Ваздух из бунара: разлози и методе за решавање проблема

Вода је потребна у сеоској кући, у врту или у врту током топлог периода, али не свуда где постоји главни водовод. Стога, да би се добила вода, понекад бушите бунар, у којем постоје одређени проблеми. На пример, када се у води из бунара појави одређена количина ваздуха, због чега се пумпа спушта и због тога долази до прекида довода воде, пада притиска и настају друге потешкоће. Све то смањује квалитет испоручене воде, скраћује вијек трајања пумпе и свих цријева.

Шта је кавитација?

Појава различитих количина мехурића ваздуха у струји воде (прекидање протока воде) назива се кавитација. То се дешава са снажним смањењем притиска, што се може догодити из различитих разлога. У овом случају, број и запремина мјехурића се могу повећати и ујединити, што резултира прилично великим количинама зрака које се налазе у протоку воде.

Уништавање таквих ваздушних шупљина и мехурића настаје само под утицајем врло високог притиска. Током овог процеса, који се догађа врло брзо, појављује се нека врста шиштања. Увек прати кавитацију.


Обично се процес формирања мјехурића (кавитација) одвија у бушотинама дубине преко 8 метара под утјецајем високотлачних и дугачких цијеви.

На таквој дубини вода почиње да тече у гасовито стање, а проток воде се пуни ваздухом.

Најчешће се овај процес појављује у изворима воде са телескопском структуром. То значиБунар се састоји од неколико комада цеви (од 2 до 4-5), сваки следећи мањи од претходног. Запамтите дечији телескоп (структура је иста).

телескопска цев

Чим се у воденом млазу почну појављивати мјехурићи зрака и празнине, потребно је почети дјеловати, као посљедица кавитације, вибрација, може доћи до хидрауличких удара, што доводи до снижавања тлака воде, смањења перформанси пумпе, уништавања дијелова, њиховог смањења корозија, као и квар пумпних станица (или једноставно пумпе).

Одређивање где настаје стварање мехурића ваздуха је веома тешко без посебне опреме. Али хајде да покушамо да наведемо главне разлоге за овај процес, као и захтеве који се морају испунити да се не би појавила кавитација.

Како елиминисати кавитацију

За почетак, подсећамо да избор пумпе за бунар директно зависи од његовог пречника. За бунар пречника 10 цм, купите потопну пумпу, а за мањи пречник потребан је клипни или кружни тип пумпе. Такође треба да знате да је резервоар за воду смештен на удаљености од пумпе не мање од пет пречника цеви, која води од бунара до капацитета.

Са појавом ваздуха у стени из воде из бунара, потребно је да урадите следеће. Прво, вреди покушати повећати пречник усисне цеви.


Отарасите се кавитације, ако преуредите пумпу ближе тенку, где се вода прикупља из бунара.

ОбразовањеМјехури зрака и шупљине у протоку воде овисе о броју окрета у цијеви, која одлази из бунара и одлази у посуду с водом. Најбоље је да има минимални број окретаја који би требали бити смјештени у истој равнини. Посебно је потребно избегавати кривине цеви на 90 степени.

Будући да је тешко или практично немогуће ријешити се завоја цијеви, најбоље је да имају нагиб од 30 до 45 ступњева. Ово решење смањује вртложне процесе, као и повећава пречник усисне цеви и помаже у смањењу кавитације. Осим тога, ако постоје цртежи малог пречника, онда је боље заменити их са нешто већом величином. Такођер је пожељно замијенити цијеви крутог типа флексибилним.

запорни вентил

Да би се елиминисала јака кавитација, узрокујући неповратне ефекте, а тиме и уништење, потребно је уклонити повратни вентил, поставити вентиле вентила и заменити усисни део цеви глатком површинском цеви, што помаже да се смањи притисак. Главни дио запорног вентила је комад челичне плоче, који, уз помоћ погонске шипке, потпуно прекида проток воде. Да би се олакшао рад са овим типом реза, погон се производи електричним, механичким или пнеуматским. Наравно, направљена је и ручна погонска јединица, али је потребна физичка снага да би се она користила.

Пошто се формирање мехурића и ваздушних шупљина може превазићи високим притиском, који је много већи од атмосферског, могуће је повећати притисак усисне силе пумпестаницу због додатног прикључења потисне пумпе, повећања нивоа воде у резервоару и смањења нивоа локације пумпе. Да би се смањила позиција пумпе, ископати малу јаму, чија ширина и дужина омогућавају инсталацију пумпне станице или пумпе, и да остаје место за једноставно одржавање.

Дно јаме је неопходно поравнати, учврстити и поред тога се може сипати у мали слој дробљеног камена или песка. Ово је неопходно да би се осигурало да се земља не лепи за ђон и метални део пумпе.

Други узроци појаве мехурића ваздуха у води

Сви горе наведени узроци кавитације (формирање мјехурића зрака и шупљина у току воде) настају при раду с уређајима који имају повећану снагу и потрошњу великих количина воде. И то није комплетна листа, због онога што се чини кавитацијом, па зато наставимо да причамо о овој теми.

Ако се бунар у земљи или врту користи само током топлих сезона или је потребно само да се произведу велике количине воде, онда постоји неколико тренутака у којима се вода може формирати у бунару из бунара.

  • Када припремате пумпу или пумпну станицу за рад, увек обратите пажњу на жлезде. То су такозвана бртвила која се користе за заптивање прикључака пумпе и спречавају улазак воде у мотор пумпе. Представљају врпцу, ткану од неколико памучних, азбестних или личнатих влакана и квадратног попречног пресека. У средини ове кутије за пуњење се налазиОловно језгро, али се може и ткати 4 оловне жице. Старе и истрошене нафтне бртве ометају рад пумпи. Као резултат непропусности таквих спојева, зрак улази у дио за убризгавање пумпе, и иде са струјом воде.
  • Појава ваздушних мехурића може настати услед усисавања на делу цеви која се налази у бунару. У том случају, комплетна замена цеви у овом подручју, као и сви пратећи делови.
  • Кавитација се такође може појавити ако нема довољно воде у слоју на који се бушотина суши. Под овим условима, обично постоје два начина да се ослободе мехурићи ваздуха у току воде. За почетак, можете покушати смањити количину воде за пумпање. Али ако недостатак течности постане проблем, онда је вредно размишљати о новом зденцу. Главна ствар у овом питању је проналажење на њеном месту комплетног водоносника са довољном количином воде добре квалитете. А за то је боље обратити се специјалистима, јер је потрага за извором и рад на бушењу прилично скупа и потребно је много труда. Више о томе како изабрати добро мјесто за бунар на води можете наћи овдје.