Утичница са прекидачем у једном случају - како се повезати

Електрична инсталација сваке просторије састоји се од три основна елемента - расвјетних уређаја, прекидача за расвјетна тијела и утичница за прикључење опреме. А ако на јавним мјестима нисмо јако забринути о чему, гдје и како повезани, онда код куће желимо максималну удобност, естетски изглед и барем мало уштеде. У плану економског ефекта, погодан уређај је утичница са прекидачем у једном кућишту. Шта је ова предност коју треба размотрити у наставку, као и говорити о карактеристикама дизајна таквог уређаја, његових варијанти, недостатака и како спојити утичницу са прекидачем у заједничку електричну мрежу.

Које су предности и недостаци?

Главна предност уређаја као што су утичница и прекидач, комбиновани у једном случају, је уштеда трошкова рада и материјала. Ако ове уређаје поставите одвојено, онда би морао да монтира два отвора за монтажне кутије у зиду, да купи и инсталира два под-носача, да се пребаци и прикључи два одвојена кабла. Ако инсталирате јединицу, биће вам потребан један кратки проводник и један под-носач (само он неће бити округлог него посебног овалног облика), што ће смањити ваше време и труд, као и финансијске трошкове.

Понекад је додатна предност уређаја у којем је утичница са прекидачем комбинована у једном кућишту исте висине њиховог распореда.

Недостатак ове комбинације је да ако било који уређај не успије, цијела јединица мора бити замијењена.

Још један минус је тај блокПрекидачи, укључени у утичницу, тешко се инсталирају у бетонски зид. За такав уређај, рупа неће захтијевати округли него овални, избацити је у бетон ће бити теже.

Где је боље инсталирати?

Веома је погодно инсталирати такву јединицу на мјестима гдје нема потребе за сталним прикључивањем електричних уређаја на утичницу.

Прије повезивања двоструког прекидача за ходник и оближње купатило (купаоница с ВЦ-ом), замислите, умјесто да инсталирате заједничку утичницу? Један тастер укључује светло у ходнику, друго у купатилу, а утичница се може користити за повезивање сушила за косу, електричне бушилице, усисивача, пуњења мобилног телефона.

Блок, у којем је утичница са прекидачем за један кључ, погодна је за уградњу у гараже, шупе, подруме, кабине, викендице и друге кућне зграде. У овом случају, довољно је једног прекидача да се лампа упали у затвореном простору, а утичница ће морати да повеже електрични алат, чајник, вентилатор или радио.

У другим просторијама (ходнику, кухињи, спаваћој соби, дјечјој соби) није вјероватно да ће прикљуцење прикљуцне јединице бити прикладно. Он неће имати тај естетски изглед да би се уклопио у укупну унутрашњост. Уосталом, прекидач осветљења, по правилу, постављен је на улазу у просторију. Замислите да сте ружни, ако се кабл телевизора, компјутера, фрижидера или клима уређаја овде, до утичнице.

Стога, пре повезивања јединице која повезује утичницу са прекидачем, финоРазмислите о томе гдје желите да га ставите и да ли му је тамо потребно.

сорте

На тржишту електричних производа постоји неколико варијанти блокова, гдје се утичница и прекидач са једним, два или три кључа налазе у једном случају. Разликују се по цени, начину уградње (унутрашњим или спољним), могу се опремити додатним функцијама - позадинским осветљењем или различитим врстама заштите (од деце, влаге, прашине).

 1. Унутрашња јединица се састоји од прекидача и утичнице без уземљења. Ово је најједноставнији и најјефтинији модел. Међутим, са модерном опремом кућанских апарата, недостатак уземљења је минус.
 2. Унутрашњи прекидач и утичница за уземљење. Кључ прекидача може имати посебну свјетлосну индикацију, која ће вам помоћи да лако пронађете уређај за пребацивање у мраку.
 3. Спољна јединица са прекидачем и утичницом са једним кључем, опремљена специјалним пластичним поклопцем и има степен заштите ИП 54 (од продора прашине и воде).

Управо исти модели могу бити употребом троструког или двоструког прекидача.


вањска водоотпорна утичница-склопка

Положај прекидача и утичница, блокови се дијеле на хоризонталне (склопни уређаји смјештени један поред другог) и вертикални (прекидач смјештен изнад утичнице).


вертикални блок са осветљењем прекидача

Спољашње јединице се користе за монтажу испод отвореног електричног ожичења, када прекидач и утичнице нису скривени у посебном отвору, већ су причвршћени тракомна површини зида. Жице у овом случају се постављају на зидове, могу се полагати у посебне пластичне кутије израђене од валовитих цеви или једноставно отворено причврстити на зидове на порцеланским изолаторима.

Унутрашњи блокови се користе са скривеним кабловима. Сам уређај се убацује у под-носач, који се налази у кутији за монтажу на зид, а жице се постављају у специјалне штапове унутар зидова.

Приликом избора утичница, комбинованих са прекидачима, дати предност моделима од висококвалитетне пластике и уземљењу.

Ако у кући има мале дјеце и како им се не дозволи да се самостално упознају са електричном енергијом, одаберите модел у којем има утичницу посебне заштитне завјесе. Они затварају контакте, а ако дете почне да гурне у утичницу са барем нечим металним, биће искључена могућност његовог пада под стресом (завјесе се отварају само уз истовремено увођење два чепа вилице).

Уређај

Пре повезивања уређаја са утичницом, хајде да мало причамо о његовој конструктивној изведби.

Размотримо пример прекидача са два кључа:

 1. Унутар утичнице налази се вијак, с којим је заштитна завјеса причвршћена од дјеце. Одврните овај вијак и уклоните затварач.
 2. Пажљиво уклоните оба кључа прекидача.
 3. Горњи пластични поклопац општег кућишта причвршћен је са два вијка, одвијте их и скините поклопац.
 4. Сада је јасно да се уређај састоји од стандардне утичнице и прекидача на двакључеви, налазе се у једном случају.
 5. Прекидач има улазни контакт који одговара фази из мрежног напајања, а два одступају од контакта, они спајају фазне жице уређаја.
 6. Утичница се састоји од спремника у који је уметнут утикач. Овај слот је повезан са контактним делом, где постоје два терминала, који повезују фазну и нулту жицу са напајања.

Инсталација екстерне извршне јединице

Такав блок има своје предности и недостатке. Лакше је инсталирати и замијенити овај дизајн, а можете и брзо открити проблеме с изгледом уређаја - то је позитивна страна. Недостаци укључују само чињеницу да у унутрашњости отворене ожичење и блокови вањске инсталације изгледају не тако лијепо. Стога се такви уређаји најчешће користе у гаражама, купатилима, шупама и другим кућним просторијама.

 1. Увек радите било који посао који се односи на електричну енергију, почните са искључивањем простора у којем ћете радити. Искључите напон и користите индикаторски одвијач да бисте проверили да није присутан.
 2. Уклоните кућиште блока тако што ћете скинути горњи (или предњи) поклопац.
 3. Задњи поклопац са језгром мора бити фиксиран на зиду. Причврстите га на мјесто гдје ће бити постављен и означите мјесто монтаже једноставном оловком. Одложите јединицу, бушите означена места, убијте типле. Сада можете закључати језгро блока помоћу вијака.
 4. Затим се изводи електрични дио (о томе какоПрикључите уређај на језик напајања.), потребно је само поставити горњи поклопац и причврстити га вијцима.

Важно! Ако је уградња спољне јединице направљена на дрвеном зиду, монтирајте између њих паронитну заптивку. У случају грејних контаката и даљег паљења изолације, паронит ће спречити самозапаљење дрвеног зида.

Инсталација интерне извршне јединице

Дубоко у зиду кућишта разводног ормана није толико упечатљиво, да се укупни дизајн ентеријера не поквари, па се метода затвореног ожичења и унутрашњег блока користи много чешће, посебно у стамбеним подручјима.

 1. Радови слично почињу са уклањањем напона у просторији и верификацијом његовог одсуства.
 2. Користећи електричну бушилицу са специјалном млазницом у зиду, избушите рупу за под-носач.
 3. Изаберите посебну пластичну под-носач, интегрално за два седишта. Фиксирајте га у зидни отвор употребом алабастера.
 4. У под-надгледнику уметните језгро блока, извршите сва потребна електрична прекидања, након чега кућиште мора бити сигурно закључано у под-носиоце. То се ради уз помоћ размака.
 5. Остаје само постављање горњег пластичног поклопца.

Како да инсталирате и повежете унутрашњу јединицу са утичницом можете наћи у овом видеу:

Шема повезивања

Најједноставнија шема је да се повеже једнокружни прекидач са утичницом у једној јединици.


шема везеутичница за купатило и тоалет

Троугласта жица се поставља од разводне кутије до инсталираног блока.

У прекидачкој кутији је направљен следећи прекидач:

 • Нула жице напајања повезује се са нула жица које иду у утичницу и на лампу.
 • Фаза из мреже је повезана на фазни вод утичнице.

Сада прелазне акције које треба извршити у самом блоку:

 • Из кутије до излаза дошла је фаза и нула, повезати их са одговарајућим контактима.
 • Затим је фаза из утичнице помоћу краткоспојника повезана са улазним терминалом прекидача.
 • Још једна жица је причвршћена на одвајање контакта прекидача, она ће се спојити у разводну кутију са фазом лампе.

Обратите пажњу! У случају када је утичница са уземљењем потребна жица која се састоји од не три, а четири од њих су живи.

Ако прикључена јединица има прекидач са два кључа, онда:

 • фаза из утичнице помоћу краткоспојника је повезана са улазним контактом прекидача;
 • , две фазе жице су спојене на неповезане контакте прекидача, иду на разводну кутију, где се повезују са фазним жицама које долазе из муниције два уређаја за осветљење.

У другој схеми повезивања, утичница са двоструким прекидачем је слична горе поменутој варијанти са једним дугметом, осим што нула напајања мора бити повезана са нулама које долазе из кутије у утичницу и две лампе.

УОвај видео детаљно описује различите опције за шему повезивања:

Неколико корисних савета

 • Приликом одабира модела прикључене утичнице са прекидачем, дати предност производу који има два зуба на својим шапама. У зиду су такви блокови чврсто и чврсто фиксирани.
 • Ако желите да истовремено повежете неколико кућних апарата, користите излазну јединицу. Најчешће се користи у кухињама, у којима стално раде фрижидер, усисавач, перилица посуђа, кухало за воду, ТВ.
 • Када купујете под-носаче, изаберите моделе у којима унутрашњи зидови имају ребрасте перформансе. Приликом инсталирања прекидача, језичци ће се чврсто држати.

Са свим недостацима и предностима таквог блока, сада сте упознати. Знате како инсталирати и повезати такав уређај за пребацивање. Одлучите се сами, потребна вам је ова врста утичнице са прекидачем или не. Поновите поново, за помоћне просторије ово је веома погодна опција, за дневну собу је боље користити засебну опцију.