Црусадер елегант или цинерариа грацефул

Многи од нас, бирајући биљке за завесе, желе да буде декоративна, привлачна, са уоквиреним стазама добро или осветљавањем светлих цвјетних гредица. Цинерариа је оно што вам треба!

У цинерарији постоје многе врсте, веома различите једна од друге споља: травнате цветове и украсне полукупине. Цветови цинерарије су веома разноврсни по боји, величини и облику. И сорте сребрених лепотица - цинерариа морска обала засађена као украсна лисната биљка: њени софистицирани сребрни листови изгледају сјајно у границама и мешавинама. У нашем чланку, хајде да причамо о цинерарији елегантног.

врсте цинерарије

Око десетина сорти цинерарије популарно је код цвјећара, иако је у ствари број култивисаних животиња најмање 50. Међу њима су и собе и примјерци који савршено носе зиму у Средњој стази.

  • хибрид цинерарије, то је цинарија крви;

  • приобални цинерарија, то је приморски морски полумјесец или сребрни цинерарија;

  • цинерариа грацефул.

Свака врста цвијета је оригинална и способна је уклопити се у било коју слику сеоске куће или се чак настанити на балкону.

Опис цинерарије елегантног

Ова врста цинерарије вољела је цвјећаре због непретенциозности, једноставности култивације и продуженог времена цвјетања.

За ову биљку карактерише јако разгранато стабло које расте и до 90 цмприродне нијансе - црвена, ружичаста, бела, тамноцрвена, жута или наранџаста. Било је сорти са егзотичнијим цвијећем - тиркизно, плаво, љубичасто или плаво. Пупољци исте цинерарије слични су цвјетовима тратинчица, такођер у облику кошара. Добро видљива језгра, из које оставља много светлих латица. Дна су масовна. У периоду цветања покрива целу биљку.

Садња и култивирање искреног цинерарије

Поставити нужно сунчано, богато органским и минералним ђубривима, неутралним или благо алкалним. Управо се ова врста може одмах сијати у тло чим се земља смањи и мало загрије, а то чине многи вртлари.

Семе треба сијати у кутије почетком априла или одмах у пластеницима. Када се саднице појаве на првом пару лишћа, оне се коцкају у одвојеним посудама и благо се смањи температура садржаја.

Садња на отвореном тлу ове биљке се практично не разликује од садње других биљака. Удаљеност између бунара треба да буде 20 до 25 центиметара. Слетање се врши заједно са земљаним грудима. Када се засади цинерарија, онда исушите земљу и направите заливање. У том случају, ако постоји опасност од смрзавања ноћу, онда у вечерњим сатима, биљке треба прекрити Лутрасилом или Спанбондом, а ујутро? очистите га У елегантној цинерарији уклоните голе главе да бисте продужили период цветања.

Њега цијанарије елегантне

Као родом из Јужне Африке, софистицирани воли велики бројсунца и лако се навикнути на отворено сунце.

Цвјетни цимет је веома захтјеван за влажност тла. У случају прекомерног заливања, корени могу почети да труну, а цвет ће бити ослабљен ако буде недовољан. Након што се биљка залије или падне киша, површина тла се мора олабавити, уклањањем постојећег корова. Када цвеће почне да бледи, морају бити одсечене, због тога ће цинерарија процветати много дуже. У другој, цинерарија је биљка која је непретенциозна.

Жељени периодични циклус цинерарије. Да би цвет изгледао привлачно, требало би га хранити минералним ђубривима, где скоро да неће бити азота, али ће у целини бити фосфор и калијум. Ово ђубриво треба залијевати једном мјесечно и на влажном тлу, тако да се коријенски сустав цинерарије не изгори. Прекрасни деликатни листови ове биљке имају својство да се чувају чак и под првим снегом.

Штеточине и болести цијанарије елегантне

Дробњак - главни штетник за младу цимет. Ако сте открили лисне уши на биљкама обрађеним пепељастим дрветом са убијачима штеточина, пожељно је у неколико техника.

Након благовременог откривања штеточине, када је њихова колонија безначајна, могуће је уништити их домаћим средствима - ручно прикупљање штеточина, третирање биљке сапуном, инфузија чешњака или лука. Са великим бројем штеточина, боље је да се са њима ради специјализованим препаратима са кратким временом чекања.

Узрок већине болести које се јављају на биљци је неправилно наводњавање,наиме, прекомјерна количина влаге и пад на лишће. У овом случају, постоје плијесни и трулежи. Мање се често јављају болести као што су рђа и одиум. Да би се потиснули огњиште ових болести могу бити само специјализовани лекови.

Шта комбиновати са елегантном цинераријом

Сва та разноликост, чак и са заједничком садњом на цвету, рабатка или на травњаку, изгледа веома импресивно. Прекрасно цветни кремљ изгледају сјајно у вазама, а морски цинерарија - призната краљица граница. Тако су препознатљиви стандарди љепоте постали цвјетне гредице, у којима се црвена салвија и сребрни цинерарија сљубљују у њеној љепоти. А да није била та ниска "сива" трава, једва да је страствена салвија горела тако сјајно.

Опћенито, украсни минаретери изгледају добро у комбинацији са било којим биљкама које формирају свијетло цвијеће. У исто време, култура је засађена на ивици цвећа. Изузетак је елегантан полумјесец. Може се поставити на централно мјесто на стјеновитом брду. Међутим, идеална опција за постављање таквих биљака - рубник. Штавише, није битно шта ће бити уоквирено њима. Могу се безбедно посадити уз руб вртне стазе, на гредици и у мјешовитој стази. Сорте и врсте са висином жбуна већом од пола метра могу бити посађене у масив у друштву са другим астероидима.

Ако будете слиједили сва правила бриге, онда ћете на крају љета моћи видјети његове мале цвјетове грациозне милости. Цијене биљку јер одрживо носи лоше вријеме, дуго времена украшава врт, издржава првофрост