УЗО - Шта је то?

До сада је већ много људи који се чак нису ни професионално бавили електричном енергијом и чули су за такву ствар као што је ултразвучна превара. Шта је ово? Где се користе слични уређаји? Која је њихова функционална сврха? Могу ли модерне електране без РЦД-а? Видите колико питања. Хајде да покушамо да одговоримо на све датуме.

Да би се темељно разумјело, потребно је барем техничко образовање, јер је принцип рада, схема повезивања, карактеристике дизајна овог уређаја прилично комплициране. Нећемо се пењати у таквим сламовима, и укратко навести главне тачке тако да барем можете исправно замислити шта је УЗО. Код електричне енергије, сличне сигурносне карактеристике се користе релативно недавно. Пре двадесет година ниједна дневна соба није била опремљена таквим уређајима, али сада без њих тешко је замислити прекидач.

Да би се разумело како овај уређај ради, пожељно је прво разумети зашто је УЗО потребан?

Главна сврха уређаја

Да ли знате како УЦС декодира? Уређај за заштитно гашење. Већина погрешно верује да су аутоматски прекидачи (популарно названи аутоматске машине) и УЗО исти.

Важно је овде ухватити, која је разлика, која је заштита сваког од ових уређаја?

Аутоматска заштита мреже напона напајања. На пример, свака соба у вашој кући се тражи од одвојене машине. У случају да у неком електричном огранку дође до кратког споја или преоптерећења, прекидач ће се искључити и тако прекинутиоштећене локације, чување опште мреже.

УЗО у стану је инсталиран ради заштите људи. Сама декрипција каже ово - "заштитно искључивање", то јест, елемент штити особу од случајног оштећења струје.

Како он то ради?

Наши домови су сада препуни огромне количине кућанских апарата, а неки електрични апарати су веома моћни. У исто време, електрично ожичење има одређени период рада и временом постоји вероватноћа квара изолације, што ће довести до повезивања каблова са земљом. Као резултат тога, струја се неће кретати на одређеној стази, али ће доћи до цурења на земљу, особа може да је води. Такође, размотримо ово у примеру.

Претпоставимо да је у некој врсти електричног кућног апарата (котао, перилица посуђа или перилица рубља, усисивач) дошло до квара изолације.

Као резултат, тело апарата ће имати одређени потенцијал. Додиривањем случаја, можете добити штрајк. Као што можете видети, да бисте зарадили електричну трауму, не мора нужно да уђете у утичницу, све је много чешће, тако да је толико важно да се заштитите од таквих повремених додира.

Наравно, ако се у просторији налази уземљивачка петља и постављени прекидачки уређаји (утичнице) са уземљењем, они ће уштедети од електричне трауме. Али понекад струја у нашим становима није у потпуности у складу са правилима и прописима. Слажем се, не сви, а не свака соба има утичнице са контактом за уземљење, а по квалитету и поузданости уземљивача имамонема никакве сигурности.

УЗО на видеу:

Дакле, морат ћемо се бранити инсталирањем у дистрибутивне штитове УЗО. Чим дође до тренутног цурења, он се искључује, штедећи људски живот.

Не мање важна сврха уређаја је заштита зграда од могућности пожара и пожара, који настају кршењем изолационог ожичења.

оперативне карактеристике

Ако никада нисте срели УЗО и покушавате да ментално нацртате слику онога што је, довољно је да се сетите уобичајене машине.

На исти начин као и овај склопни уређај без ПЛЗ-а, модерна сигурносна аутоматизација електричне мреже се не избјегава. Користи се уређај за преклапање кола (тј. Прати струју која пролази кроз коло и, ако детектује цурење, разбија је).

Ако погледате случај, на њему ћете наћи скуп слова и бројева који карактеришу уређај. Како декодирају?

 • На самом врху је назначено постројење или произвођач уређаја.
 • Након тога треба пратити назив модела.

Овде не постоји увек скраћеница - УЗО, понекад пише ВДТ (диференцијални струјни прекидач), или УДТ (диференцијални струјни уређај). Можете претпоставити да су све то синоними - у принципу, то је све исти уређај.

 • Тада се уписује нумеричка вриједност струје (то је максимална тренутна вриједност која се може замијенити за овај уређај).
 • Стандардни параметри кућних електричних мрежа су напон 220-230 В, фреквенција 50 Хз.
 • Следећа је струја цурења(ово је величина на којој ће УЦС радити).
 • Онда је означен тип уређаја (може се писати словима или приказати иконама, о чему ћемо мало говорити).

 • Опсег радне температуре. По правилу, ултразвучни скенер има минималну границу од -25 степени, а највише +40.
 • Следећа вредност струје одговара номиналној ЦТ струји. Ова бројка показује максималну струју кратког споја која издржава ПЛЦ, без одвајања, под условом да је заштићена одговарајућом аутоматском машином.
 • Једноредни УХФ склоп.

Различити произвођачи података о случају могу да се промене (неко додаје додатне карактеристике, друге фирме обрнуто, уклањају неке параметре). Али увек се указује на основне информације, нарочито важне као вредности струја (цурење и рад).

Како одабрати РЦД - на сљедећем видеу:

Као што видите карактеристике уређаја много, у зависности од њих производе различите врсте ултразвука. Како и шта се разликују једни од других, хајде да попричамо испод.

сортименти

Класификује све уређаје на неколико начина:

 • у облику текућег цурења;
 • путем акције;
 • привременог изумирања;
 • за конструктивно извршење.

Укратко размотримо које карактеристике и зашто вам је потребан РЦД.

У облику текућег цурења

Сви уређаји, у зависности од тренутног цурења, класификовани су у три врсте:

 • "АС". Најраспрострањенији и најповољнији ултразвук. Ради даљеодспојите, ако у ланцима постоји варијабилна цурења синусоидне струје (глатко растуће или тренутно). Случај таквог УЗО-а има слово "А" или икону:

 • "А". Искључен ако су струје наизменичне синусоидне или континуалне пулсирајуће форме тренутно подигнуте или постепено повећане у ланцима. Такви РЦД-ови се користе свуда. Међутим, због чињенице да контролишу не само наизменичну, већ и константну струју која настаје у напајању, њихова цена је много већа.

Документи за пасоше за одређене кућне апарате понекад се дају конкретне препоруке које се морају повезати и то нужно преко УЗ типа "А".

У таквом УЗО наћи ћете слово "А" или икону која изгледа овако:

 • "Б". Овај УЗО покрећу три врсте цурења струје: пулсирајућа константна, исправљена и синусоидна варијабла. Такви уређаји се најчешће користе за индустријске објекте, не вреде их куповати за гаражу, кућу или структуру дацха.

Обележавање таквих уређаја дефинисаћете на исти начин - симболом слова "Б" или иконом која је приказана у случају:

Възстановаване на времето на изклучване за згорај омењени типове УЦОС ("АС", "А", "Б") вариира от 0,02 до 0,03 с.

По принципу акције

По принципу УЦОС су подељени на електронске и електромеханичке.

Код других је све много једноставније, електромеханички уређаји не зависе од напајања. За њихРад је довољан да изазове цурење струје у оштећеном електричном кругу.

За електронски УЗО тренутно цурење није довољно, још увијек је потребно напајати мрежу. Да би такав уређај искључио оштећено подручје, он се мора напајати из вањског извора за електронско појачало интегрирано у електрични круг. На рачун овог ултразвучног електронског типа се сматра да нису толико поуздани као електромеханички уређаји, односно, нису били толико распрострањени.

Да бисмо били јаснији, размотримо ову теорију на примјеру. Претпоставимо да је излазна линија, из које се тражи микроталасна пећ, заштићена електронским уређајем У-типа. Случајно, догодиле су се две ванредне ситуације истовремено:

 • у штиту за контролу приступа оштећено је нервно језгро;
 • унутар микровалне пећнице дошло је до оштећења електричног ожичења, што је резултирало закључавањем фазе на кућишту.

У овом случају, кућиште микроталаса је било под опасним потенцијалом. Ако се случајно додирне пећ, електронски тип ултразвука неће радити, јер његова уграђена шема остаје покренута оштећењем огреботине у штиту. Могућност оваквог случаја је минимална, али се може десити.

У таквим ситуацијама измишљени су страни произвођачи електронских уређаја. Одлучили су допунити УЗО кућишта електромагнетним релејима, који би искључили заштићени струјни склоп чим би нестало напајање из вањског извора.

Препоручујемо да и даље стављате УЗОЕлектромеханички тип, иако је скупљи од електронског.

Са привременим изумирањем

Према овој карактеристици, сви уређаји су подељени у два типа: "С" и "Г".

СЗ тип "С" има селективност, односно ради након одређеног времена (од 0.15 до 0.5 с). Уређаји овог типа се обично користе када их има неколико у ланцу.

Размотримо мали пример. На пример, постоје две групе утичница у кућном расклопном постројењу. Сваки од њих штити УЗО, који нема временско кашњење (тип "А" или "АЦ"), а сам улаз је опремљен заштитним уређајем типа "С".

Ако једна од утичница има цурење струје и УХД који штити те утичнице није одговорио из неког разлога (електрична енергија се назива сигурносна петља), тада ће се уређај прекинути на улазном времену након одређеног времена.

Обратите пажњу! Не увијек се селективност УЗО постиже временским кашњењем, понекад се то постиже на рачун диференцијалних струјних поставки (овај метод је сада још раширенији).

Уређај типа "Г" има сличну селективност, његова разлика у доњим границама протока времена (од 0,06 до 0,08 с).

О главних карактеристики на УЗО на видео:

За конструктивно извршење

Структурно, РЦД варира у зависности од броја полова:

 • двополни модели се користе у мрежама једнофазног напона;
 • у мрежама трофазног напона монтирају се четири пола УЗО.

По другим параметрима

Постоји још неколико опција закоје су категорисане од стране РЦД-а:

 • Инсталацијом (стационарни и преносиви).
 • За инсталацију (употребом стационарног кабловског снопа или помоћу флексибилних жица са продужним кабловима).
 • Бити опремљен заштитом. Постоје уређаји уопште без заштите, али са уграђеним - од преоптерећења и струје кратког споја.

 • Гдје је могуће, диференцијална регулација струје (нерегулирана, подесива глатко или дискретно).

Дали смо вам информације о томе шта је УЗО у електричној енергији. Надамо се да је из чланка јасно да савремени систем аутоматизације и заштите без овог елемента не може. Ако сте драги имовини, а посебно људском животу, онда немојте занемарити инсталацију заштитних уређаја.