Унутрашње осветљење вашег дома

Како направити инсталацију унутрашње расвјете?

Унутрашње осветљење мора одговарати тежини параметара. Осим чињенице да мора испуњавати своје основне функције, треба да буде поуздана, да се поправља и да се придржава читаве листе прописа. Стога, пре планирања интерне мреже за осветљење, важно је да све планирате правилно и да је онда правилно монтирате. Ми ћемо говорити о овим питањима у нашем чланку.

Припремне фазе за стварање интерне електричне мреже

Фаза планирања и обуке често траје врло кратко вријеме. У међувремену, он је један од главних и то је у овој фази мисли сваки елемент. Као резултат квалитативног планирања, онда у процесу инсталације не постоје недостаци и искрени проблеми.

Планирање електричне мреже код куће

У првој фази нашег планирања, морамо одредити колико електричних тачака и колико ћемо имати у свакој соби. Од тога ће зависити од врсте књижења, шеме осветљења, као и коначне процене на унутрашњем електричном светлу.

 • Прво, размотримо шта у том смислу каже ВСН 59-88, а према овом нормативном документу, у свакој дневној соби треба да буде најмање један излаз по називној струји од 6А за сваких 6 м2 површине. У ходнику треба предвидети једну утичницу за струју од 10 или 16А за повезивање клима уређаја.
 • Поред тога, правила захтијевају постављање једног испуста у ходнику за сваку површину од 10м2. У кухињи треба да буде површина до 8м2Постоје 3 испуста по називној струји 6А. За веће подручје 4. Поред тога, мора постојати једна утичница за 10 или 16А, ау присуству електричног штедњака, одвојена утичница за номиналну струју од 25А.

План мреже за расвету дома

Обратите пажњу! Према тачки 12.27 ВСН 59-88, две утичнице у дневном боравку сматрају се једном утичницом, али се у кухињи сматрају две утичнице.

 • Према овим нормама, већина станова и кућа совјетске градње је завршена. Али сада су се правила променила, а електрични апарати постали су све више и више. Према томе, број електричних тачака се повећава.
 • Покушајмо пребројити број тачака напајања у различитим собама. Почнимо са осветљењем ходника. Имат ћемо барем један прекидач опће расвјете. Поред тога, у зависности од унутрашњости просторије, пребацује се локално или зонско осветљење.
 • Сада разматрамо утичнице у ходнику. Једна за повезивање телевизора, тјунера, рутера, клима уређаја, система звучника, пројектора и остале стационарне електричне опреме. Поред тога, у местима за одмор треба обезбедити једну утичницу за повезивање пуњења мобилног телефона, таблета или лаптопа.
 • По аналогији, разматра се број електричних тачака у свакој соби. Истовремено је пожељно да се у овој фази одреди њихова потрошња енергије. За то је довољно знати номиналну струју ЕНЕРГОПРИЛАД-а повезану на њих. Ако је ово утичница за разне електричне уређаје, онда је прорачун за најмоћније од њих.

Шема расвете мреже зграде

Након одређивања броја електричних тачака у свакој просторији, може се саставити електрични круг за осветљење куће. Али пре свих електричних тачака треба да се поделимо у групе.

Које су ове групе и зашто су потребне:

 • Према одредби 9.6 ВСН 59-88, све утичнице и прекидачи морају бити напајани из групних машина са називном струјом од 16А.Ове групне машине се уграђују у ормаре које се налазе у стану (стану) или на поду (поду).


Поделимо мрежу расвете на одвојене групе

 1. Постоје две опције за формирање ових група. Одвојено према врсти оптерећења, тј. За мрежу расвјете, за неке стројеве и за друге испусте. Или комбиноване - утичнице и прикључци се напајају из једне машине. Обе опције су дозвољене.
 2. Расподела у групама је збрајањем предвиђене електричне струје електричних тачака све док број није мањи или једнак 16А. То је често питање.
 3. Прије свега, питање је како сазнати називну струју апарата? Овај параметар је назначен у пасошу инструмента. Да бисте добили узорке података, можете користити табелу на нашем сајту.
 • Други важан аспект сумирања је географска локација електричних тачака . Наравно, могуће је комбиновати утичнице из различитих просторија у једној групи, али то ће довести до преоптерећења и великог броја непотребних веза за које се зна да не доприносе поузданости.Стога је потребно сумирати електричне тачке које се налазе у једној просторији или у сусједним.
 1. Сада када је у питању сам процес збрајања. Чињеница је да сумирањем добијете номиналну струју групе када укључите све електричне уређаје. Али то ће се десити веома ретко, на пример, да се истовремено раде ТВ, пројектори и акустични системи.
 2. Дакле, приликом дизајнирања уведен је тзв. Фактор тражње. Али за станове и куће инструкције захтевају да се подеси на 1. Дакле, овде ћете морати да размислите који уређаји до максимума могу бити укључени у једну групу. Поред тога, треба да запамтите номиналну струју уводног строја, који је главни фактор који ограничава оптерећење у вашем дому.

Као резултат тога, за ваш дом морате оставити 5 до 10 група. Све зависи од површине куће и потрошње енергије.

Избор ожичења и прибора за ожичење

И овде имамо електрични круг осветљења, одлучили смо се за број електричних тачака и број група. Сада остаје да се одреди са пресечањем холдинга и неопходним производима за ожичење, који укључују утичнице и прекидаче, и наше припремне мере су завршене.

 • За избор пресека жице налази се посебна табела у ПУЕ. Она узима у обзир начин полагања жице, број живота и наравно оптерећење. Можете изабрати из ове табеле 1.3.4 ПУЕ, ми смо у више наврата сликали начин како то урадити на страницама нашег сајта.

Слика је табела изборапресек жица

 • Али саветујем вам да идете на једноставнији начин. Према табели 7.1.1, минимални дозвољени део проводника у групној линији треба да буде 1,5 мм 2. За већу поузданост, можете повећати ову величину за једну величину, односно до 2 мм 2.

Обратите пажњу! Ради се само о бакарним проводницима, јер нове норме ПУЕ забрањују употребу у стамбеним зградама од алуминијума.

 • Било би много лакше извршити такво жичано ожичење у цијелој кући. Ако вам је важна цена питања, онда можете извршити групне линије жицом не мање од 1,5 мм 2, а за сваку засебну утичницу и прекидач изабрати жицу мањег раскрснице. Али за повратак, корист неће бити толико значајна.

Сада морамо одабрати и купити прекидаче:

 • Ако користите само конвенционалне, двоструке или троструке прекидаче у контролним круговима , онда је главни аспект на који треба обратити пажњу номинална струја склопних уређаја. Може бити 6 или 10А и треба да одговара укупној снази свих лампи које су у њима укључене.
 • Ако имате питања о употреби пригушивача , за глатко подешавање нивоа осветљености у просторији, онда је све мало компликованије. Поред укупне снаге, која је обично 400, 600, 1000В, овде је још увек потребно правилно изабрати тип уређаја. Али ова тема је прилично опсежна и можете наћи одговоре на ова питања на другим страницама нашег сајта.
 • Тастери, пролази, крижеви и други типови прекидача су такође изабрани на основуноминална снага диал-уп круга.


Утичнице са различитом називном струјом

У питању избора утичница, прва ствар коју треба урадити је ослањање на њихову номиналну струју. Може бити 6, 10 и 16А. На тржишту се налазе утичнице и са великим номиналним параметрима, али за унутрашњу уградњу у кући нису потребне.

Питање нивоа заштите од влаге и прашине, које је назначено скраћеницом "ИП", постаје посебно питање. Одговарајући уређаји за стамбене просторије нису адекватно заштићени. Али за купатила (види Инсталирано у утичници за купатило: како да буде безбедно), свлачионице, тушеви и друге влажне просторије, заштита од влаге може бити релевантна. Али о томе ћемо говорити у наставку.

Постављање електричне мреже унутар просторија

Након што су завршени сви припремни кораци, можете наставити директно са инсталацијом. Ако имате електрични круг расвјете и барем минимално знање из електротехнике, инсталација се може обавити самостално.

Локација електричних тачака унутар зграде

Једна од главних и најдуговјечнијих фаза инсталације је уградња закључаних кутија за разводне кутије, утичнице и прекидаче, као и за глачање зидова за ожичење. Стога ћемо овој фази дати посебно поглавље.

 • Пре свега, хајде да почнемо са локацијом разводних кутија. Ово место ће бити место за концентрисање свих веза у соби, или чак у неколико просторија. Дакле, место треба да буде удобно и истовремено да не удара.
 • Обично уова хипостаза бира место изнад прекидача општег осветљења у просторији. Тачније, дистрибутивне кутије се обично налазе 10 - 20 цм од плафона изнад прекидача.


Локација утичница и постова у кући

 • Где је онда прекидач општег осветљења? У складу са тачком 7.1.51, ПУЕ прекидач треба да се налази на улазу у собу са ручке врата. Прекидачка висина прекидача не сме бити већа од једног метра. Типично, прекидач је постављен на висину од 70 - 80 цм.
 • Посебан проблем је постављање прекидача за купатила, тушеве и пару. Према тачки 6.5.13, ПУЕ у овим просторијама треба да се налазе у суседним просторијама са мање влаге. Исто важи и за прекидаче светла на тавану. Дистрибутивна кутија у овом случају је још увијек смјештена изнад прекидача. Пошто није дозвољено опремање разводних кутија у влажним просторима.
 • Али са утичницама све је много лакше. Могу се опремити на било којем погодном мјесту за сервис. Једино ограничење је удаљеност до гасовода, који би требао бити најмање 50 цм
 • .
 • Обично се утичнице налазе 20 - 30 цм од нивоа пода. Али то није норма. За клима уређај или екстрактор (погледајте Соцкет фор хоод: како одабрати и инсталирати властитим рукама), можете потпуно поставити утичницу испод стропа. У томе нема ништа забрањено.
 • Сада ћемо се дотакнути питања резања зидова. То је прилично тешко урадити без специјалних схтроборезки својим рукама. Стога не чуди што се они често труде да га се ријеше. Лези долеуздуж дијагонале, користите температурне шавове и још много тога.
 • У свим случајевима, шипка се треба савијати само под углом од 90 °. Размак од изратка до стропа или сусједног зида не би требао бити већи од 10 - 20 цм. Жаруље до електричних тачака морају бити израђене под кутом од 90 °.

Повезивање електричне мреже унутар просторије

Последње питање о којем бих желео да разговарамо је повезивање електричних тачака. Нећемо сликати како повезати утичницу, већ као прекидач.

Сва ова питања, више пута смо раставили у другим чланцима на страницама нашег сајта, а ако желите, можете их гледати на видео снимку. Обратићемо пажњу само на опште принципе везе, који се из неког разлога стално заборављају.

Схема повезивања у централи

 • Почнимо са жицом. За спајање унутрашње струје у кући или стану мора се користити трожични кабел. Једна од вена мора бити фаза, друга нула и трећа заштитна површина.

Обратите пажњу! Према клаузули 1.30, ПУЕ нулте језгре треба да буде плава, заштитно уземљење је жуто-зелено, а фазна језгра треба да буде жута, зелена или црвена, као боја трофазне мреже, од које је повезана. Али у пракси се означавају само нула и заштитне жиле, а да би се односило на фазну проводљивост, користи се свака друга боја.

 • Најпре се прикључак врши у разводној табли - стан или под. Са пулта напуштамо фазу изеро вире. Заштитна жица за уземљење нема склопне уређаје и иде директно.
 • Спојите фазну жицу са бројила на све групне аутомате. То можете да урадите користећи пнеуматике или скакаче одговарајућег раскрсница са једне машине на другу.
 • Нула жице из бројила повезује се са пнеуматиком са нулом. Од њега су повезане нуле гуме које иду директно у разводне кутије. Изузеци су групе са УХФ машинама. Такве групе треба да буду обавезне за утичнице у купатилу, тушу и другим влажним подручјима. У другим групама, они се инсталирају на захтјев.
 • Заштитни простор на живо прикључен је на посебан аутобус. Гране ове гуме иду директно у разводне кутије. Заштитни проводник под било којим условима не би требало да има прекидаче.


Повезивање у разводној кутији

 • Надаље, жице групе из разводне табле се постављају у одговарајућу једну или више разводних кутија. Приликом полагања треба избегавати облоге различитих група жица у једном строби. Слично томе, неопходно је избећи раздвајање жица различитих група у једну дистрибутивну кутију.

закључак

У нашем чланку доносили смо општа, али не сва правила за уградњу унутрашње расвјете. Надамо се да ће вам ово омогућити да дате општи утисак о природи вашег будућег рада.

За више детаља о свим аспектима инсталације расвјетне мреже у свакој засебној просторији можетеупознајте се са другим страницама нашег сајта. Али не плашите се! То није тако тешко, и уз правилан приступ и поштовање наших препорука можете се носити са проблемом инсталације у стану или кући.