Вештачко и природно осветљење: који су захтеви

комбиновано осветљење

Захтеви за природно и вештачко осветљење за различите индустријске и стамбене објекте изграђени су у СНип 23.05.95. Поред тога, у 2011. години објављен је сет правила (СП) за ажурирање овог нормативног документа - СП 52.13330.2011. А додатак овом нормативном документу регулише процес израчунавања стандарда осветљења.

Сви ови документи су довољно велики да покрију практично читав спектар питања везаних за пројектовање и уградњу расвјете. У том смислу, без посебне едукације, тешко их је разумјети, па ћемо у нашем чланку покушати открити главна питања уређења расвјете.

Основни концепти осветљења

Прије него што раставимо главне фазе дизајна расвјете, хајде да схватимо шта може бити. Поред тога, треба се бавити главним факторима који утичу на избор врсте расвете и њене главне карактеристике.


типови расвете

 • Осветљење зграда може бити природно када светлост падне кроз прозорске отворе. Ова врста расвете се сматра најоптималнијом и свака зграда треба да буде пројектована тако да се постигне најприродније светло.

Опције природног осветљења

 • У неким случајевима, природно светло можда није довољно. У овом случају, монтира се комбиновано осветљење, што подразумева уградњу вештачких светиљки у зонама са ниским природним осветљењем.
 • Али природна светлост се може користити само током дана. Форобезбеђивање вечерње и ноћне расвете зграде обезбеђује вештачко осветљење.
 • Природно и вештачко осветљење је подељено на горњу, бочну и комбиновану. Оптимална је последња опција, када светлост падне на осветљени објекат и одозго и са стране. Најмање успешна опција је бочно осветљење просторије, јер даје велики број сенки и да би се тај ефекат смањио, потребно је инсталирати више сијалица.

Опције вештачког осветљења

 • Јасно је да различити нивои осветљења захтевају различите нивое осветљења. У првом реду, то зависи од врсте посла који се у њему обавља. У вези са потребом да се узме у обзир овај параметар, сви видови визуелног рада подељени су у 8 главних цифара, од којих свака има своју поделу.

 • Таква подела је дозвољена да буде сведена на једну табелу 1. Сви захтеви за просторије у којима се обавља један или други вид визуелног рада. У њему ћете наћи захтеве за осветљење, позадину, слепило, коефицијент пулсације и коефицијент природне светлости за један или други тип осветљења.

Фазе пројектовања расвјете

Сада је могуће раставити оно што каже СНиП: Природна и умјетна расвјета о фазама планирања расвјете (види Како израчунати расвјету у просторији: параметри и методе). И за сваку врсту осветљења, ове фазе анализирамо одвојено.

природно светло

Почнимо са природнимосветљење, које највише зависи од дизајна и постављања саме зграде.

Према томе, прорачун природног светла треба да се спроведе у фази планирања зграде:

 • Почиње пројектовање за избор природног система осветљења.За вишекатне зграде, као и за зграде чија је ширина у корелацији са висином прореза прозора као 1/8, а мање се препоручује да се размотри опција бочног природног светла. За једнокатне зграде, као и горње етаже високих зграда, могуће су варијанте горњег и комбинованог природног осветљења.
 • На следећем кораку треба да изаберете тип прозора и прозирних материјала.И ако је врста материјала који емитује светлост мање или више све јасно - ово је стакло, онда тип прозора може бити проблем. Овдје за помоћ можемо доћи до водича према правилнику 23.05.95. Садржи табелу у којој се нуде варијанте прозорских отвора за различите просторије. Ова табела је приказана испод.

У неким случајевима, треба одмах узети у обзир могућност блиставог дјеловања сунца и методе борбе против њега. То могу бити светограницхиваиусцхие ролетне или друге сличне конструкције. Они се затим морају узети у обзир у прорачунима.

Појасеви светлосне климе

 • Сада треба споменути географију . Као што знате, у зависности од географске ширине, ниво природне светлости знатно варира. У вези са овим нормативним документом Природно и вештачко осветљење СНиП05.95 успоставља пет зона светлостикоји, за различите нивое визуелног рада, нормализују различите вредности КПО.

Коефицијент природне светлости

 • Одмах се осврнимо на КПО - коефицијент природне светлости . Ово је једна од главних вриједности у прорачуну природне свјетлости. Она одређује вредност природног светла изван зграде да би се осветлила у одређеној тачки унутар зграде. Мјери се као постотак.

Обратите пажњу! За објекте различитих намена и пражњења визуелних радова, различити захтеви су представљени на месту унутар зграде да би се израчунао КПО. На пример, за стамбене објекте који су један метар удаљени од прозора зида.

 • Након тога се врши прелиминарна калкулација и врше потребне измјене.То се обично односи на локацију прозора, њихову оријентацију широм свијета, број наочала и њихов тип.
 • После промена поново се врши обрачун и утврђују места са недовољним нивоом природне светлости . За ове области треба обезбедити вештачко осветљење. А израчунавање потребног нивоа додатног вештачког осветљења сасвим је могуће са сопственим рукама.

Вештачко осветљење

Израчун вештачког осветљења може бити два типа. То је израчун комбинованог осветљења, када вештачка расвета допуњује природни и прорачун потпуно вештачке расвете. Свака од њих се рачуна одвојено, али је методологија прилично слична.

Фотографија приказује услове осветљења за различите просторије

 • У првој фазитреба одредити потребан ниво осветљености. За индустријске објекте (види Индустријско осветљење: дизајн) бира се на основу врсте визуелног рада, а за стамбене зграде се добијају из грађевинских стандарда.

Обратите пажњу! Код грађевинских прописа постоје минимални стандарди за освјетљење сваког објекта. Да би се створили исти удобни услови, ове норме треба повећати за 1,5 до 2 пута. Поред тога, минималне стандарде треба повећати за један ниво за просторије у којима више од половине становника или запослених има преко 40 година.


Опције за постављање светиљки

  Следећи важан критеријум је униформност расподеле осветљења. У зависности од врсте просторија и предложених задатака, он може бити уједначен, или изнад радног места, или преко површине просторије. То се постиже уједначеном уградњом уређаја у цијелој просторији.

Треба имати на уму да смањење броја сијалица доводи до повећања снаге лампе. Уосталом, нормализовано осветљење треба да се обезбеди у целој просторији, изузев пролаза. Стога, ако је цијена инсталације мањег броја инсталација нижа онда ће оперативни трошкови овог типа расвјете бити већи.


Израчунавање индекса слепоте

 • Поред тога, од уједначености светлости индиректно зависи и од још једног фактора - индекса слепила. Са повећањем растојања између лампи, висине висећих лампи и, у зависности од рефлектованог дела зидова, овопоказатељ може имати значајан утицај на израчунавање. У исто вријеме, за просторије висине до 2,5 метра и грубе радове да се смањи количина сљепоће довољно да се смањи снага лампе.


Пренос боја лампе

У следећој фази, природно и вештачко осветљење ЈВ захтева од нас да изаберемо изворе светлости. Овај избор треба да се заснива на снази лампи, њиховом светлосном флуксу и животном веку. У овом случају, за стамбене просторе, ставка 7.21 захтијева употребу сијалица са ударцем од најмање 55 мм /В.

Коефицијент пулсирања лампи

 • При избору лампе потребно је обратити пажњу на коефицијент пулсације светлости. Ово је посебно тачно када се користе луминисцентне и додане лампе. Да би се смањила та бројка, користи се смањење растојања између лампе и повезивање суседних инсталација са различитим фазама трофазне мреже.

Обратите пажњу! Одредите фактор флуктуације осветљења који можете у потпуности и независно. Да бисте то урадили, потребан вам је само мобилни телефон са видео камером. Једноставно усмјерите камкордер на укључену лампу и гледајте видео. Ако видите црне пруге, онда је фактор пулсације велик и то ће лоше утицати на ваше очи.

 • Слично томе, не може се заборавити ни пренос боје извора светлости . За неке врсте послова ово може бити посебно релевантно. У том смислу, развијене су чак и табеле боја светлосних извора за различита осветљења и географске позиције.


Захтеви за усклађивање боја

 • Последњи фактор који утиче на избор вештачког осветљења је избор прибора.То треба урадити на основу карактеристика просторија у којима ће се налазити, начина инсталације, захтева рефлектованих ковача, боје, уједначености расвете и решења зграде.


Избор лампе у зависности од карактеристика просторије

закључак

Снип 23.05.95 Вештачко и природно осветљење даје одговоре на сва питања везана за пројектовање и уградњу расвете. Али сложеност израчунавања ширења светлости, оптичке рефракције, рефлектованих компоненти и слично, често нам не дозвољава да схватимо ово питање обичном становнику. За то постоје пројектни бирои. Ако планирате да изградите свој мали дом, онда информације садржане у нашем чланку треба да буду довољне да разумете проблем.