Улазна машина за приватну кућу или стан

Унутрашње ожичење обухвата различите елементе, од којих сваки решава свој задатак. Једна од најважнијих је уводна аутоматска машина - прекидач инсталиран испред бројача, који вам омогућава да аутоматски искључите енергију у случају нужде, као и да по потреби поправите ожичење. У складу са захтевима ПУЕ, инсталација овог уређаја је обавезна, а рад поста који није опремљен њима није дозвољен. У овом чланку ћемо вам рећи шта је улазни аутоматски прекидач, како изабрати овај уређај и како израчунати улазне аутомате за приватну кућу или стан.

Уређај за заштиту улаза: типови уређаја и карактеристике по избору

Као што је горе поменуто, уводне машине вам омогућују да искључите напајање жице ако је потребно поправити или надоградити. Уводна машина се обично не инсталира у стану, инсталација се чешће изводи на степеништу. У једноетажним кућама, оне су постављене испред куће, на улици. Екстерно, улазни аутомат се практично не разликује од заштитних уређаја монтираних унутар разводних ормара, али је вриједност називне струје, за коју се израчунава, много већа.

Заштитни уређаји који су подешени за улаз могу имати два до четири пола. Број њих у одабраном аутоматском строју зависи од механизма напајања, чија се инсталација врши на објекту.

Понекад пре укључења бројила електричне енергијеувођење једноставног сигурносног прекидача са великим тренутним рејтингом. Инсталација овог уређаја не пружа поуздану заштиту ожичења, јер када је напајање потрошено, долази до прекида фазне линије, али нулти проводник и даље долази у контакт са јединицом за напајање.

Шта је аутоматско пребацивање и њихове варијанте - на следећем видео снимку:

Која машина по номиналној вриједности ставити на стан или приватну кућу, може се ријешити, рачунајући укупну струју водича и водове напајања. Прорачуни би требали бити направљени на основу чињенице да су сви уређаји укључени, што значи да је линија под максималним оптерећењем.

Уређај треба изабрати, чија је операција, у случају кратког споја, пројектована тако да премаши номиналну струју за око 1000 А.

Када подижете улазни уређај, требали бисте узети у обзир снагу коју троши објекат, као и фазну снагу напајања. У једнофазним мрежама прије електричних бројила потребно је инсталирати ВА на два пола, за трофазна кола - за три или четири.

Напон на апарат се напаја путем ваздушне или подземне линије.

Биполарне уводне машине

Уградња двополних улазних уређаја је уобичајена у типичним модерним апартманима. У једнофазним мрежама, бројила електричне енергије се често инсталирају са струјном снагом од 25, 32 или 50 ампера. Аутомат на 50 А је способан да издржи највеће оптерећење, али то не значи да је бољи од другог - количина струје која можеда издржи ВА, треба да одговара израчуну.

Структурно, уређај за улаз на два пола је пар комбинованих једнополних са општим закључавањем, као и са једном контролном полугом. То је због чињенице да се захтјевима ПУЕ не дозвољава ломљење неутралне контуре.

Инсталација двополних машина се врши истовремено на фази и нултом језгру. Када је ВА активиран, струјни круг се потпуно зауставља.

У одговору на често постављено питање: да ли је могуће инсталирати не биполарну машину за унос, а два униполарна - поново се позвати на Правила распореда електричних инсталација. Овај поступак је забрањен захтјевима овог документа.

Уградња заштитних уређаја са два пола врши се и на старим стамбеним зградама, у чијим жицама није предвиђено уземљење, по правилу, иу новим. То је због чињенице да ако прикључак уводног строја обавља особа која није квалификована или неискусна електричарка, онда постоји опасност од неисправног придржавања. Ако спојите каблове, онда када угасите сигурносни уређај, може се испоставити да неће сва ожичења у стану бити без струје, већ само једна од њених грана, што може довести до струјног удара током рада.

Приликом повезивања улаза двухполиснитса на њега улази у фазу, која затим иде до бројача, а након ње - до ултразвука. Тада се дијели на колаче. Нула кабла се повезује са другим полом, од њега - до бројила електричне енергије, а затим до уређаја за заштитно искључивањесвакој од грана ожичења. Кабел за уземљење, заобилазећи двоструку цијев, спаја се на ПЕ сабирницу, која иде на уређаје инсталиране у затвореном простору. Ако је ВА спојена на овај начин, онда ће се њено функционисање одвијати и на уводној линији и на одвојеној грани, ако је аутоматски прекидач који је одговоран за заштиту овог последњег постао непримењив.

Инсталација улазног уређаја у трофазне мреже

Трофазна мрежа је најраширенија у домовима у којима се кување не врши на гас, већ на електричним пећима. Да би га заштитили, користе се машине за почетни ниво са три или четири пола. Трополни уређај за преоптерећење или краткоспојник могу истовремено искључити све три фазе ланца. Сваки од његових прикључака је спојен на одвојену фазну жицу. На питање да ли је улазни аутомат повезан у трофазну струју прије или послије бројача, одговарамо - веза ВА се изводи на исти начин као у једнофазној мрежи, испред бројила електричне енергије. Да би се искључила људска повреда због струје услед цурења, препоручује се укључити РЦД у линију.

Шта су улазне аутоматике на половима и како се оне користе - на следећем видеу:

Четири-полна ВА се користи у трофазним мрежама много мање него уређаји са три пола. Они се у правилу уграђују у четири проводна ланца. Главна разлика када се повеже са наведеним трополним је да је неутрални пол прикључен на четврти пол. У другом, каблови се дистрибуирају на исти начин као и саповезивање триполарног ВА. Много чешће, 4-полни уређај се користи за четвофазну везу, као у случају нужде на било којој од грана, она ће искључити струју напајања за све четири.

Веза бројача у овом случају, као и увек, врши се након уводног аутомата.

Приликом рачунања улазног уређаја за мрежу у фази 3, потребно је сумирати сва оптерећења која падају на сваки од проводних проводника.

Радна струја се израчунава на следећи начин:

  • Размотримо колико киловата имамо за сваку од фаза, чинећи снагу повезаних уређаја (у кВ).
  • Добијени износ се множи са 1,52 (за мрежу са радним напоном од 380 В) или за 4,55 (220 В).
  • Резултат ће показати колико је Амп радна струја. Номинална вредност треба да буде виша, тако да је потребно покупити машину на најближем индикатору.

На овај начин ВА се бира у случају када је оптерећење једнако свакој фази. Ако то није исто, израчунати вриједност струје треба бити највећа вриједност.

За које параметре је изабран улазни уређај?

Избор улазног аутомата заснива се на бројним карактеристикама. Потребно је да знају да правилно бирају ВА за одређену електричну мрежу:

  • Максимална струја кратког споја. Ако изаберете уређај за давање или сеоску кућу, у већини случајева ће бити довољно искључити способност од 4.5 МА. За типичан градски апартман стане уређај за 6 МА. Ако није далеко од ваше машинепостоји подстаница, потребно је инсталирати аутомат на 10 МА.

  • Оперативна струја. Како то израчунати - рекли смо горе. С обзиром на примљену вриједност, бира се називна струја ВА.
  • Свакодневне карактеристике. Најчешћи уређаји су класе Б, Ц и Д. Аутоматски уређаји типа Б се инсталирају ако уређаји велике снаге нису укључени у склоп. Ако се у мрежу периодично укључују уређаји средње дубине (нпр. Апарата за заваривање), за улаз се инсталира уређај класе Ц. Ако се користи опрема велике снаге, прибор мора бити типа Д.

закључак

У овом материјалу смо сазнали да ли треба да ставите машину да уђе у електричну мрежу, која има своју функцију, као и да одредите како да укључите улазни аутомат у ланац - пре или после бројача. Коначно, рецимо да пре него што повежете улазни уређај, морате проверити квалитет ожичења. Неисправни каблови се морају заменити.