Употреба жељезничких прагова: начини и врсте прагова

Сви не знамо из гласина да су то жељезнички прагови. То су сталци за трачнице за жељезничке возове. За израду прагова користе се различити материјали. Дакле, могуће је поделити спаваче на неколико категорија према врсти материјала:

  • Дрвени.
  • Армирани бетон.
  • Челик.
  • Пластика.

Дрвени жељезнички прагови

Ова категорија је највише подложна хабању.Њихов ресурс је око 7 - 40 година у зависности од дрвета и терета. Стабло има своје предности: лако се рукује, еластична је диелектрик, односно не проводи електричну енергију, готово не реагира на температурне промјене. Али постоје недостаци: дрво је подложно труљењу, посебно на местима где је шина повезана.

Бор, смрека, јела и кедар се користе за производњу. Да би носачи дуже трајали, они су импрегнирани антисептицима ЗХТК или уља.

бетонски прагови

Трајнији изглед. Израђене су од бетона и арматуре, како би се повећала чврстоћа носача. У изради је метода армирања напетости, која се у процесу преноса напона бетона користи. Тако се производе бетонски производи високе издржљивости. Према томе, њихов мандат није ограничен.

Али овај производ има и недостатке: будући да је ова врста прагова израђена од армираног бетона, имају велику тежину која је непрактична, постоји и вјероватноћа замора бетона.

челични прагови

Израђен од савијеног профила.Неоспорна предност је мала тежина. Али, као што знате, метал је веома склон корозији. Стога се у тако умјереној клими не користе такви носачи. Користе се у земљама са сухом климом, на пример у Мароку. Користи се у производњи челика, јер су отпорне на оптерећења и високе температуре. Тамо се дрво може спалити, а армирани бетон се везати.

Пластични прагови су иновативни производ који се ријетко користи на брзим цестама у Јапану.

Коришћење и обрада прагова

Сваке године на жељезници постоји велики број жељезничких пруга. Размислите о рециклирању дрвета.

Будући да су импрегнирани са токсичним уљима, ови прагови су класификовани као класе опасности 3. Њихово одлагање се врши на следећи начин:

  1. Спали, али штети околини, јер је дрво натопљено отровним супстанцама.
  2. Подложно гасификацији. Овом методом се повећава степен деконтаминације.
  3. Пиролиза - ефекат високих температура без приступа ваздуху. Спречава емисије штетних материја у атмосферу.
  4. Рециклирање - овде се мисли на одлагање токсичних супстанци, које су импрегнирале дрво и његову даљу прераду, на пример, у дрвеном угљену.

Што се тиче употребе армиранобетонских носача, све то се своди на њихову обраду. Прерада армираног бетона даје велику количину секундарних сировина. Неодговарајући или неквалитетни бетонски производи су подвргнутидробљење у посебним инсталацијама. У овом процесу долази до прераде бетона са одвајањем од њега металних прикључака.

Бетон који се добија од дробљења дробљеног камена може се користити као производ за пуњење територија и за разне грађевинске радове.