Уградња подних регулатора топле воде

Као и сваки систем грејања, под са грејањем на воду захтева уградњу специјалне опреме која омогућава регулацију рада система за грејање. За разлику од традиционалних традиционалних метода грејања које користе централизовани комуникациони систем, нова опрема је много ефикаснија, али захтева више пажње. Загревање расхладне течности за топловодну колону, која се проводи помоћу аутономних котлова, мора се увијек извести под контролом мјерне опреме. У супротном, можете заборавити на угодну температуру унутар просторије за гријање, а сигурност таквог гријања ће се значајно смањити.

Питања везана за управљање и регулацију топлих подова данас постају релевантна. Разлог повећаног интересовања потрошача за ову тему је чињеница да у већини случајева власници нових стамбених јединица преферирају гријање пода као комплетно интегрирани систем гријања. Подешавање температуре гријања пода топле воде омогућава да систем гријања у кући буде флексибилан и динамичан, прилагођен стварној клими.

Процес контроле опреме за гријање у стамбеној згради није повезан са никаквим посебним манипулацијама и сложеном опремом. Чак и такав велики систем грејања, који је под у топлој води, контролишу регулатори, уређаји реагују на најмању промену температуре, у цевоводу иу просторији. За регулацију подног грејања јеправилан избор уређаја и уређаја укључених у рад система гријања. Размотрићемо детаљно шта регулатори имају у овом случају, који принцип рада сваког уређаја и како се врши инсталација.

Вредност и локација регулатора пода воде

Одмах поделити све тачке на "и", што би указало на значај информација које су описане у овом чланку. Подно грејање је нискотемпературни систем грејања који ће радити само ефикасно и ефикасно када је опремљен терморегулаторима. Чак и најједноставнија верзија грејања уз помоћ водених кругова постављених у поду, укључује инсталацију на оба дела колектора регулационих вентила. Ручно, окретањем глава вентила може се постићи повећање, чиме се смањује запремина која се доводи до петље топле воде топлог пода вреле расхладне течности. Једини недостатак ове врсте регулације је подешавање инспирацијом.

Дајући предност мануелном управљању, морат ћете се усредоточити на властита осјећања. Посебно зато што жељени резултат неће доћи одмах. Топли подови са ручном контролом - инерцијални систем. Ручно управљање температуром расхладне течности за топлу и топлу воду ће захтијевати стално присуство реагирајући на климатске промјене изван прозора. Основну помоћ у процесу регулације обезбеђују мерачи протока, мали и компактни адаптери који контролишу количину течности која се доводи у водени круг.

Напомена: Имају оба ротатора (мераче протока) и регулационе вентилеможете постићи угодну температуру у једној просторији, у одређеном тренутку по типу "константе".

На пример: заинтересовани сте за грејање купатила. Ово је просторија у којој ће увек бити висока влажност и топли поплочани под. Довољно један, два пута за подешавање уређаја, а у соби ће бити удобна температура, која не зависи од временских услова.

За референцу: Према мишљењу корисника, механичка метода регулације може узроковати цијеви у круговима гријања загушења зрака. Заоздузхивание настаје као резултат наглих промена радног притиска и температуре расхладног средства, које се јављају у ручном раду.

Друга ствар је аутоматизација топлих подова. У том случају ћете морати потрошити на куповину електричних и механичких и електронских уређаја. Овакви уређаји могу да реше неколико проблема одједном, у зависности од начина контроле опреме за грејање. Термостати и серво погони омогућавају аутономно регулисање, не само температуре загревања ваздуха у просторијама, већ и степена загревања подне површине. Температура топлог пода је одлучујући фактор у ефикасности подног гријања, као што је и регулација, и систем функционише.

Термостати су уређаји за фиксирање, док серво погони обављају одређене радње. Термостати се могу инсталирати одвојено у свакој просторији, на главним јединицама и склоповима сервисне опреме. Серво погони - уређаји су индивидуални,дизајниран за сервисирање једног круга грејања воде. Компатибилан са термостатима, серво погони на команди за регулацију довода расхладне течности до цевовода.

Регулатори температуре - типови уређаја

Водени под је прилично осјетљив систем. Степен загревања расхладне течности, брзина снабдевања водом у кругу грејања и интензитет циркулације расхладног средства су параметри који одређују ефикасност грејања.

Са техничке тачке гледишта, терморегулатори су уређаји који обезбеђују одређена механичка дејства као резултат реакције на промене датих температурних параметара. Терморегулатори решавају следеће задатке:

  • аутоматско укључивање и искључивање система за грејање;
  • контролу и одржавање постављене температуре у просторијама;
  • програмабилни уређаји обезбеђују укључивање грејања у одређено време;
  • контрола степена загревања расхладног средства обезбеђује уштеду енергије.

Напомена: у пракси је више пута примијећено да се уградњом и подешавањем термостата у просторији за топли под може уштедјети до 20-30% плавог горива које троши аутономни котао.


У пракси се користе сљедећи регулаторни модели:

Механички уређаји. Ова категорија уређаја односи се на опције буџета. Посебност механичких контролера је њихова поузданост и лако одржавање. Подешавање се врши једноставним окретањем диска, који је подешен на одређенивредност скале. У неким случајевима, предњи део уређаја има механичку полугу, која ради на принципу отвореног /затвореног. Поред контроле температуре расхладне течности у цевима, снабдевање таквих уређаја није предвиђено за обављање других функција.

Електронски уређаји имају исте функције, само се разликују у начину имплементације. Деваис су опремљени екраном и имају дугмад за подешавање. На екрану уређаја се приказују параметри у реалном времену и програмабилни подаци. Контрола дугмета омогућава вам да подесите одређене параметре и направите корак по корак промену температуре.

Напомена: електронски уређаји за подешавање топлог пода су три, пет пута скупљи од механичких уређаја.

Међу електронским уређајима за регулацију посебно место заузимају програмабилни уређаји. Доступност софтвера ствара услове за одржавање температуре подног гријања, температурни режим унутар просторија у реалном времену и не само. Подешени температурни параметри и време дозвољавају промену температуре топлог пода током времена, за подешавање рада свих јединица и јединица топлога пода, у зависности од климатских услова.

Такве функције су веома погодне, што становнике куће ослобађа пуно времена. Са програмабилним уређајима, можете обезбедити систем грејања током вашег одсуства, одржавајући стабилну и удобну температуру у кући. Уштеда енергије уз коришћење програмибилних електронских регулатораје 25-30%. У савременим условима, када је удобно становање све популарније, програмабилни регулатори постају тражени. Такви системи се могу контролисати путем мобилних уређаја, даљински. Рјешавањем комплекса одједном неколико задатака, подешавањем температуре загријавања површине пода и контролом температуре у просторији, електронски програмабилни уређаји су најповољнији избор. Чак и са чињеницом да је цена ових уређаја прилично висока.

Процјењујући типове који се користе у регулацији подних подова, уређаје, неке можете сажети. У сваком случају, треба се ослонити на задатке које регулатор мора ријешити.

Принцип рада регулатора

Најраширенији електромеханички уређаји. Ови уређаји успешно комбинују електронику и механичке делове. По цијени такви уређаји су много јефтинији од електронских. Дизајн и рад електромеханичких термостата су прилично једноставни и разумљиви.

Електроника у том смислу је прилично скупа опрема. Међутим, у смислу ефикасности, такви уређаји су ефикаснији и једноставнији за рад.

Да би се направио прави избор - да се преферира ручна контрола или да се фокусира на аутоматизацију, мора се бавити принципом регулатора.

Главни задатак, који се ослања на регулаторе у систему топловодних подова, управљање технолошким процесима. Утврђен је принцип рада уређајастепен коришћења и рада топлог пода у стамбеним просторијама. Дизајн уређаја може бити делимично аутоматизован или потпуно аутоматизован.

Према принципу рада, регулатори су подијељени на ручне уређаје и аутоматизирани. Прве укључују конвенционалне запорне вентиле. Уз њихову помоћ могуће је зауставити или обновити довод топлинског носача до цјевовода топлог пода. Опсег таквих уређаја је мали у подручју гријаних просторија. Термостатски регулатори, уређаји далеко сложенији дизајн. Према принципу такви производи су слични ручној акцији, али у дизајну обезбеђени су специјални електронски сензори. Свака промена температуре из подешених параметара покреће се циркулационом пумпом која обезбеђује снабдевање топлом водом. Уређај ради у складу са датим програмом, пошто је у потпуности преузео главне фазе контроле топлог пода.

Модерни електронски термостати имају функционалну функцију која омогућава контролу једног воденог круга или за контролу рада више грејних цеви на топлом поду одједном. Захваљујући инсталираном софтверу, такви уређаји су у стању да реагују на промене климатских услова, стварајући угодне температурне режиме за становнике стамбене имовине.

закључак

Да би топли под функционисао ефикасно и да сте задовољни висококвалитетним грејањем, неопходно је не само имати регулаторе уграђене у контролно-мерни комплекс.опрему, али и њихово важно окружење. Код механичких уређаја ситуација је јасна. Имајући идеју о принципу рада механизама, поседовање одговарајућих вештина може самостално да конфигурише такве уређаје.

Електронски и програмабилни уређаји су мало компликованији. Овде је боље да се окренете услугама специјалиста који ће бити у стању да на одговарајући начин прилагоде аутоматско загревање читавог спрата по кући.