Важне техничке карактеристике и параметри ЛЕД сијалица

Смањене малопродајне цене за ЛЕД сијалице довеле су до наглог повећања њихове продаје. Међутим, ситуација са избором квалитетне робе за многе и даље остаје на мртвој тачки. Ако је лако купити жаруљу са жарном нити, са појавом ЦФЛ-а, задатак није био много компликованији због ширег опсега и нијанси емитоване светлости. Параметри ЛЕД лампи имају знатно више бодова од сијалица претходних генерација.

Али немојте се плашити. Да бисте купили добру ЛЕД сијалицу, дубоко познавање производа неће бити потребно. Довољно је једном се позабавити основним параметрима, тако да можете лако навигирати међу бројевима назначеним на пакету. Дакле, шта требате знати о купцу о ЛЕД сијалицама, и које техничке карактеристике треба обратити пажњу на куповину?

Главне карактеристике

Слиједећи изреку: "Упознај се на одјећи ..." довољно је узети кутију са жаруљом како би се упознала с његовим главним техничким карактеристикама. Не треба обратити пажњу на велике светле фигуре, већ на штампани ситни опис од 10 или више позиција.

Светлосни флукс

У време када је лампа са жарном нити била извор светлости бр. 1, концепт протока светлости није био заинтересован за никога. Осветљеност сјаја одређена је номиналном снагом сијалице. С појавом ЛЕД диода, потрошња енергије извора светлости понекад се смањивала, а ефикасност се повећавала. Због тога је постојала економија, која се често подсећа на рекламе.

Светлосни флукс (Ф, лмили лм) је вредност која показује количину светлосне енергије коју емитује светлосни емитер. Ослањајући се на вредност светлосног флукса, лако је покупити замену постојеће сијалице спиралом. Да бисте то урадили, користите следећу табелу подударања.Заједно са протоком светлости, често се може наћи концепт "повратка светлости". Дефинише се као однос светлосног флукса према потрошњи енергије и мери се у лм /вату. Ова карактеристика у потпуности одражава ефикасност извора зрачења. На пример, неутрална сијалица од 10В емитује светлосни ток од око 900-950 лм. Због тога ће његова излазна снага бити једнака 90-95 лм /В. Отприлике је 7,5 пута више од аналогног са спиралом од 75 В са истим светлосним флуксом.

Догађа се да након замјене жаруље са жарном нити са ЛЕД, његова свјетлина је нижа од наведене. Први разлог за овај феномен је инсталација јефтиних кинеских ЛЕД диода. Друга је ниска потрошња енергије. Ова два разлога говоре о производима лошег квалитета.

Такође, вредност светлосног тока зависи од температуре боје. У случају ЛЕД диода, уобичајено је назначити свјетлосни ток за неутрално свјетло (4500 ° К). Што је температура боје виша, већи је свјетлосни ток и обрнуто. Разлика у преносу светлости између истог типа ЛЕД сијалица је топла (2700 ° К) и хладно (5300 ° К) сјај може да достигне 20%.

снага

Потрошња енергије ЛЕД лампице (П, В) је друга заВажна карактеристика је техничка карактеристика која показује колико електричне енергије ЛЕД сијалица троши за 1 сат. Укупна потрошња енергије састоји се од ЛЕД диода снаге и снаге возача. Најтраженије у наше време су светлеће светиљке са снагом од 5-13 В, што одговара 40-100 В лампама са филаментом.

Квалитативни пулсни возачи троше више од 10% енергије од укупне снаге.

Као оглашивачи, произвођачи често користе израз "еквивалентна снага", који се изражава у натпису на паковању узорка од 10 В = 75 В. То значи да се ЛЕД жаруља од 10В може намотати на мјесто конвенционалне крушке од 75В, без губитка свјетлине. Може се веровати за разлику од 7-8 пута. Али ако је кутија украшена натписом од 6 вати = 60 вати, онда најчешће није ништа друго него рекламни трик, дизајниран за обичног купца. То не значи да је производ лошег квалитета, али стварна излазна свјетлост ће се вјеројатно поклопити са жарном нити са 60, али много мање.

Напон и фреквенција напајања

Напајање напоном (У, Б) је назначено на кутији у облику опсега унутар којег произвођач гарантује нормалан рад производа. На пример, параметар 176-264В указује да се сијалица поуздано носи са било каквим напонским разликама без значајног губитка осветљености.

По правилу, ЛЕД лампа са уграђеним струјним драјвером има широк опсег улазних напона.

Ако извор напајања не садржи квалитативни стабилизатор, тада пада напоннапајање ће у великој мери утицати на излаз светлости и утицати на квалитет осветљења. У Русији се најчешће користе лед-сијалице које се напајају наизменичном струјом од 230В са фреквенцијом од 50/60 Хз и од 12В ДЦ мреже.

Тип поклопца

Величина поклопца мора бити позната како би се подигла сијалица у складу са постојећом сијалицом у лампи. Већина ЛЕД лампи се производи под навојном капом Е14 и Е27, која је стандард за совјетске зидне, стонске и стропне лампе. Није необично да су ЛЕД сијалице са капом ГУ4, ГУ5.3, које су замениле халогене сијалице, уграђене у рефлекторе и кинеске лустере са даљинским управљачем.

температура боје

Температура боје (ТЦ, ° К) означава нијансу емитоване светлости. Што се тиче ЛЕД лампи, бијела скала је конвенционално подијељена на три дијела: топло, неутрално и хладно. Приликом одабира потребно је узети у обзир да се топли тонови (2700-3500 ° К) смирују и смирују до удобности, док хладни (од 5300 ° К) бодре и узбуђују нервни систем.У том смислу, препоручује се да се у кући користи топао сјај, ау кухињи, у купатилу и за рад - неутралан. Светли ЛЕД диоде са ТЦ? 5300 ° К су погодни само за специфичне радове и као хитну расвету.

угао

Угао расипања може се проценити о ширењу светлосног флукса у простору. Овај индикатор зависи од дизајна дифузора и локацијеЛЕДс. Норма за модерне лампе широке примене је вредност? 210 °. За ефикасан рад са малим деловима боље је купити лампу са углом од 120 ° и поставити је на радну лампу.

могућност димовања

Могућност пригушивања (контрола осветљености светла) ЛЕД лампице значи њен исправан рад од регулатора светла (диммер). Затамњене лампе су скупље, јер њихова електронска јединица има сложенији уређај. Нормална ЛЕД лампица неће радити или трептати када се повеже са контролом свјетла.

коефицијент пулсације

Мрежни коефицијент (Рп) није увек наведен у листи карактеристика, упркос чињеници да је од највеће важности и утиче на здравље. Потреба за мерењем овог параметра настала је због присуства електронске јединице у лампи и високог одзива ЛЕД диода. Нискоквалитетни извори енергије нису у стању да глатко ублаже пулсирање излазног сигнала, што резултира треперењем ЛЕД диода на одређеној фреквенцији.

Коефицијент таласања ЛЕД сијалица са снагом из мреже стабилних ДЦ је нула.

Најбољи квалитет се сматра ЛЕД лампама са Кп испод 20%. Код модела са тренутним управљачем, брзина пулсирања не прелази 1%. Овај параметар је лако утврдити у пракси помоћу осцилоскопа. Да би се то постигло, потребно је измјерити амплитуду варијабилне компоненте сигнала на ЛЕД-има и подијелити је на напон мјерен на излазу напајања.

На фреквенцији варијабилног сигнала у оптерећењу, можете одредити тип одговарајућег управљачког програма.

Опсег радне температуре

Ову карактеристику треба пажљиво узети у обзир ако се намјерава користити ЛЕД сијалица под нестандардним увјетима: на улици, у производним радионицама. Неки модели могу исправно радити само у уском распону температура.

индекс преноса боја

Помоћу индекса преноса боја (ЦРИ или Ра) можете процијенити колико је природна боја ставки које су освијетљене ЛЕД сијалицом видљиве. Ра се сматрао добрим? 70.

Степен заштите од влаге и прашине

Овај параметар је изражен као ознака ИПКСКС, где је КСКС две цифре које означавају степен заштите од чврстих објеката и воде. Не може се идентификовати у листи карактеристика ако је лампа намењена само за употребу у затвореном простору.

Додатни параметри

Живот производа

Животни век - врло апстрактна карактеристика ЛЕД лампице. Чињеница је да произвођач под термином сервиса разумије укупно вријеме ЛЕД диода, а не свјетиљке. Истовремено, рад на неуспјеху осталих детаља схеме остаје у великој сумњи. Поред тога, квалитет монтаже каросерије и лемљење радио-елемената утичу на радно време. Поред тога, ниједан произвођач, због дугог века трајања, не спроводи комплетан тест за деградацију ЛЕД диода у лампи. Тако тврдили 30 хиљада сати или више је теоретски индикатор, а не прави параметар.

Тип сијалице

Упркос чињеници да тип сијалице за многе није критични технички параметар, у многим моделима је наведен у првом реду. Типично, тип и ознака сијалице изражени су у нумеричком коду.

маса

Производи за вагање су ретко ко је заинтересован у тренутку куповине, али за нека расвјетна тијела то је важно.

Димензије

Колико произвођача - толико и корпуса, који се разликују по изгледу и димензијама. На пример, 10В ЛЕД сијалице различитих произвођача могу да варирају у дужини и ширини од више од 1 цм.

Тржиште ЛЕД производа наставља се динамично развијати, што чини да се карактеристике лампе мењају и побољшавају. Надамо се да ће у блиској будућности, у погледу ЛЕД лампи, бити развијени стандарди квалитета који ће поједноставити избор задатака купца. У међувремену, властито знање је главна подршка приликом избора и куповине.