Ватроотпорна дрвена врата ЕИ 60, 30, ГОСТ захтјеви за сличне производе

Ватроотпорна дрвена врата се широко користе за спречавање ширења и за блокирање пожара у просторији. Они често постају препрека пламену и могу дати људима неколико минута драгоценог времена за спасење у случају пожара.

Може ли се дрво одупријети ватри?

Упркос чињеници да се ватра сматра човјеком као извор свјетлости и топлоте, његова погрешна употреба често се претвара у трагедије у којима су људски живот и његова имовина у опасности.

Врата су један од елемената при креирању ватрогасног система који не дозвољава пребрзо ширење пламена у одређеном временском периоду, што је строго регулирано захтјевима заштите од пожара.

Свака врата која су уграђена у протупожарне сврхе морају бити опремљена посебним механизмом за затварање. У случају пожара у пожару, таква врата служе за ограничавање ширења пожара у оквиру предвиђених граница, што повећава вјероватноћу успјеха мјера за гашење пожара и доводи до значајног смањења насталих губитака.

Међу вратним конструкцијама од металних или полимерних преграда, одвојена врата се разликују од наизглед запаљивог материјала, као што је дрво. На први поглед може се чинити да су врата на бази дрвета сама по себи запаљива - само 300 ° Ц је довољно за сагоријевање дрвета, док у ватри температура у просторији често прелази 900 ° Ц.

Ватроотпорна дрвена вратау складу са ГОСТ 31173-2003 поседују следеће карактеристике ватроотпорности, заштите од дима и звучне изолације:

 • Индикатор отпорности на пожар ЕИ 15 одређује ватроотпорност врата на 15 минута са вредностима звучне изолације од 38 дБ;
 • Индикатор ЕИ 30 са истим степеном звучне изолације претпоставља отпорност конструкције врата на 30 минута;
 • Врата ЕИ 60 са звучном изолацијом до 42 дБ могу ограничити ширење пламена у року од једног сата.

Ватроотпорна дрвена врата са показатељима ватроотпорности ЕИ 30 и ЕИ 60 су компликовани технички пројекти који нису изложени паљењу и накнадном сагоријевању, чак и на температури од 300 ° Ц.

карактеристике дизајна

Детаљна технологија израде специфичног модела дрвених противпожарних врата је, наравно, производна тајна сваког произвођача, пажљиво чуваних и не истакнутих конкурената.

Уопштено говорећи, технолошки процес се састоји од неколико фаза у којима је конструкција дрвених врата опремљена одговарајућим индикаторима отпорности на пожар:

 • Обрада свих дрвених елемената у посебним композицијама које повећавају ватроотпорне карактеристике;
 • Монтажа блока врата од обрађених сировина;
 • Изолација дрвене конструкције са полимерним топлотно отпорним композицијама.

Ватроотпорна дрвена врата, прекривена полимерним термички стабилним складиштима, су високи трошкови и уопште нису за џеп, али ово је најперспективнија опција.

атПрва фаза противпожарне конструкције врата је темељито пјењење дрвета са посебним хемијским растворима са високим ватросталним перформансама. И појединачна платна, и платна са два гриље, без обзира на модификацију, направљена су од тог сировог дрвета, које је унапред, у строго одређеном временском интервалу, било натопљено у хемијским складиштима.

Главни задатак третмана је спречавање интеракције садржане у дрвном материјалу од целулозе и кисеоника, због чега долази до процеса сагоревања. Сваки пут када дрво буде прожето негоривом инертном супстанцом која не допушта кисеонику да продре у масу дрвета.

Да би се повећала стабилност дрвних сировина и повећао степен заштите од пожара, производи се могу производити у неколико слојева, наизменично дрво и минерална вуна.

Сви материјали који се користе у дизајну дрвених дрвених врата са индикаторима ЕИ 15, ЕИ 30 и ЕИ 60 су незапаљиве супстанце са малим коефицијентом топлотне проводљивости.

Како би се спријечило расипање дрвног материјала, врата, петље, оловке и други метални елементи прекривени су посебном термо-експандирајућом траком. Ова трака се такође користи у производњи прозора са двоструким остакљењем како би се избегло пуцање и ломљење због разлике у температурном ширењу дрвета и стакла.

карактеристике рада

Главна карактеристика дрвених блокова од пожара од метала је њихова много вишеатрактиван изглед, погодан за сваку просторију.

Постоје и бројна ограничења која спречавају употребу металних врата. Таква ограничења важе за следеће просторије:

 • Помоћне просторије ресторана;
 • канцеларијски простор;
 • Хотелске хале.

У овим просторијама, проблем уградње металних противпожарних врата види се у употреби врата врата класе ЕИ 30, изведених у различитим изведбама и пројектним рјешењима. Према томе, врата која су отпорна на ватру могу бити прикладна у просторијама било које функционалне намјене.

У производњи улазних дрвених блокова ватроотпорне намјене, примјењују се исти стандарди и захтјеви заштите од пожара, као иу производњи металних производа.

Ова чињеница значи да дрвени блокови ЕИ 30 могу ефикасно да се одупру утицају пламена у року од пола сата без појаве знакова уништења и спаљивања, а још више да испадну из врата. Ватроотпорна дрвена врата означена са ЕИ 60 могу издржати ватру 60 минута.

Без обзира на употребу материјала за завршну обраду, боје лана, сорти фурнира и цијене кутије за врата уопште, пројектна функција у смислу пружања заштите од пожара одређује се искључиво интервалом дигиталног индекса у ознаци (15, 30 или 60).

То је показатељ индекса који одређује мјеста гдје се препоручује уградња протупожарне конструкцијеса дрвета:

 • Производи означени ЕИ 15 препоручују се за уградњу у оне зграде и објекте у којима постоји само 15 минута за евакуацију особља или становника;
 • Препоручује се дизајнирање етикета са ознаком ЕИ 60 у великим зградама са дугим коридорима (хотели, пословне зграде).

цост

Ватроотпорна дрвена врата се могу поделити у две класе: "економичност" и "премиум". У зависности од припадности једној од ових класа, зависи и цена врата.

На пример, цена глувих униформисаних противпожарних врата са дрвета стандардних димензија економске класе са индексом отпорности на пожар ЕИ 30, по правилу, не прелази 12 хиљада рубаља. Цена сличних врата "премиум" класе, напротив, почиње од 12 хиљада рубаља.

Укупна цена дрвених ватросталних врата састоји се од више фактора:

 • Површина врата платна;
 • Тип дизајна - једноструки или двоструки;
 • расположивост и укупна површина остакљења;
 • Врста примењених завршних материјала (ламинатин, пластика, фурнир);
 • Штамбиљи употребљени прибор;
 • Присуство или одсуство трансом;
 • Решетке за водоводне и вентилационе системе.

Комбинација поузданости у смислу пружања заштите од пожара са естетиком довела је до изласка дрвених структура врата на квалитативно нови ниво популарности у различитим организацијама и становништву. Традиционално квалитетно дрво је разнолико и разноликоарматуре омогућавају уградњу производа у различите просторије.

Врата са етикетама ЕИ 30 и ЕИ 60 су најтраженија као оптимална у смислу трошкова и нивоа заштите од пожара. Након постављања таквих врата, можете бити апсолутно сигурни да пожар не може уништити никакву домаћу имовину, нити узроковати штету људима и животињама.