Вишеслојни кревет за своју земљу, направљен властитим рукама

Разноврсност изванредних елемената чини врт занимљивим и нестандардним. Необичан вишеслојни кревет ће натјерати госте да се дуго задржавају у вртларској фантазији која је утјеловљена у животу. Поглед на овај високи елемент у врту зависи само од ауторове идеје: готове цвјетне гредице од вртних центара, старе гуме, дрвене кутије, лонци, камени носачи. Чак и стари стол може постати главни херој врта.

Мали и велики степени

Простор је тродимензионалан, за разлику од листа папира на којем је нацртан план. Вишеразинска цвјетна гредица - користити све три димензије. То вам омогућава да садите биљке не само на хоризонталној равни, већ и да користите вертикалну да бисте створили пуноправнију слику у врту. Такав елемент дизајна пејзажа може бити мали или дугачак. То зависи од места и сврхе за коју је намењена.

Мала гредица, смештена у средини травњака - украс пејзажа. Травњак служи као мирна позадина за перцепцију схеме боја биљака које се налазе на гредици. Овдје можете поставити неколико врста цвијећа или цвијећа исте врсте, али различите нијансе.

Висинска разлика на локалитету понекад се састоји од корака на којима се налазе цвијеће или друге биљке.

Гарнитура зачињених биљака у близини кухиње испоручује витамине и зачине право до стола. Мјеста за њу треба мало, а користи од ове идеје су огромне.

За и против

Вишеслојни цветни кревети својим рукама су направљени у различитим стиловима и величинама. Пре радапотребно је процијенити све предности:

 • оригиналност;
 • максимално коришћење простора;
 • прилика да се на малој парцели стави много омиљеног цвијећа;
 • омогућава детаљније испитивање биљака;
 • пријатељство према околини.

минуси:

 • сложеност;
 • мора бити складно и вешто унети овај елемент у пејзаж места.

Након разговора о свим нијансама, лакше је започети рад на стварању цвјетне гредице.

Овај елемент у башти користи се за оригинално коришћење простора. Игра са разликом у висини омогућава вам да побегнете од монотоније једноставног пејзажа.

Понекад је тешко смјестити све лијепе и вољене цвијеће на малу парцелу. Као вртлар, браћа, петунија ампелнаја и петуније крупноквитковој. Између кревета од поврћа нема довољно простора, а спашава се и вишеслојна цвјетна гредица.

Таква гредица може бити постављена у близини степеница. Понављајући кораке, цвеће се спушта са њом на највиши ниво.

Положај цвећа на нивоу очију помаже да се поближе погледа на необичан цвет или осети деликатну арому црногоричних биљака. Сваки цвет је јединствен као пахуљица. Уобичајене камилице или аквилегије, које се посматрају у близини, ударају у облике цвећа и глатке отеклине нијанси боје.

Вишеразни цвјетови могу декодирати зид, ограду и створити илузију поплавног простора. Сам цвијет може послужити као необично ограничење парцеле.


Кориштење вишеспратних цвјетних гредица тек треба битиЈедна атрактивна страна - пријатељство према околини. Вртлар не размишља о томе одмах, али када се отпад који је узет по брзини копања користи за стварање још једног елемента пејзажа, ова предност излази на површину.

Негативни аспекти овог става могу уплашити само несигурну особу у себи.

За оличење имагинације, планине су понекад пресавијене. Пратећи његов осећај хармоније, прави мајстор у својој башти ће створити дело пејзажне уметности или украса врта, што не нарушава општу слику.

Формула

Цветни кревети са више нивоа креирани су према општим правилима цветних гредица:

 • Са малом површином цветне баште не треба да се гуши простор са великим бројем различитих биљака. Много лепше и логичније изгледа као цветна башта, ако комбинује биљке једне врсте, али различитих боја. Природно изгледа као комбинација три или четири различите врсте.
 • Цветови могу бити блиски: лила-роза у комбинацији са бијелим или плавим. Контраст је прикладан само у разумним границама. Присуство више од две контрастне боје ствара утисак винаигретте. Дубину љубичасте или плаве боје савршено истиче лимун или сунчано жуто. Комбинација црвеног и плавог у одређеним тоновима изазива анксиозност, а комбинација ружичасте и плаве боје се перципира боље.
 • У једном слоју није пожељно користити различите биљке за раст. У горњим и средњим слојевима боље је узгојити покривач или минијатурупредставници врста.
 • Начело дугог и истовременог цватања је добродошло, али биљке са кратким цвјетањем могу бити замијењене декоративно-листопадним. Биће занимљиво комбиновати у један ред биљака са сребрним и црвеним лишћем. Средство за чишћење "Бееф Еарс" и љубичасти гејцхер ће створити шарени дуо који ће бити декоративан током цијеле сезоне.
 • Као доњи слој, потребно је користити биљке, мирно повезане са обилним заливањем. Вода из горњих спратова постепено ће се нагомилати у доњој гредици. Али, ако је вишеслојна цвјетна гредица на земљи, неће бити стагнације воде. За угодан боравак биљака на нижем нивоу, потребна је добра дренажа.
 • На нижем нивоу, засађене су највеће биљке. Како пораст расте, величина биљака треба да се смањи.
 • Дизајн великог простора, постављеног испод гредице, мора темељитије размишљати. Збирка многих врста биљака не изгледа као уметничко дело. Више је као музејска сала у којој се прикупљају најбољи примјерци. Али ова опција има право да постоји. За баштованца који сакупља каранфиле, покриваче или сукуленте, вишеслојни цветни кревет је одличан начин да покажете своју колекцију у свој својој слави. Са свих страна, можете доћи и уживати у изложбама на отвореном.

 • Правила за украшавање цвјетних гредица су таква да је логично користити приступ попут цикличности када су у питању велике цвјетне гредице или микбордерс. Измјењивање истих биљака смирује поглед, а цвјетни узорак се опажамирно и лако.

Слобода за креативност

Вишеслојне цветне гредице властитим рукама направљене су од разних материјала. Фантазија вртлара сугерише најнеочекиваније варијанте. Најчешће:

 • рибон трака;
 • цигла или камен;
 • ауто гуме;
 • готове форме;
 • контејнера различитих величина;
 • кутије од дрвених кутија;
 • гредица у облику степеница.

Најједноставнији, али не и најекономичнији и најзанимљивији - куповина готове цвјетне гредице у вртном центру. У овој опцији, могуће је само испунити земљу у већ припремљеном облику и засадити цвијеће. Брзина монтаже је велика предност за многе туристе. Недостаци ове методе укључују недостатак могућности за креативност и значајну цијену.

Облак цвета се појављује када се сади ампелутна петуниа у цветној гредици формираној једноставном траком за завјесе. Доњи и највећи круг је ограничен зеленом траком за завесу, спуштајући њен руб неколико центиметара у земљу. У овом кругу прелијте хумус, помешан са баштенским земљиштем и ђубривима. Дебљина плодног слоја не смије бити мања од 5-7 цм, с обзиром на дужину биљке која пада одозго према доље, висина доњег слоја може досећи пола метра. Затим, у средини ове гредице, на исти начин се створи други слој мањег пречника. Број и пречник слојева зависи од жељене величине и броја биљака. Пет слојева ампелутне петуније, засађене на удаљености не већој од 20 цм, створит ће величанствену висину луковице цвијећа.један метар Како биљке расту, трака је прекривена лишћем, а цветни облак изгледа као да лебди изнад земље.

Вишеслојне цвеће су направљене у најједноставнијим варијантама. Ово захтева неколико дасака, пожељно полираних и третираних специјалном композицијом против високе влажности. Од њих, степенице произвољне величине се праве у неколико корака. Ова структура је причвршћена за зид или другу основу, а на његовим нивоима су посуде са цвећем, зачинским биљем. Улога лонаца може играти потпуно неочекиване предмете у облику левка или старе кожне торбе. Ови додаци ће креирати елемент дизајна вртног дизајна у провансалском стилу.

Љубитељи ригорознијих облика уклапају се у рафиниране чаше као боје за цвијеће, али онда би цвјетна гредица требала поновити коване елементе ограде или ограде.

Шармантан и слаткаст поглед у обичној вртној цвјетној гредици на неколико катова аутомобилских гума различитих промјера, наслаганих једна на другу и осликаних свијетло или неутрално. Из истих коришћених гума, али истог пречника ствара се шаховска лопта.

Креативност ће као рукотворина и занимљив материјал за креирање слојева цвијетњака изгледати као лименка. Цветна башта, која ствара врт у стилу села, одобриће ову идеју.

Првобитна замисао о дизајнирању цвјетне гредице рећи ће старој комоди која има прашину у остави. Његове потиснуте кутије једноставно су за цвеће или ружмарин са лавандом. Обрадом зидова и кутија овог старог намјештаја са заштитном конструкцијом могуће јенеколико година обезбедити врт са необичним солистом који ће бити импресиониран изненађеним и заинтересованим погледима.

садња

У вишеслојним цвећарама су следеће биљке, као што су:

 • петуниа;
 • виола;
 • флокс шивит;
 • каранфилић;
 • вунено средство за чишћење;
 • геигеровог;
 • домаћини сорте "мишје уши";
 • природни гераниум;
 • патуљаста пузавица;
 • минијатурне астере.

Сваки књижевник ће направити одговарајућу формулу за себе. Каранфил "Носталгија" или гранат-каранфили привући ће пажњу њежним бојама и аромама, а патуљаста боровица ће бити постављена поред контрастног јежа.

Једноставан цвијет за сито излази из виоле својим разним бојама, а петуније крупноквиткои ће надопунити каскаде свог магарећег лима.

Врхунац баштенске уметности античког света и једно од чуда света - висећи вртови Семирамида.

Донесите свој врт!