Уређај за топлу воду у купатилу

Имајући топле подове у вашој кући, већ можете цијенити предности таквог система гријања. За оне који су искусили све предности овог типа грејања, природно је да желимо исти ефекат у другим објектима који су повезани са нашим начином живота. Овдје се може говорити о загријавању сеоске куће или се гледа као на објект за гријање купатила.

Купање за нас се сматра стандардом удобности у којем је главни фактор топлина и удобност. Стварање неопходне атмосфере у купатилу је можда главни задатак који се поставља приликом изградње купатила. Под са топлом водом, опремљен кадом, може радикално ријешити проблем гријања. Осим тога, таква варијанта грејања разликује се не само високом ефикасношћу и економичношћу, већ и побољшава удобност купатила.

Топли подови у кади. Мотиви овог инжењерског решења

Нико од нас нема идеју да у купатилу дословно сваки елемент дизајна и опреме игра своју улогу. Присутност пећнице, због које парна пећница ради, није главна јединица за гријање у просторији. Главни задатак за гријање у таквим просторијама обично се обавља електричним гријачима. Ефикасност оваквог загревања у унутрашњости купатила је изузетно мала. За загревање довољно великих унутрашњих просторија на рачун струје, задовољство је скупо. Много учинковитији и практичнији ће бити опција за гријање радијатора у купаоници или за монтажу топлих подова.

Обе опције омогућавају успешно повезивање са главним извором грејања. То може бити плински или котао на круто гориво опремљен на посебан начин. Главна ствар у овом случају је исправно одабрати извор грејања воде, који може да циркулише кроз цевовод.

Обично се за аутономно загревање купатила користи даљински резервоар који се напаја из главне пећи. Пећ можете опремити воденом кошуљом. Неки покушавају да инсталирају свитак на котао, који ће се загријати водом.

Напомена: Свака претходно загрејана вода мора проћи кроз колектор пре него што уђе у водени круг. Без овог уређаја, уређај топлих подова неће бити потпун.

Користећи различите изворе топлоте, неизбежно ћете се суочити са следећим проблемима:

 • Ваш топли под ће радити само када је у употреби котао на круто гориво или пећница, што осигурава рад парне просторије;
 • зими ће се вода у овом воденом кругу замрзнути.

Са првим проблемом, ништа се не може учинити. Ако се купатило користи трајно, у комерцијалне сврхе, топли под ће радити нормално и континуирано. За оне који повремено користе купатило, замрзавање система ће омогућити употребу ребрасте валовите цијеви или полипропиленске цијеви за цјевовод.

Ако нема проблема са радијаторима за гријање, топли под за купање игра важнију улогу. У просторијама у којима се унутрашњи простор загрева углавном на уштрб вреле водеваздух са паром и висока влажност ваздуха, под често остаје изван видокруга. Међутим, свако од нас је добро упознат са оним не баш пријатним осећањима која изазивају хладне плочице или вечно влажан и склизак линолеум.

Напомена: Топли под са обложеним плочицама се суши у року од 10-15 минута. Површина плочица или линолеума, који се користи као подна облога, је расадник гљивица и бактерија. Суви, топли под спречава ширење патогена.

Посета парном купатилу наше тело је у опуштеном и удобном стању. Хладни подови јасно не доприносе трајању таквог задовољства. Много угоднији ће бити осјећај када је под сам извор топлине у затвореном простору. Топао ваздух ће у овом случају равномерно попунити унутрашњи простор, стварајући угодну температуру у крову. Осим тога, гријани подови спречавају накупљање остатака воде на поду. У просторијама са високом влажношћу, топли подови играју улогу компензатора, који суше ваздушни простор.

Опремом сауне топлим подовима, можете потпуно напустити радијаторе грејања. То ће ослободити додатни простор и побољшати унутрашњи дизајн простора.

Постављање воденог пода у каду. карактеристике дизајна

Пошто сте се афирмисали у жељи да Вашу купку учине удобнијом и удобнијом, почните са радом. Монтажа топлог пода у каду не разликује се много од традиционалне технологије полагања воде у дневној собисобе Једини услов су повећани захтеви за хидро и топлотну изолацију подлоге. Који би требао бити под за топле воде подове у кади, ви бирате за себе. Важну улогу овдје има не толико профитабилност, већ практична страна проблема.

Кључно питање које треба ријешити је сљедеће. Гдје је потребно ставити загријани под у којем се одвајају купке? Нема потребе за паробродима. Али за одељак за прање, ладицу и свлачионицу, топле подове, само успут. Разлика ће бити само у типу подне облоге. За просторију за прање користи се плочица или керамички гранит. За врата и свлачионице најбоље рјешење ће бити ламинат, паркет или линолеум.

У пракси се користе различите опције за опремање подова топле воде у купатилу. Најчешће коришћене опције су:

 • подови за топлу воду, који се полажу на дрвену основу;
 • слагање довода воде за фиксирање бетона;
 • употреба полистиренских плоча.

У сваком појединачном случају, избор у великој мери зависи од структурних карактеристика зграде. Велике зграде обично имају бетонске темеље. У кадама мањих димензија, посебно ове опције, подови имају дрвену конструкцију.

Главни услов за успјешан рад подова топле воде је прихватљива температура расхладног средства. Вода која улази у водени круг треба да има температуру која не прелази 550С. Шта учинити када је вода у завојници, у воденој кошуљи или у резервоару знатнагоре. Сакупљач је у стању да реши овај проблем, тако да без њега не може без њега. Због мијешања топле воде с истрошеном расхладном средином, постиже се прихватљива температура воде у кругу воде. Само уз мијешање воде топли под ће задовољити постављени задатак.

Нудимо вашу пажњу принципу шеме грејања подова за купатила, који су повезани са грејним уређајем. Разлика у овом случају ће бити у извору гријања воде. Све остало ће бити приближно исто.

Са избором цеви за водоснабдевање већ смо говорили. Уз сталну употребу купатила идеална опција за вас ће бити употреба метал-пластичне, полиетиленске или челичне цеви. У том случају, ако је за вас феномен купке риједак, боље је да одете на валовиту валовиту цијев или полипропиленске цијеви. Распоред полагања цеви воденог круга се бира у зависности од конфигурације унутрашњих просторија и њихове површине.

По правилу, за овај систем грејања изабране су две шеме за полагање цеви: "пуж" или "змија". За просторије мале површине, гдје се користи један водени круг, опција стављања "пужа" изгледа боље. Оваква схема инсталације цјевовода ће омогућити равномјерну расподјелу топлине кроз подну површину. Шема "змија" се користи за просторије у којима се планира инсталирање неколико водених кругова.

Водоводна цев треба почети да се затвара од спољних зидова, постепено прелазећи у центар просторије. Истовремено, морамо се држати оптималног коракастацкинг Боље би било да се зауставите на кораку од 30 цм, а мали корак ће проузроковати велики проток материјала, али овај превелики корак ће створити стабилан осећај разлике у температури пода.

Као расхладно средство можете користити не само воду, већ и антифриз, друге хемијске отопине.

Важно! Употреба за систем грејања етилен гликола је опасна по живот и здравље, с обзиром на високу токсичност супстанце. Етилен гликол је јак отров!

Комад јабука

Влага је карактеристична карактеристика купатила. Топли подови у овом планском систему су непретенциозни. Исправно опремљени гријани подови могу ефикасно радити у просторијама с било којом влагом. Да би цео систем радио дуже, по правилу, приликом уградње обратите више пажње на хидроизолацију. Додатни хидроизолациони слој дебелог полиетиленског филма, положен преко цеви воденог круга, биће паметна одлука.

Приликом пројектовања инсталације топлих подова, пре свега, треба водити рачуна да се повећају карактеристике топлотне изолације простора. Не занемарите и технологију уградње топлог пода. Важно је посматрати јасан низ слагања сваке ставке. Ваш топли под треба да личи на лиснату торту, у којој сваки слој игра своју, извесну, технолошку улогу.

По правилу, торта од листова се састоји од следећих елемената:

 • хидроизолациони слој (хидробаријер);
 • слој топлотне изолације;
 • елемент за рефлектовање топлоте (фолија);
 • цев за водени круг;
 • метално ојачана мрежа као основа везивања бетона;
 • раствор бетона (за водоводне цеви жељена дебљина прикључка је 50 мм.

За купање, најбоља опција је постављање бетонске везе. Осим тога, ако је зграда капитална и ако сте сигурни у снагу конструкције, уградња естриха неће бити претешка.

Важно! Приликом монтирања кравате у каду треба узети у обзир неке нијансе. За прање или туширање потребно је урадити са малим одступањем, планирајући уградњу одводне цијеви. Нагиб не смије прелазити 3-50. Иначе ће се ометати циркулација расхладног средства кроз загријавање цијеви.

После полагања цеви и ојачане мреже, светлосни сигнали су постављени тако да приликом сипања бетона. Придржавајте се потребне стазе.

Минимална дозвољена дебљина кравате на најтањем месту је 50 мм. За оне просторије у којима је груба површина направљена без преднапона, дебљина кравате на различитим мјестима ће бити различита. Не узимајући у обзир овај фактор, могуће је добити као резултат хетерогеног загријавања пода на различитим мјестима. Тамо где ће бетонски слој бити дебљи, под ће бити мање топао. Насупрот томе, на танким површинама естриха, површина пода ће бити врућа.

Пожељно је да се радна површина с преднапрезањем изврши само током припремних радова. Изнад слоја хидроизолације и топлотне изолације направљена је плоча с нагибом. На површини је већ постављен водени круг. Онда се све ради у истом поретку. Друга опција је да се извучете из ситуацијеизгледа овако. Код полагања цијеви, на мјестима гдје је вијак предвиђен за већу дебљину, цјевовод се монтира са мањим кораком. Наиме, у оним мјестима гдје је вијак дебљи, број завоја цијеви се повећава. Због тога се повећава пренос топлоте у овој области.

Закључак. Мало информација о типовима топлог пода у купатилу

Када завршите, добићете практично завршену радну површину топлог пода. Преостали радови ће се углавном односити на пружање комфора и комплетности. Личне облоге увелико одређују естетске карактеристике просторије, међутим, не треба заборавити на технолошку подобност премаза.

Обично се за купатило користи керамичка плочица или керамички гранит. Такве површине су веома практичне у смислу чишћења, а истовремено је одличан хидроизолациони слој. Предности овог премаза су трајност, практичност и добра топлотна проводљивост. Керамички премази се углавном користе за купатила и собе са базеном.

Ламинат, паркетна даска или линолеум одговара за монтер и свлачионицу.

У сваком појединачном случају, бирате врсту покривености, с обзиром на интензитет посјете купатилу и његов капацитет. За сеоску кућу, вила ће бити савршено рјешење на поду линолеума. Не препоручује се употреба паркета или ламината у купатилима, гдје су посјети повремени. Дрвене површине могу почети да се кваре у хладној просторији.Атрактивност просторије се губи и постоји велика вјероватноћа ширења плијесни.

За нормалан рад топлог пода у вашем купатилу, морате јасно пратити рад колектора. Од ваше способности да радите, ваша удобност и удобност зависе од тога. У паузама између посјећених купки, морају се испразнити подови, радови из пећи и котлови на чврсто гориво.