Вањска врата: Дрвени улазни клизни блокови за приватну кућу, монтажа властитим рукама

Главна функција улазних врата је спречавање неовлаштеног уласка у кућу или зграду. Структура улазних врата мора поуздано штитити власнике просторија и њихове имовине. Осим тога, када је у питању приватни сектор, улазна вањска врата украшавају фасаду зграде и представљају неку врсту посјетнице. Хармонична вањска врата су, прије свега, квалитетан производ који комбинира високу сигурност и естетику.

производни материјали

Данас, на тржишту грађевинских материјала и сродних производа, вањска врата су израђена од метала, дрвета, ПВЦ-а, стакла и алуминија. Најпопуларнији и најпопуларнији су метални или дрвени производи. Наравно, за приватне куће, викендице и љетниковце користе се углавном металне челичне конструкције. Одликује их значајна поузданост и трајност.

Заједно са челичним спољним вратима, дрвни производи су такође у великој потражњи. Често се таква врата израђују помоћу металних компоненти. У средини дрвеног оквира платна је метални лим. Поред тога, често је читав оквир сличних структура израђен од метала. Најпопуларније опције дрвених врата су производи од храстовине. Али такви производи могу приуштити само богате људе.

Спољна улазна врата из других материјала користе се изузетно ријетко. Ово није изненађујуће, јер функција тјелохранитеља за производе од ПВЦ-а и стакла није посебна. Истина, стаклени системиЧесто се на улазима у јавне зграде и трговачке и забавне центре користе и алуминијумске конструкције у гаражама.

Главне функције спољашњих врата

Улазне конструкције се разликују по намјени и постоје неколико типова: оклопних, отпорних на ударце, звучно изолиране, ватроотпорне и запечаћене.

Спољна врата против удара морају бити високе трајности и поузданости. Поред тога, исте карактеристике су и оклопна роба. Системи противпожарне заштите имају повећану отпорност на пламен и представљају додатни сигурносни елемент. Сви горе наведени типови дизајна су израђени од легура метала високе чврстоће, као и даље обрађени у различите композиције. Треба напоменути да се градња приватних сеоских кућа које користе затворена и звучно изолована спољашња врата, по правилу, не практикује.

Типови спољних предњих врата

Поред функционалне сврхе, такви системи се разликују по начину отварања и затварања. Најчешћи типови таквих објеката су клизна и предња врата. Треба напоменути да су топлински губици при отварању крила врата на улицу много мањи него код отварања унутрашњости просторије. Клизне спољне конструкције у приватној конструкцији практично се не користе, јер се таква врата тешко израђују и монтирају. Такви системи су ефикаснији у унутрашњим опцијама.

По броју дизајна клапни су подељени наједног листа, шкољкаша и једног и по. У облику улазних блокова су правоугаони, лучни, глухи или глазирани, као и украшени различитим елементима. Такође треба напоменути да се оклопљено стакло користи за застакљивање вањских врата. То је због потребе да се у потпуности осигура главна функција таквих врата - стварање баријере између становања и животне средине.

Слично стакло може издржати неколико куглица. Оклопљено стакло се израђује од поликарбонатног слоја који се, методом ламинације, налази између слојева обичног стакла. Као резултат, метак, пробијајући прво заштитно стакло, апсорбује поликарбонатни слој и ставља се у њега.

По степену отпорности на квар, екстерни системи су подељени у четири типа:

  • Врата прве класе нису подложна проваљивању помоћу физичке силе или једноставних алата;
  • Врата друге класе могу се отворити само уз помоћ електричног алата;
  • Пројекти класе ИИИ су склони ломљењу само ако се за електричне уређаје користи више од 500 В;
  • Оклопне конструкције могу се сврстати у четврту класу вањских врата.

Карактеристике употребе спољних предњих врата

Препоручује се да се изаберу спољашња врата за приватну кућу према спољашњости њене фасаде. Поред тога, од великог значаја је термичка заштита и поузданост сличних структура врата. Атмосферски феномени, температурне флуктуације, утицајВјетар и директна сунчева свјетлост могу значајно утјецати на дизајн врата. Такви феномени могу уништити структуру површине производа, што значајно смањује вијек трајања производа. Само високи квалитет спољних производа, обезбеђених производњом у складу са постојећим нормама и стандардима, гарантују њихову трајност и безбедност.

челична врата

Једна од очигледних предности челичних спољашњих врата је њихова поузданост и дуг радни век. Поред тога, добра звучна и топлотна изолација, велики број метода декорације и употребе композитних материјала учинили су челична врата веома популарним међу потрошачима. Метална врата савршено одговарају њиховим функцијама, а углавном су усмјерена на осигурање сигурности власника и њихове имовине. Код оваквих конструкција врата уграђује се различит број тканина, у зависности од ширине врата. Употреба додатних декоративних и заштитних за спољашња врата побољшава њихове техничке карактеристике и мења изглед.

дрвени

Главни захтјеви за вањска дрвена врата су отпорност на атмосферске појаве и одличне звучне изолације. Спољни панел таквих крпе за врата израђује се са специјалним дрвеним складиштима. Такве мере повећавају стабилност производа. Различите боје се такође користе за руковање крпом на вратима, која боја се може изабрати у зависности од остатка куће. Често су дрвена вањска вратакористе се у кућама и кућама које нису подложне повећаним сигурносним захтјевима.

Међутим, пожељно је дати предност оним спољним дрвеним системима, чији су пројекти опремљени заптивкама са изолацијом, као и висококвалитетним запорним уређајима. Поред тога, препоручује се уградња додатних металних врата приликом постављања вањских дрвених врата.

Са вањске стране улице испред дрвених врата треба поставити заштитни визир који штити конструкцију од утјецаја падавина и сунчеве свјетлости. Типично, дрвени екстеријер је израђен од хомогених материјала и има структуру штита или филета. Таква врата имају поузданост и трајност због употребе напредних метода производње.

пластика

У посљедње вријеме, уградња вањских ПВЦ врата је постала широко распрострањена. Такви дизајни су веома популарни због својих предности, међу којима треба нагласити следеће:

  • висока стабилност производа на температурне флуктуације и флуктуације;
  • Добра топлотна изолација. Да би се побољшао овај ефекат, користи се специјални грејач;
  • Висока звучна изолација производа које обезбеђује специјална технологија производње. То се постиже употребом запечаћене конструкције и употребом заптивних трака на цијелом периметру;
  • Метално-пластична спољашња врата нису подложна деформацијама током рада.

Поред тога, треба то нагласитиСпољни пластични системи током времена не мењају текстуру, добро подносе ефекте атмосферских појава, као и отпорност на механичка оштећења. Такође треба напоменути да су ПВЦ врата водоотпорна и погодна за употребу у условима високе влажности. Вањске пластичне конструкције су сигурно заштићене од наслага прашине, а брига о њима је врло једноставна. Довољно је повремено обрисати структуру влажном крпом.

Да би се повећала поузданост, након постављања вањских пластичних врата, они су опремљени додатним сигурносним елементима. Да, ојачање профила и кутије је направљено помоћу специјалних челичних уметака. Додатно, приступ преклопима и запорним уређајима је блокиран. Јединица врата је опремљена заштитним елементима који имају анти-вандалске и анти-вандалске карактеристике. Међу таквим елементима су и засуни, шалови и други уређаји. Истовремено, вањска ПВЦ врата могу бити опремљена електричним затварачем.

У закључку, треба напоменути да при избору спољних структура врата треба обратити пажњу на следеће карактеристике: звучна изолација, поузданост, трајност, вијек трајања, класа заштите, трајност и квалитета топлинске изолације.