Вермикулит за биљке: како се пријавити?

Употреба вермикулита у башти је одличан начин да се побољша структура тла: да се повећа његова аерација и садржај влаге, као и садржај нутријената у њему.

Вермикулит је природни минерал који настаје као резултат прања и трошења због постојања воденог сљуда. Боја минерала зависи од количине нечистоћа у њеном саставу и наслага стијене: чешће је златножута, али је такођер бронзано-жута, златно смеђе и чак сиво-зелена.

Шта је део вермикулита

Вермикулит - минерал, који садржи много корисних компоненти. Садржи оксиде:

  • калијум;
  • магнезијум;
  • литијум;
  • гвожђе;
  • хром;
  • алуминијум.

Не садржи тешке метале, у њему нема токсичних супстанци. Ово је еколошки чиста природна пасмина.

Минерали имају способност да садрже јоне корисних компоненти које су део ђубрива. Акумулира их у себи, а затим их постепено даје биљкама. Ту способност активно користе искусни узгајивачи цвећа у узгоју затвореног цвећа.

Шта је корисно за биљке

Вермикулит садржи микроелементе корисне за биљке - калцијум, магнезијум, калијум, алуминијум, гвожђе, силицијум. Али већина њих је у неприступачној форми. Стога се вермикулит може сматрати "добављачем" неопходних елемената исхране биљака. Међутим, вермикулит може да садржи позитивно наелектрисане јоне елемената за ђубриво који се уносе у земљиште и постепенодати их биљкама.

Како се преузима вермикулит

Добијени вермикулит се подвргава посебној преради у погонима за прераду. Постоји селекција и сортирање лискуна, од којих се неке накнадно преносе у електротехнику, а остатак су хидротермички обрађени у транспортним пећима на температури од око 760 ° Ц. Као резултат овог ефекта, поједине честице минерала се раслојавају и расипају се излаз вермикулита. У процесу даље обраде добијена маса се уситњава на задату вредност.

Примена вермикулита у хортикултури

Вермикулит се користи за ницање семена. Пре садње, држите семе у мокром вермикулиту док се не проклиунутсиа, тек онда посади у отвореном тлу.

Вермикулит, када се додаје у тло, може значајно побољшати структуру тла: побољшати својства аерације тешких глинених земљишта, повећати капацитет влаге лаких пешчаних тала.

Због неутралног пХ индекса, вермикулит може незнатно смањити киселост тла и успорити процес салинизације тла.

Спречава преплављивање земљишта као резултат дуготрајних киша и поплава, као и активног развоја маховина и корова који воле влагу у низинским подручјима. Вишак ђубрива се облачи и постепено даје биљкама.

Због ниске топлотне проводљивости вермикулита, спречава замрзавање кореновог система у раном пролећном периоду (приликом садње садница) и током зимовањабиљке на отвореном тлу (користећи покривне материјале). Стопе примене: када се сади саднице поврћа, бобичастог и цветног усјева на отвореном тлу - 0,5-2 шалице по бунару? код садње садница дрвећа и грмља воћа, бобичастог воћа, украсних култура - 3 литре по бунару.

Прочишћавање земљишта (путем апсорпције) од радионуклида, тешких метала, са њиховим преласком у облике који су недоступни биљкама, што је посебно важно у подручјима која се налазе у индустријским зонама, близу аутопутева и жељезница.

Расути вермикулит - повољно окружење за дугорочно складиштење усева (воће и поврће). Вермикулит у чистом облику или третиран фунгицидима штити усјеве од спољних утицаја (температура, влажност), спречава гљивичне болести (плијесан, трулеж), апсорбује производе за размену гасова. Смањује количину отпада, успорава процес клијања. Усјев је положен у слој, без међусобног судара, сипање до 5 цмвермикулитних слојева

Вермикулит фракција 4-8 мм користи се за малчирање воћака (6-10 литара по квадратном метру), грмова бобичастог воћа (5 литара по 1 м2), цветних грмова (2-3 литара по 1 м2) за воћке. Вермикулит се додаје земљишту које се пробавља око биљке са благим излијевањем у тло.

Примена вермикулита у домаћој хортикултури

Употреба вермикулита је веома распрострањена у цвећарству. Због својих особина, минерал је постао незамјењив елемент у узгоју цвијећа.

Врло је добро што је мали минерал заукорјењивање резница и изданака, клијање семена. Гнојиво се може додати у чистом облику на подлогу од песка и тресета. Ово ће омогућити да се цвет не оболи од трулежи коријена и црне стабљике.

Пре садње семена у земљиште, потребно их је мешати са финим вермикулитом. Да се ​​не би формирала плијесан на сјеменкама, препоручљиво је да се након садње здроби с минералом.

Минерал се може користити иу декоративне сврхе. У ту сврху, ђубриво треба сипати у посуду одозго. Осим тога, лијепо сјаји и покрива црно тло, штити и горњи слој од исушивања.

Складиштење луковица цвећа у вермикулиту

Још једна мање важна особина овог материјала је слаба хигроскопност, тако да са 100% влажности, садржај влаге вермикулита ће бити око 10%, а са нижом влажношћу ваздуха, садржај влаге у овом материјалу је још увек смањен на 6-8%. Због тога је овај материјал одличан за зимско складиштење луковица биљака, гомоља и ризома. Поспите са вермикулитним луковицама које се чувају 2-3 пута боље, јер остају суве, што спречава развој плијесни и трулежи, а лоша топлотна проводљивост минерала доприноси формирању термалног слоја и обезбеђује оптималну температуру за складиштење.

Након складиштења, коришћени вермикулит се може поново употребити испирањем у текућој води, а затим спаљивањем растреситог материјала у пећници.

Вермикулит може послужити као украсни малч. Пошто им је пала површина земље у лонцу, биљка ће добитичист изглед, без коре на површини неће спречити улазак ваздуха у унутрашњост, а ви ћете се ријешити појаве плијесни и маховине на површини.

Вермикулитни супстрат за вегетативну репродукцију

Након тога, све биљке у затвореном простору расту веома велике или старе, а онда их замјењују млађи и јачи. То се лако може урадити вермикулитом, умножавањем старих биљака. Један од најефикаснијих и најбржих начина репродукције собних биљака са скраћеним петељкама је тзв. Вегетативна репродукција.

За вегетативну репродукцију можете користити скоро било који дио биљке: лишће, стабљике, прерасподјелу. Затим припремите супстрат за укорјењивање резница: у сваку малу чашу, прелијте вермикулит најмање фракције од 0,5

мм и додајте довољно воде да апсорбује вермикулит у њој и на крају је био веома влажан. Овај супстрат има оптималне водено-физичке особине које утичу на убрзање коријена образовања. Максимални ефекат се може постићи уношењем у супстрат минералних ђубрива. Порозне грануле вермикулита апсорбују влагу и ђубрива и постепено их дају, стварајући повољну микроклиму за храњење кореновог система. У таквом супстрату потребно је оставити стог 5-10 дана (зависи од биљке) за укорјењивање и осигурати да је подлога влажна. Користећи вермикулит можете постићи ефикасније резултате развоја кореновог система, овај метод је апсолутно немогућупоредити са таквом традиционалном методом као што је укорјењивање у води.

Што се тиче супстрата у вермикулиту, постоји још једно јединствено својство: оно није страшно салинизирано. Традиционални хидропонски супстрати акумулирају соли - за 2-3 године постају неприкладни за биљке. Код вермикулита се формирају углавном хлориди калцијума и магнезијума - који су добро растворљиви. Исперите нормалном водом пре замене раствора - и подлога је чиста.

Правила за производњу вермикулита

Приликом садње биљака поврћа, бобичастог воћа и цвећа на отвореном тлу од 0,5 до 2 шоље по бунару. Код садње садница дрвећа и грмља воћа, бобица, украсних култура - 3 литре по бунару.

Узгој парадајза, паприке, краставаца од вермикела

При гајењу садница парадајза, паприке, краставаца и сл. Користи се "смјеса за тиквице" која се састоји од тресета - 50% (волумно), термо-30% и пиљевине 20% са микро додатком минералних ђубрива.

Чишћење земљишта вермикулитом

Прочишћавање земљишта (путем апсорпције) од радионуклида, тешких метала, са њиховим преласком у облике који су недоступни биљкама, што је посебно важно у подручјима која се налазе у индустријским зонама, у близини аутопутева и пруга.

Сечење и вермикулит

За обрезивање различитих култура, користи се супстрат термо разреда финих фракција до 2 мм и тресет у омјеру 1: 1. Реакција медија тресета је слабо кисела (пХ - 5,6), ау вермикулиту је неутрална или благо алкална (пХ је 6,8- 7.0), који је према резултатима укорјењивања погодан за резницевећина култура. Коренски систем петељке у таквим условима је формиран напреднији.

Малчирање и вермикулит

За малчирање пристоборних кругова воћака, агровермикулит користи фракцију од више од 4 мм, са ценом од 8 до 10 литара на 1 м2, под грмовима бобица од 5 до 6 литара на 1 м2, под цветним грмовима од 2 до 3 литре 1 м2. За малчирање потребно је копати земљу око кореновог система дрвета или грма, посути вермикулитом и помијешати га са земљом.

Када се узгајају декоративни травњаци и травњаци, 4-5 литара на 1 м2 вермикулита фине фракције до 2 мм се уводе пре сетве. Такав адитив ће убрзати клијање семена и олакшати рад на њези поклопца.

Рок трајања и трајање вермикулита нису ограничени и само због очувања његове структуре (порозни облик гранула). Доношењем вермикулита у мешавину земљишта током пресађивања или садње, послужит ће вам док се земља не промијени у вази.

недостаци вермикулита

Вермикулит малих фракција је веома прашњав, може пасти у очи, назофаринкс и усну дупљу.

Стога, када радите са њом, препоручује се да користите заштитну маску или респиратор. Или га навлажите пре употребе.

Није увек лако доступан, не продаје се у свим продавницама. Неке нијансе минерала (сива, жута) отежавају откривање штеточина инсеката, као што су гуштери од гљива, брашно и комарци. Полако даје влажност биљкама, тако да се препоручујеНаноси се у спрези са перлитом, који даје воду много брже.

Вермикулит се опрезно користи у чистом облику и са заливањем биљака са крутом водом, јер се неутрална реакција минерала може помакнути на алкалну страну, чиме се смањује доступност храњивих твари за њих и блокира нормалан развој биљке.