Утичница за електрични штедњак: како одабрати праву

Легранд утичнице и утикачи

Електрична пећ је један од најмоћнијих потрошача електричне енергије у стану, тако да је електрична утичница нешто другачија од уобичајених представника ове електричне опреме. Они подлежу посебним захтевима, како за квалитет контактног дела, тако и за начин повезивања.

Легранд се фокусирао на високу квалитету производа, Легранд утичнице су постале веома популарне, а ми ћемо детаљније говорити о овим утичницама.

Врсте Легранд утичница за електричне плоче

Тренутно предузеће производи неколико врста утичница за електричне пећи. Главна разлика између њих је број фазних жица. Може бити утичница за једнофазну мрежу и за трофазну .

Једнофазне Легранд утичнице


Једнофазне Легранд утичнице

\ т

Визуално, једнофазни леграндни наставак за електрични штедњак разликује се од осталих утичница и трофазног двоструког дизајна. Прије свега, то се изражава у броју контаката, од којих два имају познати округли облик, а један - правокутан.

 • Главна разлика између ових прикључака је номинална струја за коју се израчунавају. Тренутно можете пронаћи производе са апоенима од 20 и 32А.
 • Ниво заштите од прашине и влаге коју обично имају је ИП 20, али се могу наћи и сигурнији модели.

Обратите пажњу! Ниво заштите од прашине означен је првом цифром након индекса "ИП". Може се кретати од 0 до 6. Што је већа, то је боља заштита. За хидроизолацијузаштита може варирати од 0 до 8, аи овдје, што је слика већа, то је виши ниво заштите, али се цијена више заштићених модела повећава.

 • Још један важан параметар је попречни пресек спојених жица. Може варирати од 6 мм2 до 10 мм2. Овде избор зависи искључиво од кабла који се користи за повезивање.

Трофазне Легранд утичнице


Трофазни утикач и утичница за Легранд

\ т

Трофазни прикључак за плочу разликује се од броја одговарајућих контаката. Имају чак пет, од којих четири имају познати округли облик и један контакт правоугаоног облика. Сви ови контакти имају затварање затварача, који блокирају улаз воде и прашине када је утикач искључен.

 • Главна разлика између ових излаза је номинална струја. Може бити 20, 32 и 40А.

Обратите пажњу! Иако је номинална струја практично идентична номиналним вредностима једнофазне утичнице, због већег напона већа је пропусност таквих утичница. Тако да на трофазну утичницу у 20А могуће је повезати уређаје снаге до 7,5 кВ. Истовремено, једнофазне утичнице исте номиналне струје могу повезати електричне уређаје снаге само 4 - 4,5 кВ.

 • Такође, трофазне утичнице се разликују по степену заштите. Као и код једнофазних колектора, обично варира унутар ИП 20 - ИП 22.
 • Могући попречни пресек коришћене жице може такође варирати од 6 до 10 мм 2. Који је, с обзиром на већи напон напајања, довољан за повезивање.

Повезивање утичница Легранд

Легранд утичница је прикључена на плочу, на основу параметара напајања и зависно од прикључка.

Уосталом, у случају прикључења овог типа електричних апарата изузетно је важно сагледати конзистентност фазних и нултих закључака на излазу и вилици. Стога ћемо у нашем чланку размотрити не само питање прикључивања утичнице, већ и струјни утикач електричне пећи.

Повезивање једнофазног утикача и утичнице Легранд


На слици је приказана једнофазна струја за повезивање електричног штедњака

Препоручује се да се електрични штедњак напаја из засебног прекидача. У складу са клаузулом 9.6 ВСН 59-88, за електричне плоче номиналног капацитета до 8кВ морају бити аутоматски или 25А осигурачи.

У том случају, ако инсталацију вршите властитим рукама, не заборавите да правилно одаберете дио жице. Ово питање је обрађено у једном од наших претходних чланака. Сходно томе, редослед операција повезивања треба да буде како следи.

 • Доносимо на наш излаз три жице. Једна од ових жица је у фазама, друга жица, која је према П.1.1.29 означена плавом бојом, је нула, а трећа, која је означена жуто-зеленом, је заштитна.
 • Ако је електрична утичница већ инсталирана, прикључите нашу жицу на њу. У том случају, заштитна жица мора бити спојена на излаз правокутног контакта утичнице. Нула жица је пожељно спојити на дуплекс лијеву контактну утичницу, а фаза - на десно.

Обратите пажњу! Иако имплементација ових норми нијеали ће знатно поједноставити даље одржавање и поправку. Верујте ми, једноставно поштовање ових правила ће уштедети много снаге и емоција вама или електричару који ће морати да се суочи са кваром.

 • Конструкција Легранд утичнице и утикача је таква да омогућава њихово укључивање у само један положај. Ово није проблем. Положај фазних и нултих жица за електричну плочу је веома важан. Стога, при повезивању вилице, то треба узети у обзир.
 • На основу тога, повежите наше фазне жице са веома правим контактом, нула до крајње леве стране, а заштитне на мало правоугаони конектор мало изнад. Као резултат тога, требало би да утврдимо да је фазни контакт утикача уметнут у фазни контакт утичнице. Ово је веома важно.
 • Сада, жица која долази из утикача, спаја се директно на електрични штедњак. Фазна жица треба да буде повезана са контактима "1", "2" и "3", и даље се могу означавати као "Л1, 2, 3" или "Ф1, 2, 3", и могу се једноставно визуелно доделити. Повезујемо се на било коју од њих, а између сва три закључка постављамо скакача.
 • Нула жице која долази из вилице, повежите се са закључцима "4", "5" (Н1, Н2) или само означите визуелно. Између њих произвођач обично поставља сам џампер. Ако није, онда то свакако ставите.

Обратите пажњу! Ако након завршетка везе установите да неке од карактеристика вашег штедњака не раде, онда је велика вјероватноћа да нисте инсталирали или лоше инсталирали скакаче на фази илизеро вирес.

 • На крају, као у видеу који представљамо, повезујемо уземљивача. Ова веза је направљена са закључком "6" или одговарајућим контактом одређеним у складу са тим. Након тога, провјеравајући исправност и поузданост причвршћивања свих контаката, могуће је провјерити учинковитост наше електричне пећи.

Повезивање трофазног утикача и утичнице са Леграндом

Прикључак на трофазну плочу

Утичница за трофазну Легранд плочу повезује се готово идентично. Разлика је само у броју прикључних жица, које за трофазну мрежу могу бити једнаке четири или пет.

Начин повезивања са двофазним жицама користи се изузетно ријетко и треба га на неки начин поткријепити. Обично га користе људи који разумеју електротехнику, па стога нећемо описати начин повезивања на четири жице.

 • Пет жица мора бити уметнуто из разводне плоче у нашу утичницу. Према П.1.19, то би требало да буду жуте, зелене и црвене жице фазе, као и плаве и жуте и жуто-зелене заштитне жице.
 • Трофазна утичница за електрични штедњак такођер има пет контаката. Ово су три хоризонтално постављена хоризонтална излаза; Испод се налази један нулти закључак и налази се заштитни отвор изнад, који има правоугаони облик.
 • Спојите наше фазне жице на три одговарајућа контакта. Нула и заштитне жице - на одговарајуће утичнице.
 • На вилициурадите исто. На три сусједна контакта повезујемо фазне жице, односно нулу и заштитне жице.

Обратите пажњу! За трофазну утичницу жице измјеничне фазе нису важне. Главна ствар је не мешати фазу са нулом или заштитом.

 • Сада спојите жицу из утикача директно у пећницу. Фазне жице су подешене на закључке "1", "2" и "3". Штавише, ако између њих постоји скакач, потребно га је уклонити. Ако то не урадите, напон ће се кратко спојити.
 • Нула и заштитне жице су повезане на исти начин као и код једнофазног прикључка. Ако сте све урадили, као што је наведено у нашој инструкцији, након провере свих веза можете сигурно дати напон. Све ће радити као сат.

закључак

Ако имате избор које мреже да повежете вашу електричну пећницу, онда: трофазна мрежа има много боље перформансе у свим параметрима. И привидна сложеност везе не би требало да вас збуни, јер сада знате да је то прилично лако и да вам није потребна професионална електрична енергија.