочице доседиште ће бити између 750 и 850 мм. Ширина површине за седиште треба да почне од 460 мм, а дубина од 320 мм. Радијус нагиба је 450 мм за типичне моделе и 220 мм за лумбални.

У моделима шипки, ослонац за ноге за носач није непотребан додатак. Ако имате кухињску радну површину висине 90 цм, тада ће модел бар за сједало бити 65 цм.


У наше вријеме, столови и столице могу се направити по наруџби. Чаробњак ће узети у обзир све индивидуалне карактеристике тијела купца: мјери висину, тежину, поткољеницу и карлични дио тијела.

Такве столице не само да ће вам омогућити да се осјећате удобно, већ ћете и држати гребен од сколиозе.

Производи за банкете

Столови и столице овог типа су удобнији од обичних кухиња. Обично у ресторанима користите пола столице или столице са наслонима за руке. Ово ствара већу удобност и удобност, али заузима мање простора него када је смештено у столице.

Такође вам омогућава да уштедите простор у соби и ставите више људи у њега. Међутим, треба имати на уму да ширина једног седишта не треба да буде мања од 500 мм, тако да се људи осећају пријатно за столом.


Модели ресторана могу имати нагњену леђа, што вам омогућава да заузмете слободнију позу и олакшате комуникацију. Такође, такве столице су шире, дубље, више од стандардних. У исто време, не треба заборавити ни погодност конобара. За то висина објекта не смије прелазити 1000 мм.Канцеларијске столице

Приликом одабира столице, морате знати да је потребна висина столице за храну и рад различита. Већина модерних модела има могућност да прилагоди висину и дубину седишта, позицију леђа, али постоје модели на четири ноге са јаким назад. Већина људи није задовољна овим стањем.

Настављајући да останете за својим столом, "урушите се", није удобно, а ако устанете и седнете без подршке, онда ћете до краја радног дана имати много болова у леђима.

СанПин препоручује следећи стандард при избору одговарајућих столица за подређене:

 • Ширина и дубина седишта морају почети на 400 мм;
 • Сједало мора имати подешавање висине у распону од 400-450 мм, нагиб се мјери у ступњевима: напријед 15, те стога 5;
 • Предња страна седишта треба бити заобљена;
 • Неопходно је да је леђа мала од 300 до 380 мм, угао његовог нагиба је близу индекса од 30 степени;
 • Дужина наслона за руке се препоручује за избор најмање 250-260 мм, ширине од око 60 мм;
 • Наслони за руке морају бити подешени по висини и ширини.Након што сте се побринули за штићенике, изаберите узорке од природних тканина тако да се не можете знојити леђа у врућем времену, као и наслони за главу, тако да с времена на време можете опустити мишиће врата. Све ово ће утицати на квалитет рада запослених

Варијанте за дете

Изабрати одговарајућу столицу за дијете је посебно важно, јер још од дјетињства морате водити рачуна о томеформирање исправног држања. Такође, од малог комада намештаја у детињству, циркулација крви се може погоршати, а од велике - визија.

Као и код одраслих, величина дјечије столице овиси о столу и расту дјетета.

 • Висина до 80 цм висина столице је 17 цм;
 • 80-90 цм - 20 цм;
 • 90-100 цм - 24 цм;
 • 100-115 цм - 28 цм;
 • 110-120 цм - 30-32 цм;
 • 120-130 цм - 32-35 цм;
 • 130-140 цм - 36-38 цмПриликом одабира дјечјег сједишта слиједите сљедећа правила.

  Покушајте да ставите бебу на столицу. Ставите обе ноге тачно на под, са углом који формира потколеницу и бутину, мора бити 90 степени. Ако имате нејасан угао, онда морате изабрати мањи модел, а ако је оштар, онда већи.
 • Потребно је да висина од колена до радне плоче буде 10-15 цм
 • Дубина седишта мора бити довољна да се седиште не притисне на колена човека.
 • Потребно је столица наслона формира угао од 90 степени је сигурно дете да се ослони на њега без великог нагиба назад.

Ако сте купили столицу, што је неопходно да се повећа величину, можете то учинити под дрвеним постољем, који мора бити чврсто фиксиране. Ако желите да смањите модел, потребно је да алатом скратите основу, ако је производ дозвољен од стране изабраног производа.

Тренутно постоје тзв. "Растуће" столице које вам омогућавају да прилагодите висину седишта у односу на ниво пода. Такви модели су економски повољни, дајер дозвољавају да се користе дуже време.

Како да изаберете столицу за дете, погледајте следећи видео:

Како израчунати потребну величину?

Ако одлучите да купите фабрички намештај, боље је израчунати "испод" димензије пре одласка у продавницу. Прво, одлучите која ће величина таблице бити. Ако купите нови сто, онда морате одлучити о његовом избору, а затим узети други намјештај. Постоји нека стандардна формула за израчунавање, о којој ће бити речи у наставку.

За почетак, измјерите свој раст и раст других чланова породице. Потребно је да израчунате просечну висину вашег домаћинства. Узета је као аритметичка средина раста. На пример, ваша висина је 178 цм, просечни раст породице је 167 цм. Затим узмите однос: 178 * 75 (стандардна висина) /167 = 79,9 цм. То ће бити савршена висина за кухињски сто.

Сада одузмите од добијене фигуре од 40 до 45 цм (у зависности од висине: што је особа већа, то је ближе 45 цм). У горњем примјеру се добива 79,9-43 = 36,9 цм, што је оптимална удаљеност од стола до сједишта. Одаберите дужину леђа по властитом нахођењу, али имајте на уму да је стандардна величина 90 цмОва формула се такође односи на избор артикала за шанкове и канцеларије, али за дјечје моделе боље је да се ослањају на стандардне величине или да се купују по "парцели".